PDA

Zobacz pełną wersję : Camera Raw przyciemnia zdjecia

adziia13
09-04-2013, 10:43
Witam.
Być może moje pytanie będzie banalne ale nigdzie nie umiem znaleźć na to odpowiedzi.
Dlaczego podczas podglądu zdjęć w formacie NEF w programach Picassa , Infranview itp zdjęcia są odpowiedniej kolorystyki i jasności a przy wrzuceniu do PS do CR nagle robią się bardzo ciemnie i trzeba nadciągać jasność przez program co idzie w parze z gorszą jakością szumy itd.Gdy automatycznie konwerstuje przez infranview do jpg również są normalnej jakości (takiej jak między innymi przy podglądzie w aparacie)
Jest na to jakiś sposób ?

GonzoG
09-04-2013, 11:22
Witam.
Być może moje pytanie będzie banalne ale nigdzie nie umiem znaleźć na to odpowiedzi.
Dlaczego podczas podglądu zdjęć w formacie NEF w programach Picassa , Infranview itp zdjęcia są odpowiedniej kolorystyki i jasności a przy wrzuceniu do PS do CR nagle robią się bardzo ciemnie i trzeba nadciągać jasność przez program co idzie w parze z gorszą jakością szumy itd.Gdy automatycznie konwerstuje przez infranview do jpg również są normalnej jakości (takiej jak między innymi przy podglądzie w aparacie)
Jest na to jakiś sposób ?

Zdjęcia w Picassa i IF są takie, jak je sobie wymyśli dany program - automatycznie wprowadzają własne poprawki.
LR i PS wyświetlają tak jak są zrobione.

adziia13
09-04-2013, 11:44
ale przy podglądzie na aparacie zdjęcia wyglądają naprawde dobrze , są odpowiednio naświetlone.Widząc że jest ok cykam dalej.Ostatnie zdjęcia robiłam przy oświetleniu żarowym na maskymalnej przysłonie 1.8 i wyglądały rewelacyjnie.Po wrzucenia na camera raw nagle robią się ciemne... więc nie wiem o co tu chodzi.Podobnie jak wspominałam przy konwersji nie tracą one na jakości są jak szkło, pojawiają się szumy ale naprawde drobne.Przy cropowaniu też nie jest źle.Dodam jeszcze że jeśli wkradło mi się zdjęcie w formacie JPG w tamtych warunkach jest też tak samo dobre , wrzucając do PS , nie przechodząc już przez CR nic się nie zmienia.

GonzoG
09-04-2013, 11:52
ale przy podglądzie na aparacie zdjęcia wyglądają naprawde dobrze , są odpowiednio naświetlone.Widząc że jest ok cykam dalej.Ostatnie zdjęcia robiłam przy oświetleniu żarowym na maskymalnej przysłonie 1.8 i wyglądały rewelacyjnie.Po wrzucenia na camera raw nagle robią się ciemne... więc nie wiem o co tu chodzi.Podobnie jak wspominałam przy konwersacji nie tracą one na jakości są jak szkło, pojawiają się szumy ale naprawde drobne.Przy cropowaniu też nie jest źle.

Ustaw podświetlenie na -3 to będą za ciemne na LCD.

marszull
09-04-2013, 12:03
uzyj softu nikona, to zdjecia beda takiej jak w aparacie

Zibi1970
09-04-2013, 12:04
adzilla,

możesz mieć w CameraRaw zapisane jako defaultowe ustawienie jakąś operację, która ściemnia obraz (korekcja na sztywno EV minus czy brightness czy co tam innego).
Poszukaj gdzie i ustaw sobie CameraRAW na defaultowe ustawienia i wtedy będziesz widział zdjęcia bez wstępnej korekcji czyli takie jak na ekraniku aparatu.

Oczywiście ekraniku w aparacie nie przestawiaj na -3 czy inną wartość. Ustawienei 0 jest optymalne.

GonzoG
09-04-2013, 12:08
Oczywiście ekraniku w aparacie nie przestawiaj na -3 czy inną wartość. Ustawienei 0 jest optymalne.

Ustawienie podświetlenia na 0 wcale nie jest optymalne. W słońcu będzie za ciemno, a w ciemnym pomieszczeniu za jasno.

Poprawności naświetlenia zdjęcia nie można określać na podstawie jasności na podglądzie zdjęcia. Jest to totalny absurd.
Tak samo, jak nie można oglądać zdjęć w Picassa czy IfranView - oba programy automatycznie dobierają sobie parametry do wyświetlania RAW.
Nie wierzysz - zrób ciemne zdjęcie (np. z korektą -5 EV) i wyświetl w Picassie...

