Zobacz pełną wersję : Pierwsza lustrzanka - chęć rozwijania pasji.
maciejasty
08-04-2013, 15:46
Cześć! Jestem kolegą maciejastego i pozwolił mi napisać na jego koncie.
Chciałbym zakupić swoją pierwszą lustrzankę, sumę jaką chce przeznaczyć to ~3000zł. W ten budżet wchodzi BODY + SZKŁO + KARTA PAMIĘCI + STATYW. Najbardziej lubię fotografować coś w plenerze, góry, morze, no ogólnie wszystko! :) Wątków o tym było mnóstwo, ale praktycznie każdy podjął jakąś inną decyzję - to nie wchodzi w grę. Zamierzam kontynuować tą pasję, dlatego myślę o aparacie który będę mógł rozwinąć. Fajnie jak by też nagrywał filmy w FULL HD, no ale nie mam pojęcia jaki będzie najbardziej optymalny.
Od ładnych paru lat fotografuję kompaktem Olympusa, ale nie starcza mi już - potrzebuję czegoś co mogę rozwinąć, coś co mi da wiecej możliwości. Wiem - aparat nie robi ładnych zdjęć, to fotograf je robi, ale wiadomo im coś możemy bardziej rozbudować to nam da o wiele wiecej możliwości. Słyszałem też o silniku który pozwala podłączać starsze obiektywy, ale z tego co pamiętam to te silniczki są tylko w starszych BODY.
Myślałem nad D3200, ale ten aparacik, hmm fajny na rodzinny wypad. D5100 - fajny, fajny - odychlany ekran, matryca z D7000, ale nie wiem czy on też będzie aparatem który za kilka lat będzie czymś zadowalającym. D90 - no nie mam pojęcia, stara konstrukcja, dobra ergonomia - choć jest ciężki, wyświetlacz na górze, pozwoli nie wchodząc w MENU bez problemu sobie przestawiać opcje. Byłem sobie wczoraj z koleżką w sklepie (maciejasty, choć pożyczył mi to konto na kilka dni :P) no i tak samo jak jemu D90 był trochę ciężki, D5100 lżejszy i nieco wygodniejszy. Podobno D90 zapewni dobrą ergonomię, a D5100 lepszy obrazek - choć dla mnie D5100 się lepiej trzyma. Czy jest jeszcze jakiś godny aparat do polecenia w moim budżecie. D7000 - za drogi..
Andrzej1974
08-04-2013, 15:50
Tematów tego typu było i to sporo. Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227031) jest jeden z nich.
P.S. Zdecydowana większość i tak Ci poleci D90... ;-)
Chciałbym zakupić swoją pierwszą lustrzankę, sumę jaką chce przeznaczyć to ~3000zł. W ten budżet wchodzi BODY + SZKŁO + KARTA PAMIĘCI + STATYW. Najbardziej lubię fotografować coś w plenerze, góry, morze, no ogólnie wszystko! :) Wątków o tym było mnóstwo, ale praktycznie każdy podjął jakąś inną decyzję - to nie wchodzi w grę. Zamierzam kontynuować tą pasję, dlatego myślę o aparacie który będę mógł rozwinąć. Fajnie jak by też nagrywał filmy w FULL HD, no ale nie mam pojęcia jaki będzie najbardziej optymalny.
Od ładnych paru lat fotografuję kompaktem Olympusa, ale nie starcza mi już - potrzebuję czegoś co mogę rozwinąć, coś co mi da wiecej możliwości. Wiem - aparat nie robi ładnych zdjęć, to fotograf je robi, ale wiadomo im coś możemy bardziej rozbudować to nam da o wiele wiecej możliwości. Słyszałem też o silniku który pozwala podłączać starsze obiektywy, ale z tego co pamiętam to te silniczki są tylko w starszych BODY.
