Zobacz pełną wersję : Jaki zastosować patent na zamocowanie lampy błyskowej?
Witam serdecznie posiadam śrubę 1/4
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img194/462/sm14calaobrazek1.jpg)
uchwyt do lampy SB 800 oraz taśmę o szerokości 2,5 cm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img703/9742/bead4d2c625e56c5776e0c0.jpg)
Potrzebuję w jakiś tajemny sposób przymocować ten uchwyt do tej taśmy tak aby w tym uchwycie zamocować lampę błyskową. Taśma będzie rozwieszona nad ścianą. Myślałem może o jakiejś aluminiowej płytce z nawierconymi trzema otworami. Dwa otworzy znitowałbym z taśma trzeci posłuży jako zamocowanie taśmy płytki i uchwytu. Może ktoś pomoże w tym dość dziwnym projekcie? Pozdrawiam
a mogłbyś pokazać jakiś rys. jak to ma ostatecznie wyglądać, lampa główką w dół wisi na pasku przywieszonym do sufitu?
np na 2,5 cm taśmie spokojnie zmieściłby się jakiś nit do oczek (jak np w plandekach lub namiotach)... w otwór nitu włożysz śrubę mocowania lampy.
Nitowanie płaskownika do taśmy jest dla mnie o tyle kłopotliwe że nie ma już później regulacji płytki z lampą. Najbardziej odpowiadało by mi nacięcie dwóch płaskich szczeliń i przewleczenie przez nie taśmy ale z drugiej strony nie mam żadnej blokady płytki i lampa może mi się zsuwać. I tak źle i tak nie dobrze.
jakiś szybki rysunek - jaki ma być efekt końcowy - mógłby jednak pomóc... :)
Efekt końcowy ma wyglądać tak, że na długiej taśmie 2-3 metrowej muszę zamocować lampę błyskową. Taśma będzie sztywno przylegała do ściany ot i cała sprawa
Obawiam się, że taśma obciążona lampą nie będzie sztywno przylegała do ściany, bo to nie płaskownik, ale możliwe, że nie do końca Cię zrozumiałem.
Najprostsze rozwiązania (typu skręcony drut, ball-bungee) odpadają?
Ryzyko przesuwania się blaszki wzdłuż taśmy rozwiążesz jedną-dwoma agrafkami (wbite przez środek taśmy po bokach blaszki, i zapięte, dla pewności można je złączyć ze sobą).
Drut nie bo ten zestaw ma służyć do zdjęć w ścianie górskiej i musi to być w miarę mobilne i zdecydowanie mocne.
RobertMiernik
11-04-2013, 13:33
Obawiam się, że ta taśma to najsłabszy punkt.
Ja bym szedł raczej w kierunku tyczki z dwójnogiem, na której końcu byłaby zamocowana lampa, dałoby Ci to możliwość, ustawienia jej dalej od ściany i modyfikacji kierunku świecenia bez każdorazowego schodzenia do niej.
Nie sądzisz, że tak byłoby lepiej?
Tyczkę można by zrobić z wędziska teleskopowego albo czegoś podobnego (zależnie od potrzebnej długości).
Mam już mętlik póki co dwa płaskie nity i płytka aluminiowa z trzema otworami na długiej taśmie. Tak aby była regulacja i za to się zabieram.
Mało danych... Może jakbyś napisał do czego to ma być, jakaś ścianka wspinaćkowa?
Mało danych??? No proszę Cię nie dołuj mnie
Nie no, nie dołuj się z byle powodu..
Rozumiem o co chodzi, jeśli to ma byc ścianka, czy też po prostu skałka jakaś wspinaczkowa, to masz uszy na tzw "expresy"(krótkie taśmy z 2 karabinkami) to daje 100 możliwości zamocowania weń, lampy. Powiem tak, taśma musiałaby być czymś jednak obciążona , bo masa lampy spowoduje, że będzie to to się kręcić i huśtać w każdą stronę. stwórz w paincie jakikolwiek schemat jakby to miało być na ściance, czy pionowo taśma, czy poziom otaśma i w która stronę ma lampa błyskać.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale podejrzewam, że chyba chodzi o doświetlenie wspinacza w ścianie, tak? Więc ja bym proponował takie rozwiązanie: kupujesz klips z trzpieniem i uchwyt na lampę:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p292_Klips-z-trzpieniem-16mm---1-4-FreePower.html
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1649_Uchwyt-uniwersalny--parasolka--lampa--statyw-TYP-H-FreePower.html
Lampę mocujesz do uchwytu, a klips do frienda/kostki osadzonej w rysie, łapiąc za taśmę, ekspres... w ten sposób masz w miarę stabilnie umocowaną lampę i taki zestaw jest dość mobilny... długa taśma pod obciążeniem lampy może się kręcić, lampa będzie się bujać itp... do patentu z taśmą nie jestem przekonany...
Sprawa wygląda tak iż na ścianie są zamontowane spity. Najpierw oglądam drogę i gdzie mniej więcej chcę zrobić zdjęcie. Następnie zjeżdżam mocuję karabinek do jednego spita z taśmą i do drugiego. Taśmę naciągam i to wszystko. Nic nie dynda bo taśma jest mocno naciągnięta. Problem mam tylko z zamocowaniem pewnym i stabilnym lampy do tej taśmy. Żadne klipsy uchwyty nie wchodzą w grę. Ponieważ to jest wysoka ściana i nie ma gdzie tego zamocować. Taśma daje mi tą przewagę że mogę regulować położenie lampy. Oczywiście będę miał kilka różnych opisanych długości.
Jeśli droga jest ospitowana to tym łatwiej jest użyć klipsów, które ci podałem, bo łapiesz sobie od razu spita... jeśli są spity to regulacja położenia lampy o 2-3 metry (bo tak mniej więcej będą rozmieszczone spity jeśli chcesz łączyć je taśmą...) niewiele ci zmieni... kierunek światła ustawisz sobie głowicą... jeśli ściana jest duża to za pomocą frienda tym bardziej masz większe możliwości zamocowania, bo możesz dać lampę z boku, pod kątem - da to ciekawsze oświetlenie... jeśli będziesz miał lampę w linii spitów (nawet na taśmie) i wspinacza idącego mniej więcej "po spitach" to równie dobrze możesz mieć lampę na aparacie - i tak będzie świecić na wprost... taka jest moja wizja, ja co prawda nie fotografowałem z tak zamocowaną lampą w ścianie, w górach tylko na panelu (łapałem za brzeg sklejki) i działało bardzo fajnie...
Sorry ale mocowanie lamp do spitów za pomocą klipsów odpada. Nieostrożny ruch linami i lampa leci hen w dal.
marszull
12-04-2013, 18:21
moze lepiej bylo zapodac temat w lampach blyskowych, bo ze studiem to ma malo wspolnego
a tam jest sporo blyskaczy w terenie, i moga miec swoje patenty
Słuchaj jak będziesz na 100 metrowej ścianie rozstawiał sprzęt to sam się przekonasz że tylko pewne i mocne zamocowania maja sens. Ale dobra wizja jest tylko teraz do roboty.
A to ma być przesuwane po tej taśmie? Czy ma być na stałe przytwierdzone?
Na stałe ma być zamocowany. Wczoraj kupiłem w markecie płaskownik aluminiowy muszę tylko nawiercić trzy otwory z czegp dwa zanituje a do jednego przykręce plastikowy uchwyt od lampy. Regulacja będzie na jednym z końców przymocowania.
A jeszcze tak z ciekawości to gdzie te foty będziesz robił? co to za 100-metrowa ściana i jaka droga?