PDA

Zobacz pełną wersję : D5100-w LV blenda zawsze przymknieta, jak w ostatnim zdjeciu

buma2
08-04-2013, 18:40
Hallo, witam i pozdrawiam forumowiczow. Od dluzszego czasu sledze to forum, juz wiele sie stad dowiedzialem. Pare slow o mojej skromnej osobie: fotografowalem jeszcze analogowo lustrzankami, potem nastapil etap Bridge/kompakt cyfrowki, az wreszcie stalem sie uzytkownikiem cyfrowego lustra- D5100 :)

Moja kamera jak na razie dziala dobrze, choc dzis zauwazylem cos, czego nie rozumie i zwracam sie z tym "problemem" do szerszego grona.

Wiem, wiem, LV uzywa sie rzadko, tym niemniej jednak czasami bywa przydatne.
Sprawa wyglada nastepujaco: kiedy przelacze kam. na LV i spojrze przez obiektyw (tak wlasnie, od "drugiej strony") to zauwazylem, ze przyslona jest przymknieta tak, jak bylo zrobione ostatnie zdjecie. Przyklad: pstryknalem na f11, to widac, ze listki sa przymkniete, mala dziura. przestawianie blendy np. w "A" widac na wyswietlaczu, lecz w szkle pozostaje. Dopiero jak zrobie kolejne zdjecie, np. f5,6, to sie zmieni. Owszem, fotki zostaja dobrze naswietlone, ale ta blenda zawsze pozostaje na ostatnim nastawieniu (patrzac przez obiektyw). Podczas focenia "normalnie", czyli przez wziernik, jak spojrze od strony obiektywu to przyslona jest zawsze max otwarta, co zreszta jest logiczne dla pomiaru swiatla i ustawiania ostrosci.
Tak mysle, ze przeciez rownie logiczne byloby, aby przyslona takze w LV byla zawsze otwarta, a tylko sie przymykala na moment zrobienia fotki= szybsze ustawienie ostrosci. Patrzac na to dalej, kiedy np. zrobilbym zdjecie na f16, a potem chcial wewnatrz, przy oczywiscie ciemniejszym swietle focic przez LV, to ostrzenie sie meczy, no jasne, "dzieki" przymknietej przyslonie wpada na sensor jeszcze mniej swiatla.

Rozumie, mogloby to sluzyc kontroli GO, ale wowczas otwor przyslony by sie musial zmieniac ciagle przy zmianie ustawien. gdyby to bylo pomyslane jako ochrona sensora przed zbyt wielkim swiatlem, np. bezposrednie slonce, to mogloby to dzialac automatycznie. Moj kolega ma ta sama kam. i u niego jest tak samo.

Czy forumowicze znaja ten "problem" i czy mialby ktos jakies logiczne wyjasnienie tego? A jak jest w innych modelach NIKON? Telefonowalem do serwisu producenta, jednakze oprocz 15 minut gadaniny pozostalem w punkcie wyjscia... :confused:

Podkreslam: zdjecia w LV wychodza OK, jedynie mnie zastanawia ta przyslona.

Pozdrawiam

GonzoG
08-04-2013, 18:45
Tak jest i tak ma być - z resztą, nie wiem, czy nawet nie jest o tym w instrukcji...

buma2
08-04-2013, 18:47
Tak jest i tak ma być - z resztą, nie wiem, czy nawet nie jest o tym w instrukcji...
Dziekuje, ale w instrukcji nic na ten temat nie znalazlem...

picia78
08-04-2013, 18:54
nie blenda - tylko przysłona
nie wziernik - tylko wizjer ( wziernikiem to chyba odbyt się bada :) ) sorry ale nie mogłem się powstrzymać :)
kolega już niby tak dużo wie, a nie zna podstawowych pojęć nazw części aparatu którego posiada .
nauka, nauka, nauka
pozdrawiam

buma2
08-04-2013, 19:05
nie wziernik - tylko wizjer ( wziernikiem to chyba odbyt się bada :) ) sorry ale nie mogłem się powstrzymać :)
kolega już niby tak dużo wie, a nie zna podstawowych pojęć nazw części aparatu którego posiada .
nauka, nauka, nauka
pozdrawiam

