PDA

Zobacz pełną wersję : D800 SB910 problem z BF

sek1973
16-04-2013, 19:01
Witam, temat raczej znany - kilka wątków już o tym było. Mam D800 z SB910, niezależnie od użytego obiektywu występuje zauważalny BF, gdy włączy się AFA w lampie. Próbowałem z Nikkor 24-70 na 2.8 oraz 85mm 1.8. Co ciekawe, mam wrażenie, że na 24-70 przesunięcie jest większe, mimo większej GO.
Z zasłanianiem czerwonej lampki w lampie błyskowej, jest dokładnie tak, jak pisali Forumowicze w innych wątkach - tak samo pudłuje, czyli problem nie zależy ściśle od barwy / długości fali światła.
Zastanawiam się, czy wysyłał ktoś sprzęt do serwisu i czy warto to zrobić? Odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem na żadnym forum.

pgaik
16-04-2013, 19:26
ten typ tak ma i serwis tego nie naprawi, jedyna rada wyłączyć wspomaganie AF w lampie ;)

hipcio_stg
17-04-2013, 10:36
ten typ tak ma i serwis tego nie naprawi, jedyna rada wyłączyć wspomaganie AF w lampie ;)

To jest chore. Niektórzy po to kupują lampy/SU-800 i podobne wynalazki, żeby poprawić AF i info, że trzeba to wyłączyć...

Smutna historia Nikonie...

pgaik
17-04-2013, 10:55
Powiem szczerze, że nigdy mi tego nie brakowało ... pewnie, że się zdziwiłem jak u siebie to odkryłem, wręcz byłem zbulwersowany, ale wyłączyłem i o problemie zapomniałem... zresztą od tamtej pory i tak nie robię z lampą na sankach.

sek1973
17-04-2013, 12:15
Jeszcze nie miałem możliwości przetestować w praktyce - na imprezach. Jeżeli faktycznie nie przeszkadza, to ok, jakkolwiek zgadzam się, to jest chore. Przesiadłem się z Canona i tam nigdy takich problemów nie miałem.
Z drugiej strony dzwoniłem do serwisu i na infolinię. Twierdzili, że problem jest nietypowy i żeby wysłać sprzęt w komplecie do serwisu do sprawdzenia / naprawy. Wysłałbym, ale trochę się naczytałem i mam pewne obawy...

Mathis
17-04-2013, 20:08
Znany problem jeżeli chodzi o SB900/910 :) Możesz ewentualnie kupić SB800, tam ten problem nie występował :)

Jacek_Z
18-04-2013, 00:03
Z SB800 - chyba tez były wpisy na forum, niestety.

maro842
18-04-2013, 22:57
mam sb800 i z d200,d300,d3 problemu nie miałem i nie mam

Jacek_Z
19-04-2013, 00:19
To tak jak ja. Ale inni pisali, ze mają.

J1
19-04-2013, 00:55
Melduje że D700 i SB910 też dają BF przy włączeniu tzw. "predatora". Różnice zależały od obiektywu, N50 1.4G dawał największy BF, z kolei 24-85 G i 70-200 VR I prawie wcale. Oczywiście da się żyć bez tej funkcji. Ja to zgodnie z sugestiami kolegów z forum po prostu wyłączyłem.

Smutne ale prawdziwe.

Tu nawet nie chodzi o to że mi ten "predator" jest super potrzebny. Chodzi o zwykła zasadę. Skoro coś jest i używa się elementów systemowych (body, obiektyw, lapma) to po prostu powinno działać.

PS.
Jednak póki co mój bilans wejścia w system Nikona jest ciągle na plusie. ;-)

maxtor
19-04-2013, 07:21
Dodam jeszcze, że miałem taki problem z zestawem: D200, 14-24, SB 600.
pzdr

tomisiek
19-04-2013, 08:23
w moim d3s problem występuje tylko z jednym szkłem 85/1,4 afs. z 35/1,4, 24-70/2,8, 14-24, 70-200, 24-85 jest super :( i oczywiście serwis jest zdziwiony bo pierwszy raz o czymś takim słyszeli ;))))

pomogła korekta AF w body (na -20). tylko trzeba pamiętać o wyłączeniu jak się nie robi z lampą, bo wtedy ostrzy w punkt.

nie wkurza mnie błąd sprzętu / wada. Tylko ignoranctwo i "walenie durnia" przez serwis. Może wysłanie sprzętu do serwisu do Niemiec lub GB byłoby jakimś wyjściem.

prz3mo
19-04-2013, 09:20
Z SB800 - chyba tez były wpisy na forum, niestety.

