Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamiana D7000 na D300S

darkojad
17-04-2013, 20:05
Czy roznica w jakosci(?), ostrosc, nasycenie koloru itp. jest bardzo znaczaca na korzysc D7000? Trafila mi sie okazja kupna D300s z Nikorem 18-105. Body ma tydzien, strzelonych 25 klatek i dwuletnia gwarancja. Sprzedajacy napisal szczerze, ze nie odnajduje sie w DSLR i chce kupic porzadny compact, po prostu nie ogarnia zagadnienia! Obiektyw rowniez nowy ale byl odkupiony od innego zestawu (kit) i nie ma na niego oddzielnej gwarancji. Calosc w przeliczeniu na PLN 3200 wiec chyba warto?. Moj D7000 pomimo regulacji w serwisie nadal nie bardzo radzi sobie z obiektywami zmiennogniskowymi. Nikon 85mm f/1.8D trafia za kazdym razem. Tamron 90mm f/2.8 tez zadnych problemow. Ale Nikkor 18-200 DX VRII istna loteria, nie wazne czy swiatlo dzienne czy sztuczne. Raz na 20 trafia w punkt. Sprawdzany byl na innym body (D7100) i tam zero problemow. Wiec czytajac dziesiatki postow zdecydowalem sie na kupno tego D300s ale sygnalizowane sa w tych postach roznice w jakosci fotek na plus dla D7000. Znaczna to roznica czy nie zawracac sobie tym doopy i spac wreszcie spokojnie?:)

pozdrawiam all!

SerU
18-04-2013, 00:42
Taka mała uwaga - ostrożnie z tą gwarancją, bo w UK nie przechodzi ze sprzedającego na kupującego. Jak coś się sypnie, to sprzedawca będzie musiał wysyłaś sprzęt za Ciebie. W PL jest inaczej, bo gwarancja nie jest imienna (przynajmniej mój ojciec taką dostał, jak kupował w grudniu nówkę w sklepie).

Jeśli chodzi o sam aparat - nie mam porównania z D7000, ale miałem też D3100 i po zakupie D300s poprzednik poleżał 2 miechy nieużywany i go sprzedałem w diabły :)

I jeszcze odnośnie ceny. Swoje D300s z nieco większym przebiegiem, bo 35 klatek :) (poważnie) kupiłem z pełną roczną gwarancją na mnie za 400GBP - samo body. Wychodzi na to, że za obiektyw płacisz 1200 PLN (jakieś 220GBP), czyli cały zestaw jak dla mnie ma atrakcyjną cenę.

Niech teraz wypowiedzą się "jednocześni" posiadacze D7000 i D300s w kwestii jakości obrazka :)

A_S_T_O_R
18-04-2013, 01:14
Miałem przez moment oba, d300 sprzedałem. Jakość obrazka na plus dla d7k i to znacznie, różnica dla mnie kolosalna, ale AF d300 miało nie do pobicia. Pozbyłem się bo kupiłem d700, tylko dlatego. Najchętniej zostawiłbym obie puszki.

sezrG
18-04-2013, 08:35
Czy roznica w jakosci(?), ostrosc, nasycenie koloru itp. jest bardzo znaczaca na korzysc D7000? Trafila mi sie okazja kupna D300s z Nikorem 18-105. Body ma tydzien, strzelonych 25 klatek i dwuletnia gwarancja. Sprzedajacy napisal szczerze, ze nie odnajduje sie w DSLR i chce kupic porzadny compact, po prostu nie ogarnia zagadnienia! Obiektyw rowniez nowy ale byl odkupiony od innego zestawu (kit) i nie ma na niego oddzielnej gwarancji. Calosc w przeliczeniu na PLN 3200 wiec chyba warto?. Moj D7000 pomimo regulacji w serwisie nadal nie bardzo radzi sobie z obiektywami zmiennogniskowymi. Nikon 85mm f/1.8D trafia za kazdym razem. Tamron 90mm f/2.8 tez zadnych problemow. Ale Nikkor 18-200 DX VRII istna loteria, nie wazne czy swiatlo dzienne czy sztuczne. Raz na 20 trafia w punkt. Sprawdzany byl na innym body (D7100) i tam zero problemow. Wiec czytajac dziesiatki postow zdecydowalem sie na kupno tego D300s ale sygnalizowane sa w tych postach roznice w jakosci fotek na plus dla D7000. Znaczna to roznica czy nie zawracac sobie tym doopy i spac wreszcie spokojnie?:)

pozdrawiam all!

