Zobacz pełną wersję : Matówka czym czyścic?
bambus1181
14-04-2013, 00:06
Mam problem,jak skutecznie wyczyścic matówkę ,czyściłem lustro i matówkę wprawdzie pierwszy raz zdejmowałem i
zakładałem obiektyw wielokrotnie a bród tylko przenosił się z miejsca na miejsce.Stosowałem zestaw czyszczący
tzn pędzel,gruszkę,płyn i fibrę,jeszcze szmatkę do czyszcz. okularów.Ta ostatnia była najskuteczniejsza ale nie dośc.Spędziłem 3godz na czyszczeniu aż mnie zastał wieczór i wydawało się byc dobrze ale jak zobaczyłem pod światło
dzienne to mi ręce opadły:(tku denerwuje.
Czy zna ktoś jakiś sposób?
Aaa jeszcze jak czyściłem wnętrze aparatu to pyłki od szmatki i fibry osiadły na jego matowym wnętrzu:(
(na zdj.nie widac zanieczyszczeń i przyznam się robię to pierwszy raz)
wyjmij matowke. wyplucz w izopropylenie lub izopropylenie z eterem dietylowym. pozostaw do wyschniecia (to zajmie doslownie chwile) i masz juz czysta matowke.
wyjmij matowke. wyplucz w izopropylenie lub izopropylenie z eterem dietylowym. pozostaw do wyschniecia (to zajmie doslownie chwile) i masz juz czysta matowke.
W izopropanolu
Ale obecnie matówki nie są szklane, a plastikowe, i użycie izopropanolu może matówkę uszkodzić.
Z instrukcji Katzeye: Caution: DO NOT USE alcohol (izopropanol jest alkoholem!), nail polish remover, paint thinner, Windex, commercial lens cleaning solutions, or any other sort of solvent. Some of them might be safe, but you use them at your own risk - the plastic of the focusing screen can be softened and smeared by solvents. Also, DO NOT dry-rub the focusing screen with a lens cloth or lens tissue - it will almost certainly scratch. And finally, although it might seem obvious, DO NOT touch the either face of the screen with bare fingers - fingerprints are very difficult to get off. Hold the screen only by the edges or by the tab and if you want to be really safe, put on some latex gloves before you do any serious handling (like the washing procedure above)
Jeśli koniecznie chcesz myć, to zostaje tylko woda destylowana. Visible dust produkuje specjalne końcówki do Arctic Butterfly, którymi można czyścić lustro i matówkę: http://www.visibledust.com/products3.php?pid=603
Na twoim miejscu odpuściłbym czyszczenie matówki. Kurz na matówce aż tak nie przeszkadza, a na zdjęciach go i tak nie będzie. Matówke łatwo zniszczyć.
bambus1181
14-04-2013, 08:04
Jak ją wyciągnąć ?
Ja już sobie kiedyś matówkę załatwiłem... Jej faktura (fuck-tura jak to mówi Chuck Norris... Chyba mnie jeszcze trzyma ;) )jest bardzo delikatna i mocniejszy kontakt powoduje nieodwracalne ślady. Także ostrożność i jeszcze raz ... A gruszka nie wystarczy?
Jak ją wyciągnąć ?
http://www.focusingscreen.com/work/d3200en.htm
Pamiętaj - robisz to na własną odpowiedzialność. IMHO starczy grucha. Bawiąc się w czyszczenie matówki tylko pogarszasz sprawę, coraz więcej kurzu w środku.
Po próbie usunięcia paprocha z matówki wacikiem do uszu skończyłem w serwisie (jeszcze na Postępu) i wymianie na nową. Nie tak dużo kosztowało:)
kąpiel jaką opisałem jest bezpieczna. sprawdziłem to kilkukrotnie. ważne żeby nie uszkodzić powierzchni mechanicznie. nie ma tu wielkiej filozofii.
Alkohol izopropylowy nie uszkodzi matówki. Najważniejsze, żeby jej nie traktować żadnymi pędzelkami, szmatkami itp.
Każda próba czyszczenia mechanicznego pozostawia na matówce cała masę mikro-pyłków. Moje eksperymenty zakończyły się wymianą matówki, co w moim przypadku nie było drogą operacją (13zł!).
Pozdrawiam.
Borat1979
20-04-2013, 19:36
Każda próba czyszczenia mechanicznego pozostawia na matówce cała masę mikro-pyłków. Moje eksperymenty zakończyły się wymianą matówki, co w moim przypadku nie było drogą operacją (13zł!).
Pozdrawiam.
Sama matówka kosztuje min 50 zł i to DX bo pełno klatkowa ze dwie stówy.
Sama matówka kosztuje min 50 zł i to DX
też tak myślałem, aż do momentu kiedy otrzymałem fakturę z serwisu:
1G950-119 FRESNEL LENS - 13,22
transport - 3,78
Pozdrawiam.
bambus1181
21-04-2013, 11:03
Mam matówkę od d3100 ale nie wiem czy pasuje do d3200? ,mocowanie jest takie samo,
Borat1979
21-04-2013, 19:08
też tak myślałem, aż do momentu kiedy otrzymałem fakturę z serwisu:
1G950-119 FRESNEL LENS - 13,22
transport - 3,78
Pozdrawiam.
Rozumiem, że wysłali ci matówkę i wymieniałeś sam bo z robocizną nie wzięli by 13 zł :)
Body pewnie z serii D3xxx bo raczej do D300 czy D600 matówki za 13 zł nie kupisz.
Rozumiem, że wysłali ci matówkę i wymieniałeś sam bo z robocizną nie wzięli by 13 zł :)
Body pewnie z serii D3xxx bo raczej do D300 czy D600 matówki za 13 zł nie kupisz.
Matówkę wymieniłem sam - body D7000.
Pozdrawiam.