PDA

Zobacz pełną wersję : D600 zestaw za 10 tys. pln - zielony

zagubionyromek
13-04-2013, 16:49
Witam

Używałem wcześniej Canona 7D z 4 obiektywami :
Tamron 17-50
SamYang 8mm
Canon 70-200
Canon 50

Nie będę się rozpisywał jak to się stało ale sprzętu nie ma za to jest kasa w wysokości ok 10 tys pln.
Aparatu używam do robienia zdjęć i filmów - robimy różne eventy mamy bloga, stronę, kanał youtube i dużo subskrybcji. Więc nie będzie to aparat który stricte zarabia, ale pośrednio się przyczynia do zarobków. Więc jakość zdjęć i nagrań nie powinna być gorsza niż w 7D - i z poszukiwań w necie wiem, że D600 > 7D... dobrze?

Chciałbym kupić D600 bo ma pełną klatkę.
Potrzebuję do niego obiektywy i proszę pomóżcie, bo ja zupełnie nie rozumiem oznaczeń Nikona i tego co ludzie piszą na forach. Niby działają wszystkie, niby te kadrują itd. Wiem jak to działało w Canonie i domyślam się, że tak samo działa to w Nikonie :) - czytałem, że do NIkona niby jakieś stare obiektywy można podpiąć itd. Ale znowu się tutaj zgubiłem :)

Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o wszystkie te cyferki w aparatach i obiektywach - nic z tego nie rozumiem.
Umiem za to obsługiwać sprzęt i wychodzi mi to całkiem nieźle - some say.
Ale nie utrzymuję się w rozmowach z fotografami, jak zaczynają mi rzucać cyferkami i oznaczeniami - to mi zupełnie nic nie mówi.

Prosiłbym więc o podanei pełnych nazw obiektywów bym sobie mógł wygooglować.

Aha najlepiej, żeby to wszystko było nowe bo faktury mi się przydadzą, ale używane też mogą być,

Proszę o pomoc :)

Potrzebuję więc takie obiektywy
- szeroki kąt
- rybie oko
- jakiś standardzik z autofocusem jak tamron 17-50
- w przyszłości zoom z przyzwoitym światełkiem

i proszę doradzcie by zmieścić się w cenie 10 tys *netto = puszka + obiektywy

Adam71
13-04-2013, 16:53
10 000 zł to za mało kasy na Twoje wymagania. FF to ceny x 2 w stosunku do APSC ( np. Tamron 17-50 VS 24-70 ) .

jo44
13-04-2013, 17:17
10 000 zł to za mało kasy na Twoje wymagania. FF to ceny x 2 w stosunku do APSC ( np. Tamron 17-50 VS 24-70 ) .
Nie przesadzaj. Tamron 17-50 dla DX to Tamron 28-75 dla FXa. Cena ta sama, około 1.500 zł.

MstrG
13-04-2013, 17:23

D600 + Tamron 24-70 VC (stabilizacja przyda się do filmowania z ręki) to 10tys brutto, więc zostanie jeszcze na jakieś ciekawe szkiełko stałoogniskowe.

Loniu74
13-04-2013, 17:59
może na początek coś uniwersalnego 24-120 f4? Osobiście zakupiłem i jestem zadowolony. Kolejne szkiełka z czasem....

josephebeloki
13-04-2013, 18:51
...
Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o wszystkie te cyferki w aparatach i obiektywach - nic z tego nie rozumiem.
Umiem za to obsługiwać sprzęt i wychodzi mi to całkiem nieźle - some say.
...

weź Ty się ogarnij. Nie rozumiesz cyferek na obiektywach? Na aparacie to jestem w stanie zrozumieć, bo to jest raczej cyferka modelu... ale fotograf, któremu nic nie mówią cyfry na obiektywie... to mi kur... ręce opadają.
Robisz fotki na AUTO, czy programy tematyczne?
Wydaje mi się, że potrzebujesz dobrego aparatu, który zrobi za Ciebie zdjęcie, czyli robiącego fajne fotki na AUTO.

Skup się na D5200 (2500zł nówka), i tyle. Do filmów EKRAN OBROTOWY się przyda. Za resztę kup dobry statyw, lampę i 3 jasne szkła.

Chcesz pełną klatkę ale nie wiesz dlaczego?

SerU
13-04-2013, 19:15
josephebeloki a nie przyszło Ci przypadkiem do głowy, że autorowi może chodzić o oznaczenia "literkowe" obiektywów Nikona (i nie mówię tu o literce f)? Dla kogoś, kto ma zamiar przesiąść się z Canona na Nikona może to być czarna magia (np. 18-35mm ED AF-S G FX, przy czym 18-35 raczej wątpliwości nie budzi). Zaatakowałeś zagubionegoromka zamiast chwilkę się zastanowić...

Jedrek.S
13-04-2013, 19:15
josephbeloki - bez bulwersu, każdy ma prawo zadać*takie pytanie.
Do autora : obiektywy przy D600 będą*miały idealnie taką*ogniskową*jak parametr na obudowie obiektywu, gdyż*w 7d była to pozornie ogniskowa 1.6 raza dłuższa.
Za przedmówcami - 10k na FF z trzema szkłąmi to mało. Ja rozejrzałbym sie za D600+sigma24-70 i na 50 czy 85 starczy.

