PDA

Zobacz pełną wersję : Przygotowanie body do wysyłki do serwisu

frank996
08-04-2013, 23:10
Jestem na etapie wysyłki mojego body d7000 w ramach gwarancji do serwisu ( chodzi o regulację AF). Zastanawiam się jak to wygląda. Doczytałem się na forum, że można go wysłać kurierem na koszt serwisu. Do pudełka wrzucamy ksero czy oryginał zakupu sprzętu, gwarancję, body i opis problemu to chyba wszystko?Nie wiem jak go zapakować czy oprócz oryginalnego pudełka w coś jeszcze pakujemy?Poradźcie to mój pierwszy raz :)

Borat1979
08-04-2013, 23:13
Paczki nigdy nie wysyłałeś, że nie wiesz jak zapakować? :)

TOP67
08-04-2013, 23:22
Zacznij od strony serwisu. Wypełnij zgłoszenie i po prostu wyślij aparat.

GonzoG
08-04-2013, 23:36
1) ze strony nikona pobierasz zgłoszenie serwisowe i je wypełniasz

2) pakujesz aparat z jak najmniejszą ilością akcesoriów (najlepiej samo body z osłoną bagnetu) , zgłoszenie, kopię dowodu zakupu i gwarancję jak masz
aparat zapakować bezpiecznie - czyli najlepiej jak masz pudełko na samo body (to żółte), a następnie do większego pudła i przestrzeń wypełnić np. pogniecioną gazetą lub jak masz to różnymi innymi wypełniaczami.

3) dzwonisz do DHL - numer podają jak się zadzwoni do serwisu i zamawiasz przesyłkę na koszt odbiorcy podając numer płatnika Nikon Polska - 1294969

4) jak przyjedzie kurier dajesz paczkę i tyle.

5) czekasz na powrót aparatu z serwisu.

markB
09-04-2013, 02:14
Hmm, mogą nie zwrócić oryginalnego pudełka (bałagan w serwisie). Zawiń aparat w folię bąbelkową, kup za parę złotych pudełko na poczcie (takie do składania, jak mały aparat, to najmniejsze starczy), wsadź do niego zawinięty aparat + potrzebne dokumenty i dopełnij papierem lub plastikowymi bąblami z powietrzem (ja sobie takie zostawiam z paczek, które do mnie przychodzą). Można pocztą lub kurierem. Nie wiem jednak czy w Nikonie PL zaakceptują przesyłkę na ich koszt. Z moich doświadczeń wynika, że trzeba przesyłkę opłacić samemu (aparat jednak był po gwarancji). Lepiej się upewnić.

TOP67
09-04-2013, 07:32
Co zgubią? Nie siej zamętu. Jak najbardziej oryginalne pudełko i kurier na koszt NP. To jest naprawa gwarancyjna. A każdy element jest zaraz po przyjściu oznaczany kodem i wpisywany do zlecenia.

kolas
09-04-2013, 08:08
Co zgubią? Nie siej zamętu. Jak najbardziej oryginalne pudełko i kurier na koszt NP. To jest naprawa gwarancyjna. A każdy element jest zaraz po przyjściu oznaczany kodem i wpisywany do zlecenia.

Dokładnie tak, wszędzie będą wkurzające naklejki ;P

frank996
09-04-2013, 08:34
Dzięki za cenne informację. Zawsze jak wysyłałem to jakieś drobnostki za parę złotych. Jak się ma coś wysłać za parę tysiaków to trzeba wszystko starannie przemyśleć i tu najlepiej poradzić się Was. Zadzwonię jeszcze do serwisu i tam się jeszcze dopytam co do kosztów przesyłki

zgera
09-04-2013, 12:58
W ramach gwarancji wysyłasz na koszt serwisu, kurierem DHL, podajesz kurierowi numer płatnika, chociaż nie zawsze kurier żąda numeru płatnika.
Jeśli chodzi o pakowanie, body dwukrotnie wysyłałem w oryginalnym opakowaniu, bez dodatkowego kartonu.
Oryginalne opakowanie posiada wewnątrz dodatkowe opakowanie na korpus, obiektyw jeśli był to zestaw, pustą przestrzeń należy wypełnić jakąś folią bąbelkową lub czymś podobnym aby nic w środku nie latało.
Kiedyś wysłałem do serwisu obiektyw w oryginalnym kartonie, dodatkowo zapakowałem go do większego kartonu aby go lepiej zabezpieczyć, z serwisu wrócił tylko w oryginalnym opakowaniu owinięty w czarną folię.

jo44
09-04-2013, 16:56
W ramach gwarancji wysyłasz na koszt serwisu, kurierem DHL, podajesz kurierowi numer płatnika, chociaż nie zawsze kurier żąda numeru płatnika.
Możesz też skorzystać ze strony www.dhl.pl by zamówić kuriera i wydrukować dokumenty.

Tom W
09-04-2013, 19:28
~frank996

Jaki mas problem z AF? Czy ten ogólnopolski? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199578
Pytam na przyszłość:)

frank996
09-04-2013, 22:29
~frank996

Jaki mas problem z AF? Czy ten ogólnopolski? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199578
Pytam na przyszłość:)

Ogólnopolski i pewnie nie tylko :) Mój AF ma BF co wyczaiłem na 35 na pełnej dziurze. Oczywiście kupując body sprzedawca AB Foto zapewniał mnie, że nie ma na niego reklamacji i wogóle jaki on nie jest zaj...sty. Czytając forum dowiedziałem się że to nie jest jednostkowy przypadek. Będę go wysyłał do serwisu. Myślę że wiedzą co i jak mają pogrzebać w nim aby porządnie działał.