Zobacz pełną wersję : D800 i tansze obiektywy
Koledzy,
czytam wszedzie, ze D800 wymaga sporych umiejetnosci i szkiel z polki profesjonalnej.
O wiele pierwszego kupic sie nie da, o tyle drugie tak (choc oczywiscie wiadomo, ze nie jest to mus).
Chcialbym Was zapytac, co sadzicie o uzywaniu D800 do turystki (widoki) ze szklami takimi jak:
1. N16-35 VR
2. N28-300 VR
Kasa gra (jakas) role, stad tez taki wybor.
Z N16-35 VR, działa wyśmienicie. Musisz wziąć tylko pod uwagę, że to szkło ma zdecydowanie gorsze 35mm ( na pełnej dziurze), niż 16mm. O drugim szkle się nie wypowiem, ponieważ nie używałem.
irek6311
09-04-2013, 16:53
JED będąc aktywny na Forum zadajesz takie pytanie :shock:
podstawą dobrego zdjęcia nie jest aparat czy obiektyw a umiejętności fotografa !
jeśli zdjęć na Bilbordy nie robisz to D800 + jakikolwiek zoom i będzie ok :)
masz w stopce kupę sprzętu to chyba co nieco wiesz o mega zoom ,
masz parcie na D800 widzę ale on sam extra zdjęć nie zrobi a megapiksele matrycy to zaleta dla doświadczonego fotografa a raczej wada dla amatora .
Poświęciłem się i wyszedłem przed chwilą na próg domu, zrobić zdjęcia z duetu D800 + N16-35. Wirtuozerii się nie spodziewaj, bo to tylko lenwy widok na podwórko.
1. 16mm | f4
http://img854.imageshack.us/img854/5931/dsc2622a.jpg
2. 35mm | f4
http://img46.imageshack.us/img46/4303/dsc2625b.jpg
Rawy otworzone w CNX2, lekko poprawiona ekspozycja i zapis z dość dużą kompresją (72), aby można było wysłać na imageshack (limit 10mb na zdjęce). Oprócz tego kliknięta opcja automatycznej korekcji dystorsji i ADL na high.
@dem, dzieki, bardzo.
@irek6311 - ja jestem pierwsza osoba, ktora powtarza, ze nie sprzet robi zdjecia - wiec pytanie bylo jakby o innej konotacji, niz odebrales.
Ja jako kompletny amator, obawiam sie troche tej wady, nie przecze - ale nie mam za bardzo wyboru, jesli kupilbym D800.
Moje pytanie powstalo na podstawie testow tego aparatu, gdzie z takim uporem podkreslano jakosc szkiel - tylko tyle.
Borat1979
09-04-2013, 18:18
1. N16-35 VR
Z tymi "tańszymi" obiektywami to nie przesadzajmy przy 16-35 bo to obiektyw za 4 tys zł :)
Tańszy to jest AF-S NIKKOR 18-35 mm f/3,5-4,5G ED
Zlego slowa w takim razie uzylem, tam bylo "z gornej polki".
irek6311
09-04-2013, 18:24
JED miałem NAF-S VR 24-120 mm f/4G przez krótki czas i byłem z niego zadowolony < polecam ,
mega zoom AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ma 2 zalety cena/uniwersalność ale jakość zdjęć z D800 będzie słaba ,
nie da się tanio dobrego zestawu poskładać więc albo go kompromis średnia jakość zdjęć albo doskładać i kupić coś porządnego ,
Borat1979
09-04-2013, 18:37
mega zoom AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ma 2 zalety cena/uniwersalność ale jakość zdjęć z D800 będzie słaba, nie da się tanio dobrego zestawu poskładać więc albo go kompromis średnia jakość zdjęć albo doskładać i kupić coś porządnego ,
Jakoś jakością ale jaki sens ma wywalanie 10 tyś. na wysokiej klasy body z matrycą o rozdzielczości 36 Mpix żeby podpiąć do niego lipnego amatorskiego spacer-zooma? Przecież to kompletny absurd jak zakup sportowego coupe i zaczepienie do niego przyczepy kempingowej :)
irek6311
09-04-2013, 18:39
Borat1979 szedłbym w D600 przykładowo zamiast D800 ale JED widocznie celuje wyżej ;)
Borat1979
09-04-2013, 18:45
Borat1979 szedłbym w D600 przykładowo zamiast D800 ale JED widocznie celuje wyżej ;)
Niech celuje. Później biedzie płakał bo komp wymięka i trzeba zmodernizować, karty pamięci nie starczają na długo i trzeba kupować te o większej pojemności, po pół roku zacznie brakować miejsca na dyskach bo po kilku sesjach robią się z tego już nie setki GB a TB :)
Na początku też myślałem o D800 ale szybko mi przeszło po zabawi RAWami pobranymi z sieci.
