PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada ostrości Nikon D90

Nina.
13-04-2013, 12:42
Witam :)
Piszę w sprawie blokady ostrości w d90. Dotychczas miałam kompakta fuji hs10 gdzie po wciśnięciu spustu do połowy, a następnie Af-L ostrość była zablokowana a na ekranie wyświetlało mi komunikat.
I właśnie teraz nie wiem. Czy w nikonie cały czas trzeba mieć wciśnięty przycisk AE-L AF-L żeby ostrość była zablokowana, bo gdy puszczam przycisk ostrość mi ucieka ?
Co robię nie tak ?

Pozdrawiam i czekam na opowiedź :)

sokolnik
13-04-2013, 13:19
instrukcja prawdę ci powie :) ustaw sobie ostrość manualnie i po problemie :)

Nina.
13-04-2013, 15:29
No właśnie w tym problem, że w instrukcji jest to niejasno napisane. Nurtuje mnie ten problem. Może ktoś ma ten sam model aparatu i pomoże :) ?

jasin
13-04-2013, 17:22
Spróbuj w ustawieniach osobistych f4 ustawić AF-ON.

zgera
13-04-2013, 18:19
Przeczytaj dokładnie instrukcje, w trybie AF-S ostrość jest blokowana wciśnięciem do połowu spustu migawki, w tym przypadku nie musimy używać przycisku AF-L , w trybie autofocusa AF-C aparat może wykonać zdjęcie bez potwierdzenia ostrości, priorytet migawki.
Wniosek jest taki, przeczytaj instrukcje obsługi ze zrozumieniem.

Nina.
15-04-2013, 16:37
Dzięki piękne za odpowiedzi :)
Pozdrawiam.

Vargas
24-01-2015, 21:59
W jakich przypadkach blokuje się ostrość? Jak to jest w praktyce?

zgera
25-01-2015, 10:35
W jakich przypadkach blokuje się ostrość? Jak to jest w praktyce?

Na przykład, jeśli chcesz przekadrować scenę, ostrość ustawiasz na określonym obiekcie, blokujesz i zmieniasz scenę, pomiar światła jest aktywny a ostrość zablokowana.
Zdarzają się sytuacje że używając tylko środkowego punktu AF nie ma na czym ustawić ostrości.