Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 Jak ustawić przysłonę (F) ?

stiV
24-04-2013, 19:02
Witam

Czytam w instrukcji oraz na internecie i nie mogę znaleźć jak mogę zmienić w swoim aparacie (F) (Przysłona) standardowo jest ustawione u mnie na F 5,6 ?

Pozdrawiam ,stiV

Desperados
24-04-2013, 19:10
Coś słabo się czyta tą instrukcję :>
Nie mam D3100, ale coś napiszę :D
Musisz przekręcić kółkiem tym na górze aparatu na literkę A i kółeczkiem tym mniejszym zmienia się przysłona.
Nie wiem jaki masz obiektyw ale pewnie 18-55 więc tam da się przestawić od f3,5

Ściągnąłem teraz z ciekawości instrukcję obsługi D3100..
Jak ty to czytasz, że tego nie widzisz to ja nie wiem.
Zobacz na stronę 73,74,75..

stiV
24-04-2013, 19:28
Nie dziwie się czemu nie ma bo ja mam tylko 70 stron instrukcji a czytałem cała i dokładnie

puciek
24-04-2013, 19:30
W tej skróconej też jest na 100%. Pełną instrukcje masz na płycie lub tu (http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D3100/D3100RM_Pl_04.pdf).

stiV
24-04-2013, 19:31
Teraz już widzę dziękuje za pomoc zaraz odpalę płytkę zobaczę co tam jest ;)

puciek
24-04-2013, 19:34
Jak coś, to link do instrukcji masz wyżej.

zgera
24-04-2013, 19:41
Przysłonę możesz zmieniać w trybie A, wartość przysłony z obiektywem zmiennoogniskowym zależy od ogniskowej, za wyjątkiem obiektywów ze stałym światłem.
Dla kita 18-105 na szerokim końcu przysłona zaczyna się od f 3.5 do 5,6 na tele, pośrodku występują wartości pośrednie w zależności od ogniskowej.
Przysłonę można również zmieniać w trybie fotografowania P, jest to tak zwana fleksja programu, w trybie P kręcisz kółkiem nastawczym w prawo lub w lewo i zmienia się czas i przysłona zachowując prawidłową ekspozycję.
W trakcie korzystania z fleksji programu na wyświetlaczu głównym koło literki P pojawia się *, czyli P*, aby przejść do automatyki aparatu kręcimy kółkiem w prawo lub lewo do momentu jak zniknie gwiazdka przy literce P.
Proponuję dokładne przeczytanie instrukcji, tam jest wszystko opisane, a co najważniejsze, instrukcja nie gryzie.

fizyk21
25-04-2013, 01:19
Jak ja zaczynałem swoją przygodę z D50 to nie miałem żadnego pojęcia o obsłudze lustrzanki ale wziąłem do ręki aparat i instrukcję na kolana i się dało ogarnąć. Na forum przy rejestracji obok akceptacji regulaminu powinno być potwierdzenie przeczytania instrukcji

warpman
31-05-2013, 19:09
Jak ja zaczynałem swoją przygodę z D50 to nie miałem żadnego pojęcia o obsłudze lustrzanki ale wziąłem do ręki aparat i instrukcję na kolana i się dało ogarnąć. Na forum przy rejestracji obok akceptacji regulaminu powinno być potwierdzenie przeczytania instrukcji

No właśnie. To przecież frajda poznawać możliwości aparatu z instrukcją w ręku. Najprostsza i najskuteczniejsza droga. Patrząc na ten i inne wątki autora wniosek nasuwa się jeden - kolega po prostu nie czyta instrukcji i forum ani samouczki w necie mu tego nie zastąpią. Przez to po prostu trzeba przejść.