Stwierdziłem, że D600 dla amatora to będzie najlepszy kompromis.
Bardzo dobra jakość i rozsądna wielkość plików.
irek6311
09-04-2013, 18:56
Borat1979 tak tragicznie nie będzie z D800 bo zanim go opanuje większość zdjęć wywali do kosza ...
megapiksele z D800 nie tolerują amatorki i kaszanka a nie cudowne zdjęcia wyjdzie ,
D800 używam tylko do projektów a resztę zalicza D600 bo matryca mniej upakowana i więcej wybacza ,
krajobrazy trochę dziwne ale tylko D7000 robię bo poręczny i zdjęcia mniej zajmują na HDD a jakość ich mnie zadawala .
Stwierdzilem, ze jak mam kupic D600, to juz moge dolozyc i kupic D800 - moze gdyby nie ilosc problemow z D600, o ktorych dowiedzialem sie z forum, to moze i wybralbym D600.
Pierwotnie mial byc D700, itd...
Kurde, irek6311, ladnie mnie teraz nastraszyles...
Jade na miesiac na wycieczke i chcialem pojechac z D800 - nie bede mial czasu sie uczyc.
No, to pieknie...
Stwierdzilem, ze jak mam kupic D600, to juz moge dolozyc i kupic D800 - moze gdyby nie ilosc problemow z D600, o ktorych dowiedzialem sie z forum, to moze i wybralbym D600.
Pierwotnie mial byc D700, itd...
Kurde, irek6311, ladnie mnie teraz nastraszyles...
Jade na miesiac na wycieczke i chcialem pojechac z D800 - nie bede mial czasu sie uczyc.
No, to pieknie...
Ja też miałem ten sam dylemat, D600 czy D800. Tylko, że ja zacząłem śledzić to forum pod koniec października wiedząc, że zakupu chcę dokonać na przełomie marca i kwietnia. Myślę, że do tematu podchodzisz zbyt emocjonalnie, ponieważ czas nagli. Moja rada jest taka: ściągnij kilka/kilkanaście JPG/RAW z D600 i D800, pobaw się nimi, a wtedy sam dojdziesz do tego, która puszka Ci bardziej odpowiada. Mam D600, zrobiłem 2100 zdjęć i nic się złego nie dzieje. Uważam, że D800 jest przeznaczone bardziej pod studyjną pracę (mniej zdjęć do obróbki, potrzeba większej rozdzielczości) niż do reporterki (duża ilość zdjęć). Jak będziesz miał pecha to i D4 możesz kupić uwalone. Na twoim miejscu to bym się spieszył z podjęciem decyzji (czas na ewentualne odwiedziny w serwisie z dnia na dzień się kurczy). No i o wszystkich wadach aparatów przedstawionych na forach czytałbym z lekkim przymrużeniem oka. :)
irek6311
09-04-2013, 22:14
JED ja zaryzykowałem z D600 i nie żałuje bo rewelacyjny aparat a cena też przystępna ,
WaldekT dobrze pisze więc przemyśl czy naprawdę potrzebujesz D800 i czy wykorzystasz go w 100% ...
inaczej taki zakup jest mało sensowny a $ mógłbyś wydać na lepszy obiektyw czy inne sensowniejsze rzeczy .
Zbyt infantylne pytania / rozważania jak na człowieka z ponad 4 letnim stażem na forum w dodatku dwoma zaawansowanymi aparatami w stopce.
To celowe nabijanie się z ludzi czy też prowokowanie dyskusji ?? Niesmaczne i marnujące mój czas.
Waldek, czas nagli bardzo, zebys wiedzial...
