Zobacz pełną wersję : ZAMIANA 18-70 na .... na co?
Witam!
Mam kita 18-70 myślałem o zamianie na jakis inny obiektywik - kusi mnie światełko 2.8 - noszę się z zamiarem zakupu sigmy 24-70 2.8, co o tym myślicie?
Co innego byście polecili w cenie do 2000 zł?
..miałem tego kita, zamieniłem na sugerowaną przez Ciebie Sigmę i szybko od niej uciekłem (mydło i to w dodatku nierównomierne, poza tym koszt filtrów niebagatelny).. ..teraz jest Tamron 28-75/2,8 i jestem zadowolony, a szeroki kąt załatwia Tokina. Pomyśl ewentualnie o Tamronie 17-50/2,8
Dlugo testowalem rozne szkielka, ktore mialy mi zastapic 18-70. Podstawa bylo stale swiatlo 2.8, przynajmniej 70 mm na koncu i, a ze jakos nie moglem sie zdecydowac na szkielka bez silnika -- AF-S. Wielkiego wyboru nie mialem. :D
..miałem tego kita, zamieniłem na sugerowaną przez Ciebie Sigmę i szybko od niej uciekłem (mydło i to w dodatku nierównomierne, poza tym koszt filtrów niebagatelny).. ..teraz jest Tamron 28-75/2,8 i jestem zadowolony, a szeroki kąt załatwia Tokina. Pomyśl ewentualnie o Tamronie 17-50/2,8
Chciałbym mieć na końcu te 70mm bo aktualnie nie mam obiektywu do portretu wierc robie je kitem :mrgreen: takze 17-50 odpada...
STIG, nie robumiem twojego posta - w opiei widzę nikkor 28-70 mowiles cos o 2.8 ale takie cup do z 5,500 koszztuje to stanowczo za duzo jak na mój portwel... 2000 to dla mnie duzo...
Zacznijmy moze od tego ile chcesz przeznaczyc na obiektyw?
STIG, nie robumiem twojego posta - w opiei widzę nikkor 28-70 mowiles cos o 2.8 ale takie cup do z 5,500 koszztuje to stanowczo za duzo jak na mój portwel... 2000 to dla mnie duzo...
Uhhhh... Az sie dziwie, ze w ogole zrozumialem co napisales. Przyloz sie troszeczke, bo tu fotografowie pisuja a nie deszyfranci. :)
Wracajac do szkielka -- uzywke 28-70 2.8 mozesz kupic za 3000 zl. Wiem, ze to o caly 1000 wiecej niz mozesz przeznaczyc, ale pamietaj, ze masz w nim wszystko -- wraz z najlepsza jakoscia optyczna wsrod szkiel z tego zakresu ogniskowych. Na jakikolwiek inny sie zdecydujesz -- czegos zawsze bedzie brakowalo. Albo wlasnie jakosci, albo silnika. Nie wiem czy potrzebujesz AF-Sa -- ale pamietaj, ze 18-70 ma silnik. Zanim wiec zdecydujesz sie w ciemno (po samych tylko "ohach" i "ahach"), pobaw sie gdzies takim szklem, zebys pozniej nie narzekal na tempo dzialania autofocusa.
rozumiem... A wiecie moze czy gdzieś w łodzi mozna wypozyczyć biektyw? Kiedyś czytałem, ze sigma ma takie ,,wyporzyczainie" w polsce...
BugsBunny
01-04-2007, 18:34
ucieczka od kita 18-70 będzie Cię zawsze dużo kosztować - do 28-70 przydałoby się coś szerszego, do 17-50 coś dłuższego i szybkiego ( najlepiej oba :-D )
sprawdź dobrze czy to, co chcesz kupić, jest dla Twoich zastosowań na pewno widocznie lepsze i warte takiej dopłaty
rozumiem... A wiecie moze czy gdzieś w łodzi mozna wypozyczyć biektyw? Kiedyś czytałem, ze sigma ma takie ,,wyporzyczainie" w polsce...
A co za problem samemu wejsc na strone Sigmy i sprawdzic? Ehhh...
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/40
dzięki, nie wiedziałem.
Czy dobrze rozumiem? sigma 24-70 ma wolny AF? ale duzo wolniejszy od 18-70? Mam 70-300G czy sigma ma tak wolny AF jak 70-300G?(jesli tak to olewam sigmę...)
dzięki, nie wiedziałem.
Czy dobrze rozumiem? sigma 24-70 ma wolny AF? ale duzo wolniejszy od 18-70? Mam 70-300G czy sigma ma tak wolny AF jak 70-300G?(jesli tak to olewam sigmę...)
najlepiej sprawdzic to organoleptycznie, jednak z lektury forum mozna przypuscic, ze afs w nikkorach sa ciut/duzo szybsze od swoich odpowiednikow u producentow niezaleznych, podobnie jest z samym af. aha jeszcze jedno, sporo chyba zalezy od samego body, nie chwalisz sie co masz, a moze to d40, w przypadku ktorego wybor bedziesz mial prosty ;-)
robin102
01-04-2007, 19:10
Witam!
Jam masz kita to go dalej trzymaj i na inne kitci kici nie wymieniaj
Za 2000zł kup jakieś stałki . Styknie na 3 sztuki np 24 mm , 35mm i 50mm (używane ma się rozumieć w idealnym stanie ) poczujesz ,że zmieniłeś kita na prawdziwe obiektyw.
BartekIgnasiak
01-04-2007, 20:50
ja majac kita 18-70 kupilem sigme 24-70 i jestem z niej zadowolony, jest wolniejsza od kita, ale nie jakas straszne wolna, potrzebowalem stalego swiatla 2,8 i z rezultatow jestem zadowolony, ostrosc nawet na 2,8 jest zadowalajaca, uwazam ze poprostu trzeba trafic na dobry egzemplarz.
Jesli chodzi o zdjecia w bardzo sloneczne dni, to uwazam ze sigma jest duzo lepsza od 18-70 nikkora
Witam!
Mam kita 18-70 myślałem o zamianie na jakis inny obiektywik - kusi mnie światełko 2.8 - noszę się z zamiarem zakupu sigmy 24-70 2.8, co o tym myślicie?
za mało informacji. Co fotografista to widzi to inaczej.
Z mojego punktu widzenia - zostaw sobie ten 18-70, kup 85/1.8 ? Zależy, co Ciebie kręci. Do czego potrzebujesz AF-S, może gdzieś może być MF? Dla mnie w tym zakresie za te pieniądze to 18-70 + 50/1.8 + 85/1.8 (ewentualny zamiennik MF 105/2.5)
hehe te 2 tyaiace to policzyłem po sprzedaniu 18-70 i filtra... bez tego to z 1000 zł, pomyślę chyba nad 501.8 lub 85 1.8...
btw. co sądczicie o zastosowaniu 50/1.8 do portretu.... 50mm to za mało podobno ale czy ktos robił tym portrety takie samej twarzy? (85.18 jest 2x droższe.... i do tego dochodzi filtr który jest duuuuzo drozszy....)
Ja bym proponował zestaw T17-50/2.8 + stałka N85.
Będziesz mieć szeroko + portret.