PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie człowieka w tłumie

Nick'on
19-04-2013, 10:05
Witam,

Będę niedługo wykonywał zdjęcia dwu-osobowemu zespołowi muzycznemu.
Mam parę pomysłów ale wykonanie jednego trochę nie daje mi spokoju.

Chciałbym ustawić Panów na ruchliwym chodniku i wykonać zdjęcie tak, aby sam obiekt wyszedł oczywiście ostry i nieporuszony, a tłum rozmyty.

Tego typu ujęcia nigdy nie robiłem i zależy mi na tym, aby wyszło to w miarę profesjonalnie :)

Jaką technikę najlepiej zastosować? Czy ustawić dłuższy czas na 2-3sek., zapiąć aparat na statyw i oczywiście spróbować skłonić obiekt to tego aby stał nieruchomo :) czy moze lepiej (również ustawiając aparat na statywie) wykonać dwa zdjęcia - jedno na krótkim czasie, a drugie na długim i skleić to w PS?

Prośba o porady bo w praktyce jeszcze tego nie stosowałem

Może jakieś zdjęcia przykładowe?

Dziękuję i pozdrawiam,

Jackylhyde
19-04-2013, 11:06
Takie
http://www.dfv.pl/gallery/members/Jackylhyde.html?g2_itemId=3547000
albo takie?
http://www.dfv.pl/gallery/members/Jackylhyde.html?g2_itemId=3547041

Dokładnie tak jak opisałeś. Ok 2 sek naświetlania z nieruchomymi postaciami. Jak chcesz nieruchome miec demonicznie ostre to dokładnie-zdjęcia z dwoma czasami i odkrywanie tej ostrej maskami. Strzelenie lampą na 1 albo drugą kurtynę odradzam bo w tłumie światło też padnie na kilku przechodniów i też się "wyostrzą".
Aha...strzelaj fotki tłumowi ile wlezie. A to dlatego że tłum zazwyczaj nie jest jednorodny i wtedy maskami będziesz sobie mógł dodawac kolejne rozmazane postacie. Np. na zdjęciu z reklamówką są "rozmazańce" z 3 zdjec.

Nick'on
19-04-2013, 15:53
Bardzo dziękuję,
gratulacje przy okazji bo pierwsze zdjęcie bardzo ciekawe:)

Bardziej miałem na mysli tłum idący wzdłuż stojących obiektów, ale oczywiscie zasada ta sama :)

pozdrawiam,

stock
19-04-2013, 16:59
jak robisz w dzień to niskie ISO, czas co najmniej 2 sekundy i do dzieła. Przysłona tak by ekspozycja zagrała. Ewentualnie jak masz za jasno to filtry ND lub robić popołudniem. I niech zespół trenuje pozowanie nieruchomo bez mrugania oczami.