Myślałem nad D3200, ale ten aparacik, hmm fajny na rodzinny wypad. D5100 - fajny, fajny - odychlany ekran, matryca z D7000, ale nie wiem czy on też będzie aparatem który za kilka lat będzie czymś zadowalającym. D90 - no nie mam pojęcia, stara konstrukcja, dobra ergonomia - choć jest ciężki, wyświetlacz na górze, pozwoli nie wchodząc w MENU bez problemu sobie przestawiać opcje. Byłem sobie wczoraj z koleżką w sklepie (maciejasty, choć pożyczył mi to konto na kilka dni :P) no i tak samo jak jemu D90 był trochę ciężki, D5100 lżejszy i nieco wygodniejszy. Podobno D90 zapewni dobrą ergonomię, a D5100 lepszy obrazek - choć dla mnie D5100 się lepiej trzyma. Czy jest jeszcze jakiś godny aparat do polecenia w moim budżecie. D7000 - za drogi..
Jak chcesz silnik to D90 albo D7000 ale to juz poza budżetem ( już nie wspomnę o D7100 ) ;)
jeśli bez silnika to D5100 świetny aparacik z świetną matrycą
z tego co piszesz to tylko D5100
Słyszałem też o silniku który pozwala podłączać starsze obiektywy, ale z tego co pamiętam to te silniczki są tylko w starszych BODY.
Błąd. Silnik mają aparaty z wyższej półki tj np D90, D7x00, d300/s itp
Czy zamierzasz wykorzystywać tryb M?
maciejasty
08-04-2013, 15:55
Oczywiście, broń Boże tryb AUTO..
Na Twoim miejscu chyba bym kupił D90 + 10-20 + 18-105 + 35/50mm 1.8
Może być nawet w tej kolejności.
Jak źle Ci się trzymało D90 to może być D5100. Pomyśl też nad D3200, który jest niedoceniany na forum.
maciejasty
08-04-2013, 16:03
No nie wiem - ta D5100 fajna, fajna. D90 już odpada, bo mi się go niewygodnie trzyma. A D5100 będzie dobry do rozwijania?
Powiem tak. Doradziłem mojej dziewczynie, która też rozwija swoja pasję w foto na początek D90 + 18-105 + 50 1.8 i jest zaje**ście zadowolona. Na początek leciała na AUTO, ale ja ją katowałem i uczyłem żeby przełączyła się na M, na początku nie było kolorowo, ale metodą prób i błędów dochodziła do dobrego poziomu. Teraz już sprawnie posługuje się przesłona, czasem naświetlania, czułością, WB, lampami i innymi dobrodziejstwami które oferują lustrzanki. Jak na początek to świetny zestaw. Spacer zoom i stałka do portretu, np w plenerze :) .. za ten zestaw w idealnym stanie dała 2400 (zapewne da się zejść jeszcze niżej, ale nie kombinowaliśmy) do tego spokojnie starczy Ci na statyw i kartę, a jak dozbierasz jeszcze trochę gotówki to i na lampę starczy. Ergonomia jest super, czujesz że masz coś porządnego w łapie. D5100 to już taka zabaweczka. Ad matrycy, może trochę stara, ale jako początkujący duuużo z niej wyciągniesz. Możesz mieć problem z wysoką czułością, ale mówię Ci, że jeśli nie jesteś przyzwyczajony to ISO 1600 na prawdę daje radę, a raz byłem zmuszony do ISO 3200, bo marsz w nocy a nie chciałem lampy używać, przy 1.8 może był szum, ale dla mnie było ważniejsze, że mam zdjęcia. Bierz D90 + 18-105 + 50.. Będziesz zadowolony w 101%, poczytaj jeszcze o statywach a karte bierz sandiska i zestaw do rozwijania pasji idealny
Pozdrawiam
Michał :)
[Dodano]
Nie wiem co ty masz za ręce, moja dziewczyna ma kobiece małe rączki i z ergonomii jest bardzo zadowolona.