Dziekuje za pouczenie, podstawowe pojecia to mimo wszystko znam. Ale poniewaz zyje w Bawarii, to nieco blednie (jesli chodzi o jezyk polski) okreslam niektore pojecia. Mysle jednak, ze dla wiekszosci forumowiczow sa te pojecia zrozumiale. Rowniez, jak widac nie mam tych typowych "polskich literek", ale jednak chyba tekst jet zrozumialy?

Chetnie sie jeszcze czegos jeszcze naucze, a LV, czyli "Live View" (lub jakos tak), to mialbym pisac "MZ", czyli "Zywy Widok"?...

buma2
08-04-2013, 19:07
Poprawka:
Chetnie sie jeszcze czegos jeszcze naucze, a LV, czyli "Live View" (lub jakos tak), to mialbym pisac "ZW", czyli "Zywy Widok"?...[/QUOTE]

GonzoG
08-04-2013, 19:10
nauka, nauka, nauka
pozdrawiam

Jak byś zwrócił uwagę, to kolega używa naprzemiennie blenda i przesłona...

przesłona = Blende

@buma2:
co do przymkniętej przesłony, to tak jest w każdym Nikonie. Po uruchomieniu LV następuje przymknięcie przesłony do ustalonej wartości. A to dlatego, że nie działa pomiar światła na czujniku, a odbywa się on tylko i wyłącznie na matrycy, więc aby można tego dokonać, przesłona musi być przymknięta. Inaczej nie można by dobrać parametrów ekspozycji.

buma2
08-04-2013, 19:22
@ GonzoG, ponownie dziekuje

Ale ta przeslona nie przymyka sie do "ustalonej wartosci", lecz do wartosci uzytej w ostatnim zdjeciu, np:f16. To mnie wlasnie zastanawia, czyli jesli przedtem pstrykne na f1.8, to potem w LV jest ta blenda (dla "picia78"= przeslona), a jesli pstrykne na f11, to potem w LV znow jest ta "11". Hmmm.... Logiczne wyjasnienie jakies?

kolas
08-04-2013, 19:24
... robisz zdjęcia na 5.6 włączasz LV i dalej masz 5.6 ? Dziwne ;)

buma2
08-04-2013, 19:29
... robisz zdjęcia na 5.6 włączasz LV i dalej masz 5.6 ? Dziwne ;)

tak, dokladnie tak jest! Aczkolwiek, nastepne zdjecie np. z "f8" zostanie poprawnie zrobione, a potem znow po wlaczeniu LV jest przymkniete na "8", czyli "po ostatnim zdjeciu"... To latwo zauwazyc, robiac np. fotke na f16, a potem przelaczyc na LV, od razu widac "mala dziure"

GonzoG
08-04-2013, 19:34
@ GonzoG, ponownie dziekuje

Ale ta przeslona nie przymyka sie do "ustalonej wartosci", lecz do wartosci uzytej w ostatnim zdjeciu, np:f16. To mnie wlasnie zastanawia, czyli jesli przedtem pstrykne na f1.8, to potem w LV jest ta blenda (dla "picia78"= przeslona), a jesli pstrykne na f11, to potem w LV znow jest ta "11". Hmmm.... Logiczne wyjasnienie jakies?

D5100 nie ma możliwości zmiany przesłony przy włączonym trybie LV. Można ją zmienić tylko przy wyłączonym LV.
A zrobienie zdjęcia, to nic innego, jak wyłączenie LV, zrobienie zdjęcia i ponowne włączenie, tyle, że tym razem już z inną przesłoną - czyli ostatnią jak została ustawiona/użyta.