Czy różnica znaczna to zależy od wymagań i tego jakie jest docelowe "medium" zdjęcia.
Niektórzy oglądają zdjęcia na TV, inni tylko na monitorze w 100% powiększeniu a jeszcze inni drukują wielkoformatowo.
Dla mnie znaczącej różnicy nie ma. Mówię o gotowym, starannie przetworzonym i wydrukowanym w labie zdjęciu w formacie A4.

A_S_T_O_R
18-04-2013, 08:47
Czy różnica znaczna to zależy od wymagań i tego jakie jest docelowe "medium" zdjęcia.
Niektórzy oglądają zdjęcia na TV, inni tylko na monitorze w 100% powiększeniu a jeszcze inni drukują wielkoformatowo.
Dla mnie znaczącej różnicy nie ma. Mówię o gotowym, starannie przetworzonym i wydrukowanym w labie zdjęciu w formacie A4.

Powiem inaczej, różnica jest tym większa im mniej pracy chcesz włożyć w obróbkę. Nie mówię tu o różnicy w mpix bo to było dla mnie bez znaczenia, mówię o bardzo dobrym WB który trafia, bardzo dobrym oddaniu koloru skóry. Owszem obrabiając rawy można spowodować że nie odróżnisz obrazka z tych obu puszek, jednak nad obróbką zdjęć z d7000 spędzasz znacznie mniej czasu niż nad d300. Gdyby nie ten AF to byłaby fajna puszka.

KwaK410
18-04-2013, 08:51
Miałem podobny problem - sprzedałem D7000 i kupiłem D300s - jeśli nie wychodzisz ponad ISO800 to różnica prawie niezauważalna - przy ISO1600 da się przyzwoicie odszumić i też jest super ! D7000 wiadomo lepsza matryca ale przy "normalnym" robieniu zdjęć i olewaniu porównań na 100% różnicy nie zobaczysz. Miałem gdzieś takie same kadry zrobione na ISO16000 obiema puszkami - napisz mi na priv adres mailowy to postaram się wysłać.

KwaK410
18-04-2013, 08:57
znalazłem, exif-y zachowane

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img545/2879/dsc5705.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img850/1931/dsc5703g.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img826/4415/dsc3295a.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img703/9157/dsc3292cw.jpg)

nyny1
18-04-2013, 09:16
Zeby jeszcze bardziej namieszac to procz matrycy to cala reszta jest w d300s znacznie lepsza :)
Obrazek tez jak sie chce, i nie uzywa niebotycznych wartosci ISO ciezko odroznic :)

pozdro

KwaK410
18-04-2013, 09:19
procz matrycy to cala reszta jest w d300s znacznie lepsza :)

też się pod tym podpisuję oczywiście - wcześniej nie napisałem :)

lothar345
18-04-2013, 10:17

pozdrawiam all!

d300s:
http://imageshack.us/a/img543/3527/d300s1kopia.jpg

d7000:
http://imageshack.us/a/img600/2662/d70001.jpg

Te same ustawienia LR 4.3, 12mpx, lekki nr i delikatnie podniesiony kontrast.

raftik
18-04-2013, 11:51
d300s:
http://imageshack.us/a/img543/3527/d300s1kopia.jpg

d7000:
http://imageshack.us/a/img600/2662/d70001.jpg

Te same ustawienia LR 4.3, 12mpx, lekki nr i delikatnie podniesiony kontrast.

No różnica jest i musi być. D7000 ma super matryce ale reszta hmmm tak jak opisują użytkownicy.

lenai
18-04-2013, 13:01
Dość ciekawe porównanie tych dwóch aparatów:

http://www.flickr.com/groups/nikon_d300s_users/discuss/72157633251635950/

sezrG
18-04-2013, 13:10
Dość ciekawe porównanie tych dwóch aparatów:

http://www.flickr.com/groups/nikon_d300s_users/discuss/72157633251635950/

W temacie wątku jest D7000 a nie D7100.

lothar345
18-04-2013, 13:13
No różnica jest i musi być. D7000 ma super matryce ale reszta hmmm tak jak opisują użytkownicy.