No nie wiem - ta D5100 fajna, fajna. D90 już odpada, bo mi się go niewygodnie trzyma. A D5100 będzie dobry do rozwijania?
no to uważam, że już odpowiedziałeś Sobie na pytanie, a także uważam, że będzie dobry do rozwijania :)
kupuj na początek z obiektywem 18-105, potem jasna 35tka i lampa może sb 700 i będziesz zadowolony :)
Robson_zg
08-04-2013, 16:14
Potwierdzam słowa pudlox'a . Ja też za namową doświadczonych ludzi z forum , kupiłem D90 18-105 i dokupiłem sobie stałke 35/1.8 . Jestem mega giga zadowolony i polecam własnie ten zestawik D90 + 18-105 , a potem zobaczysz jakiego szkła Ci brakuje .
maciejasty
08-04-2013, 16:31
A co z filmami?
A co z filmami?
D5100 i masz fullHd
odpuść sobie nawet ten d90
Ps. koledzy nie proponujcie już tego D90 nie widzicie, że autor chce filmy ? i to w FullHD tego d90 nie da
maciejasty
08-04-2013, 16:43
Hmm, no nie musi być FULL HD, ale fajnie jak by dosyć przyzwoicie nagrywało :).
maciejasty
08-04-2013, 16:44
Z tego co widzę D90 ma bardzo ładne nagrywanie : http://www.youtube.com/watch?v=eoCZAGpoMmY
No to powiem Ci, że jak kręciłem filmy d90 i stałka to jakość dla mnie była bardzo ok,
Andrzej1974
08-04-2013, 16:45
I tak Ci będzie większość wmawiała, że... tylko D90... ;-)
Edit: A nie mówiłem? ;-)
Powód taki, że D90 to bardzo fajna puszka. Można wymieniać wiele jej zalet.
[Dodano]
Np. dla mnie b ważny argument to drugie pokrętło nastaw. Bardzo przyśpiesza prace z trybem M
maciejasty
08-04-2013, 16:52
To wymieniaj swoje własne zalety jakie odczułeś/aś.
Andrzej1974
08-04-2013, 16:53
Powód taki, że D90 to bardzo fajna puszka. Można wymieniać wiele jej zalet
Nie wątpię. Choć z drugiej strony każda puszka Nikona ma zalety (i wady)... ;-)
maciejasty
08-04-2013, 16:56
Ahh, maciejasty się zdecydował, a ja (kolega) w ogóle nie moge podjąć decyzji.
Zalety D90:
-dobra jakość zdjęć
-ergonomia, fajnie się go trzyma naprawdę
-wizjer
-koła nastaw (dwa to jak dla mnie podstawa przy manualu)
-dobra klawiszologia
-jak dla mnie przejrzyste menu
-całkiem fajne filmy
-górny wyświetlacz (oszczędza energie, bo nie musisz zmieniać ustawień tylko patrzysz na górny ekran, duży wyświetlacz masz wygaszony)
-duży LCD - fajna jakość
-ISO do 1600 dobrze się sprawuje, nie napisałeś że planujesz robić zdjęcia w ciężkich warunkach oświetleniowych więc zakładam, że więcej nie potrzeba, a przy ISO3200 też na upartego do przełknięcia, bo lepszy szum niż brak zdjęcia
-SILNIK! możesz sobie podpiąć stałkę 50 1.8D i cieszyć się portretami z pięknym rozmyciem :) (na D5100 nie będzie działał AF)
na razie to tyle, jak coś sobie przypomnę to dopiszę.. A i mówię, że to moje zalety w D90, a nie porównanie czy wyższość nad D5100
maciejasty
08-04-2013, 17:08
Jak z autoFocusem?
