Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kompacik z jasnym obiektywem czy większym zoomem?

krzychol
22-04-2013, 13:22
Witam Wszystkich!

Od dwóch tygodni borykam z problemem wyboru kieszonkowego aparatu i jakoś nie mogę się ogarnąć. Aparat narzeczonej, Olympus Mju 810, poległ bez konkretnego powodu (ot zdecydował, że nie będzie chował obiektywu i nie będzie wyświetlał nic na wyświetlaczu), a że serwisowanie zdaje się być nieopłacalne staram się znaleźć coś innego.

Aparat ma to być kieszonkowy, możliwie najlepszy oczywiście, w miarę prosty w obsłudze. Cena raczej do 1000zł, gabaryty oczywiście kieszonkowe. Poprzedni Olympus miał wszystko, co było potrzebne przy super gabarytach.
Olympus VR-370 zdaje się być fajny, spoglądałem też na kilka modeli Sony serii G... nie bardzo wiem co wybrać.

Zastanawiam się też, jak wielka różnica w aparatach kompaktowych jest w jasnej optyce? Jedne mają Zoom 10x i jasność 3.5 - 6.3 na przykład, inne zoom 5x, za to jasność 1.8 - 2.7 (półka cenowa powyżej 1000zł, ale da się przełknąć przy sprzyjających wiatrach). Czy w kompaktach rzeczywiście daje się zauważyć różnicę w światłosile obiektywów?

stachmuszel
22-04-2013, 13:41
Jeśli zamierzasz fotografować tylko w warunkach plenerowych, gdzie jest dostateczna ilość światła, możesz kupić zoom x10. Ale jeśli planujesz fotografować również w pomieszczeniach, to różnica w światłosile obiektywu będzie miażdżąca, dla otrzymanych wyników. Ja zdecydowanie polecam jasne obiektywy. Zooma możesz przy tej gęstości matryc, po prostu wykropować.

pastwisko
22-04-2013, 14:07
Czy w kompaktach rzeczywiście daje się zauważyć różnicę w światłosile obiektywów?

No oczywiscie że się daje - przecież to się przekłada na czasy naświetleń, a co za tym idzie zdjecia poruszone lub nie poruszone. Pod tym względem kompakty działaja tak jak wszystkie inne aparaty.

Maciej-D
23-04-2013, 00:17
Zwróć jeszcze uwagę na jeden istotny parametr, mianowicie na wielkość matrycy. Wierz mi, że w przypadku kompaktów, to o wiele ważniejsze niż 'megazoom'.

krzychol
23-04-2013, 12:09
Dzięki Wam za podpowiedzi i porady. Wczoraj robiłem większe rozeznanie praktyczne i obawiam się, że we wspomnianym przedziale cenowym raczej nie uda mi się znaleźć kompaktu z jasnym obiektywem, a i rozmiar matrycy będzie musiał być 1/2.3. Pozostaje mi wybrać coś z możliwie najbardziej użytecznym wysokim ISO... Łudzę się, że uda mi się jeszcze znaleźć coś niezwykłego w najbliższych dniach.

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.

Maciej-D
24-04-2013, 10:49
i obawiam się, że we wspomnianym przedziale cenowym raczej nie uda mi się znaleźć kompaktu z jasnym obiektywem, a i rozmiar matrycy będzie musiał być 1/2.3. Pozostaje mi wybrać coś z możliwie najbardziej użytecznym wysokim ISO...

Na allegro jest masa aukcji z Canonem S90 / S95 w cenie, która jest niższa od zakresu, jaki podałeś. Za tysiąc złoty spokojnie kupisz coś z matrycą 1/1.7.