PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa czy nie? Lecz pewien problem.

borysek01
23-04-2013, 18:00
Witajcie.

Myślałem ostatnio nad dokupieniem lampy błyskowej do mojego D5000, lecz na prawdę nie wiem czy warto gdyż nigdy nie miałem jakiejś sztyczności z lampami, a znajomi to totalni amatorzy więc lampy na pewno nie były poprawnie wykorzystane. Czy taka jedna lampa potrafi na prawde polepszyć portret w plenerze (bez dodatkowego sprzętu, sama lampa) czy nawet na jakiejś imprezie urodzinowej? Nie znam zastosowań.

Drugie pytanie jest takie - aparat mi wypadł jak byłem w Afryce, lampa błyskowa sie nie otwiera i nie działa (wbudowana) - czy dalej będe mógł bez problemowo wszystko wyzwalać?

Mbuna
23-04-2013, 18:32
Warto.
W plenerze najbardziej przydaje się do rozświetlenia cieni oraz gdy postać oświetlona jest od tyłu. We wnętrzach jej zasługi są nieocenione.
Nie masz co porównywać z lampą wbudowaną, bo to zupełnie inne światło (moc, wielkość palnika, odległość od obiektywu).

Ad. drugiego pytania - Lampa zew. powinna wyzwalać się bezproblemowo. Będzie problem tylko z CLS (wyzwalaniem lampy zewn. tą wbudowaną)

borysek01
23-04-2013, 18:36
Ad. drugiego pytania - Lampa zew. powinna wyzwalać się bezproblemowo. Będzie problem tylko z CLS (wyzwalaniem lampy zewn. tą wbudowaną)

Ktoś mi kiedyś mówił że to nie działa zbyt dobrze i że warto kupić jakiś sprzęt radiowy? O czym mowa?

GonzoG
23-04-2013, 18:47
Ktoś mi kiedyś mówił że to nie działa zbyt dobrze i że warto kupić jakiś sprzęt radiowy? O czym mowa?

Ktoś kiedyś mówił, że rad (ten pierwiastek promieniotwórczy) jest lekarstwem na wiele rzeczy... Dodawano m.in. do past do zębów aby były bielsze, do mydła, bo ponoć był dobry dla skóry...

Tyle samo prawdy jest w tym co słyszałeś o wyzwalaniu błyskiem.

Działa i to bez problemów, tylko trzeba znać ograniczenia. Wyzwalacze radiowe są pozbawione części ograniczeń, a te bez ograniczeń, to koszt większy niż twojego aparatu.

Ograniczenia wyzwalania błyskiem - lampa zdalna musi "widzieć" się z aparatem i nie być za daleko (do 10m), bo musi zarejestrować błysk lampy w/na aparacie.
Przy radiowych nie ma tego ograniczenia, ale aby mieć możliwość sterowania lampą zdalną (ustawiać manualnie moc i/lub mieć TTL) to za komplet (nadajnik i 1 wyzwalacz) trzeba dać ok 2000zł.

Mbuna
23-04-2013, 18:54

I tak, i nie.

Działa świetnie we wnętrzach lub przy małych odległościach w plenerze i słabym słońcu jeśli urządzenia się widzą. Duży plus za to, że jest TTL (automatyczny dobór siły błysku). TTL jest tylko w droższych wyzwalaczach radiowych

puciek
23-04-2013, 18:59
Z tym nie będzie problemu, bo D5000 nie obsługuje CLS'a za pomocą lampy wbudowanej. Ale też jeżeli takowa nie działa, to nie wyzwoli innej lampy przez fotocelę.

borysek01
23-04-2013, 19:21
Niestety mało zrozumiałem z tego wszystkiego. Będę w stanie (z zepsutą lampą wbudowaną) wyzwalac zew. lampe?