19-20.04 wracam do PL, a 25.04 wylatam znow - gdyby woec cos mialo sie dziac z puszka, to musialbym z biegu wskoczyc do serwisu i poprosic o naprawe od reki - da sie w ogole tak?
Pomijam, ze jeden dzien z 5 w PL stracony na wycieczke do Wawy.
Dlatego coraz bardziej zastanawiam sie nad zostaniem z D7000 - ale do niego potrzebowalbym drugiego spacerzooma, a nie chce juz inwestowac w FX.
Zbyt infantylne pytania / rozważania jak na człowieka z ponad 4 letnim stażem na forum w dodatku dwoma zaawansowanymi aparatami w stopce.
To celowe nabijanie się z ludzi czy też prowokowanie dyskusji ?? Niesmaczne i marnujące mój czas.
Zbyt smiale poczynania, jak na czlowieka z niespelna dwumiesiecznym stazem na forum.
To nabijanie sobie postow, czy proba dowartosciowania sie - szczegolnie, ze NIKT o Twoj czas nie prosil.
mega zoom AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ma 2 zalety cena/uniwersalność ale jakość zdjęć z D800 będzie słaba ,
nie da się tanio dobrego zestawu poskładać więc albo go kompromis średnia jakość zdjęć albo doskładać i kupić coś porządnego ,
Widać zatem, że go akurat nie miałeś. Wrzuć zdjęcie ze swojego 24-120 a ja zrobię identyczne swoim 28-300 i ocenimy czy jakość zdjęć, jakie generuje faktycznie jest słaba. Zwłaszcza w zakresie 120-300 :)
Trochę poważniej - mierzmy siły na zamiary i nie popadajmy w MTF-ową paranoję, gdyż rzadko kto drukuje odbitki w formacie metr na dwa, żeby dostrzec różnicę z takiej matrycy...
Ja tylko dorzucę małe spostrzeżenie: wg. mnie chcąc wejść w fx nie jest łatwo wybrać między d800 a d600 chyba, że kasa ogranicza mocno. Z drugiej strony dla kogoś innego wybór może być oczywisty, bo np. Po co mi te 36,6 mpx? Doskonale rozumiem JED'a. Osobiście wybrałym d700 / następcę d700tki gdyby taki był. Są elementy, które dla mnie przemawiają za d600 i są takie, które kirują mnie w stronę d800tki. Nie wiem jak było w Waszym przypadku, ale np. dla mnie wybór nie byłby łatwy, gdybym był na miejscu JED'a i chyba skusiłbym się na d800. Ale to tylko moje zdanie ;)
Ales pomogl, Jeremmy, uuu :lol:
Trafiles w sedno - nastepca D700 i nie mam pytan.
Co do wielkosci plikow, to zawsze mozna robic w formacie x1.2 czy x1.5, gdy zakladamy, ze te 35 milonow nam nie potrzebne, prawda?
Irek6311 - ja nie wykorzystuje mozliwosci D7000, hehe.
JED mam identyczny dylemat tylko ciut więcej czasu ;) i naprawdę widać, że Nikon dziwny ruch zrobił nie dając reporterskiego fx z nieco mniejszą w rozdzielczości matrycą niż d800. Jednak musząc wybrać wybieram 800tkę - poprostu z tych dwóch korpusów bardziej mi odpowiada. Rozdzielczość duża? Bez przesady aparat (przynajmniej u mnie) pracuje ok. 5lat minimum. Z katalogowaniem damy radę ;)
Borat1979
09-04-2013, 23:33
moze gdyby nie ilosc problemow z D600, o ktorych dowiedzialem sie z forum
Nie przesadzajmy z ta wielką ilością problemów bo właściwie jest tylko kurz i to na początku użytkowania bo po wyczyszczeniu kurzu nie przybywa w jakimś drastycznym tempie jak na to jest na początku.
Borat, mnie chodzilo o ilosc zgloszen tych dwoch problemow (olej i kurz).
Nie wiem, naprawde nie wiem...
D600 ma cos, czego uzywalen na okraglo: U1 i U2...
D800 ma odpowiednie pokrycie i ilosc punktow AF...
Itd...
