Zobacz pełną wersję : Jak sparować ze sobą SB 800 z Sb 910 ?
MichalakMariusz
19-04-2013, 14:38
Panowie zakupiłem SB 910 . Posiadam też SB 800 i chciałbym móc zdalnie wyzwalać jedną z nich np w 2 kącie pokoju. Czy niezbędne tu będzie dodatkowe urządzenie typu fotocela ? Jak to wszystko podłączyć i ustawić ? Pozdrawiam.
Obie lampy mają wbudowane fotocele. Jedną ustawiasz w trybie Master, drugą remote i tyle. Tylko pamiętaj żeby ustawić tę samą grupę i kanał pracy na obu.
Art Erie
19-04-2013, 14:47
W obu lampach masz CLS i z niego skorzystaj.
Obie lampy mają wbudowane fotocele. Jedną ustawiasz w trybie Master, drugą remote i tyle. Tylko pamiętaj żeby ustawić tę samą grupę i kanał pracy na obu.
Żadna z tych lamp nie ma wbudowanej fotoceli. Przy wyzwalaniu lamp za pomocą fotoceli nie ma potrzeby ustawiania ani grupy, ani kanału ponieważ fotocela reaguje na błysk lampy. W lampach Nikona lampy komunikują się na podczerwień. Można użyć jednej lampy na sankach jako Master (w trybie CLS) i ona steruje pozostałymi lampami. Można w tym trybie użyć też lampy wbudowanej, która ustawiasz w menu aparatu jako sterownik błysku a resztę w zależności od potrzeb jako TTL lub Manual - w ten sposób możesz obie lampy ustawić z dala od aparatu i obiema sterować z poziomu body - jedynym warunkiem jest, że lampy i body muszą się wzajemnie "widzieć". Nie wiem tylko czy D200 ma możliwość pracy lampy wbudowanej w trybie sterownika. Wszystko jest dokładnie opisane w instrukcjach obsługi zarówno obu lamp jak i body aparatu... Opcją jest jeszcze sterownik SU 800 lub wyzwalacze radiowe.
Art Erie
19-04-2013, 16:19
Żadna z tych lamp nie ma wbudowanej fotoceli. [...].
Mają, tryb fotoceli nazywa się SU4, to o czym piszesz to CLS, są to dwie niezależne możliwości wyzwalania lamp.
Aha, to sorry, nie wiedziałem, że SU4 to fotocela, nigdzie w instrukcji nie jest to chyba tak określone. To o czym pisałem to CLS, oczywiście, wspomniałem zresztą o tym...
Mają, tryb fotoceli nazywa się SU4, to o czym piszesz to CLS, są to dwie niezależne możliwości wyzwalania lamp.
A nie potrzeba do tego kostki SU-4 z fotocelą?
Art Erie
20-04-2013, 10:21
A nie potrzeba do tego kostki SU-4 z fotocelą?
W trybie SU-4 wystarczy jedną lampę ustawić w ten tryb i drugą lampą w trybie manualnym wyzwalamy ją pojedyńczym błyskiem w sposób identyczny jak z zewnętrzną fotocelą ( użyłem tej funkcji tylko raz dla sprawdzenia i nie zagłębiałem się w jego możliwości, które mogą być może większe niż tryb M ).
Zewnętrzny sterownik SU-4 służy jako fotocela (prawdopodobnie obsługująca coś na wzór CLS) dla starszych lamp Nikona bez wbudowanego trybu SU-4, chyba przenosi jakąś automatykę ale nigdy nie miałem tego w rękach.
SU-4 jest więc rozwiązaniem archaicznym, dla lamp wyposażonych w CLS i w epoce radiowych wyzwalaczy iTTL, ale wypada wiedzieć o tym, że istnieje w lampie której używamy.