Nie ma co bić piany ani śplepo kierować się opiniami na forum. D7000 do bardzo dobry aparat. Mam porównanie między d300 a d7000 i z moich doświadczeń nie ma między nimi różnicy jeśli chodzi o czułość i szybkość AF (d300 ma oczywiście więcej pktów i ciut lepsze krycie). Teraz jak wszedł d7100 d7000 kosztuje naprawdę niewiele jeśli chodzi o relację cena/jakość. W jednej rzeczy w jakiej się d7000 nie umywa do d300 to jakość obudowy która w czysecie jest zdecydowanie lepsza.

PS. Jeśli chodzi o współpracę różnych body i szkieł to nie ma reguły. Możesz trafić na sztukę obiektywu i body które nie będą dobrze działać a z innym perfekt. Znam temat z autopsji. Bardziej u autora bym to obstawiał niż że ma wadliwy d7000. Najlepiej przejść się do sklepu zabrać d7000 i sprawdzić z inną sztuką 18-200vr.

radius_bo
18-04-2013, 14:18
Zgadzam się z przedmówcą. Nieraz bywa, że dany egzemplarz obiektywu będzie się gryzł z danym egzemplarzem body. Podpinałem kilka 35 1.8 w FJ i powiem Wam, że ten obiektyw naprawdę trzeba wybierać z kilku sztuk. Jego kontrola jakościowa chyba nie istnieje.
Podpinałem też 85 1.8 D - w punkt 1. sztuka, 50 1.8 G - w punkt 1. sztuka. Doszedłem do wniosku, że moje body jest sprawne, tylko szkła wymagają kalibracji. Kupowałem w ciemno używki przez net. Następnym razem nie kupię bez sprawdzenia.

Miałem D90, mam D7000. Mogę wypowiedzieć się tylko w kwestii obrazu, ponieważ D90 ma bardzo zbliżoną matrycę do D300s (jeśli wierzyć DxOMark to nawet nieco lepszą niż D300s). Powiem tak - nie wróciłbym do D90.
Być może rację mają ludzie, którzy twierdzą, żę jak dłużej się posiedzi nad RAWem z D300s to uzyska się ten efekt co z D7000. Nie jestem specem od obróbki, jestem amatorem. Po pierwsze - zdecydowanie polubiłem to, że muszę zdecydowanie mniej poprawiać swoje fotki (oszczędność czasu). Po drugie - twierdzę, że w większość przypadków nie dałbym rady uzyskać takiej fotki jak z D7000. Po prostu nie potrafiłbym tego zrobić.

darkojad
18-04-2013, 20:42
Wielkie dzieki za zainteresowanie i duzo pomocnych odpowiedzi i podpowiedzi. Kupilem tego D300s. Ano stalo sie i mysle, ze jednak popelnilem dobry uczek dla swojego wlasnego spokoju. Fotografie traktuje jako przyjemne spedzanie wolnego czasu. Wieksza dla mnie i mojego spokoju wartos bedzie mialo 90-95% trafionych zdjec niz 50% niby lepszej jakosci. Swoje latka posiadam i wzrok juz nie za bardzo sokoli wiec preferuje w tej sytuacji wieksza skutecznosc niz pozornie lepsza jakosc. Tym bardziej, ze zdjecia ogladam glownie na monitorze, co ciekawsze odbijam ale rzadko mi sie zdarza aby mialy rozmiar powyzej A4. Praktycznie nigdy. Robiac zreszta "rachunek sumienia" wynik wskazal jednoznacznie , ze wiecej "za" w moim przypadku jest po stronie D300S. Ktos pisal w ktoryms poscie na temat D300, ze stare dobrej marki samochody, kiedy jeszcze producentowi zalezalo na kliencie jezdza do dzis, a te nowe, niby piekne, szybkie i technologicznie zaawansowane nie za bardzo:), wiec trzymam sie tej "madrosci" bo raczej jestem tego samego zdania. Dzieki jeszcze raz wszystkim i kazdemu z osobna, to bylo naprawde pomocne.