Borat, mnie chodzilo o ilosc zgloszen tych dwoch problemow (olej i kurz).
Nie wiem, naprawde nie wiem...
D600 ma cos, czego uzywalen na okraglo: U1 i U2...
D800 ma odpowiednie pokrycie i ilosc punktow AF...
Itd...
D600 ma wątek o kurzu...
D800 ma wątek o AF...
No, ale to lektura na długie zimowe wieczory, a Ty masz mało czasu... ;)
Karrampuk
09-04-2013, 23:55
16-35 jest Ok. Noo może trochę beczka mnie wkurza na 16 ale ogólnie jest OK
Zanim kupiłem popatrzyłem tu:
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=13201&camera=none&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
Jedyna poważniejsza wada to to, że wysyłając do kalibracji z D800 dowiedziałem się, że jest uszkodzona w nim elektronika (sic o czym nie wiedziałem i pewnie żył bym z tym w nieświadomości do dziś)
WaldekT, znam obie przypadlosci - z tym, ze AF w nowszych sztukach jest chyba naprawiony, a kurz i olej nie.
Karrampuk, a to sie jakos objawialo, te uszkodzenia, czy okazalo sie, ze wlasnie przez nie "musiales" kalibrowac?
Aparat wysylales z tym obiektywem - a co z innymi, jesli masz?
WaldekT, znam obie przypadlosci - z tym, ze AF w nowszych sztukach jest chyba naprawiony, a kurz i olej nie.
Teraz to Ty mnie nastraszyłeś... ;)
Jutro sprawdzę co z tym kurzem i olejem w moim D600. Myślę, że po 2100 zdjęciach powinno już coś być. :)
Borat1979
10-04-2013, 00:38
Właśnie to chyba?
Oficjalnie nie problemów za AF w D800 :)
Tylko w przeciwieństwie do problemów z AF kurzu czy oleju można się pozbyć w domu w kilka minut bez konieczności pozbywania się sprzętu na tydzień czy dwa.
Waldek, czas nagli bardzo, zebys wiedzial...
19-20.04 wracam do PL, a 25.04 wylatam znow - gdyby woec cos mialo sie dziac z puszka, to musialbym z biegu wskoczyc do serwisu i poprosic o naprawe od reki - da sie w ogole tak?
Pomijam, ze jeden dzien z 5 w PL stracony na wycieczke do Wawy.
Dlatego coraz bardziej zastanawiam sie nad zostaniem z D7000 - ale do niego potrzebowalbym drugiego spacerzooma, a nie chce juz inwestowac w FX.
Zbyt smiale poczynania, jak na czlowieka z niespelna dwumiesiecznym stazem na forum.
To nabijanie sobie postow, czy proba dowartosciowania sie - szczegolnie, ze NIKT o Twoj czas nie prosil.
Do użytkownika JED:
Wbrew pozorom nie jestem tutaj od 2013 roku ale od kilku dobrych lat. Nie jesteśmy na TY i raczej nie będziemy ponieważ się na to nie zgadzam. Pana teksty w kwestii wyboru aparatu / obiektywu są bardzo infantylne i chciałem to podkreślić. Mierzy Pan wysoko (finansowo) w Nikona D 800 ale z Pana wypowiedzi wynika, że body to max na co może Pan sobie pozwolić. Może niech dozbiera Pan trochę pieniędzy do swojego amatorskiego "zestawu marzeń" zamiast się tutaj kompromitować. Po tylu latach (od 2008 roku) zadaje Pan takie pytania, że ręce opadają. Ja rozumiem, że zadaje je ps. "Kamilek lat 14" zarejestrowany tydzień temu ale Pan ? Nie dbam o tzw. licznik postów ponieważ o niczym nie świadczy czego Pan jest przykładem. Nie mam zamiaru kontynuować tej "rozmowy" uznając, że nie jest Pan dla mnie partnerem do rozmów.
