PDA

Zobacz pełną wersję : Podwójne, odbite światło na zdjęciu

pawelhg1989
23-04-2013, 11:32
Witam. Ostatnio późnym ciemnym wieczorem robiłem kumplowi zdjęcia samochodu z zapalonymi światłami. Światła odbiły się podwójnie i wylądowały na dachu samochodu. Podobnie miałem przy foceniu nieba nocą z niedaleko świecącą latarnią w tle. Po zrobieniu zdjęcia myślałem, że to jakieś UFO :D, ale okazało się, że to plamka od światła latarni. Mam pytanie do was bo nigdzie nie mogłem wygooglować tego tematu. Jak nazywa się taki artefakt obrazu? Jest to strasznie irytujące jak się tego pozbyć? Miałem to na wielu fotkach. Zmieniałem obiektywy, mam założone filtry UV na obu obiektywach. Posiadam Nikona d3100, kita 18-55 VR i stałkę 35mm. :))

darkmajin
23-04-2013, 11:38
bliki!?

na początek pozdejmuj filtry, a druga sprawa że to kwestia również obiektywów jeden radzi sobie lepiej drugi gorzej usunąć się da w post procesie ( photoshop itp )

pawelhg1989
23-04-2013, 11:54
Dzięki. Właśnie chodziło mi o nazwę. Teraz postaram się bardziej zaznajomić z tematem :)

Misher
26-04-2013, 11:19
Ja słyszałem że to sie chyba flara nazywa.

GonzoG
26-04-2013, 11:30
Ja słyszałem że to sie chyba flara nazywa.

Flara, bliki, duszki.... nazw jest wiele.

Są to odbicia światła na elementach układu optycznego - szczególnie wyraźne przy używaniu filtrów na obiektywach, a już na pewno pojawiają się mocne, przy tanich filtrach.

Poza tym, żaden obiektyw nie jest wolny od tej wady - światło zawsze będzie się odbijać na styku szkła i powietrza. A przynajmniej dopóki nie wymyślą jakiegoś rozwiązania dla tego zjawiska.

W 18-55VR ten efekt jest dość wyraźny, z resztą czego można się spodziewać po obiektywie za 300zł...

trixiglk
26-04-2013, 12:52
Witam. Ostatnio późnym ciemnym wieczorem robiłem kumplowi zdjęcia samochodu z zapalonymi światłami. Światła odbiły się podwójnie i wylądowały na dachu samochodu. Podobnie miałem przy foceniu nieba nocą z niedaleko świecącą latarnią w tle. Po zrobieniu zdjęcia myślałem, że to jakieś UFO :D, ale okazało się, że to plamka od światła latarni. Mam pytanie do was bo nigdzie nie mogłem wygooglować tego tematu. Jak nazywa się taki artefakt obrazu? Jest to strasznie irytujące jak się tego pozbyć? Miałem to na wielu fotkach. Zmieniałem obiektywy, mam założone filtry UV na obu obiektywach. Posiadam Nikona d3100, kita 18-55 VR i stałkę 35mm. :))

Właśnie dlatego wywaliłem wszystkie nakręcane filtry UV z obiektywów. Szczególnie te najtańsze potrafią "czynić cuda".