Będziesz zadowolony,
patrz PM
Weź d90 i tak nie będziesz pewnie robił na tym etapie dużych odbitek (o ile będziesz robił jakie kolwiek :) ) a i jeżeli nie będziesz ogladał fragmentów zdjęć na xxx krotnym powiększeniu przy wyższym iso >800 to Wystarczy Ci w zupełności. Lepiej zbieraj na dobre obiektywy. Chyba, że będziesz sporo filmował to ustawiania ręczne ostrości upierdliwe, no ale to początki filmowania w lustrzankach sprzed ładnych paru lat więc cos za coś :)
dezerter_27
08-04-2013, 19:34
Ty kup d90 a kolega jak już się zdecydował na d5100 to ok, teraz popstrykajcie sobie i jak wam coś będzie brakować to się będziecie uzupełniali/wymieniali. I wszystko w temacie:) wydaje mi się że to najlepsze wyjcie.
maciejasty
08-04-2013, 19:37
Czyli będę zadowolony :)? Według mnie odychylany ekranik jest zbędny, bo rzadko nagrywam, a zdjęcia robie przez wizjer :). Wole jak jest coś stabilnego.
Wizjer lepszy jest w D90. Ten z D5100 nie jest zły, ale nie tak dobry jak w starszej puszce, poza tym D90 posiada dużo lepszą ergonomię i sam fakt, że nadal jest produkowany o czymś świadczy. To naprawdę dobra puszka. Radzę przemyśleć jednak zakup D90.
No to powiem Ci, że jak kręciłem filmy d90 i stałka to jakość dla mnie była bardzo ok,
Powód taki, że D90 to bardzo fajna puszka. Można wymieniać wiele jej zalet.
[Dodano]
Np. dla mnie b ważny argument to drugie pokrętło nastaw. Bardzo przyśpiesza prace z trybem M
Zalety D90:
-dobra jakość zdjęć
-ergonomia, fajnie się go trzyma naprawdę
-wizjer
-koła nastaw (dwa to jak dla mnie podstawa przy manualu)
-dobra klawiszologia
-jak dla mnie przejrzyste menu
-całkiem fajne filmy
-górny wyświetlacz (oszczędza energie, bo nie musisz zmieniać ustawień tylko patrzysz na górny ekran, duży wyświetlacz masz wygaszony)
-duży LCD - fajna jakość
-ISO do 1600 dobrze się sprawuje, nie napisałeś że planujesz robić zdjęcia w ciężkich warunkach oświetleniowych więc zakładam, że więcej nie potrzeba, a przy ISO3200 też na upartego do przełknięcia, bo lepszy szum niż brak zdjęcia
-SILNIK! możesz sobie podpiąć stałkę 50 1.8D i cieszyć się portretami z pięknym rozmyciem :) (na D5100 nie będzie działał AF)
na razie to tyle, jak coś sobie przypomnę to dopiszę.. A i mówię, że to moje zalety w D90, a nie porównanie czy wyższość nad D5100
Będziesz zadowolony,
patrz PM
Weź d90 i tak nie będziesz pewnie robił na tym etapie dużych odbitek (o ile będziesz robił jakie kolwiek :) ) a i jeżeli nie będziesz ogladał fragmentów zdjęć na xxx krotnym powiększeniu przy wyższym iso >800 to Wystarczy Ci w zupełności. Lepiej zbieraj na dobre obiektywy. Chyba, że będziesz sporo filmował to ustawiania ręczne ostrości upierdliwe, no ale to początki filmowania w lustrzankach sprzed ładnych paru lat więc cos za coś :)
Wizjer lepszy jest w D90. Ten z D5100 nie jest zły, ale nie tak dobry jak w starszej puszce, poza tym D90 posiada dużo lepszą ergonomię i sam fakt, że nadal jest produkowany o czymś świadczy. To naprawdę dobra puszka. Radzę przemyśleć jednak zakup D90.
