Zobacz pełną wersję : D80 vs. D200
Witam Wszystkich,
Zastanawiam sie nad kupnem lustrzanki cyfrowej. Jestem amatorem, ktory fotografie traktuje jako hobby.
Z tego co zaobserwowalem na forum to kazdy sie "przesiada" na D200. Czytajac opis test aparatu D80 i D200,
wychodzi na to ze D80 ma nieco lepsze parametry (jak np. poziom szumow), no i cena jest atrakcyjniejsza niz D200. Co takiego ma D200 zeby poswiecic na niego ponad 4000 tys PLN. ? Co byscie radzili zeby kupic? Na co zwrocic uwage?
Z gory dziekuje za rady i opinie.
Witam Wszystkich,
...Z tego co zaobserwowalem na forum to kazdy sie "przesiada" na D200...
Nie każdy, wielu przesiada się na Canony i ten kierunek polecam :razz:
A tak poważnie, to:
1. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9257
2. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10710
3. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8723
4. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=119503
5. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20605
albo najlepszy link:
http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikon.org.pl&q=D200+D80&sitesearch=forum.nikon.org.pl
andrzejek
01-04-2007, 13:53
[quote=aTomek;260330]Nie każdy, wielu przesiada się na Canony i ten kierunek polecam :razz:
Tak, potwierdzam.Tyle osob przesiadlo sie wlasnie z D200 na Canona 5D, że może warto ten etap D200 ominąc i od razu na 5D?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
[quote=aTomek;260330]Nie każdy, wielu przesiada się na Canony i ten kierunek polecam :razz:
Tak, potwierdzam.Tyle osob przesiadlo sie wlasnie z D200 na Canona 5D, że może warto ten etap D200 ominąc i od razu na 5D?
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
5D nie da sie robic zdjec, teraz tylko fotki dobre z marka wychodzą... to tak gwoli ścisłości ;)
jasiu102
01-04-2007, 20:47
Witam Wszystkich,
Zastanawiam sie nad kupnem lustrzanki cyfrowej. Jestem amatorem, ktory fotografie traktuje jako hobby.
Co takiego ma D200 zeby poswiecic na niego ponad 4000 tys PLN. ? Co byscie radzili zeby kupic? Na co zwrocic uwage?
Z gory dziekuje za rady i opinie.
tez chciałbym byc amatorem z puszką za prawię 5k
Witam Jasiu102,
Znajac zycie jeszcze troche i bedzie kosztowal ponizej 4k,
przez ostatnie miesiace cena spadla ponad 1k.
Narazie sie zastanawiam nad puszka, z jednej strony nie chce przeplacac a z drugiej nie chce kupic czegos co za rok bedzie sie do niczego nie nadawalo. Dlatego chcialem sie dowiedziec co ma w sobie D200 czego nie ma D80?
Wiem ze D200 ma lepsze uszczelnienia i wieksza szybkosc ale czy cos jeszcze co by przemawialo na jego korzysc?
Jeśli chcesz używać szkiel manualnych, to w D80 nie będziesz miał pomiaru światła a w D200 tak
Sebastiann
01-04-2007, 22:42
Narazie sie zastanawiam nad puszka, z jednej strony nie chce przeplacac a z drugiej nie chce kupic czegos co za rok bedzie sie do niczego nie nadawalo.
Uważasz ze D80 za rok nie będzie się nadawało do niczego? z tego co wiem ludzie wciąż robią zdjęcia takimi puszkami jak D70 i dobrze im to wychodzi, na twoim miejscu brałbym D80, różnice w cenie przekazałbym na lepsze szło albo na sabinke- ale to jesli chodzi o mnie bo ze mnie amator i nie mam co porywac sie na taka puszke jak d200 bo i tak lepszych zdjec niz d80 czy d70 nią nie zrobie:)
Jeśli chcesz używać szkiel manualnych, to w D80 nie będziesz miał pomiaru światła a w D200 tak
A to ciekawe, :confused: jakoś tego nie zauważyłem. :mrgreen:
A to ciekawe, :confused: jakoś tego nie zauważyłem. :mrgreen:
No to akurat prawda :) Nie ma pomiaru swiatla z szkłami bez procesora.
filozzof
01-04-2007, 23:08
Narazie sie zastanawiam nad puszka, z jednej strony nie chce przeplacac a z drugiej nie chce kupic czegos co za rok bedzie sie do niczego nie nadawalo. Dlatego chcialem sie dowiedziec co ma w sobie D200 czego nie ma D80?