Do użytkownika JED:
Wbrew pozorom nie jestem tutaj od 2013 roku ale od kilku dobrych lat. Nie jesteśmy na TY i raczej nie będziemy ponieważ się na to nie zgadzam. Pana teksty w kwestii wyboru aparatu / obiektywu są bardzo infantylne i chciałem to podkreślić. Mierzy Pan wysoko (finansowo) w Nikona D 800 ale z Pana wypowiedzi wynika, że body to max na co może Pan sobie pozwolić. Może niech dozbiera Pan trochę pieniędzy do swojego amatorskiego "zestawu marzeń" zamiast się tutaj kompromitować. Po tylu latach (od 2008 roku) zadaje Pan takie pytania, że ręce opadają. Ja rozumiem, że zadaje je ps. "Kamilek lat 14" zarejestrowany tydzień temu ale Pan ? Nie dbam o tzw. licznik postów ponieważ o niczym nie świadczy czego Pan jest przykładem. Nie mam zamiaru kontynuować tej "rozmowy" uznając, że nie jest Pan dla mnie partnerem do rozmów.
Przepraszam, że się wtrącę. Nie jestem zbytnio "internetowy", ale moim skromnym zdaniem na forum nie ma podziału na wiek, więc chyba wszyscy powinniśmy być na "Ty". Uważam również, że to nie jest oficjalny wątek o konkretnym sprzęcie, a wątek kolegi JED w jego sprawie, więc jeśli komuś się nie podobają jego rozterki (myślę, że słuszne), to tu nie powinien zaglądać.
Ale może się mylę.
Karrampuk
10-04-2013, 01:34
Karrampuk, a to sie jakos objawialo, te uszkodzenia, czy okazalo sie, ze wlasnie przez nie "musiales" kalibrowac?
Aparat wysylales z tym obiektywem - a co z innymi, jesli masz?
aparat mi przestał ostrzyć nawet w manualu. Wysłałem wszystko na Postępu. Body i 50/1.4 wrócił po 10 dniach z adnotacją o kalibracji a 16-35 dwa tygodnie później z adnotacją - wymiana uszkodzonej elektroniki. Mam jeszcze 70-200vr2 ale ten nie sprawiał mi problemu. No może luzy na bagnecie. Reszta to już cud miód. Pisałem już wiele razy - nie zawsze problem z AF to wina body. Szkła czasem też.
Zaznaczam nie mam nic krótkiego jasnego, a podobno tam wszystko wyłazi jak na dłoni. No bo 16-35 ma światło 4.0 ale to wszyscy wiedzą :-D
Proszę Pana. Pewne pytania zadawane przez faceta zarejestrowanego w 2008 roku pozwalają mi domniemać prowokację (nabijanie się z innych forumowiczów) lub sztuczne pompowanie dyskusji. Facet mierzy w body klasy PRO i jednocześnie rozważa obiektywy czysto amatorskie ? KAŻDYM obiektywem Nikkora można fotografować. Po co te infantylne pytania o obiektywy itp ? Będąc od tylu lat na forum można na pamięć wyrecytować ZA i PRZECIW. Gdyby takie pytania zadawał "Jaś" zarejestrowany w lutym 2013 r niczym MOSAD z tego forum cierpliwie tłumaczył bym CO i JAK lub zwyczajnie wklejał stosowne linki by POMAGAĆ ludziom. Dla mnie to ściema i marnowanie czasu na przedzieranie się przez posty gościa, który to forum powinien znać od podszewki w tym odpowiedzi na proste pytania.
Proszę Pana. Pewne pytania zadawane przez faceta zarejestrowanego w 2008 roku pozwalają mi domniemać prowokację (nabijanie się z innych forumowiczów) lub sztuczne pompowanie dyskusji. Facet mierzy w body klasy PRO i jednocześnie rozważa obiektywy czysto amatorskie ? KAŻDYM obiektywem Nikkora można fotografować. Po co te infantylne pytania o obiektywy itp ? Będąc od tylu lat na forum można na pamięć wyrecytować ZA i PRZECIW. Gdyby takie pytania zadawał "Jaś" zarejestrowany w lutym 2013 r niczym MOSAD z tego forum cierpliwie tłumaczył bym CO i JAK lub zwyczajnie wklejał stosowne linki by POMAGAĆ ludziom. Dla mnie to ściema i marnowanie czasu na przedzieranie się przez posty gościa, który to forum powinien znać od podszewki w tym odpowiedzi na proste pytania.
