PDA

Zobacz pełną wersję : D70-D70s-D80

WolaskoW
01-04-2007, 11:26
witam wszystkich w ten piękny słoneczny dzień :mrgreen:
Mam dylemat (wiaaadomo - życie), jak byście zrobili na moim miejscu, kupić:
1. D70 + lepszy obiektyw bądź dwa obiektywy (wszystko do 3000zł)
2. D70s + kitowy obiektyw (tu miałbym gwarancję itd)
3. D80 i biegać z samym korpusem :mrgreen:

cyrusvirus
01-04-2007, 11:37
powinienes wziac 3/5 D200
tematow takich bylo tyle ze hoho!

ps. ja bym wzial d70s + tamron 17-50

seth
01-04-2007, 11:38
IMHO D80 plus cos taniego uzywanego, np. nikkor 18-50 lub inne szkło. Zbierać na lepsze.

pzdr

fotomich
01-04-2007, 20:36
Bierz D80!!! Miałem D70 lipa!!! Balans do d....

mswilk
01-04-2007, 20:40
owcourse deosiemdziesiąt ;)

leon28
01-04-2007, 20:45
witam wszystkich w ten piękny słoneczny dzień :mrgreen:
Mam dylemat (wiaaadomo - życie), jak byście zrobili na moim miejscu, kupić:
1. D70 + lepszy obiektyw bądź dwa obiektywy (wszystko do 3000zł)
2. D70s + kitowy obiektyw (tu miałbym gwarancję itd)
3. D80 i biegać z samym korpusem :mrgreen: bezapelacyjnie bralbym bramke z numerem 1. oczywiscie jesli jestes pewny uzywanego body. do wiekszosci amatorskich zastosowan takie body wystarcza w zupelnosci, a dobrymi szklami nadrobisz z nawiazka drobne przewagi d70s, czy d80

GrAn
01-04-2007, 20:50
Bierz D80!!! Miałem D70 lipa!!! Balans do d....

Mam D70 i D80 lipa powiadasz? D70 lipa? zobacz czym się różnią te zdjęcia

to z d70

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img461.imageshack.us/img461/2758/dsc4890vz6.jpg)

a to z d80

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img513.imageshack.us/img513/840/dsc2973co6.jpg)

Yuras
01-04-2007, 20:55
..jak masz zamiar bawić się wyłącznie jpg'ami jak zapewne czynił to pewien ekspert (parę postów wyżej), to faktycznie nie myśl o D70. Jeśli jednak masz trochę pojęcia o zabawach raw'em (nef'em) to D70s z dobrym szkłem, choćby T 17-50 jak wspomniał cyrusvirus da Ci sporo radości. Choćby nie wiem jaka dobra pucha z mizernym szkiełkiem w zestawie, da jedynie mizerny efekt.

WolaskoW
01-04-2007, 22:07
..Jeśli jednak masz trochę pojęcia o zabawach raw'em (nef'em) to D70s z dobrym szkłem, choćby T 17-50

Owszem miałem przyjemność zabawy z nefami w mojej D70 tce .
Zauważyłem, że generalnie ten obiektyw jest polecany na forum.
Na optyczni.pl tez go ocenili: http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=30&roz=11
Chyba zdecyduje sie na D70s z tym wlasnie obiektywem.....ale jeszcze poczytam :twisted:...może znajdzie sie opozycja? ;-p

robin102
02-04-2007, 09:47
Kup sobie na poczatek body D70s nówencje a do tego szkiełko 35mm f2 ewentualnie 50mm , powinno zostać trochę kasy na lampę ( np METZ ) bez lampy nie ma życia. Tym zrobisz prawie wszystko i się nie rozczarujesz. Nie kupuj używanego body . Obiektyw inna sprawa.
Alternatywne wyjscie jak się polenisz to zakup D70s nówki i tamrona 28-75 mm ale z lampy nici.

