Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Szpak
Atlasy z niedzielnej zasiadki :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img688/8726/dsc0138uyx.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img35/3641/dsc0152ge.jpg)
Jak to są z zestawu co masz w stopce to pogratulować, bo zdjęcia robią wrażenie.
Ależ kolor jakość i tło. Piękne fotki!
burza1979
16-04-2013, 21:49
Bardzo fajne zdjęcia .
Niestety jeszcze innego zestawu nie posiadam niż ten który mam w stopce :(
bardzo dobre zdjęcia - jakość, kolory, obróbka. 2-ka nieco ciasna ale jest ok. :)
bardzo dobre zdjęcia - jakość, kolory, obróbka. 2-ka nieco ciasna ale jest ok. :)
Tylko mogę się podpisać pod opinią Waldka :) 2 naj z tego seta, no i patol tło ekstra :) 1 może ciut ciemniej ale też bardzo dobra . Cały set świetnie obrazuje upierzenie tego często niedocenianego pospolitego ale pięknego ptaka :) Aaa zapomniałbym, dla niedowiarków to są zdjęcia z NIKKORA 70-300 VR :)
Miałem to szkło i wiem, że potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć jeśli tylko światło temu sprzyja :)
wasilewk
16-04-2013, 22:10
... Aaa zapomniałbym, dla niedowiarków to są zdjęcia z NIKKORA 70-300 VR :)
Tak, ale na 170mm i przymknięty do f=6.3 ---> a nie tak jak chciałaby większość: na 300mm i pełnej dziurze !
Pzdr.
Pikny szpak :)
Rowniez potwierdzam pozytywne opinie o 70-300VR jak ma swiatlo i nie zapuszczamy sie na 300mm to jest wiecej niz przyzwoity :)
pozdro
Miałem to szkło i wiem, że potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć jeśli tylko światło temu sprzyja :)
Waldek mam i się nie wyzbywam - kwiatki robaczki też doskonale się fotografuje a pod krajobraz odległy tyż się idealnie sprawdza , do portretu też się nadaje :)
pozdrawiam
evilseed
16-04-2013, 22:26
Bardzo dobre atlasowe ujęcia :) Świetnie wykorzystujesz posiadany zestaw, pięknie dobrałeś światło do szpaka :) Gratuluję :)
uważam, że za tą cenę nie ma lepszego szkła do tego typu fotografii dla systemu NIKONA, ale faktycznie na 300mm rzadko się zapuszczam do 240 mm jest ok :)
Tak, ale na 170mm i przymknięty do f=6.3 ---> a nie tak jak chciałaby większość: na 300mm i pełnej dziurze !
Pzdr.
Drobna korekta, nie 170 mm a 275 mm i 6,3 nie takie straszne jak jest VR - czasami z NIKKORem 300/4 są większe problemy z ostrością przy pełnej dziurze gdy focimy z podchodu i wolnej ręki :) Oczywiście to nie jest jasny obiektyw i trzeba znać jego ograniczenia ale w tej cenie to jest rewelka - no i pod FX też pasuje :)
wasilewk
16-04-2013, 22:39
Drobna korekta, nie 170 mm a 275 mm i 6,3 nie takie straszne jak jest VR -:)...
Spójrz jeszcze raz w Exif.
potwierdzam kolega używa 70-300 vr z D700 do ślubniaków i naprawdę jest super :)
wiadomo każdy obiektyw ma wady trzeba je poznać i się dostosować tak żeby wykorzystać jego największe zalety :)
Pzdr.
Już wiem o co Ci chodzi :) 1 fotka 170mm - 2 fotka 200mm - gwałtowny spadek ostrości w tym obiektywie jest na długim końcu czyli pełne 300 mm. W zależności od egzemplarza ogniskową należy skrócić z 300mm do na przykład tak jak w moim egzemplarzu do ok 275 mm, to należy ustalić doświadczalnie :) Ale ten obiektyw jest świetna alternatywą dla drogich obiektywów w tym zakresie ogniskowych - zresztą sprawa nie dojeżdżania do 300 mm była już wielokrotnie poruszana na Forum i się potwierdza :)
Pzdr.
zgadza się w tym przypadku było to 170 mm, ale nie zawsze jest to 170mm nie blokuje obiektywu w tej pozycji, tak jak mówiłem używam do ogniskowej 240mm i jest ok, jeżeli chodzi o przymykanie to staram się do 6.3 ale poniżej tej wartości wcale nie jest gorzej. :)
Podpisuję się pod "achami" i "ochami", szpak podany w świetnym sosie :)
Jak znajdę czas to dziś i jak spróbuję się z nimi wieczorem zmierzyć.
A ja doleje trochę goryczy ;) Dla mnie za ostre te zdjęcia ale poza tym gra.
Dziękuje bardzo za uwagi i komentarze :) Pozdrawiam
A ja doleje trochę goryczy ;) Dla mnie za ostre te zdjęcia ale poza tym gra.
Wy z Jackiem jesteście zboczeni :) ... no albo macie wady wzroku...
borregaard
17-04-2013, 20:06
Dobrze zrobione,a 70-300 i ja chwalę..:)
adrian3202
17-04-2013, 21:06
super wyszło! co do zestawu to sam kiedyś taki miałem i powiem że D90+N70-300VR to niezły duet przy dobrym światełku pięknie rysuje niestety to nie to co VRII dlatego czasami rada dla posiadaczy tego szkła aby pomimo włączonego VR-a szukać jakiegoś podparcia lub powstrzymać oddech w chwili klapnięcia.