O ile ja pamiętam to problemów nie było. Zresztą... ja z D700-tkami i SB900 tez miałem takie cyrki (dlatego 900-tkę sprzedałem swego czasu). Mam sb-800 i sb-600 i tu problemów z af-assist nie ma... No, ale każdy przypadek inny, więc ręki sobie nie mam uciąć, że z wszystkimi 800/600 jest OK....

Fatman
19-04-2013, 09:42
No, ale każdy przypadek inny, więc ręki sobie nie mam uciąć, że z wszystkimi 800/600 jest OK....

I dobrze, bo już byś nie miał ręki ;-)

fumio
19-04-2013, 09:58
pomogła korekta AF w body (na -20). tylko trzeba pamiętać o wyłączeniu jak się nie robi z lampą, bo wtedy ostrzy w punkt.

Nie rozumiem -możesz wyjaśnić? Jak masz lampę na sankach to dajesz na -20 i jest ok. To jest zrozumiałe.
Ale piszesz, że jak się robi z lampą to trzeba wyłączyć - chyba na odwrót? Tak?

Pozdr.

sek1973
19-04-2013, 10:02
U mnie też korekta AF pomaga - o ile AFA w lampie się włączy. Jak nie, to masz FF...
Serwis i infolinia opisały mój problem jako nietypowy... Jednak prosili, żeby aparat przesłać do naprawy (no może pani z serwisu w trochę mniej uprzejmy sposób ;) ).
Napisałem jeszcze do nich maila z opisem problemu i zdjęciami. Ciekawe, czy odpowiedzą - nie chciałbym po usłudze serwisowej mieć np. FF na wszystkich zdjęciach bez lampy...

Fatman
19-04-2013, 10:15
Serwis i infolinia opisały mój problem jako nietypowy...

Pierwszy raz o czymś takim słyszeli :D :D :D (jest na to wyjaśnienie -codziennie tuż przed wyjściem z pracy, czyszczą im pamięć....).

Ok, czyli mamy już wypracowane skuteczne procedury dotyczące "rzadkiego i nietypowego" problemu z AF:

1. Ostrzy normalnie, czyli celnie w świetle naturalnym -otwieramy szampana i cieszymy się.
2. W świetle sztucznym mamy FF/BF -ustawiamy odpowiednią korekcję, którą trzeba wyłączyć/zmienić jeśli zachodzi sytuacja jak w punkcie 1 i 3.
3. Z użyciem w wspomagania AF z lampy mamy FF/BF -ustawiamy odpowiednią korekcję, którą trzeba wyłączyć/zmienić jeśli zachodzi sytuacja jak w punkcie 1 i 2.

Radujmy się :-)

fumio
19-04-2013, 10:36
Potwierdzam. Na D4 + 24-70 + SB910 problem z wspomaganiem AF w lampie występuje. Sprawdziłem
przed chwilą. Kurcze trzeba o tym w czasie pracy pamiętać ;-(

Pozdr.

tomisiek
19-04-2013, 13:52
Nie rozumiem -możesz wyjaśnić? Jak masz lampę na sankach to dajesz na -20 i jest ok. To jest zrozumiałe.
Ale piszesz, że jak się robi z lampą to trzeba wyłączyć - chyba na odwrót? Tak?

Pozdr.

Za szybko pisałem, ale zrozumiałeś dobrze. Jak działa wspomaganie AF w lampie to trzeba dać -20 i jest ok. Jak lampę ściągasz szkło ostrzy z korektą AF ustawioną na "0".