Pozrawiam.

josephebeloki
13-04-2013, 19:20
Cyferki, a literki to jest różnica :) A jak ktoś wydaje 10k i nie chce mu się 4 max 5 oznaczeń przeczytać co kupuje... no to blondynka jak nic :)

Do autora wątku: Proszę tutaj (http://lmgtfy.com/?q=oznaczenie+obiektyw%C3%B3w+Nikon)

+

Skup się na D5200 (2500zł nówka), i tyle. Do filmów EKRAN OBROTOWY się przyda. Za resztę kup dobry statyw, lampę i 3 jasne szkła.

zagubionyromek
14-04-2013, 00:06
josephebeloki a nie przyszło Ci przypadkiem do głowy, że autorowi może chodzić o oznaczenia "literkowe" obiektywów Nikona (i nie mówię tu o literce f)? Dla kogoś, kto ma zamiar przesiąść się z Canona na Nikona może to być czarna magia (np. 18-35mm ED AF-S G FX, przy czym 18-35 raczej wątpliwości nie budzi). Zaatakowałeś zagubionegoromka zamiast chwilkę się zastanowić...

Dokładnie o to chodziło, nie rozumiem kompletnie oznaczeń Nikona ani tej całej historii z tym co gdzieś przeczytałem, że można podpinać manualne obiektywy sprzed lat ?

Obiektyw który zasugerowany jest w pierwszym poście to prawie 3k pln - drogo :)
Bawiłem się na Mark ii obiektywem Samyang 14mm - kiepsko z ostrością było przy zdjęciach ale do filmików był niezły i ogólnie na moje wymogi będzie odpowiedni.
Więc ten obiektyw już na pewno będzie brany bo widzę na allegro że są nikonowskie odpowiedniki.

http://allegro.pl/samyang-14mm-14-mm-f-2-8-nikon-katowice-cena-1429-i3150796717.html
Coś takiego będzie dobre do D600? Na jakie oznaczenia tutaj zwracać uwagę?
I prosiłbym też o podanie pełnej nazwy tamron 17-50 do D600 co by się wszystkie oznaczenia zgadzały :)

Brałbym tego samyanga 14mm i Tamron 17-50 to mnie z puszką wyniesie jakieś 7500 netto więc co by tu jeszcze dokupić - zostanie 2500 netto na jeszcze jeden obiektyw i z taką szklarnią bym sobie już poradził w tym co robię.
Błądzę czy w dobrym kierunku idę?

Widzę, że podobnie jak z Canonem pełnoklatkowym, rybka będzie droga prawda, więc może jakiś zoom?
Ale przyznam szczerze, że na rybce by mi zależało - robimy eventy sportowe i ujęcia są fajne. Do filmowania mam GoPro3 ale coby zdjęcie zrobić to też by mi się przydało....

Cyferki, a literki to jest różnica :) A jak ktoś wydaje 10k i nie chce mu się 4 max 5 oznaczeń przeczytać co kupuje... no to blondynka jak nic :)

Do autora wątku: Proszę tutaj (http://lmgtfy.com/?q=oznaczenie+obiektyw%C3%B3w+Nikon)

Zawsze mnie zastanawiają skąd się biorą takie typy, którym wszystko przeszkadza :)
Lampki i statyw koleszko mam a google znam i się pogubiłem w oznaczeniach - dlatego pytam, wiesz niektórzy czas na forum poświęcają by pomagać takim ja - laikom, a inni po to by wylewać z siebie frustrację. Do tych pierwszych kierowałem swój post - ty możesz przejść obok bo nie jesteś też administratorem czy moderatorem by naprowadzać dyskusje na przez ciebie wybrane tory.

Ponadto zamiast tutaj wjeżdżać z bulwersem, przeczytaj co napisałem : uparłem się na D600 bo chcę pełna klatkę, na dodatek D600 obsłuży mi hdmi rejestratora i ma wyjście słuchawkowe - czego nie ma Mark 5d ii - więc dzięki za twoje 2 komentarze i możesz darować sobie następne. A na dodatek nie potrzebuję jasnych obiektywów, nawet używam filtrów bo działam tylko w dzień na dworze - eventy (czytałeś?) nie śluby.

Jacek_Z
14-04-2013, 00:33
http://allegro.pl/samyang-14mm-14-mm-f-2-8-nikon-katowice-cena-1429-i3150796717.html

Brałbym tego i Tamron 17-50 Samyag OK - oczywiście masz manuala (kup wersje AE, z procesorem), ale co do Tamrona 17-50 - miałes go i w canonie tez jest to przecież na body z cropem, a nie pełną klatkę. Nie wiedziałes o tym?
Każdy producent stosuje swoje oznaczenia, Tamron ma swoje i nie ważne czy to mocowanie na canona czy nikona - literki są te same.
Jesli kupisz nikkory (czyli oryginalna optyke nikona) to w nazwie NIE możesz mieć literek DX.
Jak podepniesz obiektw z DX to działeć wszystko będzie, ale na cropie, a nie na pełnej klatce. A chyba nie po to dążysz w stronę D600.

zagubionyromek
14-04-2013, 00:39
Samyag OK - oczywiście masz manuala, ale co do Tamrona 17-50 - miałes go i w canonie tez jest to przecież na body z cropem, a nie pełną klatkę. Nie wiedziałes o tym?
Każdy producent stosuje swoje oznaczenia, Tamron ma swoje i nie ważne czy to mocowanie na canona czy nikona - literki są te same.
Jesli kupisz nikkory (czyli oryginalna optyke nikona) to w nazwie NIE możesz mieć literek DX.
Jak podepniesz obiektw z DX to działeć wszystko będzie, ale na cropie, a nie na pełnej klatce. A chyba nie po to dążysz w stronę D600.