Abstrahując od genialności D90, to mam wrażenie, że nikon sponsoruje te posty :)
Ja tu czegoś nie rozumiem, czy wy chcecie na siłę, żeby kupił dany model :)
bez urazy ja nie neguję tej puszki ale może dajcie szansę innym puszkom :)
Andrzej1974
08-04-2013, 20:02
Czyli będę zadowolony :)? Według mnie odychylany ekranik jest zbędny
Raz koledze się podoba ten odchylany ekranik w D5100 a innym razem już nie. Raz kolega pisze, że D90 odpada, bo mu się go niewygodnie trzyma... ale znając życie to na 99,99% wybierze... D90. Czyż nie tak? ;-)
Andrzej1974
08-04-2013, 20:05
Abstrahując od genialności D90, to mam wrażenie, że nikon sponsoruje te posty :)
Ja tu czegoś nie rozumiem, czy wy chcecie na siłę, żeby kupił dany model :)
bez urazy ja nie neguję tej puszki ale może dajcie szansę innym puszkom :)
Prawie w każdym temacie typu AparatX vs AparatY wygrywa, bez względu na wiek, "jedyna słuszna opcja". :-)
P.S. Dziwię się, że Nikona produkuje inne aparaty. Mógł zostać wyłącznie przy "nieśmiertelnym" D90 i wszyscy byliby zadowoleni. ;-)
maciejasty
08-04-2013, 20:23
No to w końcu jaki wybrać?
Ten, który Tobie bardziej odpowiada.
Masz wybór pomiędzy D5100 a D90, poczytaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=179105
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=213577
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196674
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188547
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226466
Rzuć monetą orzeł d5100 reszka d90 :) chociaż powiedz co wypadło :P
Andrzej1974
08-04-2013, 20:28
Wybór zawsze jest trudny. To Ty musisz wiedzieć, czego chcesz. Ja też długo się wahałem pomiędzy D90 a D5100 i... wybrałem ten drugi. Ale Ty na mnie nie patrz bo ja jestem jedynie "początkującym Nikoniarzem". ;-)
Edit:
1. Weź kartkę papieru, długopis i - po zapoznaniu się tematami zapodanymi przez MstrG - wypunktuj plusy i minusy obu aparatów. ;-)
2. Jak Ci wyjdzie równowaga to pozostanie Ci metoda zapodana przez sasz87. ;-)
3. Nie zapomnij na końcu pochwalić się, co wybrałeś.
maciejasty
08-04-2013, 20:35
Bardziej się skłaniam ergonomii i tym "lepszym" funkcją D90. Tak naprawdę lepiej mi się trzyma D5100, ale zobaczymy.
Bardziej się skłaniam ergonomii i tym "lepszym" funkcją D90. Tak naprawdę lepiej mi się trzyma D5100, ale zobaczymy.
Może to Ci coś podpowie:
http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D90
Tak naprawdę lepiej mi się trzyma D5100, ale zobaczymy.
Trudno mi w to uwierzyć co piszesz, zrozumie wszystkie argumenty, to że D5100 jest lżejszy, niewiele ale jest, ale żeby lepiej się go trzymało od D90 to w to nie wierzę.
cz4rnuch
08-04-2013, 20:42
...poza tym D90 posiada dużo lepszą ergonomię i sam fakt, że nadal jest produkowany o czymś świadczy. Głowy sobie nie dam obciąć bo może coś się zmieniło, ale D90 chyba od połowy roku 2011 nie jest już produkowany przynajmniej wg nikon rumors oraz japońskiej strony Nikona <<klik>> (http://nikonrumors.com/2011/05/15/nikon-d90-is-now-officially-discontinued.aspx/) i <<klik>> (http://www.nikon-image.com/products/discontinue/camera/)
Ja Ci powiem D5100, a ktoś inny D90 :)
A Ty zrób tak odpowiedz sobie, co byś wolał:
śrubokręt i większa możliwość podpięcia szkieł,
lepsza ergonomia, guzikologia,dwa pokrętła,
górny wyświetlacz, który na prawdę jest super sprawą,
czy:
lepsza matryca,
mniejsze wymiary(czyt. słabsza ergonomia, ale zależy jak dla kogo)
lepsza jakość nagrań video,
a potem pojechać i namacalnie dotknąć te dwie puszki i wybrać która Ci lepiej pasuje, jaką wybierzesz taka będzię dla Ciebie najlepszym wyborem i na pewno będziesz z niego zadowolony. I myślę, że na tym temat można zakończyć z naszej strony, teraz decyzja pozostała do Ciebie i koniec. Życzę trafnego wyboru :)
Głowy sobie nie dam obciąć bo może coś się zmieniło, ale D90 chyba od połowy roku 2011 nie jest już produkowany przynajmniej wg nikon rumors oraz japońskiej strony Nikona <<klik>> (http://nikonrumors.com/2011/05/15/nikon-d90-is-now-officially-discontinued.aspx/) i <<klik>> (http://www.nikon-image.com/products/discontinue/camera/)
Nie zmienia to faktu że nadal jest w sprzedaży, z dostępnością D90 nie ma problemu.
