Zobacz pełną wersję : Doświetlanie tła jedną lampą przez parasolke
pawelo1991
10-04-2013, 11:34
Moze ktoś mi doradzić bo nie moge sobie poradzic na weselu a dokładnie na przyjęciu weselnym przy tańcach jak robic zdjęcia z jedną lampa błyskową przez biała parasolke. Chodzi mi o to że na aparacie nie mam nic a lampa jest przywieszona gdzies pod sufitem i błyskam bezprzewodowo.Jak wy to robicie ?
http://helion.pl/ksiazki/fotografia-slubna-emocje-uchwycone-swiatlem-david-a-ziser,fotslu.htm
pawelo1991
10-04-2013, 13:39
To mi pomogłes dziekuje bardzo.
Moze ktoś mi doradzić bo nie moge sobie poradzic na weselu a dokładnie na przyjęciu weselnym przy tańcach jak robic zdjęcia z jedną lampa błyskową przez biała parasolke.
Jesteś na weselu? Trzeba było pytać zanim poszedłeś na wesele.
Chodzi mi o to że na aparacie nie mam nic a lampa jest przywieszona gdzies pod sufitem i błyskam bezprzewodowo.Jak wy to robicie ?
Zrób rzut pomieszczenia, oznacz miejsce gdzie jest lampa, gdzie goście tańczą, jak również określ wysokość pomieszczenia i moc lampy. Musisz się sprężyć zanim przejęcie się skończy, bo inaczej nikt nie zdąży pomóc.
pawelo1991
10-04-2013, 17:39
Powiedz mi jak ty to robisz?
Ty poważnie chcesz podwieszać lampę pod sufitem? Jak tak to bierz taśmę monterską, wyceluj lampą w sufit, przepuszczalną częścią parasolki do sali. Lampa na full. Ja bym tak zrobił. Działałoby jak żyrandol. No. Tylko to miejsce będzie prześwietlone. Ale ja jestem zwolennikiem lampy przy moim tłustym cielsku.
pawelo1991
24-04-2013, 14:56
tak poważnie mam specialnie do tego zakupiony klips na który jest przyczepiona parasolka z lampa
tak poważnie mam specialnie do tego zakupiony klips na który jest przyczepiona parasolka z lampa
Życzę powodzenia z takim ustawieniem...
Jedna lampa reporterska pod sufitem i jeszcze przez parasolkę... masz szanse dobrze oświetlić tylko wtedy, gdy lampę masz za sobą lub między sobą, a fotografowanymi ludźmi, no i lampa jest odpowiednio mocna.
W przeciwnym wypadku masz identyczną sytuację, jak robienie zdjęcia pod słońce - albo ludzie, albo sala... Nigdy nie oświetlisz jedną lampą wszystkiego. No chyba, że będzie to bardzo mocna lampa studyjna z jakimś wymyślnym systemem rozpraszania i rozprowadzania światła. Bo fizyki nie oszukasz i z każdym dwukrotnym zwiększeniem odległości tracisz 4x więcej światła, więc odbijanie od ścian się nie sprawdzi.
pawelo1991
25-04-2013, 11:04
To co bys radził. Mam jeszcze jedna lampe ustawiona na statywie tylko nie uzywam bo bardzo mi nie wychodzi
Załóż raczej lampę na aparat. Albo ponad aparat.
To co bys radził. Mam jeszcze jedna lampe ustawiona na statywie tylko nie uzywam bo bardzo mi nie wychodzi
Jeśli koniecznie chcesz używać lampy pod sufitem to obowiązkowo druga lampa z TTL na aparacie lub brackecie, aby była dalej od osi obiektywu.
W sumie TTL jest konieczny, ale nie podejrzewam, abyś był na tyle dobry, aby na bieżąco dobierać parametry ekspozycji i błysku w czasie zabawy weselnej...
Ja osobiście nie widzę najmniejszego sensu mocowania lamy pod sufitem... no chyba, że lubisz w czasie wesela skakać po drabinie wymieniać baterie...
O lepszym rozwiązaniem będzie np. bracket, kabel TTL i softbox'ik gdzieś 30x20 zakładany na lampę.
Czy różnego rodzaju inne modyfikatory, jak LightSphere, czy te tzw. sztuczne sufity czy jak to jeszcze inaczej zwą:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/lumiquestpromaxsystemflashdiffuser11-2.jpg
źródło (http://photo-tips-online.com/review/lumiquest-promax-system-flash-diffuser/images/large/lumiquest-promax-system-flash-diffuser-11.jpg)