Kurcze ale ze mnie baran ;)
Faktycznie tamron do 7d był a tam nie było pełnej klatki...
No to potrzebuję jakiś odpowiednik tego tamrona do D600 co byś zasugerował?
Mamy aktualnie body + samyang = 6500 netto, mamy 3500 netto na coś jeszcze - 2 obiektywy bym chciał jeszcze ale słabo to widzę :D

Czyli wszystkie oznaczenia dobre poza DX? - potwierdzone dziękuje :)

Jacek_Z
14-04-2013, 01:37
No to potrzebuję jakiś odpowiednik tego tamrona do D600 co byś zasugerował?
tamrona 28-75, najtańszy 2.8. Albo Sigma 24-70/2.8 - najlepiej najnowsza wersja

mamy 3500 netto na coś jeszcze - 2 obiektywy bym chciał jeszcze ale słabo to widzę :D
słabo, fakt.
masz 70-200/4 VR - u nikkora to nowość, jest tylko wersja ze stabilizacją VR (to wasze IS), uzywek brak, drogie - jak to nowość. Zamiast tego polecę Nikkora 70-300VR.
Z 50 mm będzie lepiej. Albo nowy AF-S 50/1.8, albo starszy AF 50/1.4 D (śrubokręt) Jest też AF-S 50/1.4 trochę droższy. Ale każda z 50 mm (nawet bardzo stara wersja) jest dobra jak chcesz przymknąć.

Czyli wszystkie oznaczenia dobre poza DX? - potwierdzone dziękuje :)Nikkory - bez DX. To, że nikkory to istotne :)

josephebeloki
14-04-2013, 10:03
Dokładnie o to chodziło, nie rozumiem kompletnie oznaczeń Nikona ani tej całej historii z tym co gdzieś przeczytałem, że można podpinać manualne obiektywy sprzed lat ?

Obiektyw który zasugerowany jest w pierwszym poście to prawie 3k pln - drogo :)
Bawiłem się na Mark ii obiektywem Samyang 14mm - kiepsko z ostrością było przy zdjęciach ale do filmików był niezły i ogólnie na moje wymogi będzie odpowiedni.
Więc ten obiektyw już na pewno będzie brany bo widzę na allegro że są nikonowskie odpowiedniki.

I prosiłbym też o podanie pełnej nazwy tamron 17-50 do D600 co by się wszystkie oznaczenia zgadzały :)

Brałbym tego samyanga 14mm i Tamron 17-50 to mnie z puszką wyniesie jakieś 7500 netto więc co by tu jeszcze dokupić - zostanie 2500 netto na jeszcze jeden obiektyw i z taką szklarnią bym sobie już poradził w tym co robię.
Błądzę czy w dobrym kierunku idę?

Widzę, że podobnie jak z Canonem pełnoklatkowym, rybka będzie droga prawda, więc może jakiś zoom?
Ale przyznam szczerze, że na rybce by mi zależało - robimy eventy sportowe i ujęcia są fajne. Do filmowania mam GoPro3 ale coby zdjęcie zrobić to też by mi się przydało....

Zawsze mnie zastanawiają skąd się biorą takie typy, którym wszystko przeszkadza :)
Lampki i statyw koleszko mam a google znam i się pogubiłem w oznaczeniach - dlatego pytam, wiesz niektórzy czas na forum poświęcają by pomagać takim ja - laikom, a inni po to by wylewać z siebie frustrację. Do tych pierwszych kierowałem swój post - ty możesz przejść obok bo nie jesteś też administratorem czy moderatorem by naprowadzać dyskusje na przez ciebie wybrane tory.

Ponadto zamiast tutaj wjeżdżać z bulwersem, przeczytaj co napisałem : uparłem się na D600 bo chcę pełna klatkę, na dodatek D600 obsłuży mi hdmi rejestratora i ma wyjście słuchawkowe - czego nie ma Mark 5d ii - więc dzięki za twoje 2 komentarze i możesz darować sobie następne. A na dodatek nie potrzebuję jasnych obiektywów, nawet używam filtrów bo działam tylko w dzień na dworze - eventy (czytałeś?) nie śluby.

Za Ciebie wpisałem do GOOGLE bo CI się nie chce. Podałem Ci ciekawy zestaw ... a TY mnie nazywasz typem?
Ty dalej tego nie przeczytałeś, zatem mogę Ci to wkleić tutaj, ale to i tak nic nie DA.

Pytania:
1. W jakich trybach robisz fotki: Auto, Tematyczne, czy może w M,TV,AV?

Nie wszystkie aparaty mają dobrą automatykę, nawet te drogie... gdyż one są stworzone do manualnej pracy. Więc to, że sobie kupisz drogi sprzęt, porządny sprzęt, nie oznacza to że będzie on lepszy od aparatu stricte stworzonego do automatycznej pracy z rozbudowanymi trybami "dla zielonych" -> oznaczenie producenta. Aparaty automaty mają rozbudowane tryby tematyczne i mogą być lepszym wyborem. Po za tym aparaty "automaty" mają też manualne tryby :), więc już jeden plus, jakbyś jednak na manualu chciał pracować.