Andrzej1974
08-04-2013, 20:48
Ergonomia ergonomią ale czy np. jakość obrazu jak z D7000 nie jest dla Ciebie ważna? Tak przy okazji dodam, że w D5100 tak źle z tą ergonomią nie jest. Ja ze średniej wielkości dłońmi, czy żona z mniejszymi nie narzekamy. Aparat ten trzyma się bardzo dobrze ze standardowym kitem czy 35-tką.
Głowy sobie nie dam obciąć bo może coś się zmieniło, ale D90 chyba od połowy roku 2011 nie jest już produkowany przynajmniej wg nikon rumors oraz japońskiej strony Nikona <<klik>> (http://nikonrumors.com/2011/05/15/nikon-d90-is-now-officially-discontinued.aspx/) i <<klik>> (http://www.nikon-image.com/products/discontinue/camera/)
Szok! A ja jeszcze niedawno pisałem, że Nikon powinien ten aparat produkować jeszcze długo... ;-)
maciejasty
08-04-2013, 20:57
to wybieram d5100
Andrzej1974
08-04-2013, 21:02
to wybieram d5100
Tak szybko zapoznałeś się z tematami zapodanymi przez MstrG? Pamiętaj, że to Twoje pieniądze i Twój wybór. Ja tylko mogę Ci życzyć trafnego wyboru i miłego focenia. Co niniejszym czynię. :-)
Nie zmienia to faktu że nadal jest w sprzedaży, z dostępnością D90 nie ma problemu.
Nie ma problemu z dostepnoscia, bo sprzedaje sie pewnie już tylko w biednych krajach...
:)
dezerter_27
08-04-2013, 21:06
A ja to polecam d40 jak ci nie bedzie pasował lub znudzi ci się już pstrykanie to sprzedaż bez straty.
Coś tak czuje że kolega se jaja robi. Bo jak było macane już i tyle tematów już o tym było to nie sposób nie wybrać.
Nie ma problemu z dostepnoscia, bo sprzedaje sie pewnie już tylko w biednych krajach...
Czyli u Nas :) że nikt jeszcze z Niemiec nie ciągnie jakiś lepszych puszek. Oni pewnie D700 do utylizacji juz oddają :)
maciejasty, jeśli dla Ciebie lepsza ergonomia, śrubokręt, dodatkowy monochromatyczny wyświetlacz i lepszy wizjer nie są atutami przemawiającymi na korzyść D90 to wybierz D5100. Zyskasz troszkę lepsze używalne ISO, lepszą jakość obrazka, lepszą głębię kolorów, lepszy DR, filmy FullHD - nie są to jednak jakieś oszałamiające różnice.
maciejasty
08-04-2013, 21:45
Ale D90 starszy i drozszy.
Ale D90 starszy i drozszy.
Mój post nie miał na celu pokazanie Ci wyższości D90, bo jej nie będzie w obrazku, jest tylko w ergonomii. Zarówno D90 jak i D5100 da Ci wiele frajdy. Główne wady i zalety wypisałem w poprzednim poście, wybór należy do Ciebie.