KamilM
20-04-2013, 12:14
To samo u mnie: D700 ale z lampą SB700. Bez wspomagania - elegancko, a jak tylko włączę wspomagania, to się robi BF. Sprawdzone na szkłach N35-70 2,8 i N50/1,8. Co ciekawe na D90 było ok :). Więc trzeba z tym żyć?

remos
20-04-2013, 16:23
A nie macie tam zrobionych mikroregulacji na tych obiektywach czasem?

sek1973
21-04-2013, 15:22
remos - mikroregulacji nie ma. Przynajmniej moje szkła nie mają takiej potrzeby. O ile nie używasz lampy i nie uaktywni się tzw. AF Assist Beam - wtedy konieczna jest "precyzyjna korekta AF" - w zależności od obiektywu -15, czasem -20...

hotrok
22-04-2013, 13:59
Miałem BF na D90 z Tamronem 17-50VC i SB-900. Po wyłączeniu wspomagania, wszystko działało dobrze. Po zakupie 24-70 2.8, tego problemu już nie było. Teraz mam D600 i z żadnym z posiadanych szkieł (24-70 2.8, 50 1.8, 70-300 VR)ten problem nie występuje. Z wyłączonym wspomaganiem da się normalnie pracować ale niesmak pozostaje. Wszystko powinno działać a niestety tak nie jest.

KamilM
22-04-2013, 15:22
Pytanie, czy szybciej/dokładniej byłoby ze wspomaganiem z lampy, czy z lampki w body?

sek1973
11-10-2013, 13:36
Jako, że jednak wysłałem mój aparat do serwisu pozwolę sobie zamieścić krótki komentarz, który zapewne wielu z Was niestety nie zaskoczy...
Zarówno wsparcie techniczne jak i serwis twierdzili, że problemu nie znają (dzwoniłem i wysyłałem maila z samplami) i że aparat mam wysłać, bo na pewno go naprawią. Niestety po powrocie z serwisu, otrzymałem informację, że sprzęt działa zgodnie ze specyfikacją techniczną producenta i BF jak, był tak jest. Pozostaje faktycznie wyłączyć wspomaganie AF w lampie i trzymać kciuki, by AF dał sobie radę bez tego... :(

kcr
11-10-2013, 13:46
Ja od razu wyłączyłem wspomaganie i wszystko jest ok:)
Ze wspomaganiem działało j.w.:(

KamilM
13-10-2013, 12:55
Serwis powinien zmienić techników.

tmk_t
13-10-2013, 17:23
Serwis powinien zmienić techników.
oczywiście, w całej europie...
miałem i irytowałomnie to

tomek67
14-10-2013, 07:58
Zarówno wsparcie techniczne jak i serwis twierdzili, że problemu nie znają
Ewidentne kłamstwo.
Dzwoniłem z rok temu do serwisu Nikona, też twierdził pan, że pierwsze słyszy.
W trakcie rozmowy jednak sobie "przypomniał", że zna problem.
Jedyne rozwiązanie problemy to gdyby znalazło się X nieleniwych osób i zrobiło pozew zbiorowy.
Pryz odpowiednio dużej liczbie klientów może by się obudzili.
Ale ja jestem leniwy ;)

kubalmar
30-11-2013, 22:18
Mam gorącą prośbę do posiadacza D800 i SB910. Kupiłem D800 i oczywiście kłopoty z af. W domu kilka testów i zaskoczyła mmnie pewna sprawa, ostrząc w punkt odległy o około 3 metry od aparatu, centralny pomiar i co dla mnie najważniejsze, ostrzenie ze wspomaganiem autofokusa z lampy. Punkt pomiaru na obiekt, a hologram dokladnie obok obiektu o całą szerokość pola af. Ustawialem ostrość dokładnie na włącznik światła w pokoju i okazuje sie ze jest nie ostry przy wspomaganiu hologramemm z lampy, hologram pada dokladnie obok włacznika. Moja SB910 dopiero wróciła z serwisu wiec pomyślałem, że lampe popitolili, ale pożyczyłem kolegi lampe i jest to samo, założyłem SB800 i tez przesuniecie. Dowodzi to tego że sanki w aparacie cos pitolą. Mam prosbe do posiadacza takiego zestawu o podobny test i czy hologram przy zalozonej lampie pada na punkt czy tez jest przesuniety. W D700 wszysko idealnie i bardzo mnie to mmartwi bo czesto uzywam wspomagania af przez lampe. Gdy lampe w sankach przekręce po przekątnej maksymalnie ile sie da w prawo to wtedy problem znika, ale lampa po chwili swobodnego trzymania aparatu wraca na swoje miejsce. Patrzac na same sanki nie widać żadnej krzywizny, ale gdy zaloże lampe i patrze na kont lampy w stosunku do aparatu t wyraznie widac przesuniecie lampy w stosunku do aparatu. Czekam z niecierpliwościa na wasze spostrzeżenia w tej kwestii.