A dlaczego tak jest, bo przesłonę można zmieniać tylko w D800 i D4.

josephebeloki
08-04-2013, 19:35
Z tego co czytałem to w D5100 można sterować przysłoną podczas nagrywania :) Zatem jaki problem?
Bynajmniej tak na optycznych oficjalnie, powtarzam oficjalnie PISZĄ. Sam się zdziwiłem, no ale... :)

picia78
08-04-2013, 19:36
...to potem w LV jest ta blenda (dla "picia78"= przeslona)...

bo dla mnie to jest przesłona :)

GonzoG
08-04-2013, 19:39
Z tego co czytałem to w D5100 można sterować przysłoną podczas nagrywania :) Zatem jaki problem?
Bynajmniej tak na optycznych oficjalnie, powtarzam oficjalnie PISZĄ. Sam się zdziwiłem, no ale... :)

Nie ma żadnych możliwości sterowania przesłoną podczas nagrywania w D5100... no chyba, że ktoś sobie podepnie obiektyw z pierścieniem przesłony.
D5200 i D7100 też nie mają takiej opcji.

A ci co tak piszą, to widzą, że na dole ekranu i się liczba zmienia i są święcie przekonani, że zmienia im się przesłona... ale bądźmy ludźmi i nie wyprowadzajmy ich z błędu, bo się im jeszcze świat zawali...

buma2
08-04-2013, 19:50
bo dla mnie to jest przesłona :)

Kto sie nieco "obil" o fotografie, rozumie co to jest "blenda".

Oj, nauka, nauka, nauka!

buma2
08-04-2013, 19:54

Nawet gdyby bylo, jak piszesz, to mi nie chodzi o "nagrywanie", lecz o fotografowanie. Ale jak juz GonzoG napisal, podobno to sie nie da. Zreszta, ta D5100 sluzy mi do focenia, nagrywanie mnie interesuje marginalnie. Mimo wszystko dziekuje za zainteresowanie sie tematem.

Pozdrawiam

kolas
08-04-2013, 19:59
Przecież wszystko jest ok. Robisz zdjęcia przez wizjer z ustaloną przesłoną i zupełnie normalnie jest że gdy włączysz LV to zostanie tak sama przesłona.
Bo przecież chcesz kontynuować robienie zdjęć tylko w innym trybie. Jak by było inaczej, to było by dla mnie dziwne. Bo skąd aparat miał by wiedzieć jaką chcę mieć przesłonę w LV, losowo, najmniejszą czy jak ?

GonzoG
08-04-2013, 20:04

Oj, nauka, nauka, nauka!

Akurat w języku polskim pojęcie "blenda" ma zupełnie inne znaczenie i nie ma nic wspólnego z przesłoną.
Możliwe, że na Śląsku, gdzie jest dużo naleciałości z niemieckiego jest to używane zamiennie, ale ja nie przypominam sobie, aby się spotkał z takim określeniem przesłony u Ślązaka.

picia78
08-04-2013, 20:05

Oj, nauka, nauka, nauka!

kto się co nie co obił o fotografię wie, że jak ustawi przesłonę na daną wartość np. f3,5 i zrobi zdjęcie, potem przełączy na tryb LV, to ta wartość będzie taka sam jak podczas ostatniego zdjęcia, to chyba oczywiste .

Oj nauka, nauka, nauka :)

edite: blenda==>https://www.google.pl/search?q=blenda&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

buma2
08-04-2013, 20:08
Przecież wszystko jest ok. Robisz zdjęcia przez wizjer z ustaloną przesłoną i zupełnie normalnie jest że gdy włączysz LV to zostanie tak sama przesłona.
Bo przecież chcesz kontynuować robienie zdjęć tylko w innym trybie. Jak by było inaczej, to było by dla mnie dziwne. Bo skąd aparat miał by wiedzieć jaką chcę mieć przesłonę w LV, losowo, najmniejszą czy jak ?

