PDA

Zobacz pełną wersję : Egzotarium Sosnowiec

kamil554
12-04-2013, 11:28
Witam,
Od dawna już chciałem się wybrać do sosnowieckiego egzotarium. Trochę z ciekawości, ale w głównej mierze żeby porobić tam zdjęcia, bo obiektów do tego nie powinno tam zabraknąć.

Nie dzwonię do nich, ponieważ wolałbym spytać osoby, które już tam były.

Chciałbym spytać czy nie ma tam jakiegoś zakazu focenia (ze względu na zwierzęta oczywiście bez lampy), albo tak jak w Wieliczce, lub na Wawelu robienie zdjęć jest możliwe, ale za dodatkową opłatą ?

Drugie pytanie, to czy są tam jakieś przestrzenie otwarte, czy wszystko jest pod dachem oświetlone jakimiś lampami. Kwiaty na pewno w są szklarniach, ale może jakieś wybiegi, albo coś...
Odpowiedź o tyle pomocna, że pozwoli mi zdecydować, czy wybrać się tam jak tylko będę miał wolną sobotę, czy dodatkowo czekać na ładna pogodę i słoneczko ;)

locos
12-04-2013, 18:26
Zakazu raczej nie ma, bo robiłem zdjęcia praktycznie w całym egzotarium i nikt się nie przyczepił i nie kazał płacić. Tylko to było ponad rok temu wiec możliwe, ze mogli coś zmienić (szczerze wątpię, ale zawsze jednak jest taka opcja).

Kwiaty są w szklarniach, rybki oraz węże w pomieszczeniu zamkniętym i mz dość ciemnym. Poza tym jest wybieg dla małp oraz pomieszczenie dla papug (chyba w budynku, ale tam było dość jasno)

Poczekać na ładną pogodę moim zdaniem.

kamil554
12-04-2013, 21:55
Krótko i konkretnie, dzięki lacos. Poczekam zatem na ładniejszą pogodę i uderzam do egzotarium.
Najwyżej oprócz ciemnego 18-105 zabiorę też kompakcik canona, gdzie światełko zaczyna się od 2.8 ;)
pozdrawiam

ASAHI
13-04-2013, 21:37
Dokładnie tak jak pisał kolega wyżej. Sam co prawda nie byłem ale często jestem obok i zauważyłem, że najlepiej byłoby się wybrać w słoneczny dzień. Weź też może statyw jak będziesz chciał kwiatki pstrykać, zawsze może się przydać.

kamil554
15-04-2013, 01:10
Statyw wezmę, to pewne. Żałuję tylko, że pozbyłem się tydzień temu pewnego "tandetnego" digipoda kupionego za całe 20zł na allegro. Treq TRI-16 jest dosyć nieporęczny, więc digipodzik byłby w sam raz ;)

Ja byłem w tym miejscu z dobre 15 lat temu chociaż też często je widzę przejeżdżając. Pamiętam jedynie basenik z żółwiami w miejscu czegoś w rodzaju dziedzińca/patio, dlatego pytałem o otwarte przestrzenie no i stado około dwustu świnek morskich. Miło będzie sobie przypomnieć te widoki, bo w tamtych czasach aparatu nawet w rękach nie trzymałem, to i zdjęć nie mam :)