Zobacz pełną wersję : Korekcja anamorficzna
Zrobiłem kilka za ciasnych kadrów grupy ludzi na 24mm (N16-85) i goście przy lewej i prawej krawędzi mają trochę jajowate głowy.Jakim programem najlepiej to skorygować?. Przeglądałem wątki na ten temat i najlepszy do tego byłby DXO ale powoduje jakieś szkody nieodwracalne w PC.
Mam PS cs2 i jest tam korekcja ale tylko zniekształceń beczkowatych i poduszkowatych. Mam triala Capture NX2 ale tam jest tylko korekcja automatyczna ( t.j. nie wiem jaka).
Może ktoś coś podpowie.
devilcape
10-04-2013, 19:42
DXO powoduje szkody nieodwracalne w PC? Możesz to wyjaśnić?
Ja tego nie umiem wyjaśnić ale wyczytałem to tutaj na Forum wpisując w wyszukiwarce DXO. Ludzie mieli kłopoty z PC.
devilcape
10-04-2013, 21:11
Ja tego nie umiem wyjaśnić ale wyczytałem to tutaj na Forum wpisując w wyszukiwarce DXO. Ludzie mieli kłopoty z PC.
Ok. Już wiem o co chodzi. DxO stosuje jako zabezpieczenie Pace Interlok, dziadostwo ingerujace w system, ciężkie do usunięcia, itp.
Co do Twojego problemu, odezwij sie do stiga, miał podobne problemy ze znieksztalceniami.
Jak znajdziesz rozwiazanie, podziel sie tu zdobyta wiedza;)
Próbowałem w trialu CA NX2 włączając Auto Distortion ale efekt jest niewielki.Może w wersji pełnej jest więcej możliwości , bo w trialu tylko Auto.
W PS CS2 otwieram zdjęcie (TIFF lub JPG,NEF się nie otwiera bo nie mam wtyczki CR) następnie Filtr/korekcja obiektywu/usuń zniekształcenie - poruszam suwakiem i nic się nie dzieje. Może ktoś wie dlaczego?.
Może trzeba zainstalować wtyczkę CR.
devilcape
11-04-2013, 22:37
A pytales kolegę Stiga?
Myśle, ze jak sie odezwiesz do Niego na PM, pomoże. Przerabial to samo. Po cholerę na sile chcesz przebierać już przerabiany przez kogoś problem? Czasu Ci nie szkoda?