PDA

Zobacz pełną wersję : Kompensacja przy odbiciu od sufitu

tomek_d
31-03-2007, 19:47
Witam

Posiadam od niedawna nikon d70s i lampę sb-600 i zauważyłem, że kiedy podniosę palnik lampy do góry to zdjęcia wychodzą niedoświetlone. W momencie kiedy palnik skierowany jest na wprost wszystko jest w porządku.
W tym momencie przy odbiciu o sufit ustawiam kompensację błysku na +0,7-+1 i jest w porządku, ale zastanawiam się czy, z takim zestawem jak mój, tak już jest czy to problem po stronie aparatu lub lampy.
Jeśli mamy "super" pomiar światła i te przedbłyski, które są generowane, to pomiar według mnie powinien być OK. W tym momencie sądzę, że albo pomiar te przedbłyski olewa albo coś jest nie tak z moim nowym sprzętem.

Proszę o informację czy to jest normalne zachowanie(niedoświetlanie) czy też powinienem udać się do serwisu.

Pozdrawiam,
Tomek

irekka
31-03-2007, 20:00
Lampa w jakim trybie?

wojjan
31-03-2007, 21:01
albo pomiar te przedbłyski olewa albo coś jest nie tak z moim nowym sprzętem.

Przedbłyski "olewane" być nie mogą, bo w D70s pomiar błysku odbywa się poprzez automatykę błysku iTTL, której istotą jest właśnie pomiar przedbłysków. Błysk (a właściwie przedbłyski) jest mierzony przed ekspozycją, a nie w jej trakcie, więc nie ma możliwości braku pomiaru przedbłysków.

Z uwagi na krótki staż w Systemie Nikona nie czuję się jeszcze na siłach do jednoznaczych opinii i rad, ale biorąc pod uwagę moje doświadczenia - Twoja lampa jest OK. U mnie też przy błysku odbitym od sufitu aparat lekko niedoświetla.

Jacek_Z
31-03-2007, 21:43
wszystko jest ok.
to kwestia twojej oceny zdjęcia.
1. przy palniku na wprost masz centrum zdjęcia ostro oświetlone (i jasne)
2. przy swietle od sufitu rozkład światła jest równiejszy - centrum nie jest tak wypalone, a tył tak ciemny.
zdjęcie nr 1 robi się przeważnie jaśniej po to, by tył nie był za ciemny

tomek_d
01-04-2007, 11:28
Może i faktycznie jest ok, ponieważ zdjęcia przy świetle od sufitu są naświetlone podobnie jak zdjęcia bez lampy.
Zdjęcia takie moim zdaniem są niedoświetlone, ale odzwierciedlają stan faktyczny(w pokoju nie jest super jasno)
W kwestii ustawień lampy to jest tak samo na ttl bl jak i bez bl, w każdym bądź razie ustawienia auto.

Jacek_Z nie zrozumiałem zdania "zdjęcie nr 1 robi się przeważnie jaśniej po to, by tył nie był za ciemny", czy może chodziło Ci o zdjęcie nr 2, bo tam właśnie, jak napisałeś, rozkład światła jest równomierniejszy?

Jacek_Z
01-04-2007, 17:11
nie, chodziło mi o zdj nr 1. Jak na takim zdjęciu - załóżmy osobę w centrum - zrobisz odpowiednio "ciemną", to tył będzie już totalnie czarny. Dla lepszego odbioru całości, zdjęcie się robi ciut jaśniejsze, by było widać więcej z szczegółów w tle.

tomek_d
02-04-2007, 12:05
dzieki, w takim razie pozostaje robic zdjecia...

Pozdrawiam,
Tomek

ictus
02-04-2007, 22:52
u mnie tez tak jest ze walac w gore daje przynajmniej +1... i nie chodzi tu o ocene wizualna tylko o histogram