Wiesz o tym, że D600 kurzy i będziesz musiał regularnie czyścić matrycę bądź wysyłać go do serwisu? Zobacz tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=459 , ewentualnie zapytaj tutaj kolegów z forum w czym rzecz. Nie chcę Cię od D600 odsuwać, ale chcę abyś był świadomy , jeśli nie masz tak dużych wymagań z tego co piszesz więc D600 to przesada. Osoby które biorą D600 do ślubów problemów nie mają, bo sami sobie czyszczą i używają aparatu na przysłonach max do f5.6, gdzie kurzu nie widać. Jeśli tobie automatyka będzie ustawiać przysłony f8,f11,f16 to możesz być bardzo zdziwniony co jest na zdjęciach.

Pozdrawiam i pomyśl nad D5200+ 18-105mm VR (świetne szkło) resztę odłóż na ciężkie czasy czyli 6,800zł => TAK TYLE ZAOSZCZĘDZISZ , zdjęcia na pewno będą lepsze od Canona 7D gdyż matryca z D5200 jest MEGA DOBRA. I podejrzewam, że jeśli będziesz używał ciemnych szkieł, a takich chcesz używać, to różnicy pomiędzy D600 vs D5200 nie zobaczysz... znaczy większą rozdzielczość (ostrość) obrazu uzyskasz na D5200 więc...

I ja chcę CI pomóc... pogadaj jeszcze z osobami na tym form o D5200 + 18-105mm VR i odpowiedz na pytanie 1.

JED
14-04-2013, 11:30
josephbeloki, fajnie, ze mu naswietliles problem z D600, ale koles chce FX, wiec po co mu D5200?

josephebeloki
14-04-2013, 12:13
josephbeloki, fajnie, ze mu naswietliles problem z D600, ale koles chce FX, wiec po co mu D5200?

A co Wy chcecie komuś coś przemycić, oszukać, wykorzystać? Weź kurde nie bądź zwykłym sprzedawcą chcącym wcisnąć TYLKO NAJDROŻSZY SPRZĘT ludziom. Po to jest to forum, aby komuś pomóc... a nie kogoś w hu... zrobić. Mi kurz nie przeszkadza i w tym tygodniu kupuję D600 i co... ale ja jestem tego świadomy bo mi trzeba puszki do stricte określonego celu. Osoba określiła, że będzie tylko robić fotki w dzień ... no to ISO na poziomie 800 MAX, więc i D90 byłby świetny, ale mu zależy na VIDEO to D5200 + 18-105mm VR jest idealnym zestawem

Chce FX, chce FX... jak on nawet nie wie co to jest FX.

Chcesz to oszukuj ludzi, ja jestem uczciwy i informuję, że ta puszka posiada taką "dodatkową" cechę i żeby kupujący miał tego świadomość.

Po drugie kupuje to osoba nie mająca pojęcia o tym co to jest przysłona czy ogniskowa na obiektywie, to TY UWAŻASZ, ŻE PORADZI ONA SOBIE Z FIZYCZNYM CZYSZCZENIEM SZPATŁUKAMI MATRYCY?

Jeśli Ty uważasz, że to jest pomoc wciskając komuś aparat z którymś ktoś sobie w eksploatacji jego nie poradzi to jesteś zwykłym naciągaczem :)

Pozdrawiam

JED
14-04-2013, 13:07
A co Wy chcecie komuś coś przemycić, oszukać, wykorzystać? Weź kurde nie bądź zwykłym sprzedawcą chcącym wcisnąć TYLKO NAJDROŻSZY SPRZĘT ludziom.
Po to jest to forum, aby komuś pomóc... a nie kogoś w hu... zrobić.
Tak sie zastanawiam, o co Tobie chodzi...

Mi kurz nie przeszkadza i w tym tygodniu kupuję D600 i co...
Nic.
Mnie przeszkadza i to bardzo.
I kupiem D800 i co... ;)

Chcesz to oszukuj ludzi, ja jestem uczciwy i informuję, że ta puszka posiada taką "dodatkową" cechę i żeby kupujący miał tego świadomość.

OSZUKUJ?
O czym Ty mowisz?
Przeciez napisalem "fajnie, ze mu naswietliles problem" - nie szukasz przypadkiem dziury w calym?
Do moich wymagan D600 jest wymarzonym aparatem, ale dzieki wpisom na forum, dowiedzialem sie, ze nie do konca :lol:.

Jeśli Ty uważasz, że to jest pomoc wciskając komuś aparat z którymś ktoś sobie w eksploatacji jego nie poradzi to jesteś zwykłym naciągaczem
Zluzuj troche, bo za chwile na Ciebie doniose (jak doniesiono na mnie) i dostaniesz ostrzezenie, bo poczulem sie urazony.
Buahaha.

