PDA

Zobacz pełną wersję : zawieszone lustro+err d70s

mp_
01-04-2007, 20:46
Witam,

nie wiem co się dzieje :/ probuję robić fotkę i migawka klepie a lustro wisi w powietrzu :/ , przy kolejnym wciśnięciu spustu lustro wraca na miejsce. Zrobiłem reset "z guzika" i nic nie pomogło..
co to może być i jak temu zaradzić?? może to słaba bateria?

cały dzień dziś robiłem fotki i nic się nie działo! prosze pomocy!!

eddieLBN
12-04-2007, 17:43
Mam ten sam problem. Zrobilem dzisiaj jedno zdjecie i dalej juz nie dalo rady :/ podpialem inny obiektyw-to samo. Bateria nie jest slaba, wrecz przeciwnie.
Rowniez prosze o pomoc

mazilis
12-04-2007, 17:46
Spróbuj zdjąć obiektyw, wisnąć spust i zobacz, czy przy zawieszonym lustrze migawka jest otwarta. Jeżeli nie, to trzeba delikatnie przepchnąć listki migawki do dołu, cienkim śrubokrętem, patyczkiem kosmetycznym, u mnie i jeszcze u kilku osób z forum pomogło, gdzieś opisywałem cały zabieg

eddieLBN
12-04-2007, 17:59
u mnie, niestety, migawka jest otwarta

wel
17-04-2007, 07:19
Witam,
Miałem to samo (jak również mój znajomy), mam pytanie, czy na oryginalnej baterii też się tak zachowuje?
W naszych przypadkach doszliśmy, że to wina tych tańszych akumulatorków, które nie koniecznie działają tak jak powinny. A to, że są naładowane jeszcze niczego nie przesądza :)

pozdrawiam.

stachmuszel
17-04-2007, 12:28
Witam serdecznie!
Jestem posiadaczem systemu Nikona (czy szczęśliwym, tego jeszcze nie wiem) od niedawna (ok. 2 m-ce). Zdarzyło mi się to raz przy ok. setnym zdjęciu na D70S, na oryginalnym! akumulatorze. Dlatego domniemam, że to nie akumulator. Lustro w górnym położeniu, migawka na wpół otwarta i "err" na display-u. Z tego co widzę jest to dość częsta przypadłość D70S. Najciekwsze jest to, że serwis Nikon-a udaje, że o niczym takim nie słyszał. Faktem jest, że zdarzyło mi się to po wyjściu z domu na bardzo wilgotne powietrze. Serwis potwierdził, że mogło to być przyczyną. Poradziłem sobie w sposób opisany powyżej, czyli bardzo delikatne zsunięcie lamelek migawki do góry. Siódme poty i derylium rąk... Nie chcę tego przeżywać ponownie.
Pozdrawiam gorąco!

stachmuszel
17-04-2007, 12:40
Witam ponownie!
Zapomniałem zapytać wcześniej. Czy "przypadłość" ta powtarza się u koleżanek i kolegów, którzy spotkali się już z tym problemem w swoich D70S? Czy był to przypadek incydentalny? Dziękuje serdecznie za odpowiedzi i gorąco pozdrawiam!

Tomek Stępień
17-04-2007, 15:24
Witam!
Ja mam D70 i dla odmiany blokuje mi się lustro... A na serwis Nikona to jak zwykle brak słów....

pzdr i rozwiązania problemu życze ;-)

mazilis
18-04-2007, 00:10
W moim d70s stało się to raz, na oryginalnej baterii, po upadku, od ponad 8 miesięcy wszystko jest ok

stachmuszel
25-04-2007, 07:15
Witam!
Czyżby tylko dwa udokumentowane przypadki? Bardzo proszę o wpisy. Napewno info na ten dotkliwy dla D70S temat przyda się innym forumowiczom. Z góry dziękuję!
Z nikonowskim pozdrowieniem!

Gawronik
16-05-2007, 21:41
to samo mam w D50 - próbowałem z różnymi obiektywami i efekt jest zawsze ten sam, słychać jak się lustro podnosi, w wizjerze jest ciemno, na wyświetlaczu Err. Dopiero za drugim wcisnieciu spustu słychać jakiś ruch i wszystko wraca do normy, po następnych 2 do 100 zdjęc problem jest znowu, albo tak trzy razy pod rząd. Aku oryginał, obiektywy N50/1.8 N17-55/2.8 N70-300G. W tej chwili korpus pojechał do serwisu bo dodatkowo w promocji zawiesza się lampa błyskowa - jak wróci to sie odezwe co wymienili ale sądze że nie wcześniej niż za 2-3 tygodnie.