Oj, chyba nieco za malo napisalem. Nawet kiedy wylacze kam. i ja ponownie zalacze, to przyslona pozostaje, nie chodzi mi o blende, jaka mozna odczytac, lecz widac w obiektywie, ze jest "mala dziura" w LV. Gdybym chcial kontynuowac focenie poprzez LV i np. zmienil przyslone, to wowczas ona by sie tez musiala zmienic aktualnie w szkle, a tego nie robi. owszem, podczas "pstrykniecia" sie zmieni, i tak potem znow jest nastepnym razem.

Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam, zyczac super swiatla!

GonzoG
08-04-2013, 20:08
kto się co nie co obił o fotografię wie, że jak ustawi przesłonę na daną wartość np. f3,5 i zrobi zdjęcie, potem przełączy na tryb LV, to ta wartość będzie taka sam jak podczas ostatniego zdjęcia, to chyba oczywiste .

No nie wiem... w Sony SLT tak nie jest.... :razz:

buma2
08-04-2013, 20:14

wlasnie gdyby czytac ze zrozumieniem, to nie byloby nieporozumien. Nie chodzi o USTAWIENIE przyslony po przelaczeniu na LV, lecz o to, ze obiektyw jest FAKTYCZNIE przesloniety, juz podczas patrzenia. I to mnie wlasnie dziwi.

zgera
08-04-2013, 20:35
wlasnie gdyby czytac ze zrozumieniem, to nie byloby nieporozumien. Nie chodzi o USTAWIENIE przyslony po przelaczeniu na LV, lecz o to, ze obiektyw jest FAKTYCZNIE przesloniety, juz podczas patrzenia. I to mnie wlasnie dziwi.

W trybie LV przysłona przymyka się do określonej wartości, zależnie od natężenia światła, ponieważ pomiar jest dokonywany na matrycy.
Jeśli będzie mało światła i aparat ustawi przysłonę 5,6 na długim końcu obiektywu 18-105 to będzie to pełna dziura, nie zauważysz wtedy domkniętej przysłony.
Przez wizjer przysłona zawsze jest otwarta, pełna dziura, domyka się do określonej wartości w trakcie robienia zdjęcia.

limal
10-04-2013, 12:15
D5100 nie ma możliwości zmiany przesłony przy włączonym trybie LV. Można ją zmienić tylko przy wyłączonym LV.
A zrobienie zdjęcia, to nic innego, jak wyłączenie LV, zrobienie zdjęcia i ponowne włączenie, tyle, że tym razem już z inną przesłoną - czyli ostatnią jak została ustawiona/użyta.

A dlaczego tak jest, bo przesłonę można zmieniać tylko w D800 i D4.
Kolego nie pisz bzdur. W D5100 można zmieniać wartość przesłony bez względu na to czy korzystamy z wizjera, czy z LV. Jeśli u Ciebie jest inaczej to puszka do serwisu. Przysłoną nie można sterować przy nagrywaniu filmów.
Pozdrawiam !

GonzoG
10-04-2013, 12:22
Kolego nie pisz bzdur. W D5100 można zmieniać wartość przesłony bez względu na to czy korzystamy z wizjera, czy z LV. Jeśli u Ciebie jest inaczej to puszka do serwisu. Przysłoną nie można sterować przy nagrywaniu filmów.
Pozdrawiam !

Kolego, weź se do ręki aparat, ustaw f/16 czy więcej, włącz LV i spróbuj otworzyć przesłonę...
Jak Ci się uda, to jesteś wielki.

MstrG
10-04-2013, 13:23
Kolego, weź se do ręki aparat, ustaw f/16 czy więcej, włącz LV i spróbuj otworzyć przesłonę...
Jak Ci się uda, to jesteś wielki.

Nie wiem jak jest w D5100, w D7000 w LV można otworzyć bądź przymknąć przysłonę.

GonzoG
10-04-2013, 14:09
Nie wiem jak jest w D5100, w D7000 w LV można otworzyć bądź przymknąć przysłonę.