Borat1979
14-04-2013, 13:19
Potrzebuję więc takie obiektywy
- szeroki kąt
- rybie oko
- jakiś standardzik z autofocusem jak tamron 17-50
- w przyszłości zoom z przyzwoitym światełkiem
Za 10 tyś to kupisz tylko body i szeroki kąt.

josephebeloki
14-04-2013, 13:54
Zluzuj troche, bo za chwile na Ciebie doniose (jak doniesiono na mnie) i dostaniesz ostrzezenie, bo poczulem sie urazony.
Buahaha.

Gdzie Ci faceci z jajami? Idź, donoś, rycz, płacz i jeszcze się poskarż mamie...ja się telepię i boję.

Jak dla mnie to temat jest zakończony. Prośba do autora wątku, jak wybierze cokolwiek niech da znać jak sprzęt się sprawuje.

Pozdrawiam.

kazziz
14-04-2013, 15:14
SPOKÓJ! Proszę się takimi uwagami wymieniać w PW.

Romku, zagubionyromku. Jeśli chcesz FX==>D600 i szeroki kąt do filmowania==>Samyanga 14mm, wychodzi Cię to 6500 netto i masz jeszcze 3500 netto czyli ok. 4300 brutto do wydania, to w tej cenie kupujesz Sigmę 24-70 2.8 DG HSM, bardzo dobry standardowy obiektyw (to będzie odpowiednik ogniskowych w 7D cirka ebałt 15-44mm, czyli niemalże zastąpi Ci 17-50, w dodatku da trochę szerszy kąt), bardzo fajnie szkiełko.
Cena: ok. 3000-3200 brutto.
Do tego zostaje Ci jeszcze nieco ponad tysiąc złotych, za które kupisz 50mm f/1.8 AF-Sową, może nawet na upartego zostanie 1330zł na 50kę 1.4 też AF-S (jeśli chcesz filmować z AF to zapomnij... generalnie zapomnij, ale kompletnie nie polecałbym do tego starych wersji, czyli AF 50 1.4D bez silnika).

Odnośnie kurzu w D600 to myślę, że autor nie będzie miał problemów finansowych żeby pójść do serwisu i zapłacić raz na miesiąc/dwa/trzy/pięć/nigdy, bo problemu mieć nie będzie albo nie zauważy. Ale może się mylę.

Z Twoich potrzeb tak naprawdę w tej kwocie zaspokajamy szeroki kąt (Samyangiem), standard zoom z AF (Sigma) i dorzucamy Ci stałkę, 50kę. Ale mówiłeś jeszcze o rybim oku i tele. Co do tele - Nikkor 70-300 AF-S VR (ok. 2100) na początek jak najbardziej, można bez problemu. Gorzej z 70-200/4, bo toto kosztuje jakieś 4800 (mówie tu cenami brutto).

Jakbyś jeszcze zdradził, jaki to kanał na YT to możnaby rzucić okiem i coś jeszcze lepiej dobrać i dopasować do potrzeb.

zagubionyromek
14-04-2013, 15:14
tamrona 28-75, najtańszy 2.8. Albo Sigma 24-70/2.8 - najlepiej najnowsza wersja

słabo, fakt.
masz 70-200/4 VR - u nikkora to nowość, jest tylko wersja ze stabilizacją VR (to wasze IS), uzywek brak, drogie - jak to nowość. Zamiast tego polecę Nikkora 70-300VR.
Z 50 mm będzie lepiej. Albo nowy AF-S 50/1.8, albo starszy AF 50/1.4 D (śrubokręt) Jest też AF-S 50/1.4 trochę droższy. Ale każda z 50 mm (nawet bardzo stara wersja) jest dobra jak chcesz przymknąć.

Nikkory - bez DX. To, że nikkory to istotne :)

Dziękuje za ten post!

Za Ciebie wpisałem do GOOGLE bo CI się nie chce. Podałem Ci ciekawy zestaw ... a TY mnie nazywasz typem?
Ty dalej tego nie przeczytałeś, zatem mogę Ci to wkleić tutaj, ale to i tak nic nie DA.

Pytania:
1. W jakich trybach robisz fotki: Auto, Tematyczne, czy może w M,TV,AV?

Nie wszystkie aparaty mają dobrą automatykę, nawet te drogie... gdyż one są stworzone do manualnej pracy. Więc to, że sobie kupisz drogi sprzęt, porządny sprzęt, nie oznacza to że będzie on lepszy od aparatu stricte stworzonego do automatycznej pracy z rozbudowanymi trybami "dla zielonych" -> oznaczenie producenta. Aparaty automaty mają rozbudowane tryby tematyczne i mogą być lepszym wyborem. Po za tym aparaty "automaty" mają też manualne tryby :), więc już jeden plus, jakbyś jednak na manualu chciał pracować.

Wiesz o tym, że D600 kurzy i będziesz musiał regularnie czyścić matrycę bądź wysyłać go do serwisu? Zobacz tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=459 , ewentualnie zapytaj tutaj kolegów z forum w czym rzecz. Nie chcę Cię od D600 odsuwać, ale chcę abyś był świadomy , jeśli nie masz tak dużych wymagań z tego co piszesz więc D600 to przesada. Osoby które biorą D600 do ślubów problemów nie mają, bo sami sobie czyszczą i używają aparatu na przysłonach max do f5.6, gdzie kurzu nie widać. Jeśli tobie automatyka będzie ustawiać przysłony f8,f11,f16 to możesz być bardzo zdziwniony co jest na zdjęciach.

