Zobacz pełną wersję : Poruszone zdjęcia
żółto-czarny
10-07-2005, 12:54
Do sytuacji które mnie najbardziej denerwują należą te, kiedy na podglądzie w ogóle tego nie widać, a przekonuję się dopiero na monitorze :x Czy ktoś ma jakąś wypracowaną metodę, żeby zadowalająco poprawić niewielkie poruszenia? Jakiego programu i filtra używa?
Minimalnie (i tylko minimalnie) udaje sie poprawic w photoshopie nastepujaca technika:
kopiujesz warstwe, kopie mocno wyostrzasz (70-150%, promien 4-8) i nakladasz z ustawieniem ciemniej i pokryciem 50-80%. Pomaga rowniez na zamydlone zdjecia robione pod slonce. Nie jest to bardzo skuteczne lekarstwo, ale troszke ratuje.
żółto-czarny
10-07-2005, 17:54
Możesz przybliżyć trochę temat, bo nie zetknąłem się jeszcze z tym ustrojstwem?
moooocna sprawa, dzięki cahe :)
A czy ktos uzywal tego Focus Magic?
Bo sample na ich stronie wygladaja mniej wiecej jak po ostrzeniu w PS.
Pixeloza ze az milo... :mrgreen:
pozdrawiam
Witold
A czy ktos uzywal tego Focus Magic?
Bo sample na ich stronie wygladaja mniej wiecej jak po ostrzeniu w PS.
Pixeloza ze az milo... :mrgreen:
uzywalem i jestem bardzo zadowolony. nie naprawi to moze zdjec niczym za dotknieciem magicznej rozdzki, ale swietnie sie nadaje do ich poprawny, a potem pomniejszenia i umieszczenia w internecie.
Do sytuacji które mnie najbardziej denerwują należą te, kiedy na podglądzie w ogóle tego nie widać, a przekonuję się dopiero na monitorze :x Czy ktoś ma jakąś wypracowaną metodę, żeby zadowalająco poprawić niewielkie poruszenia? Jakiego programu i filtra używa?
Zazwyczaj uzywam zwyklego Unsharp Mask w PS. Czasami lekkie podniesienie kontrastu. Nie mam zlotego srodka na kazde zdjecie, kazde jest inne i trzeba do tego podchodzic indywidualnie. Jezeli po mocnym ostrzeniu zaczynaja wychodzic pixele mozesz sprobowac dodac troche szumow z filtra Add Noise. Zamaskuje to "brudy" i zamiast silnie spixlowanych obszarow bedziesz miec rowne szumy w calym zdjeciu.
pozdrawiam
Witold
PS CS2 - smart unsharp - polecam - dużo możliwości manipulacji (to lubię;))