Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 Jak ustawić przysłonę (F) ?
Witam
Czytam w instrukcji oraz na internecie i nie mogę znaleźć jak mogę zmienić w swoim aparacie (F) (Przysłona) standardowo jest ustawione u mnie na F 5,6 ?
Pozdrawiam ,stiV
Desperados
24-04-2013, 19:10
Coś słabo się czyta tą instrukcję :>
Nie mam D3100, ale coś napiszę :D
Musisz przekręcić kółkiem tym na górze aparatu na literkę A i kółeczkiem tym mniejszym zmienia się przysłona.
Nie wiem jaki masz obiektyw ale pewnie 18-55 więc tam da się przestawić od f3,5
Ściągnąłem teraz z ciekawości instrukcję obsługi D3100..
Jak ty to czytasz, że tego nie widzisz to ja nie wiem.
Zobacz na stronę 73,74,75..
Nie dziwie się czemu nie ma bo ja mam tylko 70 stron instrukcji a czytałem cała i dokładnie
W tej skróconej też jest na 100%. Pełną instrukcje masz na płycie lub tu (http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D3100/D3100RM_Pl_04.pdf).
Teraz już widzę dziękuje za pomoc zaraz odpalę płytkę zobaczę co tam jest ;)
Jak coś, to link do instrukcji masz wyżej.
Przysłonę możesz zmieniać w trybie A, wartość przysłony z obiektywem zmiennoogniskowym zależy od ogniskowej, za wyjątkiem obiektywów ze stałym światłem.
Dla kita 18-105 na szerokim końcu przysłona zaczyna się od f 3.5 do 5,6 na tele, pośrodku występują wartości pośrednie w zależności od ogniskowej.
Przysłonę można również zmieniać w trybie fotografowania P, jest to tak zwana fleksja programu, w trybie P kręcisz kółkiem nastawczym w prawo lub w lewo i zmienia się czas i przysłona zachowując prawidłową ekspozycję.
W trakcie korzystania z fleksji programu na wyświetlaczu głównym koło literki P pojawia się *, czyli P*, aby przejść do automatyki aparatu kręcimy kółkiem w prawo lub lewo do momentu jak zniknie gwiazdka przy literce P.
Proponuję dokładne przeczytanie instrukcji, tam jest wszystko opisane, a co najważniejsze, instrukcja nie gryzie.
Jak ja zaczynałem swoją przygodę z D50 to nie miałem żadnego pojęcia o obsłudze lustrzanki ale wziąłem do ręki aparat i instrukcję na kolana i się dało ogarnąć. Na forum przy rejestracji obok akceptacji regulaminu powinno być potwierdzenie przeczytania instrukcji
Jak ja zaczynałem swoją przygodę z D50 to nie miałem żadnego pojęcia o obsłudze lustrzanki ale wziąłem do ręki aparat i instrukcję na kolana i się dało ogarnąć. Na forum przy rejestracji obok akceptacji regulaminu powinno być potwierdzenie przeczytania instrukcji
No właśnie. To przecież frajda poznawać możliwości aparatu z instrukcją w ręku. Najprostsza i najskuteczniejsza droga. Patrząc na ten i inne wątki autora wniosek nasuwa się jeden - kolega po prostu nie czyta instrukcji i forum ani samouczki w necie mu tego nie zastąpią. Przez to po prostu trzeba przejść.