pozdrawiam

eddieLBN
19-05-2007, 17:01
no ja też swój sprzęt wysłałem. Zobaczymy, co będzie. Mam nadzieję, że do końca czerwca wszystko się wyjaśni (bo na szybszą reakcję nie liczę, biorąc pod uwagę serwis Nikona)

njght_84
19-05-2007, 23:36
mialem to -walnieta migawka gdzies mialem specyfikacje naprawy.
raz sie stalo(~15 000) za pare miesiecy drugi(~19 000) a przed koncem gwarancji wyslalem do serwisu w aparacie kazdy err sie zapisuje i oni wszystko wiedza. to jest jakis element migawki i z ttego co wiem dosc czesto sie psuje ale tylko w 70s. mi serwis naprawil w tydzien wczesniej dostalem aparat niz pismo ze go przyjeli do serwisu:) wyczyscili okular, matryce i matowke.

eddieLBN
20-05-2007, 03:45
mi serwis naprawil w tydzien wczesniej dostalem aparat niz pismo ze go przyjeli do serwisu:) wyczyscili okular, matryce i matowke.

twoja wypowiedz napawa mnie w tym momencie optymizmem :)

zbooj
23-05-2007, 16:23
Własnie dziś zaniosłem d70s do serwisu - rok bedzie miał w czerwcu.Chodziło mi o czyszczenie matrycy i mapowanie dead pixeli. Przy okazji opisałem problem z Err i lustrem - na co pan w serwisie powiedział ze to moze byc cos powaznego i przy okazji to sprawdzą. Teraz czekam na info od nich. Jak dostanę to sie na forum podzielę.

Pozdrawiam
Bartek

zbooj
13-06-2007, 01:11
No i stało się. Serwis wymienił migawke na nową. Szybko i profesjonalnie- choć dodzwonić się do nich to prawie niemożliwość. Objawy ustąpiły.

Pozdrawiam
Bartek

Gawronik
13-06-2007, 06:27
gratuluje naprawionego "dziecka", ja nadal czekam - na razie "tylko" miesiąc ale nadal pełen optymizmu

pozdrawiam

dziki_lysy
13-06-2007, 20:24
Jesli chodzi o samo zawieszenie lustra + Err na wyswietlaczu to zdarzylo mi sie przy ok 500 zdjeciu... Wlaczylem - wylaczylem i poki co dziala :)

Meysonek
09-01-2008, 09:12
U mnie w D70 pierwszy raz po miesiącu się zawiesiło (gdy robiłem zdjęcie w górę) (ok 1 tyś zdjęć) Posłałem do polsikiego serwisu. Tydzień po powrocie z serwisu problem sie powtórzył (również przy robieniu zdjęcia ku górze). Tym razem posłałem do niemieckiego serwisu. No i przez dwa lata miałem spokój aż do wczoraj. Niestety tym razem się zacięło przy robieniu zdjęć w poziomie. Dziś wieczór będę popychał migawkę :)
Pozdrawiam Meysonek.

lopez
10-01-2008, 10:17
Witam,

U mnie na d70s z przebiegiem kilku tys. zdarzyło się to dwa razy. Nie pamiętam dokładnie ale robiłem wtedy zdjęcie w "pionie" i gdy nacisnąłem spust migawki to usłyszałem lekki "zgrzyt" i reszta już znajoma: lustro w górze, err na wyświetlaczu. Z tego co pamiętam to wyłączyłem i włączyłem aparat, trochę nim poruszałem i po którymś naciśnięciu spustu samo się naprawiło. Za drugim razem to chyba nawet wystarczyło jeszcze raz nacisnąć spust. Aha, w jednym z przypadków robiłem zdjęcia kiedy faktycznie mogło być wilgotno w powietrzu. Od tamtego czasu zrobiłem już powyżej tysiąca zdjęć i spokój. Do tej pory potraktowałem to jako "ten typ tak ma" ale trochę zaniepokoiliście mnie tym serwisem :| Niedługo kończy mi się gwarancja i zaczynam się zastanawiać co z tym fantem robić...

Pozdrawiam,

Jakubas
10-01-2008, 12:17
Ogolnie do serwisu, ale to nie powiedziane, ze akurat migawka. W moim D70 tez nie chcialo klapac lustro, a migawka robila tylko cichutkie "cyk", ale okazalo sie, ze oprocz awarii samej migawki, to wina zepsutego ukladu przenoszenia wartosci przyslony z aparatu do obiektywu.

