Zobacz pełną wersję : Reportaż - czy za wszelką cenę unikać błyskania lampą?
d40nikon
22-04-2013, 20:55
To co w temacie, wielu fotografów jak tylko usłyszy, że błyskam lampą patrzy na mnie krzywo jakbym co najmniej matkę im zabił. Ale czy to na prawdę takie niewybaczalne gdy iso 1600 przy f/1.4 nie zawsze wystarcza?
Jak radzić sobie w takim razie?
siwyozzman
22-04-2013, 21:14
Sam powinieneś wiedzieć i zadecydować. Wszelkie zasady typu: nie błyskam bo to nie jest modne są bez sensu... są sytuacje gdzie lampa błyskowa znacznie poprawia efekt końcowy to dlaczego jej nie używać? Z drugiej strony bardzo często widzę gości z FXem którzy w całkiem sprzyjających warunkach ostro błyskają lampą skierowaną do góry i trochę za plecy będąc oddalonym o dobre 7m od obiektu zdjęcia.... powodzenia w zauważeniu poprawy jakości zdjęcia :) Przy oświetleniu żarowym należy pamiętać o filtrze CTO - wtedy delikatny błysk jest niewidoczny...gorzej przy mocno mieszanym oświetleniu wtedy błyskając powodujemy że dobór WB jest jeszcze trudniejszy.... Generalnie oczywista zasada: jak trzeba to błyskać byle z głową i nie zawsze na auto....
j.w. czyli jak uważasz, że trzeba lub warto błysnąć - to czemu nie. Czasami zdjęcie z lampą nawet w dzień będzie wyglądało o wiele lepiej i bardziej naturalnie niż bez lampy.
Zważ na to, że oko ludzkie ma znacznie szerszy zakres widzenia niż DR matrycy.
d40nikon
22-04-2013, 23:06
Jednak warto było napisać, nie miałem pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak filtr CTO
misio1399
23-04-2013, 17:56
Jakby błyskanie lampa bylo zle to by ich nie produkowali....
Jednak warto było napisać, nie miałem pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak filtr CTO
Filtrów korekcyjnych trochę jest.
Podstawowe to"
- pomarańczowe - CTO (ocieplający) w celu zrównania ze światłem żarowym
- niebieskie - CTB (ochładzający) w celu zrównania ze światłem z lamp wyładowczych wysokotemperaturowych (jak np. lampy xenonowe)
są jeszcze zielone - niektóre lampy wyładowcze (w tym jarzeniówki) mają zielone zabarwienie, to ma wyrównać.
donkiszot
23-04-2013, 18:43
Oprócz filtrów korekcyjnych, o których mowa (CTO, CTB itp), które występują w różnych nasileniach (1/2, 1/4 itd), są jeszcze filtry efektowe, różnokolorowe.
Są też zmiękczające (ale na małej reporterskiej lampce, to niewiele pomogą).
W każdym razie polecam bliżej przyjrzeć się wzornikowi filtrów firmy lee, czy rosco.
trixiglk
23-04-2013, 20:06
Powiedzcie koledzy jak radzicie sobie z szybkim doborem rodzaju filtra jego siły itp. w miejscach gdzie macie klika źródeł o odmiennej temperaturze barwowej? Ciekaw jestem jak ślubniaki radzą sobie w kościołach gdzie w kościele mieszają się wszystkie najmniej pożądane barwy światła? ;-)
slubniaki w takim przypadku w kosciele nie blyskaja bo daje to wiecej szkody niz pozytku.
slubniaki w takim przypadku w kosciele nie blyskaja bo daje to wiecej szkody niz pozytku.sorry manferd, ale piszesz bzdurę, szkodę to możesz zrobić nie błyskając. Sam błyskam niewiele, ale błyskam jeśli potrzeba. To taka maniera wyszła bo część profesjonalistów nie umie się po prostu lampą posługiwać, a "zachować klimat można również z lampą, tylko trzeba wiedzieć jak. Część tych co robi "reportaż" pisze, że nawet nie zabiera lampy do kościoła... echh. Owszem jeśli nie wie jak to zrobić by była niewidoczna na zdjęciach to lepiej jej nie stosowac i mówić, że się klimat zachowuje i później rozjaśniać oczodoły, czy twarze w PSie, później pisanie jak to nawet 1h się przy obróbce jednego zdjęcia spędza.
Powiedzcie koledzy jak radzicie sobie z szybkim doborem rodzaju filtra jego siły itp. w miejscach gdzie macie klika źródeł o odmiennej temperaturze barwowej? Ciekaw jestem jak ślubniaki radzą sobie w kościołach gdzie w kościele mieszają się wszystkie najmniej pożądane barwy światła? ;-)załóż sobie CTO 1/2, piszę poważnie.
sorry manferd, ale piszesz bzdurę, szkodę to możesz zrobić nie błyskając. Sam błyskam niewiele, ale błyskam jeśli potrzeba. To taka maniera wyszła bo część profesjonalistów nie umie się po prostu lampą posługiwać, a "zachować klimat można również z lampą, tylko trzeba wiedzieć jak. Część tych co robi "reportaż" pisze, że nawet nie zabiera lampy do kościoła... echh. Owszem jeśli nie wie jak to zrobić by była niewidoczna na zdjęciach to lepiej jej nie stosowac i mówić, że się klimat zachowuje i później rozjaśniać oczodoły, czy twarze w PSie,
A u Ciebie na Twoich warsztatach nauczysz mnie błyskać w kościele? Bo ja panicznie boję się lampy błyskowej i w ogóle nie zabieram jej z domu aby mnie nie kusiło :-)
później pisanie jak to nawet 1h się przy obróbce jednego zdjęcia spędza.
