Zobacz pełną wersję : konwerter na M42 do Nikona???
no więc problem mam taki:
Dostałam taki konwerter:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164075308
ponieważ darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda - ucieszyłam się pomimo, że jego mocowanie dedykowane jest do M42...
Pomyślałam - między konwerter, a aparat dam redukcję (Nikon/M42) a między konwerter a obiektyw(obiektyw z bagnetem Nikona)....no właśnie?????? :-?
teraz zaczynam zastanawiać się czy w ogóle istnieje możliwość zastosowania takiego konwertera do Nikona??? Jest jakiś rodzaj redukcji (M42/Nikon???) aby można było zrobić z niego jakikolwiek użytek stosując obiektywy z bagnetem Nikona? :|
Będę bardzo wdzięczna za pomoc! :wink:
kilka postów niżej masz temat o M42 z soczewkami i bez nich do Nikona.
kup jakiś obiektywik M42 i prolbem załatwiony ;)
no więc problem mam taki:
Dostałam taki konwerter:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164075308
ponieważ darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda - ucieszyłam się pomimo, że jego mocowanie dedykowane jest do M42...
Pomyślałam - między konwerter, a aparat dam redukcję (Nikon/M42) a między konwerter a obiektyw(obiektyw z bagnetem Nikona)....no właśnie?????? :-?
teraz zaczynam zastanawiać się czy w ogóle istnieje możliwość zastosowania takiego konwertera do Nikona??? Jest jakiś rodzaj redukcji (M42/Nikon???) aby można było zrobić z niego jakikolwiek użytek stosując obiektywy z bagnetem Nikona? :|
Będę bardzo wdzięczna za pomoc! :wink:
..a na koniec tego telekonwertera kup po prostu jakieś rasowe i w miarę niedrogie szkło (Pentacon, Takumar itp).. skoro TK nie przenosi elektroniki (bo i jak??) to szukanie do niego redukcji M42/Nikon nie ma sensu. A gdybyś nawet znalazła, to z korekcją kosztowałaby chyba drożej od szkieł o których pisałem na początku. Poza tym redukcję Nikon/M42 radze kupić z soczewką.
no nie no - dodatkowych zakupów raczej nie planowałam (co do tych obiektywów) - ;-) - i choć to może nie najlepszy pomysł oprócz szkiełek M42 (których -tak w ogóle- kilka mam) planowałam spróbować tego konwerterka do nikonowskich zoomów... i stąd moje pytanie - czy to wogóle możliwe???
no nie no - dodatkowych zakupów raczej nie planowałam (co do tych obiektywów) - ;-) - i choć to może nie najlepszy pomysł oprócz szkiełek M42 (których -tak w ogóle- kilka mam) planowałam spróbować tego konwerterka do nikonowskich zoomów... i stąd moje pytanie - czy to wogóle możliwe???
..na każdej takiej przejściówce z soczewą korekcyjną stracisz na jakości, a wg Twojego scenariusza chcesz ich zastosować minimum trzy. Nie sądzę, żebyś uzyskała zadowalające efekty, tym bardziej przy tele, gdzie jakość i rozdzielczość szkła jest trudna do uzyskania nawet bez użycia konwerterów.
Cała ta operacja jest kompletnie bez sensu! Jej efekt też nie będzie miał żadnego logicznego uzasadnienia! Nawet finansowo to się mija z celem!
Jeżeli masz jakieś szkła na M42, to kup przejściówkę z soczewką z bagnetu Nikona na obiektywy M42 i używaj ich do Nikona z tele konwerterem lub bez. To jeszcze ma jakiś sens.
Jeśli nie zamierzasz używać szkieł na M42, to sprzedaj ten konwerter i poszukaj konwertera manualnego dedykowanego do Nikona (jest tego wbrew pozorom sporo, nawet ruscy coś takiego robili, bo Kiev 19 i 20 miały właśnie bagnet Nikona, i niewiele kosztują, na pewno dużo mniej niż kombinacje z dwoma przejściówkami miedzysystemowymi).
witam mam sporo fotek z M 42 nie bardzo wiem jak je pokazac ale zainteresowanym chetnie podesle na @ moze sam, dowiem czegos o ich wartosci pozdrawiam...
witam mam sporo fotek z M 42 nie bardzo wiem jak je pokazac ale zainteresowanym chetnie podesle na @ moze sam, dowiem czegos o ich wartosci pozdrawiam...
Ja z checia rzucilbym okiem :)
Niedawno kupilem adapter z soczewka i troche popstrykalem pentaconem 135 2.8. Przyjemna zabawa, aczkolwiek trzeba sie sporo nameczyc zeby cos z tego wyszlo. Ze wzgledu na brak pomiaru swiatla w d70s z tymi obiektywami, pozostaje oczywiscie metoda prob i bledow.
W kazdym badz razie jesli mozesz to podeslij mi na
[email protected]
witam zdjecia posłaem na skrzynke daj znac jak odbierzesz... pozdrawiam...