Ogolnie, w przyplywie desperacji, jesli to sama kurtyna migawkie jest zablokowana, mozna przywalic podstawa aparatu w cos twardego - powinna sie odblokowac, choc nie na dlugo. U mnie kilka razy taka technika sie sprawdzila, raz o zgrozo w czasie zlecenia. Prawa Murphy'ego czuwaja, dlatego back-up to podstawa...

elanek
13-01-2008, 22:09
Raz w trakcie ślubu na błogosławieństwie (po) tak mi isę stało z D70. Pojechałem wczesniej do kościoła i poczekałem na młodych. W międzyczasie pitolnąłem nim mocno w ścianę i zdjąłem obiektyw z podniesionym lustrem.
Dosyć gwałtownie pogmerałem lustrem i zadziałało. Od tej pory 5k zdjęć i nic.

Zigzaz
31-01-2008, 23:11
To jeszcze ja się przyłączę. Miałem tak około 10 razy. Za każdym razem pomagało powtórne wciśnięcie spustu i wszystko wracało do normy. Dzieje się to u mnie z regularnością co około 1000 fotek. Powoli się przyzwyczajam:)

prohu
01-02-2008, 11:58
Witam.
W moim aparacie problem pojawił się w wakacje, możliwe że przy zwiększonej wilgotności powietrza.
No i teraz się zacina co jakiś czas ale tylko przy pionowym kadrowaniu ( spust na górze),
odwrotnie wszystko cyka jak ta lala:) więc o serwisie na razie nie myślę, szczególnie że już po gwarancji :(

Pozdrawiam.

grzech_w
26-02-2008, 09:19
Niestety w moim aparacie (d50) ten problem pojawia się dosyć często i zauważyłem że raczej na dworze. Czasami ponowne wciśnięcie spustu nie odwiesza lustra - trzeba wyłączyć zasilanie, włączyć ponownie i wtedy wcisnąć spust. Czy ktoś może wie, czy takie problemy pojawiają się w lustrzankach innych producentów ??

Vooda
26-02-2008, 10:03
prosze - jeszcze raz
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39648

puchbeary
26-02-2008, 10:09
Ogolnie, w przyplywie desperacji, jesli to sama kurtyna migawkie jest zablokowana, mozna przywalic podstawa aparatu w cos twardego - powinna sie odblokowac, choc nie na dlugo. U mnie kilka razy taka technika sie sprawdzila, raz o zgrozo w czasie zlecenia.

W międzyczasie pitolnąłem nim mocno w ścianę i zdjąłem obiektyw z podniesionym lustrem.
Dosyć gwałtownie pogmerałem lustrem i zadziałało.

Hardcorowcy jednym słowem ;)

W moim D50 sam sobie problem stworzyłem. Baterią nieoryginalną :evil: Nikon w chwili podniesienia lustra i otwarcia migawki pobiera sporo prądu (tak mi przynajmniej tłumaczono) - nieoryginalne ogniwa nie dają rady czasami utrzymać tego skoku i lustro się wiesza. Niestety takie zawieszenie lustra czasami pwooduje uszkodzenie całego mechanizmu i właśnie ja sobie cos podobnego zafundowałem. Czasem zatnie sie raz na 300 zdjęć a czasem raz na 5. Generalnie upierdliwe nie jest więc odpuściłem. tym bardziej że konsultacja z Serwisem brzmiała tak "Może pan wysłać ale technik strzeli serię 10-20 zdjęć. Jak problem nie wystąpi spakujemy go i odeslemy do pana" uznałem że szkoda mojego zdrowia i poczekam aż zdechnie całkiem. (Nie)stety ;) Nikon to twarda sztuka i nie chce zdechnac mimo że minęło już pół roku z okładem. Gwarancja się skończyła i teraz raczej zaczęło mi zależeć na tym żeby jednak nie zdechł do końca :twisted:

dzejms
09-05-2008, 23:39
Spróbuj zdjąć obiektyw, wisnąć spust i zobacz, czy przy zawieszonym lustrze migawka jest otwarta. Jeżeli nie, to trzeba delikatnie przepchnąć listki migawki do dołu, cienkim śrubokrętem, patyczkiem kosmetycznym, u mnie i jeszcze u kilku osób z forum pomogło, gdzieś opisywałem cały zabieg

super!!!...przynioslem dzisiaj do domu takie gratisowe body d70 z zacieta lamelka...i juz dziala...

postregiment
25-05-2008, 20:31
przyłączam się do podziękowań - przepchnięcie migawki do dołu pomogło i u mnie :D

dżafeł
30-05-2008, 13:09
U mnie niestety nie pomogło, znaczy aparat wrócił do normalnej pracy ale po 30 minutach znowu się zatkał i tak w kółko. Wymiana baterii na oryginalną również nie pomogła - aparat mimo wszystko wiesza lustro - prawdopodobnie została mi już tylko wymiana migawki (albo aparatu).