puciek
23-04-2013, 19:38
Nie. Jeżeli wewnętrzna lampa w body nie błyśnie, to nie będzie w stanie wyzwolić innej, zewnętrznej lampy za pomocą fotoceli, którą lampa zewnętrzna musi posiadać (fotocelę można także dokupić jako zewnętrzny element - ok 30zł lub zbudować samemu - około 10zł). W tym wypadku będziesz musiał albo naprawić lampę wbudowaną, albo dokupi: przewód z kostką do zdalnego wyzwalania lampy zewnętrznej albo wyzwalacz radiowy wraz z odbiornikiem lub kilkoma odbiornikami (w zależności od ilości lam zewnętrznych) albo będziesz mógł dokupić dwie zewnętrzne lampy, z których jedna wyzwoli drugą poprzez fotocelę lub CLS. Ostatnim wyjściem jest zakup sterownika CLS, który wyzwoli zewnętrzna lampę, która obsługuje ten system.

ps. CLS (https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CEMQFjAC&url=https%3A%2F%2Fnikoneurope-pl.custhelp.com%2Fapp%2Fanswers%2Fdetail%2Fa_id%2F 15145%2F~%2Fkreatywny-system-o%25E5%259Bwietlenia-firmy-nikon-(cls)&ei=A8d2UfTGHYjL4AT0-YDABg&usg=AFQjCNFzQMwoEypoBpnPHOklOTOSR6r-ew&sig2=avWsWZGjuKC8L0QOLRyRPw&bvm=bv.45512109,d.bGE)

devilcape
23-04-2013, 19:51
Nie. Jeżeli wewnętrzna lampa w body nie błyśnie, to nie będzie w stanie wyzwolić innej, zewnętrznej lampy za pomocą fotoceli, którą lampa zewnętrzna musi posiadać (fotocelę można także dokupić jako zewnętrzny element - ok 30zł lub zbudować samemu - około 10zł). W tym wypadku będziesz musiał albo naprawić lampę wbudowaną, albo dokupi: przewód z kostką do zdalnego wyzwalania lampy zewnętrznej albo wyzwalacz radiowy wraz z odbiornikiem lub kilkoma odbiornikami (w zależności od ilości lam zewnętrznych) albo będziesz mógł dokupić dwie zewnętrzne lampy, z których jedna wyzwoli drugą poprzez fotocelę lub CLS. Ostatnim wyjściem jest zakup sterownika CLS, który wyzwoli zewnętrzna lampę, która obsługuje ten system.

Borysek01 ma chyba raczej na myśli wyzwalanie zewnętrznej lampy ale jako założonej na body... Takie odnoszę wrażenie. Wyzwalanie ale w znaczeniu nie zdalne a na stopce body.
Mam racje?
Jeśli tak, zewnętrzna lampa założona na stopke aparatu powinna działać, o ile gniazdo nie uległo przy upadku uszkodzeniom. Trzeba iść do sklepu, założyć lampę i przetestować.

borysek01
23-04-2013, 19:53
Sądze, że jednak chyba warto naprawić tą lampe - tutaj jest problem z systemem który zamyka i otwiera lampe wbudowaną, a o nic innego. Przy okazji naprawie back focus, bo zdaje mi sie że mam i wtedy zakupię lampe.

Teraz pytanie, jaka lampa? Coś taniego, nie musi być systemowa ale nie znam sie na tym więc nie znam różnic między Nissinem a Nikonem. SB-700 wygląda ciekawie, 800 również. Budżet? Tak 150 funtów maximum. Chętnie bym dokupił jakieś żele, ring flashe może? Nie wiem.

trixiglk
23-04-2013, 19:56
Witajcie.

Myślałem ostatnio nad dokupieniem lampy błyskowej do mojego D5000, lecz na prawdę nie wiem czy warto gdyż nigdy nie miałem jakiejś sztyczności z lampami, a znajomi to totalni amatorzy więc lampy na pewno nie były poprawnie wykorzystane. Czy taka jedna lampa potrafi na prawde polepszyć portret w plenerze (bez dodatkowego sprzętu, sama lampa) czy nawet na jakiejś imprezie urodzinowej? Nie znam zastosowań.