fotomich
02-04-2007, 10:39
Tak GrAn ale porównanie, załóż sobie sb 800 do 70 i zrob wtedy porownanie, a po za tym d80 robi cieplejsze fotki co mi akutrat bardziej odpowiada.pozdro

leon28
02-04-2007, 11:24
Tak GrAn ale porównanie, załóż sobie sb 800 do 70 i zrob wtedy porownanie, a po za tym d80 robi cieplejsze fotki co mi akutrat bardziej odpowiada.pozdro piszesz o auto wb? poza tym, co za problem wprowadzic drobne korekty do wb? bedziesz mial tak cieple zdjecia, jak sobie zyczysz. takie argumenty przypominaja mi argumentacje kupuj dxx bo ten ma czarny spust migawki

fotomich
02-04-2007, 12:09
nie chodzi o to...., fakt bardzo uproscilem ale moj d70 byl pod kazdym wzgledem skopany, balans bieli, niedoswietlał, innym razem prześwietlał z ttl to juz wogole byla lipa....dlatego jestm taki zly na niego :), a z d80 jestem zadowolony i oto chyba chodzi...:) pozdrawiam

leon28
02-04-2007, 12:33
nie chodzi o to...., fakt bardzo uproscilem ale moj d70 byl pod kazdym wzgledem skopany, balans bieli, niedoswietlał, innym razem prześwietlał z ttl to juz wogole byla lipa....dlatego jestm taki zly na niego :), a z d80 jestem zadowolony i oto chyba chodzi...:) pozdrawiam no tak, najwazniejsze zebysmy nie meczyli sie z puszkami. fakt, ze balans bieli moze byc pieta achillesowa niektorych d70, mozna go jednak nieco poskromic.

fotomich
02-04-2007, 14:19
W systemie nikona jestem od f801 przez f90 f80 i ttl w analogach byl najlepszy na rynku ale d70 to zmienił niestety, 2 lata sie meczyłem i przyszedł czas na zmiany....na szczescie wyszedł D80 :) bo juz chcialem zmienic system po 14 latach...

Karrlos
02-04-2007, 14:26
nie chodzi o to...., fakt bardzo uproscilem ale moj d70 byl pod kazdym wzgledem skopany, balans bieli, niedoswietlał, innym razem prześwietlał z ttl to juz wogole byla lipa....dlatego jestm taki zly na niego :), a z d80 jestem zadowolony i oto chyba chodzi...:) pozdrawiam

EDIT
Sorry ale czegoś nie zrozumiałem - jak BALANS BIELI może niedoświetlać ?? - to źle przeczytałem

Za niedoświetlenie w D70 /prześwietlenie w innym np D80.... jest odpowiedzialny POMIAR ŚWIATŁA - i to zależnie na jaki ustawisz.

Ale najważniejsze pozostaje, ze:
Dodatkowo po to jest korekcja ekspozycji, żeby sobie te przepały/niedoświetlenia poprawić.

Każdy aparat ma swoje wady i zalety i stosunek cena/jakość. a Ty musisz sobie odpowiedzieć do czego Ci to potrzebne.

Ktoś napisał wyżej że jeśli tylko JPG to D80, a moim zdaniem po co brać D80 skoro wystarczający jest D50, który robi piękne JPG a różnicę wrzucić w szkła .

cyrusvirus
02-04-2007, 14:30
Sorry ale czegoś nei rozumiem - jak BALANS BIELI może niedoświetlać.
Za niedoświetlenie w D70 /prześwietlenie w xxx .... jest odpowiedzialny POMIAR ŚWIATŁA - i to zależnie na jaki ustawisz. Dodatkowo po to jest korekcja ekspozycji, żeby sobie te przepały/niedoświetlenia poprawić.

Więc albo Ci się coś pomyliło albo wydajesz opinię nie mając pojęcia o czym piszesz - tak czy owak wprowadzasz kolegę w błąd.
a Ty nie czytasz :)

Tam pisze ....balans bieli, niedoswietla..... czyli ze aparat ma zly balans bieli i niedoswieltla ;)

Radek
02-04-2007, 14:47
witaj,
a może kupić na alegro n/u
F70s+kit+SB600 za ta kwotę i powinno byc pieknie
pozdr.

Kacper_84
02-04-2007, 14:51
bierz d80 i do tego 50mm 1.8 za 400zl albo uzywke i cykaj. pozniej dokupisz szklo, body najwazniejsze.

WolaskoW
02-04-2007, 14:59
witaj,
a może kupić na alegro n/u
F70s+kit+SB600 za ta kwotę i powinno byc pieknie
pozdr.

