Zobacz pełną wersję : 85mm - masakra z wyborem
Cześć.
Potrzebuję 85, miałem 1.8 D, lecz sprzedałem go.
Chce coś innego z 85.
Wybór w sumie 3 modeli:
Sigma 85 1.4
Nikkor 85 1.4 D
Nikkor 85 1.8 G
Przeznaczenie - śluby. Z 85 korzystałem często w kościele, lubiłem dystans aby nie peszyć młodych. Na sali nie korzystałem często - za wąsko często było. W plenerze również przydatne szkło.
Pracuję na 2 x fx. Często na stałkach, np 35 + 85, mam też zooma na szybkie akcje.
Budżet 4000 zł choć nie mam parcia aby koniecznie pozbyć się całej kwoty więc dlatego i 1.8 się pojawia.
Niestety żadnego z tych szkieł nie miałem abym mógł porównać je ze sobą. Czytam opinie, testy, sam się zastanawiam czy wystarczy mi 85 1.8 czy koniecznie szukać coś z 1.4...
Koleżanki/koledzy pomożecie mi w wyborze.
Miałem Sigmę i wszystkie 85mm Nikona oprócz 1.4D .
85mm 1.8G jest sporo ostrzejszy w zakresie 1.8-2.5 od wersji D.
AF działa też o wiele pewniej w tym zakresie.
Obrazek jest bardzo zbliżony do 1.4G.
Niestety szybkość AF nie jest tak dobra jak w 1.8D.
Sigma jaką miałem była szybka i dawała ładny obrazek,
ale celna była tylko z bliska.
Z ok 10m pudłowała często ustawiając ostrość to przed to za.
Na Twoim miejscu brałbym 1.8G.
Mz paradoksalnie F1.4 bardziej "potrzebuje" amator, niz czlowiek, ktory zarabia na zdjeciach. Kazdy oczywiscie sam musi sobie odpowiedziec na pytanie, jak czesto robi zdjecia na F1.4. Niewatpliwe zalety wersji 1.8G to, cena, wielkosc/malosc i stosunkowo mala utrata wartosci rynkowej. Do zalet zaliczylbym rowniez ostrosc juz od F1.8 i niezly bokeh (subiektywnie) a wada, to dosyc duze aberracje chromatyczne (mnie to malo przeszkadza - uzywam CNX). Tyle z mojej strony, trafnego wyboru zycze. :)
PS. Celnosc i szybkosc AF okreslilbym jako neutralna, nie ma szalu ani w jedna ani w druga. Porownujac do 1.8D (mialem 2 szt.), jest troche wolniej ale za to celniej.
Wybór w sumie 3 modeli:
Sigma 85 1.4
Nikkor 85 1.4 D
Nikkor 85 1.8 G
Wszystkie przerobiłem.
Bierz 85/1.8G i się nawet nie zastanawiaj.
Sigmę bym rozważał, jakbym się nie bał problemów z AF i kalibracją z kilkoma puszkami.
85/1.4D - dajmy mu już przejść na zasłużoną emeryturę.
85/1.4G - w zasadzie zyskujesz jedynie nieco lepszy AF (dyskusyjne).
Canon 85L - poza konkurencją, ale cena i AF odstraszają (do sesji statycznych najlepszy)
Canon 85/1.8 - super, no ale, Canon :-)
Wszystkie przerobiłem.
Bierz 85/1.8G i się nawet nie zastanawiaj.
85/1.4G - w zasadzie zyskujesz jedynie nieco lepszy AF (dyskusyjne).
To niestety nie jest tak - podczas gdy 1.8G jest bardzo dobry, 1.4G mu nie dorównuje nie tylko przy AF ale przede wszystkim magii - bokeh i tonacja jest nie do doścignięcia. I jeżeli to jest jest istotne - wyborem jest tylko 1.4G, w każdym innym przypadku 1.8G.
Dzięki kolego. Wydaje mi się ze tak właśnie zrobię. Ceny za ślub nie podniose adekwatnie do cen 1.8 vs 1.4, a ISO podniosę
Wysyłane za pomocą Tapatalk 2
a co Ci przeszkadzało w 85/1.8d ? bo wtedy możne będzie łatwiej doradzić...
Ja mam wersję 85/1.8G i jestem w niej rozkochany. Może dlatego, że nie miałem styczności z wersją jaśniejszą. W każdym razie, na chwilę obecną jestem zadowolony i nie widzę potrzeby zamiany.
Poniżej mały przykład, który spłodziłem przed chwilą, na potrzeby tego wątku.