Wiem wiem była już tu kłótnia Twoja z jednym z użytkowników forum ale ja się w to wciągnąć nie dam ;-)
National
24-04-2013, 08:54
sorry manferd, ale piszesz bzdurę, szkodę to możesz zrobić nie błyskając. Sam błyskam niewiele, ale błyskam jeśli potrzeba. To taka maniera wyszła bo część profesjonalistów nie umie się po prostu lampą posługiwać, a "zachować klimat można również z lampą, tylko trzeba wiedzieć jak. Część tych co robi "reportaż" pisze, że nawet nie zabiera lampy do kościoła... echh. Owszem jeśli nie wie jak to zrobić by była niewidoczna na zdjęciach to lepiej jej nie stosowac i mówić, że się klimat zachowuje i później rozjaśniać oczodoły, czy twarze w PSie, później pisanie jak to nawet 1h się przy obróbce jednego zdjęcia spędza.
Podpisuję się pod twoją wypowiedzią, faktem jest że lubię bardziej światło zastane lecz czasem bez lampki się niestety nie obędzie.
National, bez światła zastanego trudno zrobić w kościele zdjęcie.
Myślę, że marekb miał na myśli to, że większość kadru jest naświetlone przez światło zastane, a lampa służy tylko do rozjaśniania niepożądanych cieni ;)
National, bez światła zastanego trudno zrobić w kościele zdjęcie.
Myślę, że marekb miał na myśli to, że większość kadru jest naświetlone przez światło zastane, a lampa służy tylko do rozjaśniania niepożądanych cieni ;)
dokłądnie + jeszcze wydobycie barw których po prostu nie ma przy coraz tańszych i gorszych, a coraz częściej stosowanych żarówkach energooszczędnych. No chyba że oddajesz cały ślub w B&W ;)
A już najlepsza zabawa jest wtedy jak są duże okna i słoneczny dzień i przez te okna wpada dużo światła dziennego. A do tego mamy żarówki tradycyjne i energooszczędne (bo akurat proboszcz był w trakcie wymiany tradycyjnych na energooszczędne, ale nie starczyło funduszy, żeby wymienić wszystkie naraz) ;)
trixiglk
24-04-2013, 18:45
Niestety w torbie mam tylko pełne CTO, chętnie bym zweryfikował wypowiedź kolegi 'marekb'.
Chętnie poznam kolejne patenty kolegów na zapanowanie nad lampką i jej barwą. Co do nie błyskania lampką wogóle. Jestem ciekaw jak tacy fotografowie uzyskują naturalne kolory na zdjęciach. Interesują mnie szczególnie przypadki gdzie główne oświetlenie to najtańsze żarówki energooszczędne.
donkiszot
24-04-2013, 19:15
Wtedy się robi artistickie-czarno-białe :twisted:
Niestety w torbie mam tylko pełne CTO,
No tak na alegro te filtry chodzą po kosmicznej cenie.
chętnie bym zweryfikował wypowiedź kolegi 'marekb'.
Chętnie poznam kolejne patenty kolegów na zapanowanie nad lampką i jej barwą. Co do nie błyskania lampką wogóle. Jestem ciekaw jak tacy fotografowie uzyskują naturalne kolory na zdjęciach. Interesują mnie szczególnie przypadki gdzie główne oświetlenie to najtańsze żarówki energooszczędne.
Ale co Ci z patentów jak kościół kościołowi nierówny. Co z tego ze ktoś ci napisze ustaw iso 1000 f-2.8 a t 1/80 lampa na M 1/8 główka skierowana do tyłu jak w Twoim kościele akurat iso to będzie 5000 a ściany czerwone z wstawkami niebieskimi. Dodatkowo ołtarz będzie oświetlony podłużnymi jarzeniówkami. Jedyna rada udaj się do świątyni i próbuj testuj ucz się na swoich błędach i koryguj je na żywo. Tylko praktyka pozwoli Ci nauczyć sie tej niesamowicie trudnej sztuki. Albo... albo udaj się na warsztaty do kogoś kto w programie ma takie coś i na spokojnie Ci pomoże.
wystarczy inna pora dnia lub jeśli słońce zaświeci i warunki w kościele również sie zmieniają.
Z drugiej strony bardzo często widzę gości z FXem którzy w całkiem sprzyjających warunkach ostro błyskają lampą skierowaną do góry i trochę za plecy będąc oddalonym o dobre 7m od obiektu zdjęcia.... powodzenia w zauważeniu poprawy jakości zdjęcia :)
Przy jasnym obiektywie i ciut większej czułości 7m nie stanowi problemu jeśli odbija się światło od ścian.