Pozdrawiam i pomyśl nad D5200+ 18-105mm VR (świetne szkło) resztę odłóż na ciężkie czasy czyli 6,800zł => TAK TYLE ZAOSZCZĘDZISZ , zdjęcia na pewno będą lepsze od Canona 7D gdyż matryca z D5200 jest MEGA DOBRA. I podejrzewam, że jeśli będziesz używał ciemnych szkieł, a takich chcesz używać, to różnicy pomiędzy D600 vs D5200 nie zobaczysz... znaczy większą rozdzielczość (ostrość) obrazu uzyskasz na D5200 więc...

I ja chcę CI pomóc... pogadaj jeszcze z osobami na tym form o D5200 + 18-105mm VR i odpowiedz na pytanie 1.

Fajnie że piszemy wreszcie normalnie kolego! Dzięki za zmianę tonu wypowiedzi i sorry jeszcze jakoś Cię uraziłem.
Więc tak - video robię w manualu (używam cybanta bo fallow focus zbyt długo się montuje) - poza tym co jakiś czas zmieniam obiektywy.
Fotki robię głównie na M a na Canon C1 (miałem tam ustawione sobie wszystko do robienia zdjęć sportowych przy mocnym świetle - wygooglowałem)

Zdjęcia robię na autofocusie - filmy na manualu - aczkolwiek ciekawi mnie opcja AF podczas filmowania w Nikoniem, bo czasem na Canonie wychodziło mi nieostro - dopóki nie zainstalowałem magic lanterna....

Czemu uparłem się na D600 :
- możliwość podłączenia rejestratora HDMI - blackmagic hyperdeck z dyskiem 250gb i skończą się moje problemy z bieganiem do auta do laptopa i zgrywanie z kart (do canona miałem 4x 16gb) - czasem w pośpiechu się zdarzało, że ginęła zawartość karty jakiejś itd.
- podłączenie słuchawek : czasem organizator eventu coś tam chce powiedzieć i to by mi bardzo pomogło, bo tak : teraz pożyczam od znajomego Zoom h4n - ale męczy mnie ustawianie tego sprzętu a potem synchronizacja.
- pełna klatka i szeroki kąt : dzięki temu mogę zrobić fotkę całego naszego eventu wszystkiego co rozstawimy itd.

Obiektywy potrzebuję na start jakieś taki mamy teraz limit, ale po wakacjach po paru eventach na przyszły rok dokupi się coś jeszcze. Zresztą miałem już canona chyba najlepszego z niepełnoklatkowych, to teraz pora przejść na pełną klatkę.

Poza tym Jospeph, wiem co to ogniskowa i przesłony, umiem to sobie ustawić na swoje potrzeby - nie lubię tylko o tym gadać - a robię to podświadomie intuicyjnie.

SPOKÓJ! Proszę się takimi uwagami wymieniać w PW.

Romku, zagubionyromku. Jeśli chcesz FX==>D600 i szeroki kąt do filmowania==>Samyanga 14mm, wychodzi Cię to 6500 netto i masz jeszcze 3500 netto czyli ok. 4300 brutto do wydania, to w tej cenie kupujesz Sigmę 24-70 2.8 DG HSM, bardzo dobry standardowy obiektyw (to będzie odpowiednik ogniskowych w 7D cirka ebałt 15-44mm, czyli niemalże zastąpi Ci 17-50, w dodatku da trochę szerszy kąt), bardzo fajnie szkiełko.
Cena: ok. 3000-3200 brutto.
Do tego zostaje Ci jeszcze nieco ponad tysiąc złotych, za które kupisz 50mm f/1.8 AF-Sową, może nawet na upartego zostanie 1330zł na 50kę 1.4 też AF-S (jeśli chcesz filmować z AF to zapomnij... generalnie zapomnij, ale kompletnie nie polecałbym do tego starych wersji, czyli AF 50 1.4D bez silnika).

Odnośnie kurzu w D600 to myślę, że autor nie będzie miał problemów finansowych żeby pójść do serwisu i zapłacić raz na miesiąc/dwa/trzy/pięć/nigdy, bo problemu mieć nie będzie albo nie zauważy. Ale może się mylę.

Z Twoich potrzeb tak naprawdę w tej kwocie zaspokajamy szeroki kąt (Samyangiem), standard zoom z AF (Sigma) i dorzucamy Ci stałkę, 50kę. Ale mówiłeś jeszcze o rybim oku i tele. Co do tele - Nikkor 70-300 AF-S VR (ok. 2100) na początek jak najbardziej, można bez problemu. Gorzej z 70-200/4, bo toto kosztuje jakieś 4800 (mówie tu cenami brutto).

Jakbyś jeszcze zdradził, jaki to kanał na YT to możnaby rzucić okiem i coś jeszcze lepiej dobrać i dopasować do potrzeb.

Dzięki Ci bardzo za ten komentarz! Bardzo pomogłeś!! Jakby był tu system forumowy "pomógł" już bym Ci klikał :)
Dobra z rybką dajemy spokój na ten rok.

Co do mojego YT - za bardzo na zielonego wyszedłem by teraz się chwalić ;)

Borat1979
14-04-2013, 16:09
Zdjęcia robię na autofocusie - filmy na manualu - aczkolwiek ciekawi mnie opcja AF podczas filmowania w Nikoniem
Jest raczej mało użyteczny. Pobawiłem się trochę nagrywaniem filmów i AF bardziej przeszkadza niż pomaga.

