Zobacz pełną wersję : Nikon D90, dziwna awaria ? może spust ?
Bartek_Gdynia
24-04-2013, 15:24
Witam
Mam dziwną awarię w Nikonie D90.
po włączeniu powera na ON, aparat zachowuje się tak jakby spust był wciśnięty do połowy. Obiektyw cały czas ostrzy, auto focus pracuje. Dodatkowo nie da się włączyć ekranu LCD (sprawdzałem z innym aparatem, że jeśli spust jest wciśnięty do połowy ekran się nie uruchomi).
Co to może być ? Czy ktoś się z czymś takim spotkał ?
Spust nie jest wciśnięty do połowy, ale zachowuje się jakby był :(
sokolnik
24-04-2013, 15:56
napisz jaki obiektyw? może coś ze śrubokrętem nie tak ?
sprawdź z innym obiektywem i napisz co się dzieje.
Bartek_Gdynia
24-04-2013, 16:12
z każdym obiektywem to samo, czy to 50 1.5 czy 18-105, to samo
Witam
po włączeniu powera na ON, aparat zachowuje się tak jakby spust był wciśnięty do połowy. Obiektyw cały czas ostrzy, auto focus pracuje. Dodatkowo nie da się włączyć ekranu LCD (sprawdzałem z innym aparatem, że jeśli spust jest wciśnięty do połowy ekran się nie uruchomi).
Czyli spust się zablokował na w połowie wciśnięty. Może się zasyfił ?
Pzdr..
Bartek_Gdynia
24-04-2013, 16:41
Raczej nie, chodzi płynnie, idealnie. Nie ma objawów blokady.
A zna ktoś jakiś tutorial internetowy odnośnie czyszczenia, sprawdzania spustu ?
Objawów blokady nie ma, ale styki mogą być zwarte.
Do czyszczenia też musisz się dostać do styków spustu, więc bez otwarcia obudowy to raczej niewiele wymyślisz.
To jest pewnie łatwiejsze niż się z początku wydaje, mojego D40 kiedyś rozłożyłem jak się gniazdo SD zepsuło...
Bartek_Gdynia
24-04-2013, 17:40
a można prosić o jakiś opis jak rozkręcić body ? Bo nie mam pojęcia jak się zabrać do tego :(
a może elektronika się uszkodziła poważnie ?
W manual focus robi zdjęcia i idzie ja zgrać na kompa. Ekran nie działa, gdyż cały czas ten guzik do połowy jest wciśnięty.
Proszę: Service Manual (http://chomikuj.pl/yyyeti/Nikon+-+instrukcje+serwisowe+-++service+manual*2c+lens*2c+sb*2c+speed+light*2c+a fs/Nikon+D90+Service+Manual,1749533469.pdf)
Bartek_Gdynia
24-04-2013, 19:02
Dzięki, ale zbyt skomplikowane :(
chyba nie da rady nic zrobić bez serwisu :(
Ciekawe czy to duża usterka czy nie
Na you tube jest tutek jak rozkręcić d80.
Bartek_Gdynia
26-04-2013, 12:16
Niestety nie widać linku :(
Witam
kolego a masz może gripa w swoim D90? bo jakiś czas temu miałem to samo i okazało się zablokował się spust migawki w gripie. oczyściłem go, poprawiłem i śmiga, ale też zrobiło mi się gorąco jak mi się to zrobiło..
Jeśli się da wejść do menu, to można przypisać AF do innego przycisku.
Przed rozkręcaniem body albo wysyłaniem aparatu do serwisu spróbowałbym najpierw nanieść preparat do czyszczenia styków (taki w spreju) wokół krawędzi przycisku. Takie preparaty mają zazwyczaj właściwości penetrujące, więc może udałoby się wyczyścić styki w ten sposób. D90 do szczelnych puszek nie należy, więc chyba warto spróbować.