PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 + Sigma 18-50 EX Macro HSM - Problem w trybie LV

qlka2
23-04-2013, 23:06
Witam!
Piszę nowy temat bo na razie takiego przypadku nie znalazłem.
Sprawa dotyczy obiektywu Sigma 18-50 EX DG MACRO HSM.
Mam trochę inną sytuację niż wszyscy opisują a mianowicie AF idealnie trafia w punkt przez wizjer a w trybie LV trafia "za" obiekt. Próby robiłem na zasadzie bateryjek a raczej trzech czekoladek ustawionych blisko siebie jedna za drugą. Zdjęcie robione z dość bliska przy świetle żarowym przy dość dużym ISO. Próbowałem też z lampą - efekt ten sam.
Pytanie brzmi czy takie zachowanie jest normalne? Może chodzi o to mały kontrast między obiektami albo tak się zachowuje LV jak obiekty są bardzo blisko siebie i nie różnią się znacząco kolorami? A może wpływ miało oświetlenie żarowe?
W świetle dziennym i na trochę większych odległościach obiektów od siebie to samo. Zawsze ostrość za.
Czy to się nadaje do regulacji i co trzeba regulować? Korpus , obiektyw czy jedno i drugie?
Mam też ten sam obiektyw w starszej wersji ale przy tamtym AF w LV wogóle nie działa. Z serwisu dostałem odpowiedź że wymagana jest wymiana chipa oraz aktualizacja softu więc udało mi się kupić nowszą sztukę gdzie AF w LV działa tyle że tak jak opisałem.
Może rzeczywiście sprawa softu coś załatwi?
Na razie czekam na odpowiedź z Sigmy.
Dodam, że robiłem próby kitowym 18-55 starej genercji bez VR oraz 35/1.8 na pełnej dziurze i tam problemu nie ma.
Jeżeli ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem będę wdzięczny za informacje.

GonzoG
24-04-2013, 00:12
Przy LV jak trafia, to zawsze dobrze. Temperatura ani barwa światła nie ma tu żadnego znaczenia.

Możliwe, że coś nie tak jest z obiektywem, ale raczej obstawiam zły tryb AF przy LV - bardzo często jest tak, że po prostu złapie nie ten fragment obrazu, na którym Ci zależy, szczególnie, jak masz wybrane szerokie pole.

kolas
24-04-2013, 07:57
Kiedyś na forum było omawiane coś podobnego. Chodziło dokładnie o to że sigmy nie działały w trybie LV. Rozwiązaniem było wgranie nowszego firmware do obiektywu.
Może o to chodzi.

qlka2
24-04-2013, 08:51
Pole AF jest wybrane normalne, pomiar robię punktowy. Przy innych ustawieniach te próbowałem i nic.
Przy tym poprzednim obiektywie wogóle nie umiał ostrzyć. Tam wg serwisu trzeba pyło chipa wymienić i zaktualizować firmware.
Przy tym nowszym chyba jest już ten właściwy chip bo ostrzy tyle że tak jak pisałem - za obiektem.
Mam nadzieję że to tylko kwestia tego.
Raczej nie sądzę żeby za każdym razem łapał nie to co trzeba. Na Nikkorach zawsze trafia a tutaj niby twierdzi że złapał ostrość a wali za obiektem.

qlka2
31-05-2013, 21:11
Problem rozwiązany.
Wysałem obiektyw do serwisu Sigmy razem z korpusem.
W sumie rzutem na taśmę w ostatnich dniach gwarancji.
W sumie już nic nie dzwonili, nie pytali nie informowali tylko odesłali działający z powrotem.
W karcie jest wpisane "wymiana MPCB" cokolwiek to znaczy (Main PCB w moim domyśle czyli płytka główna)
Po tej operacji ostrzy dobrze.