Zresztą miałem już canona chyba najlepszego z niepełnoklatkowych, to teraz pora przejść na pełną klatkę.
Dlaczego akurat Nikon?

kazziz
14-04-2013, 16:40
pewnie dlatego, że 5D Mark III kosztuje a 6D jest kastratem, ale ciekaw jestem odpowiedzi autora ;-)

Zgadzam się co do AF, w filmie rodzinnym, amatorskim jeszcze jako-tako ujdzie, ale nie na YT. absolutnie.
Cieszę się że mogłem pomóc, postaram się dalej :)

crayo
14-04-2013, 16:53
Już któryś z kolegów proponował 24 -120 /4 - mam i polecam. Do tego dokupiłem Zenitara 16 /2,8 jako rybie oko i 50 af-s 1.8. Kurz jest do około 4 tys klatek a potem czasami pierdniesz gruszeczką i po kurzu.

master24
14-04-2013, 17:04
Witam

Ja mam taki sam dylemat co kupić
Budżet też skromy
Mam już 50mm sigmy 1.4 i polecam cena poniżej 2000
do tego chcę właśnie kupić 28-75 cena ok 1600
i w 10 tysiącach się zmieścić można a z czasem można coś dokupić fakt nie starczy na szeroki ale coś za coś
Pozdrawiam
Piotrek

kazziz
14-04-2013, 17:20
28-75 Tamrona jest fajne z jednym wyjątkiem - Autofocus. Dość wolny i głośny.
Jeśli komuś to nie przeszkadza to można braŚĆ :P

jo44
14-04-2013, 17:58
28-75 Tamrona jest fajne z jednym wyjątkiem - Autofocus. Dość wolny i głośny.
28-75 już od dawna ma silnik. Nie jest wolno i głośno. :)

josephebeloki
14-04-2013, 18:09
Już któryś z kolegów proponował 24 -120 /4 - mam i polecam. Do tego dokupiłem Zenitara 16 /2,8 jako rybie oko i 50 af-s 1.8. Kurz jest do około 4 tys klatek a potem czasami pierdniesz gruszeczką i po kurzu.

Koledzy tutaj mają i po 10k i dalej to samo.

Borat1979
14-04-2013, 18:13
Koledzy tutaj mają i po 10k i dalej to samo.

Bo "czyszczenie" gruszką to jak odkurzanie dywanu wentylatorem :)

kazziz
14-04-2013, 18:25
28-75 już od dawna ma silnik. Nie jest wolno i głośno. :)
a, to zwracam honor. :D
dawno nie widziałem tego szkła, swoją drogą moim zdaniem najbardziej oczekiwana premiera w wersji VC PZD/USD (obok 17-50 2.8 )

Chociaż pod zdjęcia+filmy na planie jakichś eventów bym chyba wybrał jednak Nikkora 24-120/4, bo wbrew obiegowej opinii to JEST świetne szkło (i tej wersji się będę trzymał!)

Borat1979
14-04-2013, 18:28
a 6D jest kastratem
A z czego go wykastrowano? Jeżeli 6D to kastrat to D600 tym bardziej.

jo44
14-04-2013, 18:31
swoją drogą moim zdaniem najbardziej oczekiwana premiera w wersji VC PZD/USD
To też już było: zwie się 24-70/2,8 VC USD. :)

Adam71
14-04-2013, 18:33
Weźmy pod uwagę ze kolega nie napisał czy chce szkła ze stabilizacją bo Tamron 17-50 był zwykły albo VC. I kolega chce FF + 4 obiektywy .
A Wy podajecie mu tańsze modele bez stabilizacji .

jo44
14-04-2013, 20:06
A Wy podajecie mu tańsze modele bez stabilizacji .
OK. Podaj mu droższe, ale zmieść się w 10.000 złotych.

hostman22
14-04-2013, 21:51
A co Wy chcecie komuś coś przemycić, oszukać, wykorzystać? Weź kurde nie bądź zwykłym sprzedawcą chcącym wcisnąć TYLKO NAJDROŻSZY SPRZĘT ludziom. Po to jest to forum, aby komuś pomóc... a nie kogoś w hu... zrobić. Mi kurz nie przeszkadza i w tym tygodniu kupuję D600 i co... ale ja jestem tego świadomy bo mi trzeba puszki do stricte określonego celu. Osoba określiła, że będzie tylko robić fotki w dzień ... no to ISO na poziomie 800 MAX, więc i D90 byłby świetny, ale mu zależy na VIDEO to D5200 + 18-105mm VR jest idealnym zestawem
[...]
Jeśli Ty uważasz, że to jest pomoc wciskając komuś aparat z którymś ktoś sobie w eksploatacji jego nie poradzi to jesteś zwykłym naciągaczem :)
Pozdrawiam

Nie kaptuje czemu tak napinasz na innych userów? Zwłaszcza że każdy posiadacz d7 pewnie da sobie świetnie radę z d600 czy 6d ;). Pewnie jak by chciał to by szukał innego apsc, ale nie che ;), smutne jest tylko to że nie wiesz co w spodniach nosisz... ;)

Jacek_Z
14-04-2013, 22:33
28-75 już od dawna ma silnik. Nie jest wolno i głośno. :)Jest wolno, niestety. Wbudowany silnik nic nie poprawił, chyba wręcz odwrotnie, wersja śrubokretowa była szybsza.
Mam, uzywam. Nie zalezy mi na tym zakresie, dlatego nie mam nikorra 24-70.

