Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 Problem ze zdjęciami ?
Witam
Jak mam ustawić aparat aby przy zdjęciu w ruchu obraz był stabilny i zrobiło czyste zdjęcie ?
Za każdym razem jak ktoś się chociaż lekko ruszy obraz jest nie stabilny ?
Aparat mam dopiero od 3 dni więc nie znam wszystkich opcji czy da się gdzieś to ustawić ?
Pozdrawiam ,stiV
sokolnik
22-04-2013, 19:52
najpierw przeczytaj instrukcję :)
potem tam ustaw aparat by
ISO nie było za duże
przesłona jak najbliżej wartości 3.5
i czas migawki jak najkrótszy :)
pokombinuj z trybami automatycznymi a potem przejdź na P,A,S. M narazie sobie daruj :)
włącz sobie stabilizację, bo podejrzewam że masz 18-55 lub 18-105 :)
kombinuj :)
Tylko pisze mi tak wszystkie opcje takie jak ISO wybranie przyslony mam tylko AF-A i MF mam komunikat ze przy biezacych ustawieniach nie moge uzyc tej opcji
sokolnik
22-04-2013, 20:29
http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html
http://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU
Bawią mnie takie pytania, lustrzankę może kupić każdy, ale żeby robić zdjęcia potrzeba troszkę wiedzy o podstawach fotografii.
Podaj podstawowe parametry zdjęcia, czas, przysłonę, iso, a najlepiej wrzuć zdjęcie z exifem, na tej podstawie możemy coś podpowiedzieć.
Jeśli jest mało światła aparat ustawi długi czas naświetlania, obiekt się poruszy i będzie rozmazany, przy długich czasach można fotografować obiekty statyczne i to z użyciem statywu.
Obiekty które szybko się poruszają wymagają krótkich czasów naświetlania aby zamrozić ruch.
Na tak zadane pytanie nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi, ustawienia aparatu zależą od fotografowanej sceny, jeśli będzie mało światła potrzebne jest jasne szkło, lub użycie lampy błyskowej.
Lustrzanka nie jest nadzwyczajnym aparatem, też ma swoje ograniczenie i pewnych praw fizyki nie przeskoczysz.
http://m.youtube.com/watch?v=wzPImGLj6cc
Może to cię zainteresuje
Tylko mi nie chodzi o to jak robić zdjęcia zgera tylko mam problem z aparatem wybiernia ISO MIGAWKI oraz TRYBU OSTROSCI jest zablokowane bo pisze mi ze nie moge uzyc tych opcji przy takich ustawieniach ... czytam instrukcje ale nie wiem jak to zrobic przy tym potrzebuje pomocy z zreszta dam sobie rade ?
Tylko mi nie chodzi o to jak robić zdjęcia zgera tylko mam problem z aparatem wybiernia ISO MIGAWKI oraz TRYBU OSTROSCI jest zablokowane bo pisze mi ze nie moge uzyc tych opcji przy takich ustawieniach ... czytam instrukcje ale nie wiem jak to zrobic przy tym potrzebuje pomocy z zreszta dam sobie rade ?
Jakiego zegara
Napisz jakich ustawień chcesz użyć, w jakim trybie fotografowania.
Wiele ustawień jest powiązanych z użytym trybem fotografowania i zmiany niektórych parametrów nie będą możliwe.
Jakiego zegara
zgera, to mój nick, źle przeczytałeś.
A może po prostu użyj trybu tematycznego "sport" lub użyj lampy błyskowej.
Pozostałych Twoich wypowiedzi nie bardzo rozumiem w czym problem.
zgera, to mój nick, źle przeczytałeś.
Sorka chyba trzeba się udać do lekarza od oczu:-o
1) tylko w trybie "M" masz pełną kontrolę nad wszystkimi ustawieniami.
2) w trybach S, A i P masz częściową kontrolę nad parametrami ekspozycji i pełną nad pozostałymi
3) w pozostałych trybach masz dość mocno okrojoną kontrolę nad parametrami, np. w Auto prawie żadnej kontroli.
Tylko, aby to wiedzieć, trzeba dokładnie przeczytać instrukcję aparatu trzymając ją w jednej ręce, a aparat w drugiej.
Dokładnie, znaczy łącznie z tymi wszystkimi informacjami małym drukiem, bo one często są najważniejsze.