Wiem ze D200 ma lepsze uszczelnienia i wieksza szybkosc ale czy cos jeszcze co by przemawialo na jego korzysc?
A ja uważam, że jak ktoś lubi robić zdjęcia to średnio powinno obchodzić go to czy ma najnowsze dzieło jakiejś firmy zza oceanu ;), no ewentualnie może się zastanowić czy wycisną już wszystko z starej puszki i jest gotów za jakąś zmianę.
I zenitem można nadal śmigać świetne foty ;)
Rzecz gustu
pozdrawiam....
Kolekcjoner
02-04-2007, 02:55
5D nie da sie robic zdjec, teraz tylko fotki dobre z marka wychodzą... to tak gwoli ścisłości ;)
Z tego co mi wiadomo to z marka będą dopiero wychodzić :mrgreen:. Ale fakt 5D już biedniutki :lol:.
A ja uważam, że jak ktoś lubi robić zdjęcia to średnio powinno obchodzić go to czy ma najnowsze dzieło jakiejś firmy zza oceanu ;), no ewentualnie może się zastanowić czy wycisną już wszystko z starej puszki i jest gotów za jakąś zmianę.
I zenitem można nadal śmigać świetne foty ;)
Rzecz gustu
pozdrawiam....
Jak ktoś coś lubi i go stać to czemu nie może sobie kupić czegoś co mu się podoba. To między innymi odróżnia amatora od profi, że amator niekoniecznie musi patrzeć na opłacalność danego zakupu.
jasiu102
02-04-2007, 07:21
Witam Jasiu102,
Znajac zycie jeszcze troche i bedzie kosztowal ponizej 4k,
przez ostatnie miesiace cena spadla ponad 1k.
pół roku temu najtańsze d200 kosztowały około 5 tysięcy dziś ta cena oscyluje w granicach 4,5 tysiąca. moze do końca roku spadnie do 4k
kup tansza puszke i lepsze szkla chyba ze nie masz problemu z pieniedzmi to kup D200 i super obiektywy.
nie widze problemu...
pomiar swiatla D200 z manualnymi obiektywami - ciekway jestem ile osob z tego korzysta a najbardziej ciekawe jest to czy ktos kto wchodzi w system kupuje puszke za 4k leci potem do stodoly czy na allegro i kupuje stare sloiki...
jesli chodzi o mnie to nawet bym nie wnikal i bral D80 i obiektywy obiektywy obiektywy...
A jakie szkielka (szkielko) proponowal bys na poczatek do D80 (mowimy o tych lepszych)?
he to zalezy czy lubisz zoom w nogach... jak lubisz stalki /plastyka bokeh komfort pracy w kiepskich warunkach oswietleniowych/ polecam to co mam w stopce. jesli wolisz zoomy:
tokina 12-24
tamron 28-75
nikkor 70-300 (vr)
lampa i po zawodach !!!
jak o lepszych to tokine 12-24, nikkora 70-200, nikkora 50/1,8 i cos do makro - moze byc nikkor AF 105/2,8.
Chodzi mi o szkielka za kwote jaka bym zaoszczedzil przy zakupie D80 a nie D200.
Chodzi mi o szkielka za kwote jaka bym zaoszczedzil przy zakupie D80 a nie D200.
To może komplet ładnych kieliszków. :wink:
no to kup d70s albo d50 tez bedzie cool
Kup D80 + Tamron 17-50. Przez kilka miesięcy rób zdjęcia. Potem nie będziesz się pytał, co kupić. Sam będziesz wiedział, co ci potrzebne.
Kup D80 + Tamron 17-50. Przez kilka miesięcy rób zdjęcia. Potem nie będziesz się pytał co kupić. Sam będziesz wiedział co ci potrzebne.
i wszystko na ten temat !!!!