Łatwo polecić lepsze szkła, sęk w tym, że budżet nie pozwala poszaleć.

zagubionyromek
19-04-2013, 17:54
pewnie dlatego, że 5D Mark III kosztuje a 6D jest kastratem, ale ciekaw jestem odpowiedzi autora ;-)

Przepraszam zaniedbałem trochę topic - miałem masę roboty ale dzięki temu budżet wzrósł mi do 13 tys. netto. Więc już na pewno powinienm kupić wystarczający zestaw, jak macię ochotę to podajcie swoją listę zakupów na D600 ze szklarnią do 13 tys. netto - 16 000 brutto.

Dziękuje za komentarze, poznałem odpowiedzi na wszystkie chyba moje pytania.
Sprzęt kupuję w przyszłym miesiącu, biorę Nikona D600 - jak tylko zakupię : pochwalę się :)

Czemu nie Canona : Mark III kosztuje sporo a 6D jest kastratem jeśli chodzi o opcje Video w porównaniu do D600 :)
Zastanawiałem się jeszcze nad Mark II bo znam tą puszkę, pracowałem na niej i wstępnie to właśnie to ją chciałem kupować. Ale odkryłem : pełne HD na wyjściu HDMI oraz wejście na mikrofon w D600 i dlatego postanowiłem przeskoczyć na Nikona - po prostu będzie łatwiejszy w obsłudze.

Pytania odnośnie nowego softu do Nikona D600 (jeszcze słabe wyniki google daje)
- Czy nadal nie można zmieniać przesłony podczas live view-filmowania?
- Czy faktycznie zdjęty jest crop 95% z wyjścia Hdmi i jest teraz pełne 100%

Te dwie rzeczy mnie irytują lekko.... no ale w tej cenie coś tam musi zawsze być ;)
No i brak magic lantern też jeszcze budzi jakieś wątpliwości ale zważywszy, że na Canonie nie zawsze z nim pracowałem i dawałem radę...

Pozdrawiam

Borat1979
19-04-2013, 18:50
Czemu nie Canona : Mark III kosztuje sporo a 6D jest kastratem jeśli chodzi o opcje Video w porównaniu do D600 :)
Zastanawiałem się jeszcze nad Mark II bo znam tą puszkę, pracowałem na niej i wstępnie to właśnie to ją chciałem kupować. Ale odkryłem : pełne HD na wyjściu HDMI oraz wejście na mikrofon w D600 i dlatego postanowiłem przeskoczyć na Nikona - po prostu będzie łatwiejszy w obsłudze.
6D oferuje praktycznie te same możliwości przy nagrywaniu wideo co Mark III. Właściwie jedyna istotna przewaga Marka III to możliwość zsynchronizowania kilku aparatów przy nagrywaniu video co w przypadku jednego aparatu i tak nie ma żadnego znaczenia. Podobnie z D600 jedyna znacząca różnica to to HDMI więc z tymi kastratami to nie przesadzajmy :)

Pytania odnośnie nowego softu do Nikona D600 (jeszcze słabe wyniki google daje)
- Czy nadal nie można zmieniać przesłony podczas live view-filmowania?
Nie nic się nie zmieniło. Jedyny sposób to obiektyw z pierścieniem przysłony.

zagubionyromek
21-04-2013, 14:33
6D oferuje praktycznie te same możliwości przy nagrywaniu wideo co Mark III. Właściwie jedyna istotna przewaga Marka III to możliwość zsynchronizowania kilku aparatów przy nagrywaniu video co w przypadku jednego aparatu i tak nie ma żadnego znaczenia. Podobnie z D600 jedyna znacząca różnica to to HDMI więc z tymi kastratami to nie przesadzajmy :)

Nie nic się nie zmieniło. Jedyny sposób to obiektyw z pierścieniem przysłony.

hmm muszę przejrzeć jeszcze raz necik w takim razie 6d vs D600 :)

Co do obiektywu to taki samyang 14mm ma to w manualu więc gra gitara :)

Pozdro

Jacek_Z
21-04-2013, 20:39
Róznica jest, tylko kolega Borat1979 nie widzi różnic gdy on nie potrzebuje danej funkcji. Uważa po prostu za nieistotnie i już. Nie sugeruj się tym co on napisał.

Borat1979
21-04-2013, 23:36
Róznica jest, tylko kolega Borat1979 nie widzi różnic gdy on nie potrzebuje danej funkcji. Uważa po prostu za nieistotnie i już. Nie sugeruj się tym co on napisał.

To podaj te różnice.

remos
22-04-2013, 07:26
No może choćby właśnie możliwość zmiany przysłony podczas filmowania?!

Borat1979
22-04-2013, 18:30
No może choćby właśnie możliwość zmiany przysłony podczas filmowania?!

To w takim wypadku rozważanie zakupu D600 na starcie można sobie darować i cały ten temat nie ma większego sensu tym bardzie, że oba Canony umożliwiają zmianę przysłony w trakcie filmowania w trybie manualnym.