Zibi1970
09-04-2013, 12:22
Gonzo

ściemnianie lcd do -3 po to aby zobaczyć ciemne zdjęcie to jest dopiero absurd.
Napisałem że adziia ma skopane ustawienia w CameraRaw.
Na temat Picassy i innych się nie wypowiadałem.

GonzoG
09-04-2013, 12:43
Jasność LCD powinna być ustawiona do ilości światła w otoczeniu - inaczej nie możesz nawet w przybliżeniu określi jasności zdjęcia.

Do określenia poprawności naświetlenia służy tylko histogram.

adziia13
09-04-2013, 13:06
Dziekuje za zainteresowanie tematem. wyprobuje obie metody.Hm , mowie o Picassie i o IF bo w zasadzie nie znalazlam jakeigos konkretnego programu do przegladania rawow , poki co one wpadly w moje rece , moze polecicie cos konkertnego w tkaim razie do przegladania zdjec?

Zibi1970
09-04-2013, 13:09
Adobe Bridge jeśli masz PSa. Nie znam lepszego.

GonzoG
09-04-2013, 13:09
Dziekuje za zainteresowanie tematem. wyprobuje obie metody.Hm , mowie o Picassie i o IF bo w zasadzie nie znalazlam jakeigos konkretnego programu do przegladania rawow , poki co one wpadly w moje rece , moze polecicie cos konkertnego w tkaim razie do przegladania zdjec?

A tak ciężko zainstalować, to co Nikon daje do aparatu - ViewNX.

markB
09-04-2013, 14:24
Obrazkiem na lcd aparatu nie warto się podpierać. Zobacz jak wygląda na lcd histogram. Jak będziesz miała przesunięty histogram w lewo, to zdjęcie jest niedoświetlone. Więcej tutaj: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/histogram

adziia13
09-04-2013, 14:30
jeśli chodzi o adobe bridge to naturalnie że posiadam ale problem w tym że nef-y wyświetla tylko jako ikony bez najmniejszego podglądu.nie wiem , kwesita że brakuje jakiejś wtyczki ? dzieki markB za podpowiedz , aktualnie siedze w pracy wiec przestudiuje wszystko w domu :)

kkokosz
09-04-2013, 15:05
O ile wiem, Irfan i Picasa wyświetlają zaszyty w RAW podgląd JPG (identyczny z tym, który wyświetla się w aparacie). Camera RAW wywołuje RAWa i pokazuje to, co sam odczytał. Niestety, nie uwzględnia on ustawień puszki (wyostrzanie, nasycenie itp.), więc często obraz jest ciemny, sprany i brzydki. Można to oczywiście poprawić, edytując odpowiednie parametry w Camera RAW, ale jeśli nie chcesz się bawić, to zainstaluj, jak tu już radzono, ViewNX2, a zobaczysz, w jaki sposób RAWy czyta oprogramowanie nikonowskie. Różnica czasem jest spora ;)

GonzoG
09-04-2013, 15:30
O ile wiem, Irfan i Picasa wyświetlają zaszyty w RAW podgląd JPG (identyczny z tym, który wyświetla się w aparacie).

Błąd. Wyświetlają na podstawie danych RAW + automatyczne ustawienia WB, jasność, kontrast, itp.
Tylko miniaturę wyświetlają na podstawie podglądowego JPEG'a.

Greg77
09-04-2013, 17:55
ViewNX, darmowy i wystarczajacy na poczatek, pokaze dokladnie to co w aparacie...

kkokosz
09-04-2013, 21:35
Błąd. Wyświetlają na podstawie danych RAW + automatyczne ustawienia WB, jasność, kontrast, itp.
Tylko miniaturę wyświetlają na podstawie podglądowego JPEG'a.

Całkiem możliwe, nie upieram się :)

mOSAd
12-04-2013, 08:07
Sprawdź czy nie masz włączonej funkcji ADL - Active Dynamic Lighting. Umie ją rozpoznać (chyba) wyłącznie oprogramowanie od Nikona, czyli ViewNX (darmowy) i CaptureNX. Pozostałe wywoływarki RAW pokażą inną ekspozycję w NEF i inną na JPEG.

artuss811
12-04-2013, 21:24
Witaj ja walczyłem tez z tym problemem i tu masz mój wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226639 u mnie pomogło wystarczyło tylko wyłączyć wszystkie polepszacze w aparacie, dograłem profil bez tych bajerów i Jpg wyświetlany na lcd aparatu była taki sam jak raw w LR