Zen
30-11-2013, 22:21
Prawdopodobnie luzy na sankach. Spróbuj lekko przekręcić.

W D300s mam to samo z SB900 jak i z SB700.

kubalmar
30-11-2013, 22:25
Ten aparat jest wyjęty dopiero z pudelka. Zrobiłem nim okolo tysiac zdjec i zastanowiło mnie ze część miałem przestrzelonych z otroscia a używalem wspomagania af z lampy. Luzy na sankach sa mi znane z dwóch moich D700 w jednym juz wymmienialem a w drugim właśnie mmam zamiar. Sanki maja normalny luz jak w nowych sankach. Gdy wsunę lampe swobodnie to widac gołym okiemm ze lampa jest lekko przesunieta wzgledem korpusu, ale po samych sankach tego juz nie widac.

MstrG
30-11-2013, 22:29
D800 SB910 problem z BF (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227744)
d800 - problem z sb800 i yongnuo 468 II (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219270)

Zen
30-11-2013, 22:30
Ten aparat jest wyjęty dopiero z pudelka. Zrobiłem nim okolo tysiac zdjec i zastanowiło mnie ze część miałem przestrzelonych z otroscia a używalem wspomagania af z lampy. Luzy na sankach sa mi znane z dwóch moich D700 w jednym juz wymmienialem a w drugim właśnie mmam zamiar. Sanki maja normalny luz jak w nowych sankach. Gdy wsunę lampe swobodnie to widac gołym okiemm ze lampa jest lekko przesunieta wzgledem korpusu, ale po samych sankach tego juz nie widac.

Poruszaj lekko lampą zapiętą w sanki w lewo lub prawo. Jest luz czy nie ?.

Jacek_Z
30-11-2013, 22:38
Jakiś nikon działa prawidłowo z wspomaganiem AF z lampy? ;)

kubalmar
30-11-2013, 22:44
Ok poczytałem i wcale sie nie uspokoiłem. gdy przekrece lampę ręką w prawo maksymalnie ile ona moze sie w sankach przestawic po przekątnej sanek to hologram jest w punkcie, lampa wzgledem aparatu jest idealnie prostopadle, a to dowodzi tego, że sanki wzgledem osi aparatu sa krzywo. W obu D700 ktore posiadam i w jednym sanki juz sa do wymmiany wszystko gra. Opisuja koledzy ze korekcja obiektywu pomaga, ok ale gdy ostrze na większy obiekt to część hologramu na niego zachodzi i ostrość jest idealna. W poniedzialek szturmuje serwis, żeby mieli korpus przebudowac to im tego nie odpuszcze. Zastanawiam sie tylko czy wysyłac do Warszawy czy do Niemiec?.. (tam puszke kupilem)

Jakiś nikon działa prawidłowo z wspomaganiem AF z lampy? ;) Moje dwie puszki D700 od czterech lat bez problemu

Poruszaj lekko lampą zapiętą w sanki w lewo lub prawo. Jest luz czy nie ?. Jest lekki luz ale taki maly luz mam w każdym aparacie. Jecze raz napisze, jeśli lampe przekręce w sankach tak, że stopka lammpy w sankach jest maksymalnie po przekątnej sanek to wszystko jest ok. Niestety gdy lampa tkwi równo w sankach to cała lampa jest lekko przestawiona w stosunku do korpusu.

Zen
30-11-2013, 23:05

Przed chwilą sprawdzałem SB700 i 900 zapięte do 300s, jest idealnie w punkt.

Ok poczytałem i wcale sie nie uspokoiłem. gdy przekrece lampę ręką w prawo maksymalnie ile ona moze sie w sankach przestawic po przekątnej sanek to hologram jest w punkcie, lampa wzgledem aparatu jest idealnie prostopadle, a to dowodzi tego, że sanki wzgledem osi aparatu sa krzywo. W obu D700 ktore posiadam i w jednym sanki juz sa do wymmiany wszystko gra. Opisuja koledzy ze korekcja obiektywu pomaga, ok ale gdy ostrze na większy obiekt to część hologramu na niego zachodzi i ostrość jest idealna. W poniedzialek szturmuje serwis, żeby mieli korpus przebudowac to im tego nie odpuszcze. Zastanawiam sie tylko czy wysyłac do Warszawy czy do Niemiec?.. (tam puszke kupilem)