Szukałem i nie znalazłem :-D...a tak poważnie, to jest niezły pomysł i obserwuje kilka aukcji

WolaskoW
02-04-2007, 15:01
pozniej dokupisz szklo, body najwazniejsze.

pozniej to w moim wypadku za rok najwcześniej :-), a czy body najważniejsze...?

elanek
02-04-2007, 15:13
zapożycz sie i kup d80 z tamronkiem i tyle.

BugsBunny
02-04-2007, 15:17
Body cyfrowe najszybciej traci na wartości
Zastanów się czy na pewno potrzebujesz tego co oferuje droższy korpus, bo za pół roku będzie wart 1000zł mniej

WolaskoW
02-04-2007, 15:35
zapożycz sie i kup d80 z tamronkiem i tyle.

o nie nie, to nie takie proste :-)...elanek, a zadowolony z lampy jesteś, przydaje się?

WolaskoW
02-04-2007, 15:39
Body cyfrowe najszybciej traci na wartości
Zastanów się czy na pewno potrzebujesz tego co oferuje droższy korpus, bo za pół roku będzie wart 1000zł mniej

opcja korpusu D70s jest dla mnie najlepsza, teraz tylko szukać szkła (kit badz T17-50) i akcesoriów, a jak wszycho dobrze pojdzie to za rok czy dalej bedzie co innego, LEPSIEJSZEGO...albo NIC NIE BEDZIE, jak to pewien pan ze wschodu zapowiedział

szoton
02-04-2007, 15:45
Nie rozumiem co niektórzy mają do jpg'ów z D70....u mnie wychodzą bardzo ładne. Stwierdzenie że D70 to lipa to chyba jakaś pomyłka. Kiepskiej tancerce.......Pozdrawiam.

fotomich
02-04-2007, 19:11
Nie kiepskiej tancerce... tylko moj d70 akurat byl skopany, a po za tym człowieku fotografuje od wielu lat, wiec chyba mnie nie podejrzewasz od dyletanctwo :) Po za tym Carrlos czytaj przecinki(tzw. znaki przestankowe) czy Ty sadzisz, ze ja nie wiem co to pomiar i co robi? Pisałem wczesniej ze w nikonie siedze od f801 nawet nie wiesz co to jest chyba?W przeciwienstwie do wiekszosci ''pewnie'' na tym forum nie zaczynałem fotografowac od digitala, spedzilem lata w ciemni, wiec nie pisz mi prosze ze wb nie naswietla :) Sory chłopaki ale czasami mam wrazenie....nie dokoncze bo moglbym niektorych obrazic...pozdrawiam i zyczę miłych świąt...;)

blekota
02-04-2007, 19:50
jak dla mnie to - d70s, tamron 17-50 zdjęcia robione w nef(problem wb z głowy)je i jest cacy no chyba że przymierzasz sie do b.dużych wydruków .

Kraftsman
02-04-2007, 20:01
Kupowanie D80 nie ma sensu jeśli miałbyś przez to kupić gorszy obiektyw lub nie mieć lampy. D80 nie zrobi lepszych zdjęć od D70s. Kluczem do lepszych zdjęć są lepsze obiektywy oraz lepsze światło (czytaj: sabinka).

No i D70s nie powinien przepalać :twisted::mrgreen:.

D80 - ze względu na ciut lepszą ergonomię, większy wizjer i większą matrycę - tylko jeśli w dalszym ciągu będziesz mógł sobie pozwolic na obiektywy, które zaplanowałeś kupić oraz na lampę.

leon28
02-04-2007, 20:05
Kupowanie D80 nie ma sensu jeśli miałbyś przez to kupić gorszy obiektyw lub nie mieć lampy. D80 nie zrobi lepszych zdjęć od D70s. Kluczem do lepszych zdjęć są lepsze obiektywy oraz lepsze światło (czytaj: sabinka).

D80 - ze względu na ciut lepszą ergonomię, większy wizjer i większą matrycę - tylko jeśli w dalszym ciągu będziesz mógł sobie pozwolic na obiektywy, które zaplanowałeś kupić oraz na lampę. no wlasnie, 100 raz powtarzane prawdy, ale i tak kazdy musi sie o tym przekonac na wlasnej skorze

Karrlos
03-04-2007, 08:30
Chyba juz napisałem, że nie wyłapałem przecinków i przeprosiłem bo to był mój błąd.

Co do reszty to właśnie po to można korygować ekspozycję, żeby zdjęcie było prawidłowo naświetlone.
Jest zresztą tema rzeka o niedoświetlaniu D70 i przepaleniach w lepszych body.