ASAHI
18-04-2013, 21:20
I dobrze zrobiłeś. 300s posiada kilka atutów co do których można się przekonać w trakcie użytkowania. Jednym z nich jest to że robiłem zdjęcia w trakcie ulewy, w śniegu, podczas -28 stopni i po prostu działał..
To pisze ja, użytkownik :D

radius_bo
18-04-2013, 22:20
Z tą 50% skutecznością w D7000 to przesadziłeś. Chyba, że miałeś na myśli wadliwą sztukę.

misio1399
19-04-2013, 10:25
Jako byly posiadacz d300 najbardziej nazekalem na ISO ktore troszke zbytnio szumi ;)

nurkiewicz
19-04-2013, 10:41
Za przedmówcą.
Moja ocena D300 jest bardzo OK. Solidny kawał aparatu z powyciąganym wszystkim co potrzeba na wierzch. D7000 niestety ergonomicznie gorszy.

De Camtrois
19-04-2013, 11:13
I dobrze zrobiłeś. 300s posiada kilka atutów co do których można się przekonać w trakcie użytkowania. Jednym z nich jest to że robiłem zdjęcia w trakcie ulewy, w śniegu, podczas -28 stopni i po prostu działał..
To pisze ja, użytkownik :D

Ja moim D7000 robiłem zdjęcia przez całą tegoroczną jesień i zimę - podczas ulew i śnieżyc i na -30 też mi się zdarzyło i nie miałem absolutnie żadnych problemów z aparatem. D7k też jest uszczelniony (pianka jest może mniej trwała niż guma, choć to zależy od warunków, ale na pewno nie jest mnie szczelna) i nie wiem w jakich warunkach trzeba by robić zdjęcia żeby go zniszczyć... W każdym razie ten aparat i tak jest w stanie wytrzymać więcej jeśli chodzi o warunki atmosferyczne, niż większość fotografów (moje ręce i twarz gorzej wychodziły z konfrontacji z zimą). W dodatku wszyscy przejmują się szczelnością korpusu, a do tego używają obiektywów, które mają o połowę gorsze zabezpieczenia...;)

De Camtrois
19-04-2013, 11:25
Z tą 50% skutecznością w D7000 to przesadziłeś. Chyba, że miałeś na myśli wadliwą sztukę.

Robiłem ostatnio zdjęcia d7k na weselu i policzyłem wszystkie nieostre zdjęcia (kwalifikowałem zarówno ewidentne pomyłki, jak i lekkie mydełko, czy ustawienie ostrości przed lub za obiektem). Są to zdjęcia z przygotowań u fryzjera, kosmetyczki, przygotowania w domu i błogosławieństwo (poddasze), kościół (styl zakopiański - ciemno) i wesele (mieszane światło żarowe) + krótki plener "w górach" - jak widać bardzo zmienne warunki. Wyniki są następujące: łączna liczba zdjęć: 1457; zdjęcia nieostre (nie do końca ostre): 155, czyli 10,6%. Co do prawie 90% nie mam zastrzeżeń lub nieostrość ewidentnie wynika z mojego błędu. Używałem 3 obiektywów w tym 2 zoom: Sigma 17-50 2.8 OS HSM i Sigma 50-150 2.8II oraz N 50 1.4D.
Jeżeli ktoś mówi, o błędach AF rzędu 20% i więcej to albo powinien odesłać sprzęt do serwisu (najlepiej do Niemiec), albo przeczytać wreszcie instrukcję obsługi.

darkojad
19-04-2013, 14:33
...
Jeżeli ktoś mówi, o błędach AF rzędu 20% i więcej to albo powinien odesłać sprzęt do serwisu (najlepiej do Niemiec), albo przeczytać wreszcie instrukcję obsługi.

