PDA

Zobacz pełną wersję : NISSIN DI622 MKII - brak błysku, samodzielna naprawa

matty_23
08-04-2013, 16:52
Witam,
mam problem z lampą błyskową Nissin DI622 MKII. Czy znajdzie się na forum osoba, która podejmie się pomocy merytorycznej przy próbie samodzielnej naprawy lampy?

Po uruchomieniu lampy zapala się czerwona dioda Pilot,palnik przesuwa się w stronę dyfuzora i wraca. Nie słychać ładowania lampy. Dioda Pilot cały czas czerwona.
Nie wiem czy to usterka elektroniki czy np. serwa. Istnieje możliwość, że lampa komuś upadla bo nie dało się wysunąć dodatkowego dyfuzora, ale z tym już się uporałem
Proszę o porady co mogę sam sprawdzić, może któryś z elementów na pcb jest uszkodzony i będę sam w stanie go wymienić. Lampa po gwarancji, tak wiem, że mogę ją wysłać do serwisu, ale chciałbym spróbować własnych sił. Z góry dzięki

Jeśli będzie taka potrzeba, to mam nagrany film z tym problemem

jarmer
08-04-2013, 21:15
Czy ty kolego masz pojecie o elektronice? Tam masz wysokie napięcie na kondensatorze i może cię "kopnąć" co nie należy do przyjemności. Jak masz słabe serduszko to.......wolę nie myśleć. Jeśli nie masz pojęcia o elektronice to oddaj komuś co zajmuję się naprawą lamp, zanim trzeba będzie wywalić lampę do śmieci.

matty_23
09-04-2013, 06:43
Dzięki za troskę, ale gdybym nie miał żadnego pojęcia w tym temacie to nawet bym się za to nie zabierał. Z drugiej strony, gdybym wiedział wszystko, to ten temat by nie powstał.
Głównym powodem, dla którego chcę podjąć się sam naprawy, zaraz obok korzyści finansowych i poczucia dumy ;-), jest to, że nie chcę wysyłać lampy na drugi koniec kraju, aby dowiedzieć się, że naprawa będzie nie opłacalna. Chyba, że znacie kogoś kto, naprawia takie lampy w okolicy Zgorzelca (DŚ).