Kolekcjoner
02-04-2007, 21:36
To może komplet ładnych kieliszków. :wink:
Albo jakiś ładny serwis do kawy :lol:.
i wszystko na ten temat !!!!
:D
D200 ma interwaliometr (do timelapse'ów), strzela 5 kl/s. , czas 1/8000s i wielle innych, które przeciętnemu pstrykaczowi nie robią różnicy. Tutaj:http://www.kenrockwell.com/nikon/d80/vs-d200.htm znajdziesz użyteczne moim zdaniem porównanie tych dwóch aparatów.
dzieki za dyskusje i porady no i za pomocne uwagi
pewnie kupie D80 i lepsze szkielko na poczatek
a jak starczy to i moze sabinke
pozdro dla Wszystkich
Dokladnie polecam wybór D80. Oczywiscie zal szczelnego D200 i pomiaru światła z obiektywami bez procka ale ... wciąż 1500 w kieszeni. Hmmm ja sie boje, że nikon wkońcu wyłoży sie z FF a jeszcze bardziej się boje, że zrobi to w cenie 5000-6000 tysi i wtedy obiektywy dx poleca ... oj poleca... ale znając tą códowną, tak bardzo nastawioną na zadowolenie klienta firme jaką jest saint Nikon Co .. niegrozi to nam zbyt szybko ;).
Pozdrawiam:
AMI
Dokladnie polecam wybór D80.
Przy obecnych cenach, przy trwajacym od 1 kwietnia nowym Cash Backu, za te same pieniadze mozna kupic 30D o wiekszych mozliwosciach.
Faktycznie zajrzałem teraz na allegro i ten Canon uwzględniając prawie 400 zł zwrotu lub 970 przy zestawie z obiektywem z stabilizacją, to ciekawa oferta.
Moim zdaniem warto się zastanowić, czy miast tego D80 nie wziąć 30d droższego ledwie o 500 zł
Na idealo.de
Canon 30D 920 euro
Nikon D80 790 euro
CashBack Canona: 100 euro
Czyli 920 - 100 = 820, 820-790 = 30
Przynajmniej tutaj 30D wychodzi tylko 30 euro drozej.
PS. Nikon D200 tez tanieje, powoli sie przymierzam... :-)
.... ja sie boje, że nikon wkońcu wyłoży sie z FF a jeszcze bardziej się boje, że zrobi to w cenie 5000-6000 tys
Możesz być absolutnie spokojny. Takiej ceny nie ma się co bać, tylko o takiej marzyć. Będzie to - mam nadzieję niewiele ponad 20 tys.
Dla kobiet i osób o mniejszych gabarytach zaletą d80 może być jego wielkość
Od niedawna mam d200 i moje drobne dłonie nie pozwalają mi sprawnie obsługiwać tego aparatu. W D70 wszystko miałem bliżej i sięgałem kciukiem, do wszystkich przycisków. Również przednim kółkiem byłem w stanie kręcić trzymając aparat w jednej dłoni. Teraz muszę podtrzymać aparat lewą, a następnie zmieniać ułożenie prawej dłoni, tak, żeby sięgała to tu, to tam
... przykra sprawa, ale chyba będe musiał go sprzedać, bo nagle fotografowanie przestało być przyjemne :(
art-74, na co masz zamiar się przesiąść?
przesiadka na D80 z MB-d80
jedno co boli, to to, ze z manualnymi szkłami znowu będę zdany na światłomierz w oku :(
co znaczy "pucuj się" ?
Możesz być absolutnie spokojny.
Cytat:
Napisał AMI
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=263256#post263256)
.... ja sie boje, że nikon wkońcu wyłoży sie z FF a jeszcze bardziej się boje, że zrobi to w cenie 5000-6000 tys
Takiej ceny nie ma się co bać, tylko o takiej marzyć. Będzie to - mam nadzieję niewiele ponad 20 tys.
