Zobacz pełną wersję : Macro jakich akcesoriów używacie??
Musashi_Miyamoto
01-04-2007, 15:36
Witam, chciałbym wiedzieć jakie akcesoria się przydają w macro, czy PB-6 lub jakieś telekonwertery czy pierścienie odwrotnego mocowania...Posiadam Nikkora 105 macro Ai-s, będę fotografować głównie biżuterię, lecz w plenerku owady i inne takie. Co polecacie i uważacie za niezbędne akcesoria przy fotografowaniu macro.
Pozdrawiam Jaca
w przypadku bizuterii zainteresowalbym sie stolem/namiotem bezcieniowym + dodatkowym oswietleniem. mysle ze do pierscionkow 105 bedzie az nadto, nie potrzebujesz ani telekonwerterow, ani pierscieni odwrotnego mocowania, bo skale odwzorowania w takiej fotografii nie musza byc na poziomie mikroskopowym
Musashi_Miyamoto
01-04-2007, 16:30
o stoły, lampy i inne akcesoria nie musze się martwić Przyjaciel ma studio kompletne pełna profeska jest nawet Tachihara 8x10cala;) do tego jest bdb fotografem:) więc mam za free wejście i używanie wszystkiego jak nie ma sesji. A pierścienie, miechy i inne rzeczy pomyślałem, że mogą się przydać do np. fotografii mróweczek czy innych stworków potworków;) do tej pory używałem miecha i Praktica BC-1. Co do zdjęć na poziomie mikroskopowym, to jeśli chodzi o jubilerstwo przydają się do szlifowania lub cięcia kamieni , lecz do tego typu rzeczy szykuję się do kupna specjalnego mikroskopu:)
to czemu w 1szym poscie o tym nie napisales?
Musashi_Miyamoto
01-04-2007, 17:27
chodzi o studio czy owady;) jeśli o owady to napisałem;) plenerki będą częste, a biżuterię robię sam wykonanie 1 pierścionka to okolo 2 tyg. więc obiektyw częściej będzie w plenerze niż studio, dla tego zainteresowalem się tematem PB-6 czy pierścieniami:)
hej.
ja mam i pierscienie i mieszek (najlepszy - Novlflexa) i o dziwo czesciej uzywam pierscieni. przyczyna jest taka, ze jesli uzywam krotkiego (w sensie wymiarow) szkla, np: Nikkora 50/1,8 to przy niewielkim wyciagu mieszka wystaje przed obiektyw jego dolna czesc (szyna) i bardzo utrudnia fotografowanie owadow. czesto sie zdarza, ze jakis owad siedzi na galezi czy trawie i dotkniecie ta wlasnie szyna od mieszka innych galazek lub trawy ploszy owada. druga bardzo wazna rzecza dla mnie jest to, ze niemozliwe jest zalozenie zestawu lamp SB-R1 bo pierscien na ktorym mocowane sa lampy blokuje szyna. Nie ma tego problemu z pierscieniami bo nic nie wystaje poza obiektyw. Oczywiscie w przypadku uzywania Micro-Nikkora 105 raczej nie bedzie tego problemu bo ten ma wieksze wymiary (dlugosc).
Ja wiec polecam pierscienie (nawet jesli sie zdecydujesz na mieszek to musisz kupic pierscien zeby w ogole zalozyc mieszek do body !!).
Musashi_Miyamoto
01-04-2007, 19:22
w takim razie, jakich firm pierścienie można mi polecić, gdyż z obecnych na rynku są Nikona(cena mnie powala) Kenko, Marumi i inne. Nie miałem styczności z nimi styczności więc nie wiem co jest dobre i trwałe co mniej, zdania będą podzielone i liczę się z tym;) co do lampy to SB 21 lub SB 29, ewentualnie jeśli nie sprzedam SB 28 Manfrotto ma taki patent na 2 lampy za 160 pln, musiał bym tylko dokupić kabel SC 17 i jakiś jeszcze nie pamiętam w tej chwili. czy taki sposób na 2 lampki jest ok, bo w sumie wydaje się podobny do SB-R1, a 2 ramiona na których są lampy, z boku są ruchome i można je ustawić w pozycji jakiej się chce, do dyspozycji jest 90 lub 180 stopni o ile się nie mylę:)
nie wiem jaki masz aparat bo nie wszystkie mierza swiatlo (zastane) z pierscieniami bez stykow. z blyskowym nie ma tego problemu. najsolidniej wykonane sa pierscienie Nikona, ale z powodzeniem uzywam od lat pierscieni Kenko i nic nie moge im zarzucic. co do lamp to z powodzeniem wystarczy jedna lampa na kabelku SC-17 z dyfuzorem z kalki technicznej (najlepszy patent do makro).
Musashi_Miyamoto
01-04-2007, 23:56
Fuji S2 Pro;) Kenko mogę kupić w wersji DC w us za 110$
DG (choc tansze) nie kupuj bo z tego co sie orientuje nie maja one srubokreta tylko same styki, wiec nie bedziesz mial AF z wieloma szklami (jak chocby Nikkor-Micro 105/2,8D).
Musashi_Miyamoto
02-04-2007, 01:51
Kupiłem
http://picasaweb.google.com/parszewski/UntitledAlbum/photo#5048632951420248386
chyba OK:)
Kenko DG ma AF przynajmniej te które mam ja (kupione lipiec zeszłego roku) ma nawet oznaczenie ;)
Musashi_Miyamoto
04-04-2007, 22:45
wiem, jednak te co kupilem dałem za nie 250 pln, myślę że stykną;)