Cały kadr:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img267.imageshack.us/img267/3033/dsc2711j.jpg)
100% crop
Podaję link, ponieważ wielkość cropa jest nieregulaminowa. (http://img833.imageshack.us/img833/6223/dsc2711crop100.jpg)
a co Ci przeszkadzało w 85/1.8d ? bo wtedy możne będzie łatwiej doradzić...
AF ok, śrubokręt szybki, gorzej z celnością. Miał odsetek z nie trafioną ostrością. Ostrość (słaba) 1.8. Zamykałem 2.2 - 2.5 aby obrazek był przyzwoity.
Kochałem go za mało kontrastowy obrazek, spadki kontrastu gdy fotografowałem pod światło, tworzył ciekawy obraz.
Z tym już nie będzie tak w 1.8G ale łatwiej zdjąć kontrast niż ponownie jechać na sesję bo najlepsze zdjęcia nie mają ostrości.
Zamieniłem się bo trafiłą się okazja fifty-fifty za Sigmę 15mm 2.8
Więc chyba dobra zamiana.
asus + tapatalk
To niestety nie jest tak - podczas gdy 1.8G jest bardzo dobry, 1.4G mu nie dorównuje nie tylko przy AF ale przede wszystkim magii - bokeh i tonacja jest nie do doścignięcia. I jeżeli to jest jest istotne - wyborem jest tylko 1.4G, w każdym innym przypadku 1.8G.
Tak sobie tłumaczą ci, którzy przepłacili za 1.4G, zanim wyszło 1.8G :-)
W życiu bym nie dopłacił 3000 zł za to, żeby mieć to samo, tylko większe i cięższe.
A tak właśnie tłumaczą sobie ci, którzy z różnych powodów nie mają jeszcze (choć bardzo by chcieli mieć) Nikkora 85/1,4G...... :-)
Niech ktoś z łaski swojej wrzuci dwa identyczne kadry, jeden z 1.8G, drugi z 1.4G. Chcę zostać sponewierany i wgnieciony w ziemię, przez obraz z jaśniejszej wersji ;)
nie rozumiem tylko dlaczego odrzuciliście na wstepie S85/1,4? moim skromnym zdaniem (nie jestem jakoś szczególnie odosobniony) sigma jest najlepsza ze wszystkich dostępnych obecnie jasnych 85-ątek. jest zdecydowanie najszybsza, ma mniejsze LoCA niż N1,4G, jest najostrzejsza no i ma zdecydowanie korzystną cenę. jej podstawową wadą jest masa i to, że czasami (w sensie - raz i to nie z każdym body) trzeba ją wysłać na kalibrację (z tego co wiem ze starszymi do d700, d300s, d3s, d7k włącznie działa bez problemu z pudełka wyjęta).
adrian3202
14-04-2013, 17:33
Niech ktoś z łaski swojej wrzuci dwa identyczne kadry, jeden z 1.8G, drugi z 1.4G. Chcę zostać sponewierany i wgnieciony w ziemię, przez obraz z jaśniejszej wersji ;)
właśnie ja też chcę dostać klaskacza tym obrazkiem, powiem jedno kolega kupił po premierze N50/1.4G chodził dumny jak paw do tego czasu jak zaczęliśmy porównywać szybkość AF na korzyść N50/1.8G ogólnie to fajnie że jest to szkło N85/1.8G za niedużą kasę
Wybrałem Nikkora 85 1.8G
Jest trochę wolniej niż w wersji D, ale na 1.8 nieźle całkiem. Szlag mnie już trafiał w ciemnych kościołach z 24-70 na 70 mm i ISO 6400, teraz bedzie mniej trochę :)
Szkło vs D przytyło trochę i jest większy sporo. Z jedną puszką trafia w punkt, z 2gą potrzebował +5
Dla mnie wybór łatwo, jak ktoś chce tanio Sigma, jak lekko i drogo Nikkor. :)
Pomijając to że każde ze szkieł, o których mowa, jest całkiem inne, zwróciłbym uwagę że będziesz pracował w trudnych warunkach.
Kościół, sala weselna w związku z czym zwróciłbym szczególną uwagę na działanie AF (szybkość i celność)
Miałem szkła z serii D (50 1.4, 85 1.8, 135 2.0) a teraz posiadam G ( 50 1.4, 85 1,4,).
Na G jest całkiem inna praca, nie przeszkadzają w fotografowaniu! Oczywiście zdarza się, że nie trafi, ale nie tak licznie.
Osobiście nie mam nic do serii D, ale w reportażu liczy się szybkość!!!
Nie raz żałowałem ujęcia które straciłem na śrubokręcie.