P.S. Moze dla Ciebie najlepszy był właśnie D80 - wszystko zależy od własnych potrzeb i "widzimisię"

MARO
03-04-2007, 15:03
Miałem D 70 s 18-70 bardzo dobry sprzęt jednak D 80 + 18-70 jest o wiele lepszy i to bez jakichkolwiek wątpliwości.
Jedyny problem który mi nie pasuje w D80 to że jest mniejszy!!! od D 70s

Chavez
03-04-2007, 15:41
A jak myślicie, do kiedy będzie można kupić nówkę D70s?

KECIF
03-04-2007, 18:08
A jak myślicie, do kiedy będzie można kupić nówkę D70s?

Do wyczerpania zapasów bo już nie jest produkowany :-)

tomekg
03-04-2007, 18:35
KECIF a trzeba przyznać, że w dobrych cenach (tych sprzed paru miesięcy ok. 1650zł) to coraz trudniej... sam zapłaciłem za nową puchę z N 18-70 2780zł.

WolaskoW
04-04-2007, 09:58
tak swoją drogą...gdybym do głównego tematu dorzucił D100? co Wy na to?

ku6i
04-04-2007, 17:31
To my nie bardzo.
Jedną z nielicznych zalet D100 jest to, że ma seryjnego gripa. A także szalejący Auto-WB :] Poza tym D100 był bardziej profesjonalną puszką niż D70(s), co niedłącznie wiąże się z większymi przebiegami sprzętu. A nowego D100 nie kupisz, chyba, że jakiegoś leżaka (ale wątpię). Poza tym mimo, że jest bardziej "pro", to pomiaru światła z manualami nie ma :|

marusek
05-04-2007, 14:22
Jak wyzej Ku6i. D100 sa najczesciej mocno przechodzone. Wysokie ISO szumi jak Kampinos.

Chcialem poprzec Fotomicha. D70 mialem prawie rok. Sprzedalem go w koncu i na krotko zostalem nawet tylko z analogiem. Dlaczego?
1. Wadliwy balans bieli - loteria. Kilka zdjec jedno po drugim potrafilo miec rozny balans bieli. I prosze mi nie pisac, ze mozna predefiniowalny ustawic - gdy zwiedzam, podrozuje, nie bede na kazdym kroku ustawial balansu. D80 ma skale w K.
2. Mora - najgorsze, ze z niektorymi obiektywami mocno sie barwila.
3. Duze szumy na wysoich ISO. Na dodatek przy niedoswietleniu charakterystycznym dla D70 i probie wyciagania pozniej cieni, uwidaczniaja sie smugi, czy tez paski. To nie banding, tylko charakterystyczne szumy.
4. Niemoznosc uzyskania specyficznych zieleni.
5. Przy niektorych typach oswietlen czernie robia sie na brazy czy nawet bordo - to ma jakis zw. z absorbcja promieni UV.
6. Wizjer - gdy sie tylko D70 uzywa mozna sie do tego przyzwyczaic. Gdy sie body zmienia - to dosc dokuczliwa wada.
7. Migawka hybrydowa - niestety potrafi wyprodukowac niekiedy nieprawdopodobne efekty na zdjeciach z silnym zrodlem swiatla w kontrze (np. sloncem!).
D70 ma tez swoje zalety: ostry rysunek i genialna bateria!!!

D80 pozbawiony jest wiekszosci wymienionych wad. Tylko to mocne zwiazanie aktywnego punktu AF z pomiarem matrycowym (jak w canonach) nie bardzo mi odpowiada.

A na koniec: wykonalem D70 mnostwo dobrych zdjec. Jasne, ze wiele (b. wiele) mozna pozniej poprawic w obrobce - tylko nie po to kupuje sie aparat, zeby kazde niemal zdjecie poprawiac. Zwlaszcza w aparacie amatorskim.

fotomich
05-04-2007, 20:49
Świetnie Marusek to ujołeś, miałem dokładnie te same problemy ze swoim. Pomyślałem taka jego uroda, więc przyszedł czas na zmianę tyle, że ja zrobiłem to po 2 latach...:) Dodam jeszcze,że tez zrobiłem dużo fajnych fotek :) D70, ale cieszę się,że się go pozbyłem...Pozdrawiam

marcinekmm
05-04-2007, 20:57
Rozumiem, że D50 lepiej nie brać do ręki, gdyż jakoś nikt nie chce się wypowiadać w tym temacie i nie było brane pod uwagę jako alternatywa do D80:) Nie stać mnie na D80, więc chyba jednak pozostaje coś z tych, co dostępne, tj. D50 ;)

Czy będzie to zły wybór (sorki za możliwy OT)?