Uważam, że nie ma ludzi idealnych, a wskoczenie w dyskusję, która toczy się w miłej atmosferze z jakimikolwiek pretensjami (nie mającymi uzasadnienia personalnego) jest nie na miejscu.
Przepraszam, ale tak mnie wychowano.
Taaaa dobrze, już dobrze ... miło sobie rozmawiajcie.
Właśnie to chyba?
Oficjalnie nie problemów za AF w D800 :)
Tylko w przeciwieństwie do problemów z AF kurzu czy oleju można się pozbyć w domu w kilka minut bez konieczności pozbywania się sprzętu na tydzień czy dwa.
Borat, masz 100% racji - gdyby chodzilo o kurz, nie byloby tematu dla mnie, co do oleju, juz troche gorzej.
Do użytkownika JED:
Tak w skrocie:
- g..no mnie obchodzi, na co sie zgadzasz, a na co nie - ja ciebie tutaj nie zapraszalem
- smieszne i zalosne jest to, ze poruszasz watek finansowy - wole nie pytac, na co ciebie stac - z tego, co widze, to mentalnie na niewiele (o tym wlasnie swiadczy ten wpis), a finansowo tez watpie, zeby na wiecej niz mnie - aczkolwiek moge sie mylic - dzisiaj kazdy glupi potrafi miec kilka PLN (patrz twoje, jakze drogie :lol: szkla)
A gdybys mial jakikolwiek iloraz inteligencji, pozwalajacy ci wyjsc z zaslepienia swoim "profesjonalnym" zestawem, to byc moze bys zrozumial, ze to sa zakresy, ktore MNIE sa potrzebne - gdybys. Ale ty przeciez masz 85 f/1.8G, ktore kosztuje polowe tego, co 16-35/4 - jestes wiec profi.
- jak na razie, to ty sie kompromitujesz - nie wniosles NICZEGO do tego tematu - ktory zalozylem JA, a nie ty
- a do tego, jestes chamem i gburem - nikt cie tutaj nie zapraszal, nikt nie oczekiwal "przedzierania" - po co tu w ogole wlazles? zeby ocenic, na co kogo stac albo jakie pytania wolno zadawac?
- skoro miales nie kontynuowac, to po co sie znow pojawiles i robisz SMIETNIK - jedyna rzecz, ktora wniosles do MOJEGO tematu
I na koniec ode mnie, oficynko:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/b43c602236_masz_nikkora_85_f18-2.jpg
źródło (http://i1.memy.pl/obrazki/b43c602236_masz_nikkora_85_f18.jpg)
Uważam, że nie ma ludzi idealnych, a wskoczenie w dyskusję, która toczy się w miłej atmosferze z jakimikolwiek pretensjami (nie mającymi uzasadnienia personalnego) jest nie na miejscu.
Przepraszam, ale tak mnie wychowano.
Mnie wychowano calkiem niezle, ale zycie nauczylo mnie, ze z chamami i ludzmi o watpliwym IQ, nalezy "jechac" krotko - chociaz wlasnie z racji niskiego IQ, niewiele rozumieja i staja sie trollami - patrz wyzej.
A najsmieszniejsze jest to, ze pozniej zaczynaja ujadac, jak dostana klapsa - poczekajmy. ;)
Reszte kolegow zapraszam do dalszej, rzeczowej dyskusji, ktora miala miejsce, zanim kolega milioner sie nie wtracil.
Borat, masz 100% racji - gdyby chodzilo o kurz, nie byloby tematu dla mnie, co do oleju, juz troche gorzej.
Tak w skrocie:
- g..no mnie obchodzi, na co sie zgadzasz, a na co nie - ja ciebie tutaj nie zapraszalem
- smieszne i zalosne jest to, ze poruszasz watek finansowy - wole nie pytac, na co ciebie stac - z tego, co widze, to mentalnie na niewiele (o tym wlasnie swiadczy ten wpis), a finansowo tez watpie, zeby na wiecej niz mnie - aczkolwiek moge sie mylic - dzisiaj kazdy glupi potrafi miec kilka PLN (patrz twoje, jakze drogie :lol: szkla)
A gdybys mial jakikolwiek iloraz inteligencji, pozwalajacy ci wyjsc z zaslepienia swoim "profesjonalnym" zestawem, to byc moze bys zrozumial, ze to sa zakresy, ktore MNIE sa potrzebne - gdybys. Ale ty przeciez masz 85 f/1.8G, ktore kosztuje polowe tego, co 16-35/4 - jestes wiec profi.