Masz chyba racje, ale aparat byl w jedny z najlepszych serwisow w Anglii. Oprocz regulacji dokonano jeszcze 7 innych czynnosci serwiswych dokladnie opisanych w zleceniu, lacznie z czyszczeniem matrycy. Mozna obejrzec ich strone.

http://www.fixationuk.com/Fixation/Fixation%20-%20Home/Fixation%20-%20Home.html

Badz tez pewien, ze z czytaniem nie mam klopotow od kilkudziesieciu lat.
Jestes "szczesliwym" posiadaczem D7000 i ciesze sie z tego razem z Toba.
Ja go traktuje juz jako historie i nie chce do niego wracac . Chce miec przyjemnosc, jak kolwiek by to nie zabrzmialo:), z "robienia" zdjec a nie frustrowac sie, trafi czy nie trafi. Przedkladam komfort psychiczny nad zludna roznice jakosci zdjec. Duzo zdjec popelniam w pomieszczeniach i w warunkach swiatla sztuczneg (zarowego itp) to istna loteria. Nie wszedzie, a wlasciwie w wiekszosci przypadkow, nie moge podeprzec sie fleszem. Jak juz wczesniej pisalem, banerow 5x10m nie wykonuje. I tyle.

Aparat dotarl do mnie przed poludniem. Bedzie pracowita sobota i niedziela.:)

radius_bo
19-04-2013, 14:45
W tej wypowiedzi mówisz, że AF generalnie szaleje w Twoim D7000. W pierwszej wypowiedzi tego wątku napisałeś, że 1 z 3 obiektywów źle współpracuje z Twoim D7000. To jak w końcu jest? Generalnie do bani czy tylko z jednym szkłem?

Zdaj relację jak D300s współpracuje z Twoim N 18-200, z pozostałymi słoikami również.

De Camtrois
19-04-2013, 16:57
Masz chyba racje, ale aparat byl w jedny z najlepszych serwisow w Anglii. Oprocz regulacji dokonano jeszcze 7 innych czynnosci serwiswych dokladnie opisanych w zleceniu, lacznie z czyszczeniem matrycy. Mozna obejrzec ich strone.

http://www.fixationuk.com/Fixation/Fixation%20-%20Home/Fixation%20-%20Home.html

Badz tez pewien, ze z czytaniem nie mam klopotow od kilkudziesieciu lat.
Jestes "szczesliwym" posiadaczem D7000 i ciesze sie z tego razem z Toba.
Ja go traktuje juz jako historie i nie chce do niego wracac . Chce miec przyjemnosc, jak kolwiek by to nie zabrzmialo:), z "robienia" zdjec a nie frustrowac sie, trafi czy nie trafi. Przedkladam komfort psychiczny nad zludna roznice jakosci zdjec. Duzo zdjec popelniam w pomieszczeniach i w warunkach swiatla sztuczneg (zarowego itp) to istna loteria. Nie wszedzie, a wlasciwie w wiekszosci przypadkow, nie moge podeprzec sie fleszem. Jak juz wczesniej pisalem, banerow 5x10m nie wykonuje. I tyle.

Aparat dotarl do mnie przed poludniem. Bedzie pracowita sobota i niedziela.:)

Nie chciałem absolutnie sugerować nieprzeczytania instrukcji w Twoim przypadku i oczywiście nie zaprzeczam, że mogą istnieć egzemplarze D7k totalnie do bani - podobnie jak z każdego innego modelu. Natomiast znam osoby, które robią portrety na ciągłym autofokusie z automatycznym wyborem pola albo akcje na pojedynczym AF-S, schodzą z czasami poniżej 1/30 i pstrykają z ręki teleobiektywem, najczęściej przy przysłonie 2.8... nic dziwnego, że potem narzekają na nieostre zdjęcia ze swojego fatalnego d7000. Sądzę, że D7k jest też ze względu na segment i cenę wyjątkowo narażony na totalnych amatorów z kosmicznymi ambicjami, którzy nie do końca sobie radzą z robieniem zdjęć, za to wiedzą "wszystko" na temat kurzu, oleju i błędów AF...

darkojad
19-04-2013, 18:53
W tej wypowiedzi mówisz, że AF generalnie szaleje w Twoim D7000. W pierwszej wypowiedzi tego wątku napisałeś, że 1 z 3 obiektywów źle współpracuje z Twoim D7000. To jak w końcu jest? Generalnie do bani czy tylko z jednym szkłem?
Zdaj relację jak D300s współpracuje z Twoim N 18-200, z pozostałymi słoikami również.

