PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop "pierwszokomunijny"

Vinci
24-04-2013, 09:28
Czy Ktoś mógłby mi doradzić w sprawie laptopa dla "komunisty"? Ja się nie znam na tyle, by wybrać coś wypasionego, atrakcyjnego, a przy tym bezawaryjnego i w sensownej cenie.
Szukam:
- w cenie do 2000zł (najchętniej z systemem) -i oczywiście im taniej tym lepiej
- ma służyć też do gierek (przynajmniej na razie - ale chłopak się dobrze uczy, wiec inwestycja ma być "przyszłościowa") - więc pewnie jakaś karta graficzna by się przydała
- najchętniej z jakimś dobrym procesorem (tutaj wiem że i5 chyba, ale rankingi procków u mnie zatrzymały się jakieś 5 lat temu :)
- fajnie jakby to nie był Acer, bo mam jakiś tańszy model w domu i bateria umarła z końcem gwarancji - jakoś straciłem zaufanie do marki.
Wiadomo, ze to ma być sprzęt dla dziecka, nie jakaś super wydajna stacja robocza, a dziecko będzie się cieszyć jak dostanie swój pierwszy w życiu komputer, ale chciałbym tez, by nie czuł się zawiedziony, ze to nie działa, tamto się przegrzewa.
Wszelkie wskazówki i sugestie mile widziane :)

Kurtz
24-04-2013, 12:16
i5, z sensowna dedykowana grafika, przyzwoitej klasy z systemem to "trochę" więcej niż 2k PLN. do 2k PLN to prędzej cos budzetowego na i3.

adriansocho
24-04-2013, 12:56
Już się zaczynam bać, kiedyś wystarczały zegarki i rowery, teraz laptopy, srajfony i quad to minimum.

galka
24-04-2013, 13:00
Już się zaczynam bać, kiedyś wystarczały zegarki i rowery, teraz laptopy, srajfony i quad to minimum.

najlepiej wszystko razem od "ojca chrzestnego" paranoja jakaś....

Borat1979
24-04-2013, 13:15
Jak widzę temat o komunii to przypomina mi się polska komedia pt. "Futro" :)

freefly
24-04-2013, 16:15
Vinci, dorzuć jeszcze do tego laptopa ze dwa tysie w kopercie na naprawy i czyszczeni z kurzu wnętrza i okruchów spod klawiatury. Zalanie colą, również bierz pod uwagę.:lol:

sokolnik
24-04-2013, 16:17
Vinci, dorzuć jeszcze do tego laptopa ze dwa tysie w kopercie na naprawy i czyszczeni z kurzu wnętrza i okruchów z pod klawiatury. Zalanie colą, również bierz pod uwagę.:lol:

wykup dodatkową gwarancję :) w euro coś takiego jest

zamiast komputera kup mu coś co może go zainteresować, rozwijać pasję/hobby. Kupisz laptopa to będzie grał.
Kup aparat a być może będzie się rozwijał w tym kierunku.

Kupowanie dziecku super maszynę do gier to krzywda dla dziecka (długotrwała) a radość krótkotrwała, bo za 1,2,3 lata laptop będzie za słaby i przyjdzie do Ciebie i powie: wujek...ten laptop już słaby, kup mi nowy :) OBY NIE ! :)

Majek
24-04-2013, 17:08
Łomatko, czy Wy nie przesadzacie? Kolega pyta o komputer, a nie prosi o rady wychowawcze. Też trochę nie Wasza sprawa, czy kupi dziecku (domyślam się, że chrześniakowi) komputer, quada, czy iPhone'a. Nie Wasze pieniądze. Poza tym wyobrażacie sobie w dzisiejszych czasach dzieciaka, który nie jest oswojony z komputerem? Podczas gdy większość rówieśników ma, rozmawiają o tym, wymieniają się grami itd. Nie wspomnę też, że komputer może służyć dziecku do poważniejszych zadań, niż tylko granie (piszę o tym z autopsji, z obserwacji mojego prawie 6-cio latka).

A tak wracając do tematu, jeżeli nie chcesz Acera, to weź np. TAKIEGO (http://allegro.pl/lenovo-z580-i5-3210m-15-6-4gb-1tb-gt635m-2gb-usb-3-i3194628974.html) Lenovo. Albo TAKIEGO (http://allegro.pl/laptop-samsung-np535-a4-13-3-4gb-500gb-hd7400-win8-i3194274948.html) Samsunga. Chłopak na pewno nie będzie miał się czego wstydzić.

