Zobacz pełną wersję : Dobre żarcie w Trójmieście?
Wybieram się do Gdańska na majówkę - a jako, ze jedzenie to moja druga pasja po fotografowaniu, szukam miejsc, gdzie można dobrze zjeść. Polecacie jakieś fajne miejsca ze świeżą rybą i innymi lokalnymi przysmakami?
Swieza ryba - w Trojmiescie? Z lokalnych przysmakow to tylko kebab ;)
Nie ryba, ale zacne zarelko i fajny klimat - w Gdyni w podworku przy ul. Swietojanskiej grecka knajpka "Santorini".
Jak będziesz jechał samochodem, to podjedź do Rewy. Bardzo fajne miejsce i bardzo dobre żarcie, ryby również świetne...tylko kurcze nie wiem jak tam jest poza sezonem, ale myślę, że warto zaryzykować.
Gęsina w Borczu oraz rybaczówka za egiertowem. Dobrze też gotują w gościńcu dla przyjaciół w kleszczewie
Rewa, faktycznie dobre amku, a bliżej, w Sopocie bar przystań - świeża dobra rybka. :)
Tawerna Orłowska też niekulawa. Może trochę drogawo, ale smacznie. Pożerałem tam typowo nadmorską potrawę w postaci stejka w zielonym pieprzu ;)
Drogawo, niestety obsluga (przynajmniej w czasie Euro 2012) byla nieciekawa - nie przepadam kiedy kelner czysci stol "Janem Niezbednym" w czasie kiedy tam siedze, natomiast nie wpada na to zeby czyscic stoly ktore sa nie zajete.
Dokladnie, raczej średnio polecam. Ostatnio pani mnie trzy razy przesadzała bo jak pada deszcz... (A dosłownie spadalo mi na bańkę kilka kropli na mikutę) to Pani nie wychodzi na taras, który był otwarty... Poszedłem z tego "lokalu" w piiiiii.....
Drogawo, niestety obsluga (przynajmniej w czasie Euro 2012) byla nieciekawa - nie przepadam kiedy kelner czysci stol "Janem Niezbednym" w czasie kiedy tam siedze, natomiast nie wpada na to zeby czyscic stoly ktore sa nie zajete.
Aaa to ja nie polemizuję... Pobyt zaliczyłem w czterdziestym piątym, no - może deczko później... Pogoda jak drut, obsługa miła, panorama z tarasu przecudnej urody, obsługa może nierychliwa, ale na frekwencję to zrzuciłem... Widać podupadło nieco...
Troszke OT - byl ktos ostatnio w Sasinie? Nie bylem od kilku lat - wtedy miod-malina i obowiazkowa rezerwacja z racji ilosci klientow. Nie wiem jak jest ostatnio?
jezeli chodzi o tawernę orłowską to zepsuła się kilka lat temu. My i wielu naszych znajomych przestało tam chodzić. Obsluga średnia ale to dałoby się przeżyć. Kilka razy trafiliśmy na stare mięso. Nie polecam.
jeśli chodzi o ryby to Tawerna Rybaki jest też spoko. W Gdyni bardzo sobie cenię Restauracyjkę Monte
Ja polecam restaurację "W ogrodach", bardzo ładne miejsce i dobre tradycyjne, polskie jedzenie.
W Sasinie byłem nie tak dawno, Ewa trzyma poziom jak zawsze. Wspomniane Santorini mega odradzam, żona się ostatnio struła straszliwie. Tawernę Orłowską również. Z rybnych dobrych knajp był w Sopocie Wieloryb, ale go zamkli i otworzyli jakieś Atlantis. Wystroju nie zmieniono (i dobrze, bo był rewelacyjny), nie mam jednak pojęcia jak z kuchnią. W Gdańsku z dobrych restauracji jest Kresowa, tyle że choć jakieś ryby w menu mają, to nie jest to rybna restauracja. W Gdyni przyzwoicie można zjeść we włoskiej La Fortuna i indyjskiej Taj Mahal - znów jednak mało rybnie. A najlepsze ryby to chyba faktycznie we wspomnianej Rewie. W Gdyni otworzyła się jeszcze Malika, arabska restauracja z właścicielką, co to w Algierii X lat mieszkała. Mega dobre jedzenie, mega sympatycznie. Polecam, póki się jeszcze starają, bo knajpa stoi chyba niecały miesiąc.
W Trójmieście ciężko o dobre jedzenie "na mieście" - kababy, tandetne fast foody, sieciówki, w Gdańsku dużo knajp pod potomków nazistów (Niemców), jak już to szukałbym na Kaszubach, ale nie znając dobrze człowieka ciężko coś polecić.
Oczywiście domyślam się, że są wyjątki tylko niestety nie mam tego luksusy, że mogę spędzić dzień w korkach na poszukiwaniach.
Mimo, iż chciałbym nieraz gdzieś wyjść i zjeść z rodziną to ostatnio preferuję działalność własną w tym temacie..choć nigdy bym o to siebie nie posądzał.
Ps. Oczywiście jest bar "Przystań" w Sopocie, jedzenie ok, ale mi raczej nie odpowiada tamtejszy tłok, hałas, przeciskanie do stolika itp.., ale dla turysty to może ok
Ja mogę polecić restaurację Smak Morza, jeśli chodzi o ryby to dla mnie są najlepsi w Sopocie ;)
jackrabbit
26-04-2013, 18:46
a placek po cygansku gdzie mozna zjesc? taki normalny a nie z kurczaka :)
dobry jest w Mulku w tuchomiu na trasie Żukowo -Gdynia
Chociaż, wziąwszy pod uwagę aspekt fonetyczny, Trójmiasto nie zachęca do jedzenia. :mrgreen:
Tak jak woda Morzeszczyn nie zacheca do picia
I wędliny z Morlin. :mrgreen:
KaleidoStar
05-05-2013, 10:12
Ciężko w Trójmieście o dobre jedzenie. Bar Przystań w Sopocie polecam, często tam chodzę (na zupę rybną najchętniej). A poza tym... Bar mleczny Kmar na Żabiance,ale to średnio "kuchnia lokalna" ;) tam często w nocy ląduję,a wtedy wszystko mi smakuje ;)
marszull
05-05-2013, 11:21
mi w bar przystan tak sobie ryby smazone podeszly, ale za to zupa i zestaw sledzi, super
w nocy to się lądowało w XLu, zanim chamstwo za ladą postawili. Osobiście polecam Bistro KOS na Piwnej, od niedzieli do czwartku po 19-tej 50% zniżki na wszystkie dania, a porcje mają co najmniej konkretne.