No faktycznie troche to zgeneralizowałem,wybacz. Glowny sprawca mojej niedoli:) to N 18-200.
Pobawilem sie troche nowym aparatem acz krociutko ale juz jestem zadowolony. Nikon 85/1.8D przyslowiowa zyletka.
Moj "nielubiany" N18-200 chyba sie zorientowal, ze mam wobec niego niecne zamiary, bo zachowal sie w kilku probach bardzo przyzwoicie.
Jak pobawie sie N 18-105 to wtedy zadecyduje ktory zostanie ze mna a ktorego wypedze:) Ale to dopiero w niedziele.
Jutro mam impreze rodzinna i namaczam twarz. Trzeba kiedys odreagowac, a co. Jak to mowia madrzy ludzie; czlowiek nie kon i pic musi.
Napewno nie omieszkam napisac za jakis czas, czy po tygodniu dalej jestem zadowolony z tej zmiany czy raczej doopa ze mnie a nie "doswiadczony fotograf amator".

fotomedia
26-04-2013, 10:23
Ja zmieniłem i nie żałuję:) a do kolorków dokupiłem Fuji S5 pro i teraz to całkiem jestem happy. Gdyby było S6 pro - czyli coś pokroju d300S d700 z matrycą i softem fuji byłbym najszczęśliwszym fotografem na ziemii :) Co ciekawe zarówno D300s (co oczywiste) jak i S5pro są dużo celniejsze przy zmiennym oświetleniu niż D7000. Pomijam fakt, że d5pro nie ma mikroregulacji w body a wszystkie jasne obiektywy trafiają idealnie w punkt. W D300s jest mikroregulacja - działająca poprawnie - mam 2 szkła minimalnie bo na +3 i ,+6 poustawiane i jest powtarzalnie. Nawet Tamron 17-50 przy mikroregulacji na +9 jest żyleta niezależnie od ogniskowej. W D7000 jakbym nie ustawiał mikroregulacji to albo na długim końcu mydło, albo na szerokim back fokus. Polecam z czystym sumieniem zmianę D7000 na D300s. Jeden minus tego - mniej siedzę przy forum nikoniarze czytając wątki o problemach i o nietrafionych zdjęciach :D:D:D

darkojad
01-05-2013, 21:10
Witam Was ponownie. No i chyba przyszedl czas na podsumowanie jakowes moich "problemow". Nie bede sie rozwodzil nad slusznoscia i celowoscia zmiany D7000 na D300S. Napisze krotko. Zostaja obydwa, ano tak. Sie wzielo i porobilo. Zaraz po zakupie D300S przybyly mi dwa obiektywy N50mm/1.4 i Sigma 24-70/2.8. Sigma polubila sie i to bardzo z D300S. No i OK. Ale to co stalo sie z D7000 i N50/1.4 mozna nazwac miloscia od pierwszego zalozenia! Nie mialem sily ich rozdzielic, wiec D7000 zostaje:). Zaczynam na nowo odkrywac ta puszke, chyba po prostu nie wiedzialem czego jej brakuje. N 18-105mm tez mu sie spodobal. A znowu sprawca calego zamieszania N18-200 hula z D300S jakby specjalnie chcial zrobic mi na zlosc. Ale wcale mnie to nie zlosci, wrecz przeciwnie. Tak wiec mam dwie swietne puszki i wcale tego nie zaluje. Amen :). Dziekuje wszystkim za glos wspierajacy i dobre rady. Przydaly sie, a i owszem. Jest tylko jedno male ale... Moja kobieta cos mi sie dziwnie przyglada i patrzy tak jakos znaczaco, O co jej chodzi?

RAF7705
01-05-2013, 21:40
Zazdrosna....

andlig
08-05-2013, 18:11
No to gratuluję ciekawej decyzji, sam stoję przed podobną i już jestem bardzo bliski jej podjęcia. Tylko ta kobieta, które może nie ograniczyć się tylko do "dziwnego przyglądania" :) .