Vinci
24-04-2013, 19:45
Dziękuję za cenne i pedagogiczne sugestie i wypowiedzi, które co prawda nie za bardzo pomogły mi w wyborze sprzętu, ale utwierdziły w przekonaniu że duch mędrkowania i pouczania jest nam, forumowiczom, bardzo bliski :).

Majek, ten Lenovo mi się bardzo podoba, to na razie faworyt. Dzięki.

adriansocho
24-04-2013, 20:29
Co do marki HP, która robi nie takie złe komputery, słyszałem, że trzeba unikać sprzętów serii Pavullon - ponoć się strasznie psują - a to są tańsze maszyny HP. Tyle mogę powiedzieć.

Onsajt
24-04-2013, 20:42
Co do marki HP, która robi nie takie złe komputery, słyszałem, że trzeba unikać sprzętów serii Pavullon - ponoć się strasznie psują - a to są tańsze maszyny HP. Tyle mogę powiedzieć.

Patrząc na nazwę to cud, że nie zabijają...

Borat1979
25-04-2013, 20:56
Patrząc na nazwę to cud, że nie zabijają...

Bo komputer nazywają się Pavilion a nie Pavullon :razz:

Chociaż z racji na swoją awaryjność potocznie informatycy nazwalają je pawulonami :)
HP robi dobre laptopy ale są to drogie modele biznesowe te dla zwykłego Kowalskiego to tandeta.

Dorian
28-04-2013, 12:25
wykup dodatkową gwarancję :) w euro coś takiego jest

Tak w sumie offtopowo: wykupiłem to ubezpieczenie, miałem okazję skorzystać i jestem zadowolony. :) Laptop spadł na uczelni, wyłamała się pokrywa z ekranem, padł dysk. Przyjęli do naprawy bez zająknięcia, jedyny koszt jaki poniosłem to kurier w jedną stronę (do mnie, bo do serwisu wysyłka na koszt ubezpieczyciela). :)

Witelli
28-04-2013, 22:42
Właśnie zawsze się zastanawiałem czy te ubezpieczenie rzeczywiście działa tak, jak obiecują.:)

kobyll
29-04-2013, 07:15
Podpinam się pod wątek - mam pokrewny problem, chociaż nie dla komunie, a dla siebie :)

Wyznacznik - mały, lekki, wydajny, niekosztujący fortunę, z matową matrycą.

Nadmienię jeszcze, że to ma być dla mnie pod względem ważności / częstotliwości korzystania de facto 4te w kolejności urządzenie, którego pewnie nie będę odpalał codziennie (takie wyjazdowo / delegacyjne).

Przejrzałem tego trochę i w zasadzie wybrałem. Pozostaje najistotniejsza kwestia czy warto dopłacać do droższej / lepszej wersji (na intelu) - jakie jest Wasze zdanie? Wersja intelowska - 2140zł (górna granica), AMD - 1800zł.

AMD:

http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/ultra-portable/NP535U3C-A01PL

I lepsza "intelowska" wersja:

http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/ultra-portable/NP530U3C-A04PL

Z góry dzięki za opinie / sugestie.

!AGresT
30-04-2013, 09:35
z matową matrycą.

To produkują jeszcze takie?

Rafał_Sz
30-04-2013, 12:32
To produkują jeszcze takie?
Tak. Ale to jest teraz opcja profi-drogo-luks. ;)

kobyll
03-05-2013, 18:33
Naprawdę nikt, nic? Krótka piłka, niech ktoś doradzi, proszę :) - warto zapłacić 20% więcej (400zł) i mieć intela, czy zachować kasę i brać AMD? Będzie realna różnica?

BigRed
03-05-2013, 23:58
Osobiście wziąłbym intela, bo mam z tą firmą dobre doświadczenia, a z amd niestety (4 lata temu) miałem trochę problemów. Nie wiem ile się od tego czasu zmieniło, albo czy po prostu nie miałem pecha, ale 3 razy procek do wymiany (na gwarancji) w ciągu 2 lat to zdecydowanie za dużo.

picia78
04-05-2013, 22:29
To już, za przeproszeniem w tych czasach to się w dupa...ch po przewracało :( ehh
" dokąd zmierzamy "
jeszcze parę lat i trzeba będzie chrzestnemu na komunię kredyt na mieszkanie brać. normalna paranoja...

velaskez
04-05-2013, 23:19
To już, za przeproszeniem w tych czasach to się w dupa...ch po przewracało :( ehh
" dokąd zmierzamy "
jeszcze parę lat i trzeba będzie chrzestnemu na komunię kredyt na mieszkanie brać. normalna paranoja...