Drugie pytanie jest takie - aparat mi wypadł jak byłem w Afryce, lampa błyskowa sie nie otwiera i nie działa (wbudowana) - czy dalej będe mógł bez problemowo wszystko wyzwalać?

Ad. Pierwsze:
1. Warto kupić zewnętrzną lampę, potrafi zdziałać cuda w pomieszczeniach. O ile opanujesz błyskanie i nie będziesz walić prosto w oczy.
2. Dla amatora posiadającego ciemne obiektywy - warto zakupić podwakroć.
3. Lampa zewnętrzna wykorzystana w plenerze do portretu nawet na sankach potrafi sporo zmienić.
4. Podczas korzystania z lampki pamiętaj o ograniczeniach twojego aparatu. Synchronizacja błysku 1/200s, brak Auto FP, brak sterownika CLS.
5. Na lampie nie warto oszczędzać. Będziesz ją zmieniać rzadziej niż korpusy.

Ad. Drugie:
Zdecyduj się czy lampka się nie otwiera czy nie działa - to dwie różne sprawy! Bo: albo problemem jest mechanizm otwierania lampki albo urwałeś coś w elektronice.

Art Erie
23-04-2013, 19:58
[...]wygląda ciekawie, 800 również. [...].

I tego się trzymaj, 800-tka to najmniej zbajerowana, a jednocześnie najlepsza lampa w systemie. Co do naprawy tej wbudowanej, to raczej nie warto.

borysek01
23-04-2013, 19:58
Zdecyduj się czy lampka się nie otwiera czy nie działa - to dwie różne sprawy! Bo: albo problemem jest mechanizm otwierania lampki albo urwałeś coś w elektronice.

Nie otwiera, lub nie zamyka. Czy mój D5000 ma jakieś duże ograniczenia? Na czym to polega? Jeżeli chodzi o jasne obiektywy - T70-200 2.8, 50 1.8 i kit.

Mbuna
23-04-2013, 20:10
Ja bym Ci polecił Nissina 622. Tania lampa przyzwoitej firmy, która ma odchylany palnik dzięki czemu będziesz mógł odbijać światło od ścian czy sufitu. Lampy nikona SB700-SB910 to do D5000 przerost formy nad treścią.

A body D5000 ma duże ograniczenia głównie jeśli chodzi o ergonomię, co nie znaczy, że matryca nie pozwala robić świetnych zdjęć.

borysek01
23-04-2013, 20:12
A body D5000 ma duże ograniczenia głównie jeśli chodzi o ergonomię, co nie znaczy, że matryca nie pozwala robić świetnych zdjęć.

Jest niewygodny, to fakt - dlatego kupiłem grip. Nie ma motorka AF, każde szkło jest droższe lub po prostu nie dostępne, a ostrzenie manualne odpada, bo viewfinder mały i ciemny. Ale nie zbaczajmy z tematu. Mówie tu o ograniczeniach w stosunku do lamp błyskowych.

Art Erie
23-04-2013, 20:19
[.] Mówie tu o ograniczeniach w stosunku do lamp błyskowych.

Wszystkie lampy przeznaczone dla cyfrowych aparatów w systemie Nikon będą działały prawidłowo i bez ograniczeń, systemówek do analogów Nikona nie polecam; ale o nie raczej nie pytasz.
* ograniczenia, które występuja będą wynikały z samego body; czyli brak możliwości sterowania CLS z poziomu wbudowanej lampy błyskowej, tryb FP i minimalny czas synchronizacji błysku. Jednak warto kupić dobra lampę na "wyrost", gdyż obsłuży kolejne body. W moim przypadku najstrasza Sabina pracuje już na piatym korpusie.

EDIT

Są jeszcze manualne chińczyki bez iTTL, ale tutaj wiadomo o co chodzi.

borysek01
23-04-2013, 20:29
Ten Nissin Di622 mark II (albo normalna wersja) wygląda strasznie ciekawie. Myślicie że warto? Jak tak myślę, to SB-800 to jednak za duzo na mój poziom fotografii, i na moje body.