Kraftsman
09-04-2007, 03:23
Rozumiem, że D50 lepiej nie brać do ręki, gdyż jakoś nikt nie chce się wypowiadać w tym temacie i nie było brane pod uwagę jako alternatywa do D80:) Nie stać mnie na D80, więc chyba jednak pozostaje coś z tych, co dostępne, tj. D50 ;)

Czy będzie to zły wybór (sorki za możliwy OT)?

To będzie doskonały wybór.

Piotr D
18-04-2007, 20:16

D80 - ze względu na ciut lepszą ergonomię, większy wizjer i większą matrycę - tylko jeśli w dalszym ciągu będziesz mógł sobie pozwolic na obiektywy, które zaplanowałeś kupić oraz na lampę.
D80 lepsza ergonomia nie sądze mam duże łapska i D80 w moich łapach jest trochę za mały natomiast D70s pasuje jak do ręki odlany tyle powiem o ergonomi

leon28
18-04-2007, 21:03
pytam z czystej ciekawosci

1. Wadliwy balans bieli - loteria. Kilka zdjec jedno po drugim potrafilo miec rozny balans bieli. I prosze mi nie pisac, ze mozna predefiniowalny ustawic - gdy zwiedzam, podrozuje, nie bede na kazdym kroku ustawial balansu. D80 ma skale w K. zdradz mi prosze, jesli nie chcesz za kazdym razem ustawiac predefiniowalnego balansu bieli, to ile razy zastosowales ta skale w kelvinach?

Na dodatek przy niedoswietleniu charakterystycznym dla D70 i probie wyciagania pozniej cieni, uwidaczniaja sie smugi, czy tez paski. To nie banding, tylko charakterystyczne szumy. jesli piszesz, ze to "charakterystyczne" niedoswietlenie, to co za problem na stale ustawic lekko korekte? [/quote]

big lebowski
20-04-2007, 20:18
teraz tylko szukać szkła (kit badz T17-50) i akcesoriów
też zastanawiałem się nad nikorrem 18-70 i tamronem 17-50/2.8

za nikkorem przemawia:
- szybszy i nieco dokładniejszy autofokus,
- 70mm

za tamronem:
- 2.8

jednakże po przeczytaniu testów na optyczne.pl nieco się rozczarowałem tym tamronem...owszem ma 2.8 ale ostrość pojawia się dopiero powyżej 2.8 dorównującwtedy jakości kitowego nikkora. Inne paramety przemawiają za nikkorem....

co więcej niektórzy (również na tym forum) piszą, że kupując produkt tamrona trzeba mieć nieco szczęścia aby nie kupić obiektywu z FF/BF.

2.8 kusi, ale jak dla mnie lepszym wyborem jest kitowy obiektyw nikona +D80 (ale za parę miesięcy kiedy ceny troszkę spadną)

DXT
20-04-2007, 20:33
Proponuje wybrac sie do sklepu i samemu sprawdzic..
- nie wiem co oznacza "dokladniejszy AF" - mialem N18-70 mam T17-50 i oba ostrzyly tak samo precyzyjnie
- z predkoscia tez nie bardzo - niby silnik szybszy,ale przy jasniejszym szkle predkosc lapania ostrosci sie rownowazy - ja roznicy w predkosci nie zauwazylem(zauwazalna jest miedzy wymienionymi a Nikkorem 50/1.8 )
- sprawdzalem w sklepie 3 szkla - zadne nie mialo problemow z BF/FF.
- ostrosc od 2.8
slowem - wierzysz w testy - nie kupuj,jesli tak jak ja podchodzisz sceptycznie - idz do sklepu i sprawdz jak jest w rzeczywistosci.

Ze stwierdzonych przeze mnie wad 17-50/2.8
- szerokie szklo - przeslania lekko swiatlo lampki wspomagajacej AF(choc spokojnie mozna wylaczyc)
- na 18 mm cien lampy wbudowanej - znika przy ok 24mm