W jakich czasach? Ja na komunię dawno dawno temu dostałem złoty zegarek, służy mi do dziś.

picia78
04-05-2013, 23:52
W jakich czasach? Ja na komunię dawno dawno temu dostałem złoty zegarek, służy mi do dziś.

Będąc studentem, jak widzę na profilu to jakie to u Ciebie za całym szacunkiem dawno dawno ?
Za moich czasów, zegarek z kalkulatorem- bądź rower " Wigry 3" było szczytem marzeń :)
za moich czasów - jak wyżej ...
za Twoich - złoty zegarek ( ja podczas komunii nie wiedziałem co to jest złoto) :)
teraz - Laptopy, Quady, PsP itp.
a za niedługo - samochody i mieszkania
Tylko przy takim rozpędzie zastanawiam się co wtedy będzie prezentem, na wesele ? - może ... hmmm zastanówmy się ... Lot w Kosmos ?- a może własny wahadłowiec? - a może... już nie mam pomysłu ... bo do czego to zmierza :)

velaskez
05-05-2013, 00:11
Będąc studentem, jak widzę na profilu to jakie to u Ciebie za całym szacunkiem dawno dawno ?
Za moich czasów, zegarek z kalkulatorem- bądź rower " Wigry 3" było szczytem marzeń :)
za moich czasów - jak wyżej ...
za Twoich - złoty zegarek ( ja podczas komunii nie wiedziałem co to jest złoto) :)
teraz - Laptopy, Quady, PsP itp.
Tylko przy takim rozpędzie zastanawiam się co wtedy będzie prezentem, na wesele ? - może ... hmmm zastanówmy się ... Lot w Kosmos ?- a może własny wahadłowiec? - a może... już nie mam pomysłu ... bo do czego to zmierza :)

Tylko po co ta spina...zazdrościsz? Chyba, źle się nie żyje patrząc po stopce. Jak się powodzi, to kto komu broni laptopa kupować? Kto mnie zabroni z pastowanym kabanem po lesie chodzić?

Rafał_Sz
05-05-2013, 06:02
:)Moja znajoma dostała w prezencie ślubnym 400 metrową willę i Lexusa. To już się dzieje. :)

Vinci
05-05-2013, 09:29
Ja zasadniczo zgadzam się z krytykami drogich prezentów komunijnych, ale:
1. Jak nie kupię ja (z m.ch. na spółę) to mały komputera nie zobaczy przez najbliższe lata. Są jeszcze ludzie, którzy muszą wybierać pomiędzy bułką na śniadanie dla dziecka, zapłaconymi na czas ratami za mieszkanie i czynszem, a elektronicznymi popierdułkami. I w tych sytuacjach rezygnują ze szpejów, co chyba jest zrozumiałe.
2. Mógłbym kupić tablet, quada albo playstation - ale jak napisałem wcześniej - chcę też, by chłopak się rozwijał i laptop przydał mu się w domu i w szkole. Jeśli ktoś nie widzi różnicy pomiędzy tymi urządzeniami, a wrzuca je do jednego worka "drogie prezenty pierwszokomunijne" - to jego problem. Chłopak ma poukładane "pod sufitem" dobrze się uczy i zachowuje, jest wart inwestycji ze strony chrzestnego :).
3. Poprosiłem o wskazówki / rekomendacje odnośnie sprzętu, bo nie znam się na nowościach, a chciałbym uniknąć sytuacji, gdy za miesiąc mały zadzwoni i powie: "wujek, program się wiesza", albo "wujek, nie działa...".
4. Nigdy nie dostaliście / nie kupiliście sobie rzeczy, o której marzyliście i nawijaliście żonom czy dziewczynom na okrągło? :D A radochę z tego momentu pamiętacie? Bo ja tak. I niekoniecznie dlatego, że był to drogi prezent, czy "taki jak mają inni". Był po prostu wymarzony, wyczekany..

picia78
05-05-2013, 11:50
Tylko po co ta spina...zazdrościsz? Chyba, źle się nie żyje patrząc po stopce. Jak się powodzi, to kto komu broni laptopa kupować? Kto mnie zabroni z pastowanym kabanem po lesie chodzić?