- jak na razie, to ty sie kompromitujesz - nie wniosles NICZEGO do tego tematu - ktory zalozylem JA, a nie ty
- a do tego, jestes chamem i gburem - nikt cie tutaj nie zapraszal, nikt nie oczekiwal "przedzierania" - po co tu w ogole wlazles? zeby ocenic, na co kogo stac albo jakie pytania wolno zadawac?
- skoro miales nie kontynuowac, to po co sie znow pojawiles i robisz SMIETNIK - jedyna rzecz, ktora wniosles do MOJEGO tematu
I na koniec ode mnie, oficynko:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/b43c602236_masz_nikkora_85_f18-2.jpg
źródło (http://i1.memy.pl/obrazki/b43c602236_masz_nikkora_85_f18.jpg)
Mnie wychowano calkiem niezle, ale zycie nauczylo mnie, ze z chamami i ludzmi o watpliwym IQ, nalezy "jechac" krotko - chociaz wlasnie z racji niskiego IQ, niewiele rozumieja i staja sie trollami - patrz wyzej.
A najsmieszniejsze jest to, ze pozniej zaczynaja ujadac, jak dostana klapsa - poczekajmy. ;)
Reszte kolegow zapraszam do dalszej, rzeczowej dyskusji, ktora miala miejsce, zanim kolega milioner sie nie wtracil.
Trochę przesadziłeś. Wyzywanie od chamów, gburów oraz ludzi o wątpliwym IQ nie przystoi osobie z dłuższym stażem na forum. Po drugie - skąd wiesz na co kogo stać finansowo?
To nie jest Twój temat, to jest jedynie wątek założony przez Ciebie. Forum jest publiczne i wypowiedzieć się może każdy, co nie oznacza, że można się obrażać nawzajem, jeśli czyjaś opinia nie jest dla nas przychylna.
IMHO temat jest w złym dziale, powinien być w optyce:
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=12
do tego równie dobrze mogłeś dalej pisać temacie Jaki zoom dla Nikona D800 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227189&highlight=d800) oraz d800 stałki czy zoom ? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227002)
Wyjdźcie w plener...robić zdjęcia... Słońce świeci a Wy jak dzieci (nawet nie czuję jak mi się rymuje). ;)
MstrG, staralem sie wyjasnic, kiedy i dlaczego to robie.
Lubie nazywac rzeczy po imieniu.
Co wiecej, zrobilem to najdelikatniej, jak umialem.
Po drugie - skąd wiesz na co kogo stać finansowo?To chyba nie do mnie powinienes odniesc?
Uzasadnienie:
Mierzy Pan wysoko (finansowo) w Nikona D 800 ale z Pana wypowiedzi wynika, że body to max na co może Pan sobie pozwolić. Może niech dozbiera Pan trochę pieniędzy do swojego amatorskiego "zestawu marzeń" zamiast się tutaj kompromitować.Co do dzialu - zalozylem tutaj, bo pytanie dotyczy D800 - ja nie pytam o to "jaki", tylko o wspolprace wymienionych szkiel z D800.
Mam nadzieje, ze sprawa jest jasna i wrocmy do tematu.
Temat mozna uznac za zakonczony.
Wybor padl na:
- 16-35/4
- 50/1.8
- 70-200/4
Temat mozna uznac za zakonczony.
Wybor padl na:
- 16-35/4
- 50/1.8
- 70-200/4
I bardzo dobrze. Ja sam trzy dni temu kupiłem 70-200 f/4, a trzy tygodnie temu 16-35. Na D800 jest świetnie, moim subiektywnym zdaniem lepiej niż z 24-70 2.8G, ale z tym szkłem wyjątkowo się nie polubiłem.
Swoją drogą - na D800 przerobiłem już całkiem sporo szkieł, ale żadne nie dało mi jakości lepszej niż 85 1.8G. To tak a propos budżetowych szkieł na D800 :)
Ten 85, to lekko za wasko, jak dla mnie.
Chyba ;).