Zobacz pełną wersję : Lampa na plener
michalosta
08-04-2013, 22:39
Witajcie,
Jestem po pierwszych doświadczeniach z fotografią studyjną, czas na fotografię plenerową. Najbardziej podobają mi się zdjęcia pod słońce, które wymagają dodatkowej lampy. I tu moje pytanie, jakie polecacie lampy/rozwiązania by lampa była od razu z batterypackiem. Tylko quantuumy mają takie rozwiązanie w miarę do 1 tysiąca PLN (lampa 300Ws)??? I czy 300Ws w plenerze w ogóle wystarczy (dla ambitnego amatora). Może są jakieś aukcje używanych zestawów? Nie chcę wydawać więcej kasy, już te które mam do studia (CY) mnie kosztowały. Fotografia to drogie hobby... :) Dzięki z góry za opinie!
Art Erie
08-04-2013, 22:48
300Ws może być mało, 600Ws zresztą też jeśli czas synchronizacji będzie długi (czyli na przykad 1/250s). Quantuum Dual Power daje radę - tutaj przykładowy test watku na inny temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=4
Zwróć proszę uwagę, że to 600Ws ze standardowym garnkiem, czas i przesłona opisane, exify powinny być, RAW do zassania.
jakie polecacie lampy/rozwiązania by lampa była od razu z batterypackiem. Tylko quantuumy mają takie rozwiązanie w miarę do 1 tysiąca PLN (lampa 300Ws)??? I czy 300Ws w plenerze w ogóle wystarczy (dla ambitnego amatora). Może są jakieś aukcje używanych zestawów? Nie chcę wydawać więcej kasy, już te które mam do studia (CY) mnie kosztowały. Fotografia to drogie hobby... :) Dzięki z góry za opinie!
A nie wystarczą Ci te które masz? Tzn. czy musisz dokupić kolejne lampy do studia, z możliwością użycia w plenerze, czy możesz zabrać te obecne?
Jeśli wystarczą Ci te CY... to poszukaj magicznego pudełka - generatora, przetwornicy, np. Tronix Explorer (są też sprzedawane pod innymi nazwami, np. Powerlux w funsports, do tych lamp powinna wystarczyć najstarsza, najtańsza wersja, niedawno na aukcji sprzedał się taki chyba za 1100zł). Albo zapytaj zaprzyjaźnionego specjalistę od komputerów o dobrej klasy UPS "true-sine", z możliwością zimnego startu, klocek 750-1000VA powinien wystarczyć - ale przed zakupem byłoby wskazane sprawdzenie, czy lampy go nie przeciążą w momencie ładowania pustych kondensatorów.
Takie rozwiązanie da Ci przenośne "gniazdko" z prądem, do którego będziesz mógł podłączyć nie tylko lampy. Quantuum Dual Power to specjalizowane rozwiązanie - lampa sieciowa z dedykowanym zasilaczem akumulatorowym.
Oprócz Quantuum DualPower czytałem też o lampach Powerlux z zasilaniem plenerowym, nawet na tym forum - użytkownik "Bonzo" ma (miał) je w ofercie, informacja była tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215893
Tronix Explorei i powerlux to zupełnie inne bajki. Tronixy robi firma Innovatronix bodajże z Filipin, która specjalizuje się w produkcji zasilania fotograficznego zaś powerlux to chińczyk bliżej nieokreślonej fabryki z etykietą sklepu. "Produkuje" je w ten sposób sporo firm nie wyłączając nawet Fomeia. Różnie z nimi bywa, używanego bym raczej nie kupował, chyba że z możliwością przetestowania i zwrotu - chodzi o stopień zużycia baterii.
Tronixy są dosyć drogie, ale za to jakościowo wypadają bardzo dobrze - w sieci jest seria filmów jak je zamrażają i zrzucają po schodach.
Z innych rozwiązań plenerowych bardzo dobrze wygląda Jinbei Discovery 1200: generator + głowica błyskowa. Mają bardzo istotną zaletę - bateria o pojemności 6000mAh - to dużo w porównaniu z osiągami innych zestawów (do tego jest podobno polimerowa)
Tronix Explorei i powerlux to zupełnie inne bajki.(...) używanego bym raczej nie kupował, chyba że z możliwością przetestowania i zwrotu - chodzi o stopień zużycia baterii.
Nie zagłębiałem się w zawartość obudowy, chodziło mi o funkcjonalność.
A co do baterii, to stawiam na typowe akumulatory żelowe, stosowane m.in. w UPSach, centralach telefonicznych, alarmach, 12V 7Ah albo 9Ah (jeden lub dwa).
Z innych rozwiązań plenerowych bardzo dobrze wygląda Jinbei Discovery 1200: generator + głowica błyskowa. Mają bardzo istotną zaletę - bateria o pojemności 6000mAh - to dużo w porównaniu z osiągami innych zestawów (do tego jest podobno polimerowa)
Fakt, tylko cena 2500-3000zł to "nieco" więcej niż okolice 1000zł, o których pisał założyciel wątku. Discovery ma dwie wersje, 600Ws (ok.2000zł) i 1200Ws, do jednego generatora można podłączyć dwie głowice, można dokupić ringflash, więc wygląda to dość ciekawie, ale koszt jest większy.