Wymiana stopki na niewiele pomoże, jest wykonana z za miękkiego materiału. Ja doginam szczypcami lekko stopkę i na jakiś czas mam spokój. Zresztą AF w lampie używam sporadycznie.

kubalmar
30-11-2013, 23:15
Ok wszystko fajnie tylko ze aparat ma dwa tygodnie i raczej w fabryce nie załozyli za luźnej stopki, a jesli to wina stopki to muszą wymienić. Kupiłem w Niemczech z trzy letnią gwarancją i mam zamiar z niej korzystać do skutku. Kurde to jest smutne co Nikon z siebie zrobił, przd kupnem D800 brałem pod uwage zmiane systemu i teraz żałuje, że tego nie zrobiłem.

Zen
30-11-2013, 23:27
Ok wszystko fajnie tylko ze aparat ma dwa tygodnie i raczej w fabryce nie załozyli za luźnej stopki, a jesli to wina stopki to muszą wymienić. Kupiłem w Niemczech z trzy letnią gwarancją i mam zamiar z niej korzystać do skutku. Kurde to jest smutne co Nikon z siebie zrobił, przd kupnem D800 brałem pod uwage zmiane systemu i teraz żałuje, że tego nie zrobiłem.

Dla mnie to jest błahostka nie warta ciągłego wysyłania do serwisu, ale jeżeli uważasz że z tym luzem luzem nie da się żyć to slij do serwisu.
Jak to nie pomoże to zmień system, i wszystkie problemy cudownie przestaną istnieć ;-)

marcdeq
30-11-2013, 23:35
temat już był poruszany, niestety są problemy z ostrością przy włączonym wspomaganiu z lampy. U mnie jest to samo, FF jak włącze wspomaganie w lampie. Zaoszczędziłem sobie stresów, wyłączyłem je i robię bez :) AF w D800 nawet w ciemnicy potrafi dobrze ustawić ostrość.

Pawel Pawlak
01-12-2013, 00:49
d800 potrafi ustawić ostrość w świetle księzyca (na szkle 2.8 - sprawdzone) więc nie sądzę żeby wspomaganie AF z sabiny było potrzebne kiedykolwiek.

kubalmar
01-12-2013, 01:30
Dobrze to Pawle napisałes ze potraf ustawić ostrosć w swietle ksiezyca, a gdy nawet takiego światla nie ma? :-) Uzywam wspomagania i czesto jest mi niezbedne, ale co jest najwazniesze jest taka funkcja i powinna dzialac dobrze prawda?

wolnyslimak
01-12-2013, 08:21
Dobrze to Pawle napisałes ze potraf ustawić ostrosć w swietle ksiezyca, a gdy nawet takiego światla nie ma? :-) ...

...wtedy wszystko jedno czy masz włączone wspomaganie czy nie. Zrobienie jakiegokolwiek zdjęcia przy braku światła mija się z celem.

tmk_t
01-12-2013, 11:40
Jak brakuje światła to używam lampy, miedzy innymi po to jest
A wspomaganie ma pogadać a nie psuć
Niech zrobią Sabinkę bez wspomagania o 50% tańszą i nikt nie będzie się dziwić i mieć ale
Dlaczego to JA mam szukać rozwiązania i tłumaczyć bubel
No sorry ale tak to wygląda

marcdeq
01-12-2013, 12:17
No to są jaja, tylko, że to znowu walka z wiatrakami, jak w NFZ... leczenie ci się należy bo płacisz ZUS, a i tak potem idziesz prywatnie, bo musisz czekać pół roku na termin.

Pawel Pawlak
01-12-2013, 12:28
tmk_t; dobrze że masz najlepszy w historii model canona z topową szklarnią. Nie musisz sobie nic tłumaczyć i męczyć się z bublami. Bądź szczęśliwy :)

tmk_t
01-12-2013, 12:39
tmk_t; dobrze że masz najlepszy w historii model canona z topową szklarnią. Nie musisz sobie nic tłumaczyć i męczyć się z bublami. Bądź szczęśliwy :)
ale po co te docinki
miałem nikona D700 + stałki i grało do momentu kiedy nie kupiłem Sb700, miałem ta samą jazde, później zaczeło się także przy zakupie 28 f1,8G więc podziekowałem
wiem do czego pijesz, 1Dmk3 na początku miał wadliwy AF wraz z komora lustra, wymienili i późniejsze partie działały i działają ok
owszem, zmieniłem wszystko w marcu tego roku i jest spokój, system jako całość działa i jest pieknie
jeśli Tobie wspomaganie AF w lampie nie jest potrzebne to inny temat, ale nie spłycajmy tematu
tutaj raz działa raz nie, mało było wątków że wspomaganie lampy wprowadza BF/FF niezależnie od body
jedni wyłączają drudzy zmieniają sprzęt, no każdy musi sobie jakoś radzić

