PDA

Zobacz pełną wersję : konwerter na M42 do Nikona???

agape
01-04-2007, 13:13
no więc problem mam taki:
Dostałam taki konwerter:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164075308

ponieważ darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda - ucieszyłam się pomimo, że jego mocowanie dedykowane jest do M42...
Pomyślałam - między konwerter, a aparat dam redukcję (Nikon/M42) a między konwerter a obiektyw(obiektyw z bagnetem Nikona)....no właśnie?????? :-?
teraz zaczynam zastanawiać się czy w ogóle istnieje możliwość zastosowania takiego konwertera do Nikona??? Jest jakiś rodzaj redukcji (M42/Nikon???) aby można było zrobić z niego jakikolwiek użytek stosując obiektywy z bagnetem Nikona? :|

Będę bardzo wdzięczna za pomoc! :wink:

nowart
01-04-2007, 13:25
kilka postów niżej masz temat o M42 z soczewkami i bez nich do Nikona.

suomi
01-04-2007, 13:37
kup jakiś obiektywik M42 i prolbem załatwiony ;)

Yuras
01-04-2007, 13:42
no więc problem mam taki:
Dostałam taki konwerter:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164075308

ponieważ darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda - ucieszyłam się pomimo, że jego mocowanie dedykowane jest do M42...
Pomyślałam - między konwerter, a aparat dam redukcję (Nikon/M42) a między konwerter a obiektyw(obiektyw z bagnetem Nikona)....no właśnie?????? :-?
teraz zaczynam zastanawiać się czy w ogóle istnieje możliwość zastosowania takiego konwertera do Nikona??? Jest jakiś rodzaj redukcji (M42/Nikon???) aby można było zrobić z niego jakikolwiek użytek stosując obiektywy z bagnetem Nikona? :|

Będę bardzo wdzięczna za pomoc! :wink:

..a na koniec tego telekonwertera kup po prostu jakieś rasowe i w miarę niedrogie szkło (Pentacon, Takumar itp).. skoro TK nie przenosi elektroniki (bo i jak??) to szukanie do niego redukcji M42/Nikon nie ma sensu. A gdybyś nawet znalazła, to z korekcją kosztowałaby chyba drożej od szkieł o których pisałem na początku. Poza tym redukcję Nikon/M42 radze kupić z soczewką.

agape
01-04-2007, 13:59
no nie no - dodatkowych zakupów raczej nie planowałam (co do tych obiektywów) - ;-) - i choć to może nie najlepszy pomysł oprócz szkiełek M42 (których -tak w ogóle- kilka mam) planowałam spróbować tego konwerterka do nikonowskich zoomów... i stąd moje pytanie - czy to wogóle możliwe???

Yuras
01-04-2007, 14:06
no nie no - dodatkowych zakupów raczej nie planowałam (co do tych obiektywów) - ;-) - i choć to może nie najlepszy pomysł oprócz szkiełek M42 (których -tak w ogóle- kilka mam) planowałam spróbować tego konwerterka do nikonowskich zoomów... i stąd moje pytanie - czy to wogóle możliwe???

..na każdej takiej przejściówce z soczewą korekcyjną stracisz na jakości, a wg Twojego scenariusza chcesz ich zastosować minimum trzy. Nie sądzę, żebyś uzyskała zadowalające efekty, tym bardziej przy tele, gdzie jakość i rozdzielczość szkła jest trudna do uzyskania nawet bez użycia konwerterów.

Jacek S
03-04-2007, 13:24
Cała ta operacja jest kompletnie bez sensu! Jej efekt też nie będzie miał żadnego logicznego uzasadnienia! Nawet finansowo to się mija z celem!
Jeżeli masz jakieś szkła na M42, to kup przejściówkę z soczewką z bagnetu Nikona na obiektywy M42 i używaj ich do Nikona z tele konwerterem lub bez. To jeszcze ma jakiś sens.
Jeśli nie zamierzasz używać szkieł na M42, to sprzedaj ten konwerter i poszukaj konwertera manualnego dedykowanego do Nikona (jest tego wbrew pozorom sporo, nawet ruscy coś takiego robili, bo Kiev 19 i 20 miały właśnie bagnet Nikona, i niewiele kosztują, na pewno dużo mniej niż kombinacje z dwoma przejściówkami miedzysystemowymi).

Ohmar
09-04-2007, 13:31
witam mam sporo fotek z M 42 nie bardzo wiem jak je pokazac ale zainteresowanym chetnie podesle na @ moze sam, dowiem czegos o ich wartosci pozdrawiam...

Boger
09-04-2007, 14:31
witam mam sporo fotek z M 42 nie bardzo wiem jak je pokazac ale zainteresowanym chetnie podesle na @ moze sam, dowiem czegos o ich wartosci pozdrawiam...

Ja z checia rzucilbym okiem :)
Niedawno kupilem adapter z soczewka i troche popstrykalem pentaconem 135 2.8. Przyjemna zabawa, aczkolwiek trzeba sie sporo nameczyc zeby cos z tego wyszlo. Ze wzgledu na brak pomiaru swiatla w d70s z tymi obiektywami, pozostaje oczywiscie metoda prob i bledow.

W kazdym badz razie jesli mozesz to podeslij mi na [email protected]

Ohmar
10-04-2007, 19:28
witam zdjecia posłaem na skrzynke daj znac jak odbierzesz... pozdrawiam...