Dokładnie, zwłaszcza jak lampka mocna ;)
Kiedyś na warsztatach miałem założonego metza 58. Robiliśmy zdjęcia "z chóru" i testowo skierowałem palnik na prost (a obiektyw w strona ołtarza). Odległość ok 30m, która byłą pokazana na wyświetlaczu lampy okazała się prawdziwa: na zdjęciu widać było bardzo dokładnie, że ołtarz (oddalony "na oko" o trochę ponad 30m) jest oświetlony mocno przez światło z lampy. Podejrzewam, że np. dla sb 910 taka ściana 7m od lampy to również nie jest duże wyzwanie ;)
trixiglk
26-04-2013, 09:22
No tak na alegro te filtry chodzą po kosmicznej cenie.
Ale co Ci z patentów jak kościół kościołowi nierówny. Co z tego ze ktoś ci napisze ustaw iso 1000 f-2.8 a t 1/80 lampa na M 1/8 główka skierowana do tyłu jak w Twoim kościele akurat iso to będzie 5000 a ściany czerwone z wstawkami niebieskimi. Dodatkowo ołtarz będzie oświetlony podłużnymi jarzeniówkami. Jedyna rada udaj się do świątyni i próbuj testuj ucz się na swoich błędach i koryguj je na żywo. Tylko praktyka pozwoli Ci nauczyć sie tej niesamowicie trudnej sztuki. Albo... albo udaj się na warsztaty do kogoś kto w programie ma takie coś i na spokojnie Ci pomoże.
Nie pytałem o jeden gotowy przepis na wszystkie możliwe sytuacje. Pytałem o przykłady rozwiązania problematycznych sytuacji. Oczywiście mam świadomość, że nie da się ich przenieść bez myślenia na inne warunki/sytuacje. Piszesz kolego do mnie jak do kolejnego amatora próbującego odebrać chleb profesjonalistom. Natomiast jestem zwykłym amatorem, który chętnie podniesie swoje umiejętności ucząc się od doświadczonych kolegów. Na dodatek - o zgrozo! Nie mam zamiaru nikomu odbierać chleba!
Udam, że nie widziałem przytyku o "kosmicznej cenie" filtrów. Zakupy robię gdy "odczuwam uzasadnioną potrzebę". A nie jak spora część populacji w owczym pędzie.
Nie pytałem o jeden gotowy przepis na wszystkie możliwe sytuacje. Pytałem o przykłady rozwiązania problematycznych sytuacji. Oczywiście mam świadomość, że nie da się ich przenieść bez myślenia na inne warunki/sytuacje.
Podaj problematyczną sytuację w której byleś a na pewno ktoś Ci tutaj doradzi.
Piszesz kolego do mnie jak do kolejnego amatora próbującego odebrać chleb profesjonalistom. Natomiast jestem zwykłym amatorem, który chętnie podniesie swoje umiejętności ucząc się od doświadczonych kolegów. Na dodatek - o zgrozo! Nie mam zamiaru nikomu odbierać chleba!
Teraz to już pojechałeś po bandzie
Udam, że nie widziałem przytyku o "kosmicznej cenie" filtrów. Zakupy robię gdy "odczuwam uzasadnioną potrzebę". A nie jak spora część populacji w owczym pędzie.
Teraz to nawet nie wiem co Ci napisać bo jak wymienię obiektywy (85 1.4, 35 1.4 28 1.8 14-24 2.8 czy nawet mój ulubiony którego już nie mam 24-70 2.8 ) którymi bardzo fajnie się pracuje a Ty jako amator nie masz o tym pojęcia to i tak mi napiszesz, że popadłem w owczy pęd (udam, że nie widzę przytyku) i zamiast pracować na 24-120 ja zakupiłem tyle gratów.
trixiglk
26-04-2013, 10:04
Kolego manfred przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem mój poprzedni post. Ochłoń, przeczytaj jeszcze raz i wtedy odpisz. Mam wrażenie, że dokonujesz znacznej nadinterpretacji tego co napisałem. Wszelkie wątpliwości interpretacyjne chętnie rozjaśnię Ci na PW lub przy jakimś szlachetnym napitku.
Co do problematycznej sytuacji, zadałem pytanie już wcześniej:
"Co do nie błyskania lampką wogóle. Jestem ciekaw jak tacy fotografowie uzyskują naturalne kolory na zdjęciach. Interesują mnie szczególnie przypadki gdzie główne oświetlenie to najtańsze żarówki energooszczędne." - dodam, że wiekszość z takich fotografi jest totalnie wyprana z kolorów.
Manfred, jak to pas?
Na taki tekst?:
Wszelkie wątpliwości interpretacyjne chętnie rozjaśnię Ci przy jakimś szlachetnym napitku.
Przecież piszesz, że nikt, kto ma okowitę Ci obcy nie jest ;)
Przecież piszesz, że nikt, kto ma okowitę Ci obcy nie jest ;)
Hejj ino boje sie co byśmy sie pobili :-)
trixiglk
26-04-2013, 13:57
Zupełnie niepodobne to do górala... ;-)