PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki wyzwalacz bezprzewodowy do d5100 i sb-700

bertel
11-04-2013, 16:41
witam, proszę o poradę jaki wyzwalacz bezprzewodowy wybrać, chciałbym czasem ustawić lampę na statywie i trochę poeksperymentować, niestety nie wiem jak to połączyć, podobno d5100 nie ma funkcji sterownika lampy, dlatego znalazłem takie wyzwalacze na internecie, ale nie wiem jakie mają wady i zalety i czym się różnią:

http://allegro.pl/pixel-soldier-wyzwalacz-do-lamp-blyskowych-nikon-i3161313128.html
http://allegro.pl/yongnuo-rf-603-wyzwalacz-nikon-d7000-d90-d5100-i3117558839.html

z góry dziękuję za pomoc i opinie, pozdrawiam

GonzoG
11-04-2013, 17:32
SB-700 możesz wyzwalać również samym błyskiem lampy wbudowanej - lampa ustawiona w Remote i SU-4.
Nie potrzeba do tego sterownika CLS.
Jeśli lampa zdalna "widzi" się z aparatem i jest o odległości do 10-15m, nie ma potrzeby stosowania wyzwalaczy radiowych.

Co do wyzwalaczy radiowych, to są 2 rodzaje:
z TTL - umożliwiają używanie lampy jak na aparacie
bez TTL - lampę moc błysku lampy trzeba ustawiać ręcznie.

RF-603 i Pixel Soldier to wyzwalacze bez TTL.
Który lepszy - jak planujesz używanie większej ilości lamp (np. 3,4 czy więcej) to Soldier może być bardziej użyteczny, gdyż ma podział na 3 grupy i umożliwia wyzwalanie dowolnej kombinacji grup.

RF-603 - nie ma podziału na grupy, ale pozwala na użycie lampy na nadajniku.

Poza tym różnic nie ma.

bertel
11-04-2013, 17:51
dziekuje za odpowiedz, juz rozumiem różnice, jeszcze moje pytania to jakie są wyzwalacze z ttl w jak najniższej cenie?
i czy to ttl w nadajniku naprawde jest niezbędne do wykonania szybko i dobrze zdjęć z jedną lub więcej lampami? czy bez tego też da się to wszystko ogarnąć?

militarius
11-04-2013, 17:53
Pixel King.
Z tymi wyzwalaczami bardziej chodzi o pełną synchronizację z błyskiem niż TTL :)

GonzoG
11-04-2013, 18:21
dziekuje za odpowiedz, juz rozumiem różnice, jeszcze moje pytania to jakie są wyzwalacze z ttl w jak najniższej cenie?
i czy to ttl w nadajniku naprawde jest niezbędne do wykonania szybko i dobrze zdjęć z jedną lub więcej lampami? czy bez tego też da się to wszystko ogarnąć?

Wyzwalacz z TTL pozwala Ci zapomnieć o ustawianiu każdej lampy z osobna. Po prostu umiejscawiasz lampę gdzie chcesz i robisz zdjęcia.

Nie mając TTL, trwa to trochę dłużej - a dokładniej kilka zdjęć dłużej celem dobrania odpowiedniej mocy lampy. Jak masz lampę mniej dostępną, to jest to dość uciążliwe.

Co do ceny wyzwalaczy TTL:
Pixel King - zestaw ok 550zl, ale nie ma podziału na grupy o różnych ustawieniach
Phottix Odin - zestaw ok 1300zł
Pocket Wizard FlexTT5 - 2szt ok 1800zł + 400zł za możliwość podziału na grupy (PocketWizard AC3)

Najtańsza lampa błyskowa pracująca jako zdalna CLS (SB-700 masz już sterownik) kosztuje ok 500zł - Yongnuo YN-560EX

bertel
11-04-2013, 19:48
super, już mam rozeznanie w temacie, dziękuję za odpowiedź,

ceny wyzwalaczy ttl jak dla mnie to za drogo, może w przyszłości nad tym pomyślę, teraz będę próbował różnych ustawień z nikonem D5100 i sb-700 w trybie "Remote i SU-4", a gdy to będzie się sprawdzać to dokupię właśnie tą lampę "Yongnuo YN-560EX" i mam nadzieję że właśnie taki zestaw przenośny sprawi mi trochę radości ;) bo to chyba najtańsza z opcji i najbardziej kreatywna,

dziękuję za odpowiedź