Zobacz pełną wersję : Mam D300s + N17-55... 2k do wydania.. co kupić ?
Witajcie, posiadam obecnie D300s i N17-55, na tym niestety koniec.
Brakuje mi zdecydowania czegoś długiego, z trudem dobrnąłem do 2000 zł ale i tak nie wiem co zakupić. Mam 2 typy
- Sigma 70-200 2,8
- Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
Do sigmy brak mi przekonania, ostrość jakoś do mnie nie przemawia ale jest to szkło z zakresu na który zawsze chorowałem. Nikkor jest jaśniejszy, ostrzejszy ale i krótszy (mniej uniwersalny) a po przejściu na FX będzie jeszcze "krótszy". Rozumiem że za takie gorsze wszystkiego mieć nie można i pozostaje problem uniwersalności / zoom'u czy też jakości obrazu/plastyki.
Z zakupem mi się nie spieszy, główny powód to dziecko w drodze i chciałbym mieć jakieś fajne pamiątki. Po za domowymi portretami nie raz chciałem ustrzelić jakąś wiewiórkę czy kota ale byłem "za krótki". Obecnie z braku funduszy pozostaje przy DX ale kiedyś zacznę polować na D700 przy odrobienie szczęścia D600 lub coś podobnego, więc nie chciałbym kupować szkła tylko pod DX.
Macie może jakieś swoje sugestie, może jakieś propozycje ? używki mile widziane :)
Witaj polecam Ci Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G sam mam takie szkło od roku jestem zadowolony. Poniżej podaje linka którym wyżej wymienionym szkłem było robione zdjęcie. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2894900#post2894900
burza1979
08-04-2013, 20:30
Z Nikona AF-S 85mm f/1.8G będziesz bardzo zadowolony - polecam.
szymkowsky
08-04-2013, 20:31
Za 85. Zwróć uwagę, że sigma to też wielki klamot.
Tak, to będzie najlepszy wybór sam mam i jestem bardzo zadowolony.
ja opowiadam się za sigmą...jak dobrze poszukasz i trafisz na dobrą sztukę, to będziesz bardzo zadowolony...a 85-tka wg mnie ma dość wąskie zastosowanie...
Mój trzeci synek ma obecnie prawie dwa latka, do 5-6 miesiąca wszystkie fotki robiłem N35/1.8, ale kiedy zaczął raczkować robienie zdjęć tym szkłem zrobiło się mocno problematyczne. Miałem wówczas N70-300VR, jednak ze względu na GO kusiło mnie coś jaśniejszego, dlatego sprzedałem go i kupiłem pierwszy model pompki N80-200/2.8. Wersja ED z jednym pierścieniem i najwolniejszym AF'em, jest ciężki i duży, dosyć nieporęczny, pomimo to z trzech Nikkorów jakie obecnie posiadam jest jedynym jakim robię zdjęcia dzieciakom (najmłodszemu szczególnie). Jeżeli kupujesz obiektyw z myślą o fotografowaniu dziecka, raczej nie idź w 85'kę, na wyjścia do parku, na podwórko czy gdziekolwiek poza dom 150-200 jest rewelacyjne. Możesz wówczas fotografować pociechę z takiej odległości, aby nie musiała zwracać na ciebie i aparat uwagi.
Pierwszą wersję 80-200/2.8 w bardzo dobrym stanie spokojnie kupisz poniżej 2000zł, AF jest dosyć wolny, jednak w połączeniu z D300s i w trybie AF-C radzi sobie bardzo przyzwoicie, na 2.8 mógłby być troszeczkę ostrzejszy, ale na 3.2 jest już rewelacyjnie. Naprawdę polecam to szkło do takich zastosowań.
D300s + 17-55 też do najlżejszego setu nie należy i jakąś się przyzwyczaiłem.
No widzę że będzie to trudny wybór, czym się właściwie różni sigma MK1 od MK2 ? widzę różnicę w rozdzielczości, a reszta ? obie mają hsm i obie wyglądają konkretnie.
dezerter_27
09-04-2013, 18:54
ja proponuje sigme 50-150 II
mam kilka fotek zrobiłem z moim d40 i jest ok
Świetny obiektyw, ale pod DX. Autor wątku planuje w przyszłości zakup FX.
dezerter_27
09-04-2013, 20:07
hm w takim razie 70-200 2.8 jak w pierwszym myślniku i jak pienia w 6 poście
login_87
09-04-2013, 20:12
Ja tez polecam 80-200 pompke.... Ja swoja kupilem bodajże za 1400zl,,, wiec jeszcze na lampe by było.
enthropia
10-04-2013, 15:04
Skoro chcesz coś dłuższego, to 85mm Ci tej długości nie zapewni.
Jeśli chcesz szkło jasne, to Sigma jest dobrym wyborem i można kupić używaną do 2000 zł.
Wspomniana tu pompka 80-200, zwłaszcza w wersji II (czyli D ED) jest ostrzejsza od Sigmy, ale też wolniejsza. No i pompowanie... to trzeba lubić.
Jeśli nie potrzebujesz szkła jasnego i perspektywa FX jest dość odległa, to zawsze możesz pomyśleć o 70-300 VR.
W podanych przez Ciebie kryteriach to 85-tka - ale to jest moje zdanie. Radziłbym popytać wśród znajomych, może kogoś z forum. Pójść na wspólny plenerek, sprawdzić.
De Camtrois
10-04-2013, 18:42
Ja też posiadam i uważam, że to świetny obiektyw do DX. Co więcej jest trudno dostępny i jak będziesz chciał przejść na FX, to sprzedasz go bez problemu i raczej na nim nie stracisz. Tylko musisz go zdobyć...
Przeczytaj jeszcze ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=193601.
oki, to poczytam i zobaczę. Dzięki za wskazówki.
Borat1979
11-04-2013, 16:55
Witajcie, posiadam obecnie D300s i N17-55, na tym niestety koniec.
Brakuje mi zdecydowania czegoś długiego, z trudem dobrnąłem do 2000 zł ale i tak nie wiem co zakupić. Mam 2 typy
- Sigma 70-200 2,8
- Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
To jak wybór między kabrioletem i busem. Dwa całkowicie inne obiektywy do rożnych zastosowań.
Ogólnie to zupełnie nie rozumiem tego typu dylematów. Jak mając już sprzęt foto i używając go na co dzień można nie wiedzieć czy potrzebuje się jasnej portretówki czy zmiennoogniskowego teleobiektywu o znacznie dłuższym zakresie ogniskowych?