Jacek_Z, dziękuje za uspokojnie mych obaw :) to moge kupić nikkora 17-55 2.8 ;) uff
PS. Poważnie zaczełem sie zastanawiać czy kupno 17-55 nie bedzie bledem w dobie nadchodzacych FF ale to OT wiec juz koncze i bylo o tym na forum. ;)
przesiadka na D80 z MB-d80
jedno co boli, to to, ze z manualnymi szkłami znowu będę zdany na światłomierz w oku :(
co znaczy "pucuj się" ?
Hmm, może chcesz się zamienić ? Mam dokładnie taki zestaw (D80 z gripem) w idealnym stanie....
pozdrawiam
Paweł
co do CANONA 30D to ja się przesiadłem z D50 i nie mogę się do tego aparatu przyzwyczaić, robiłem zdjęcia różnymi obiektywami 17-86, 24-105L, 17-40L, 75-300, i zdjęcia wychodzą mi gorsze w porównaniu z moim ukochanym D50 (którgo już nie mam). Nie wiem czy jeszcze nie zrozumiałem tego aparatu, czy mam jakiś walnięty egzemplarz. ::(:(:(:(. Niestety nic nie moge powiedzieć na temat D80. Sam się zastanawiam nad powrotem do systemu NIKONA.
Kolekcjoner
06-04-2007, 21:26
co do CANONA 30D to ja się przesiadłem z D50 i nie mogę się do tego aparatu przyzwyczaić, robiłem zdjęcia różnymi obiektywami 17-86, 24-105L, 17-40L, 75-300, i zdjęcia wychodzą mi gorsze w porównaniu z moim ukochanym D50 (którgo już nie mam). Nie wiem czy jeszcze nie zrozumiałem tego aparatu, czy mam jakiś walnięty egzemplarz. ::(:(:(:(. Niestety nic nie moge powiedzieć na temat D80. Sam się zastanawiam nad powrotem do systemu NIKONA.
Jak zdjęcia z tego zestawu wychodzą Ci gorsze to bym się nie zastanawiał tylko wracał :).
Coż, niektórzy myślą że jak zmienią aparat, to nagle zaczną im wychodzić zdjęcia...a tu ni cholery nie chcą. Nie tędy droga.
Coż, niektórzy myślą że jak zmienią aparat, to nagle zaczną im wychodzić zdjęcia...a tu ni cholery nie chcą. Nie tędy droga.
Dlatego właśnie mam dalej Nikona... :P
Nie zmieniłem aparatu bo mi zdjęcia ne wychodziły z D50 (wychodziły bardzo dobre) tylko dlatego, że chciałem mieć trochę bardzie zawansowany sprzęt (temperatura barwowa, większy zakres ISO itp.)
Kolekcjoner
06-04-2007, 21:47
No bo często najsłabszym ogniwem systemu foto jest jego posiadacz :). I bez obrazy - siebie też mam na myśli.
Kolekcjoner a tak korzystając z okazji i tematu, który poruszyłeś - czy gdzieś w sieci można obejrzeć Twoje zdjęcia?
RAF, proszę...bez prowokacji.
Co takiego ma D200 zeby poswiecic na niego ponad 4000 tys PLN. ?
To najdroższy aparat na świecie chyba? Ponad cztery miliony... A już myślałem, że kiedyś będzie mnie na niego stać.
a ja od kiedy przeczytałem tu na forum, że z d200 na pewno bedą lepsze zdjęcia niż z d70s, ale trzeba nad nimi posiedzieć.... to przestałem myśleć, bo mi się nie chce siedzieć :)
co prawda to juz nie czasy analogów, ale dalej ważniejszy jest obiektyw
RAF, proszę...bez prowokacji.
Kaleid , sorry - nie wiedziałem, że zdjęcia Kolekcjonera są tak prowokujące. Po prostu nigdy (nigdzie) nie widziałem ani jednej sztuki, a z zachwytem pomyślałem, że gdyby jednemu postowi napisanemu przez Kolekcjonera, odpowiadało jedno zdjęcie, to miałbym ucztę dla oka przez najbliższe kilka lat.
Rozumiem, ale ten wątek nie dotyczy zdjęc Kolekcjonera.