Pawel Pawlak
01-12-2013, 13:10
Określenie czegoś mianem bubla na podstawie wspomagania AF we fleszu, w przypadku body który nastawia ostrość w ciemnicy w której nic nie widać, nie jest oczywiście spłyceniem tematu.
Tak jak napisałem - bądź szczęśliwy. I dodam - nie staraj nie staraj się udowodnić tym którzy zadecydowali inaczej że błądzą.

tmk_t
01-12-2013, 13:26
Nie zamierzam, wyraziłem swoją opinię opartą na doświadczeniach
Sprzęt elektroniczny możemy rozpatrywać w 2 kategoriach: działa i nie działa
Nie musi to być piwnica, nawet jak potrzebujesz delikatnie doświetlić to ma pomóc i zrobić to czego oczekuje użytkownik

Pawel Pawlak
01-12-2013, 14:17
No więc D800 to sprzęt sprawny a 1dmk3 nie działający to bubel; d800 ustawi ostrość bez żadnego wspomagania w takich warunkach, w których 1dmk3 nawet z fleszem nie ustawi, bo obiekt fotografowany jest za daleko. I piszę to z własnego doświadczenia.
Masz swoją 0/1 logikę

tmk_t
01-12-2013, 14:35
dziękuje
tylko, że ja pisałem źle działającum wspomaganiu w lampie... a nie wyższości body nad drugim

Pawel Pawlak
01-12-2013, 14:39
A co to ma za znaczenie ? wartościowanie 0/1 tyczy tylko fleszy ? czy całej elektroniki ?
Nie ma co rozwijać tematu... z mojej strony EOT

tmk_t
01-12-2013, 14:47
Jeszcze raz dziękuję

kubalmar
01-12-2013, 16:10
...wtedy wszystko jedno czy masz włączone wspomaganie czy nie. Zrobienie jakiegokolwiek zdjęcia przy braku światła mija się z celem. wszystko jedno? :-) No po to masz lampe na aparacie zeby ona zrobiła pomiar i doswietliła ciemność. Są sytuacje gdzie światło może byc tylko przez ułamek sekundy i wtedy własnie potrzebne jest wspomaganie AF w lampie i błysk.

Jak brakuje światła to używam lampy, miedzy innymi po to jest
A wspomaganie ma pogadać a nie psuć
Niech zrobią Sabinkę bez wspomagania o 50% tańszą i nikt nie będzie się dziwić i mieć ale
Dlaczego to JA mam szukać rozwiązania i tłumaczyć bubel
No sorry ale tak to wygląda Własnie o to chodzi :-)

fotomarek_k
01-12-2013, 23:51
Witaj kubalmar- kopa lat :-) Specjalnie włączyłem (domyślnie mam wyłączony) ten czerwony wzorek w sb800. Z centralnym w d800 pokrywa się tip-top. Nawet nie ma ff czy bfa- ale testowałem tylko chwilę i jeszcze te feralne dwie-trzy godziny nie minęły, więc może być różnie :-)
Na serio, to zerknij czy lampa nie ma "zeza" jakiegoś- toć jest tam jakaś soczewka rzutująca ten wzorek i może być przekoszona. A jak wina body, to jasne że serwis- niech prostują...

wolnyslimak
02-12-2013, 12:08
wszystko jedno? :-) No po to masz lampe na aparacie zeby ona zrobiła pomiar i doswietliła ciemność. Są sytuacje gdzie światło może byc tylko przez ułamek sekundy i wtedy własnie potrzebne jest wspomaganie AF w lampie i błysk...