Ja się nie spinam :)
I nikomu nie zazdroszczę, bo i nie ma czego ( a na pewno nie Tobie :) )
a se chodź z tym kabanem :)
Mi chodziło o to, że chyba nie taka być powinna istota Pierwszej Komunii Świętej :)
Teraz to festiwal typu postaw się, a zastaw się... I zawody w który wujek/ciocia lepsza bo kupiła droższy prezent.
Ja nikomu ni bronię drogich prezentów( sam też kupię pewnie bo mam chrześniaka ), ale nie w Tym rzecz :) i o to mi chodziło... dokąd zmierzamy... :)

Ja zasadniczo zgadzam się z krytykami drogich prezentów komunijnych, ale:
1. Jak nie kupię ja (z m.ch. na spółę) to mały komputera nie zobaczy przez najbliższe lata. Są jeszcze ludzie, którzy muszą wybierać pomiędzy bułką na śniadanie dla dziecka, zapłaconymi na czas ratami za mieszkanie i czynszem, a elektronicznymi popierdułkami. I w tych sytuacjach rezygnują ze szpejów, co chyba jest zrozumiałe.
2. Mógłbym kupić tablet, quada albo playstation - ale jak napisałem wcześniej - chcę też, by chłopak się rozwijał i laptop przydał mu się w domu i w szkole. Jeśli ktoś nie widzi różnicy pomiędzy tymi urządzeniami, a wrzuca je do jednego worka "drogie prezenty pierwszokomunijne" - to jego problem. Chłopak ma poukładane "pod sufitem" dobrze się uczy i zachowuje, jest wart inwestycji ze strony chrzestnego :).
3. Poprosiłem o wskazówki / rekomendacje odnośnie sprzętu, bo nie znam się na nowościach, a chciałbym uniknąć sytuacji, gdy za miesiąc mały zadzwoni i powie: "wujek, program się wiesza", albo "wujek, nie działa...".
4. Nigdy nie dostaliście / nie kupiliście sobie rzeczy, o której marzyliście i nawijaliście żonom czy dziewczynom na okrągło? :D A radochę z tego momentu pamiętacie? Bo ja tak. I niekoniecznie dlatego, że był to drogi prezent, czy "taki jak mają inni". Był po prostu wymarzony, wyczekany..

Nie bronię kupować Tobie dobrego lapka, Chwała Ci za to, ze chcesz jak najlepiej :)
Tylko i tak jak byś się nie wykosztował, to i tak za rok może być problem, bo wszystko idzie do przodu, nowe programy/gry obciążające system, tak to już w tym jest :)

rooner
05-05-2013, 15:19
Nic prostszego. Załóż bloga modowego jak córka płemieła i też będziesz miał ;)

siona
21-05-2013, 10:21
to ja się podłączę ;)

też bym potrzebował - dla mamy - taki pierwszokomunijny ;)
i3 druga seria-spokojnie starczy grafa hd3k, 500GB HDD, 4GB ramu (do dołożenia 1 kość), 14-16 cali

ma umożliwiać bezproblemowe używanie neta, odtwarzanie 1080p/60fps, oglądanie fotek i skype. cena jak najniższa :) no i W7 64 na pokładzie

ma ktoś jakiś pomysł?

edyta
ekran nie koniecznie FHD i mobilność nadmierna nie jest istotna (2h na baterii i 3kg będą spoko)

siona
22-05-2013, 22:45
nikomu sie nic w oczy nie rzuciło ?

M_B
23-05-2013, 14:04
nikomu sie nic w oczy nie rzuciło ?

Takie cos?
http://lenovo.strefamarek.allegro.pl/laptop-lenovo-ideapad-z580-59-351936.html

siona
23-05-2013, 14:17
trochę drogo :) fajnie jakby sie coś traiło do 1,5 k ?

M_B
23-05-2013, 14:58
trochę drogo :) fajnie jakby sie coś traiło do 1,5 k ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=3254673508 Bez systemu.

siona
23-05-2013, 15:02
tego widziałem - jest bez os - więc albo piracić (nie koniecznie chcę) albo kupić i wyjdzie na to samo.
potwierdxzasz tylko moje spostrzeżenia, że się posucha zrobiła z promo w tym segmencie :/