To sprawdź jeszcze raz - tylko tym razem popatrz się w obiektyw, a nie na liczbę na wyświetlaczu.

MstrG
10-04-2013, 17:53
To sprawdź jeszcze raz - tylko tym razem popatrz się w obiektyw, a nie na liczbę na wyświetlaczu.

Widać się nie zrozumieliśmy. Nie interesuje mnie czy przysłona się zwiększa się bądź zmniejsza w czasie rzeczywistym. Ustawiam na ekranie 2.8 - zdjęcie zrobi się na 2.8, zmienię na 4 - zdjęcie zrobi się z przysłoną 4. Nie muszę wychodzić z trybu LV aby zmienić wartość przysłony.

GonzoG
10-04-2013, 18:02
Widać się nie zrozumieliśmy. Nie interesuje mnie czy przysłona się zwiększa się bądź zmniejsza w czasie rzeczywistym. Ustawiam na ekranie 2.8 - zdjęcie zrobi się na 2.8, zmienię na 4 - zdjęcie zrobi się z przysłoną 4. Nie muszę wychodzić z trybu LV aby zmienić wartość przysłony.

O tym, że parametry ekspozycji dla następnego można zmieniać, to było jeszcze na pierwszej stronie wątku. Chodzi o zmianę przesłony w trakcie LV.

limal
10-04-2013, 23:14
Przecież przy wyłączonym LV też nie zobaczysz pracy przysłony patrząc w obiektyw, bo jest ciągle max. otwarta. Nie rozumiem więc o co Ci chodzi.

GonzoG
10-04-2013, 23:36
Przecież przy wyłączonym LV też nie zobaczysz pracy przysłony patrząc w obiektyw, bo jest ciągle max. otwarta. Nie rozumiem więc o co Ci chodzi.

no właśnie, że nie jest otwarta.
włączając LV jest przymykana do ustawionej wartości, a robiąc zdjęcia na LV, do wartości z ostatniego zdjęcia.

z resztą już 3 raz to piszę w tym wątku.

limal
10-04-2013, 23:51
no właśnie, że nie jest otwarta.
włączając LV jest przymykana do ustawionej wartości, a robiąc zdjęcia na LV, do wartości z ostatniego zdjęcia.

z resztą już 3 raz to piszę w tym wątku.
Coś Ci umknęło, ja napisałem że przy WYŁĄCZONYM LV przysłona jest ciągle otwarta ,do zadanej wartości przymyka się w momencie robienia zdjęcia, i tuż po znów się otwiera. Zresztą już ktoś w tym wątku to wyjaśnił. Nie przeciągajmy tego banalnego tematu, bo nie warto.
Pozdrawiam !

buma2
14-04-2013, 22:16
Zresztą już ktoś w tym wątku to wyjaśnił. Nie przeciągajmy tego banalnego tematu, bo nie warto.
Pozdrawiam !

Byc moze jest ten temat dla kogos banalny, moze jednak kogos to interesuje. Jak sie jednak okazuje, sprawa jest dla wielu gdzie indziej interesujaca i juz zostala dokladnie i logicznie wyjasniona!
Dlaczego namawiac innych do "nie przeciagania tematu"? Po to jest to forum, aby dyskutowac na rozne tematy.

Pozdrowienia dla zainteresowanych forumowiczow!

limal
14-04-2013, 22:56
Byc moze jest ten temat dla kogos banalny, moze jednak kogos to interesuje. Jak sie jednak okazuje, sprawa jest dla wielu gdzie indziej interesujaca i juz zostala dokladnie i logicznie wyjasniona!
Dlaczego namawiac innych do "nie przeciagania tematu"? Po to jest to forum, aby dyskutowac na rozne tematy.

Pozdrowienia dla zainteresowanych forumowiczow!
Propozycja nie przeciągania tematu była skierowana do usera "GonzoG" (dyskusja między nami była banalna) , a nie oceną ogólną . Gdyby mnie on nie interesował, to nie zabierałbym w tej dyskusji głosu.