Właśnie strasznie ciężko mi zrozumieć co fotografujesz skoro pomiar w D800 Ci juz nie styka i musisz się koniecznie wspomagać kratką w lampie? Jasne, że zły pomiar to nie jest rzecz normalna ale odrazu zmieniac system z tego powodu? Nie można użyć pomiaru aparatu? Ja mam D800 i zwykła lampę niesystemową bez wspomagania. Wszystko chodzi MIODZIO.

tmk_t
02-12-2013, 13:04
W sumie bez wspomagania kierownicy też się da jeździć, lecz...
Na upartego wszystko da się wytłumaczyć
Rozprawiamy o tym, że skoro producent zamieścił taką funkcję jak wspomaganie Af w lampie to czemu miałabym jej nie używać? W końcu płacę za to, nieprawdaż?

kubalmar
02-12-2013, 13:14
Witaj kubalmar- kopa lat :-) Specjalnie włączyłem (domyślnie mam wyłączony) ten czerwony wzorek w sb800. Z centralnym w d800 pokrywa się tip-top. Nawet nie ma ff czy bfa- ale testowałem tylko chwilę i jeszcze te feralne dwie-trzy godziny nie minęły, więc może być różnie :-)
Na serio, to zerknij czy lampa nie ma "zeza" jakiegoś- toć jest tam jakaś soczewka rzutująca ten wzorek i może być przekoszona. A jak wina body, to jasne że serwis- niech prostują... Witaj :-) Aparat sprawdzony na dwóch sb910 i jednej sb800. Sb910 najgorzej wypadaja, ale na wszystkich jes dupa. Jestem po rozmowie z serwisem, okazuje sie że problem jest im znany i każą mi wysłać puszke.

kubalmar
02-12-2013, 13:17
W sumie bez wspomagania kierownicy też się da jeździć, lecz...
Na upartego wszystko da się wytłumaczyć
Rozprawiamy o tym, że skoro producent zamieścił taką funkcję jak wspomaganie Af w lampie to czemu miałabym jej nie używać? W końcu płacę za to, nieprawdaż? Ponownie sie z Tobą zgadzam :-)

tmk_t
02-12-2013, 13:53
Kubalmar napisz na czym polega?

fotomarek_k
02-12-2013, 15:45
...Jestem po rozmowie z serwisem, okazuje sie że problem jest im znany i każą mi wysłać puszke.

No to super- jeśli tylko szybko i skutecznie to załatwią :-)

LakiTester
02-12-2013, 15:54
@Kubalmar: czy moglbys podac pierwsze 3 cyferki S/N ze swojego D800?

kubalmar
02-12-2013, 17:52
@kubalmar: Czy moglbys podac pierwsze 3 cyferki s/n ze swojego d800? 612

Kubalmar napisz na czym polega? Co na czym polega? bo sie pogubiłem :-D

tmk_t
02-12-2013, 17:57
Co na czym polega? bo sie pogubiłem :-D

co serwis powiedział, gdzie leży przyczyna, że wspomaganie AF w lampie nie pomaga, a przeszkadza

sailor
02-12-2013, 17:58
na centralnym punkcie af - tak :) na pozostalych zapomnij

kubalmar
02-12-2013, 18:01
Serwis nic nie powiedział tylko, że znaja problem, bo użytkownicy zgłaszali takie nieprawidłowości, ale nie może mi wprost powiedzieć co jest bo każdy korpus to niby inna bajka :-D

tmk_t
02-12-2013, 18:34
współczuje i oby szybko oraz trwale naprawili
pozdro

kubalmar
02-12-2013, 18:39
Wazne ze teraz po sezonie i mozna sie bawic w serwisy, najgorsze byłoby w trakcie pracy takie kwiaty :-)

kubalmar
14-04-2014, 10:42
Nie miałem kiedy napisać jak skończyła się przygoda z wysłaniem aparatu do serwisu. Aparat został naprawiony i hologram trafia idealnie w punkt bez przypadlosci BF/FF

Benny_Bennasi
16-04-2014, 11:29
Ile to trwało??

kubalmar
16-04-2014, 15:51
Cała naprawa trwała dwa tygodnie wraz z czasem na przesyłki.

shaolin
16-04-2014, 16:22
Gdzie tam daja hologram? :shock: I wspomaganie moze sobie trafiac gdzie chce, pytanie gdzie trafia AF aparatu z wykorzystaniem tego wspomagania po rzeczonej naprawie... ;)

kubalmar
17-04-2014, 07:07
Gdzie tam daja hologram? :shock: naklejają na soczewkę obiektywu ;-)