Zobacz pełną wersję : Guma pierścienia ogniskowej w tamronie.
Czy taką gumę można zakupić drogą wysyłkową tak, jak do nikkorów, czy trzeba koniecznie słać obiektyw do serwisu Tanrona?
Można kiedyś napewno było ale jak usłyszałem cenę odpuscilem 110zl to lekka przesada.Naprawiłem w bardzo łatwy sposób i była jak nowa a do tego nie sflaczała po jakimś czasie.
Właśnie dostałem odpowiedź z serwisu Tamrona - FotoTechnika:
W odpowiedzi na Pana zapytanie, oferujemy części do wymiany we własnym zakresie tj.
okleinę pierścienia zmiany ogniskowej dla modelu A16 w cenie 32,52 zł netto (40,00 zł brutto)
+ przesyłkę PRIORYTET ZA POBRANIEM w cenie 16,26 zł netto (20,00 zł)
Więc nie jest tak źle :)
adriansocho
22-04-2013, 09:16
Ja kiedyś zamawiałem pierścień ogniskowej do Tammiego, bez problemu wysyłają części (mail był bardzo podobny jak przytoczony). Wysyłają za pobraniem, co mnie trochę dziwi.
No to ceny spadły o polowe a jakość?
Naprawiłem w bardzo łatwy sposób i była jak nowa a do tego nie sflaczała po jakimś czasie.
Przycięcie i podklejenie?
No to ceny spadły o polowe a jakość?
Jakość raczej się nie zmieniła, bo już gorszej to nie mogli zrobić :)
Łatwy, to znaczy?
Zdejmujesz gumę i szorujesz sztotką, żeby była czarna, jak nowa.
Wycinasz paszek o szerokości 2-3 klocków i sklejach kropelką. Zwykle trzeba wyciąć więcej niż jest luzu na obwodzie, żeby po naciągnięciu również szerokość się zmniejszyła. Dla pewności podklejam od tyłu miejsce łączenia taśmą klejącą.
Polecam klej loctite czy jakoś do połączeń elastycznych przycinasz tak jak docina sie tapetę czyli klasziesz gumę na gumie i dociskasz czymś prostym i docinasz sklejasz do czoła i nie widać łączenia nawet jak dobrze dostaniesz.