Mbuna
23-04-2013, 21:17
Jak podepniesz SB-800 do swojego nikona to się przestraszysz (trochę duża). SB-800 jest na pewno lepszą lampą, ale trzeba umieć tą różnicę wykorzystać.

GonzoG
23-04-2013, 21:19
Ten Nissin Di622 mark II (albo normalna wersja) wygląda strasznie ciekawie. Myślicie że warto? Jak tak myślę, to SB-800 to jednak za duzo na mój poziom fotografii, i na moje body.

Nie ma czegoś takiego, jak "za dużo" w przypadku lampy. Szczególnie, że jest to zakup na wiele lat.
Nissina Di622 raczej nie polecam, bo jak tylko zmienisz body na coś wyższego, okaże się, że trzeba kupić nową lampę.

Możesz powiedzieć, że jakaś lampa jest za droga. Bo co to to "za dużo" w SB-800 ??
- o wiele lepsze działanie TTL - równiejsze, bardziej wiarygodne i brak zmartwień że coś będzie nie tak ??
- o wiele lepszy sensor fotoceli, które daje możliwość używania lampy w większych odległościach ??
- zdecydowanie lepsze wykonanie i żywotność ??
- znacznie tańsza ewentualna wymiana palnika ??

Art Erie
23-04-2013, 21:27
Jak podepniesz SB-800 do swojego nikona to się przestraszysz (trochę duża). SB-800 jest na pewno lepszą lampą, ale trzeba umieć tą różnicę wykorzystać.

SB800 dokupiłem do swojego pierwszego cyfrowego "body" - czyli hybrydy 5500, na tym kompakcie była duża i nie działał iTTL, więc musiałem pstrykać w manualu ;)
Była na mrozie, w deszczu, w słońcu, pyle, waliłem seriami i czasem pełną mocą, zniosła moje eksperymenty daleko wykraczające poza to co się uważa za użytkowanie lampy.
Wymieniłem samodzielnie palnik za 50zł i dalej działa niezawodnie jak nowa, można chcieć czegoś więcej?

Mbuna
23-04-2013, 21:35
Nie ma czegoś takiego, jak "za dużo" w przypadku lampy. Szczególnie, że jest to zakup na wiele lat.
Nissina Di622 raczej nie polecam, bo jak tylko zmienisz body na coś wyższego, okaże się, że trzeba kupić nową lampę.

Możesz powiedzieć, że jakaś lampa jest za droga. Bo co to to "za dużo" w SB-800 ??
- o wiele lepsze działanie TTL - równiejsze, bardziej wiarygodne i brak zmartwień że coś będzie nie tak ??
- o wiele lepszy sensor fotoceli, które daje możliwość używania lampy w większych odległościach ??
- zdecydowanie lepsze wykonanie i żywotność ??
- znacznie tańsza ewentualna wymiana palnika ??

Więc kupujmy zawsze najlepsze i najdroższe produkty, nieważne czy jesteśmy amatorami, czy zawodowcami:smile:

GonzoG
23-04-2013, 21:37
Więc kupujmy zawsze najlepsze i najdroższe produkty, nieważne czy jesteśmy amatorami, czy zawodowcami:smile:

Jak tobie wystarczy kiepski TTL, który nie jest ani i-TTL, ani i-TTL-BL, a czyś nieokreślonym pomiędzy, to proszę bardzo. Bierz... Tylko później, jak zobaczysz o ile przyjemniejsze używanie lepszych lamp, nie marudź...

Mbuna
23-04-2013, 22:22
Coraz częściej zamiast TTL używam manuala. Ale spoko, pisałem, że SB jest pewnie lepszą lampą. Mam Nissina 866 i podobnie jak Ty Metza 50. 866 daje mi wszystko ale gdyby nie cena kupiłbym pewnie Sabinę.