Jak dla mnie to zabójstwo używanie trybu M z jednym kołem nastaw.. Dziwne, że kolega maciejasty był w rozmowie ze mną przekonany do wyboru, a teraz obrót o 180 stopni. No cóż nic tu po mnie tym temacie. Swoje pięć groszy dodałem i zapewne wtajemniczony w świat lustrzanek, nasz kolega dokona dobrego wyboru..
A tak poza tym jestem ciekawy tej lepszej ergonomii d5100 z ciężkimi teleobiektywami <myśli>
maciejasty
08-04-2013, 22:39
Przepraszam was za mojego kolege. Usunąłem mu dostęp do konta. Sam mu wszystko wyjasnie.
No to może ja się wypowiem w tym temacie :).
D90 - jeśli cenimy sobię szybki wybór ustawień na górnym ekraniku, lepszy wizjer, porządniejszy grip i obudowę, silnik w korpusie, starsze TAŃSZE obiektywy itp. to bierzemy D90
D5100 - jeśli jednak chcemy jakąś nowość, filmy w FULL HD w bdb. jakości, zmiana przysłony w trakcie filmowania, uchylany ekranik, lepszą matrycę co wiąże się z lepszymi szkłami, a nie KITowymi, kilka bajerasków. Minus jest taki, że jak chcemy zmienić jakąś ważniejszą opcje, musimy wchodzić do MENU, a np. na meczu siatkarskim akcje potrafią trwać kilka sekund i szybciej zmienia się na górnym ekraniku.
Wychodzi na to, że:
filmy, ekranik, bajery, matryca, droższe szkła - D5100
górny ekranik, szybsze zdjęcia seryjne, tańsze szkła, więcej starszych akcesorii (tańszych), lepszy wizjer, ergonomia (nie potrzeba do wszystkiego wchodzić w menu) - D5100
Ja się nadal zastanawiam (to już ja, nie kolega :P). Aparaty są bardzo podobne do nauki (na początku nie odczujemy zbyt wielkiej różnicy). Później odkryjemy czego nam tak na prawdę potrzeba. Przypominam iż te lepsze body maja silniki. Tak, że szkła po D90 będę odpowiednie. Sam stoję przed takim samym wyborem, jeszcze się muszę zastanowić.
Nie czytałem całego wątku, ale musi być Nikon?
Miedzy D90, a D5100 chyba bym poszedł w C lub P.
maciejasty
09-04-2013, 12:27
no to proponuj :)
filmy, ekranik, bajery, matryca, droższe szkła - D5100
górny ekranik, szybsze zdjęcia seryjne, tańsze szkła, więcej starszych akcesorii (tańszych), lepszy wizjer, ergonomia (nie potrzeba do wszystkiego wchodzić w menu) - D5100
Bardzo ciekawe wnioski ;)
maciejasty
09-04-2013, 12:49
biegły to co z tymi Canonami, mój Boże co za błąd zamiast D5100 w drugiej linijce ma być D90 :)
Co tu proponować w kwocie chyba było 3000pln!, zaglądasz do sklepu i ...
masz:
body 600D - 1900
body 650D - 2400
body Kx - 1800
Chyba wymienione aparaty, są zdecydowanie nowsze od Nikona.
maciejasty
09-04-2013, 13:00
600D będzie lepszym rozwiązaniem niż D5100 albo D90?
Między 600, a 90 masz 3 lata różnicy w elektronice można nazwać to przepaścia ;)
d5100 - 600 - tu różnica 2 miesięcy, za to 600 nie jest kastratem jak 5100
Porównać możesz sobie parametry tu (http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=1182&add1=764&add2=1373)
Na koniec, wszystkie te aparaty robią zdjęcia.
A nawet w doświadczonych rękach, mogą pokazywać lepsze zdjęcia od swoich obecnych wyższych modeli ;)
Jeszcze jest jedno, wielkość body i jak się go trzyma!
Jedni tak wybierają aparaty i mówią że mniejsze body to jest niewygodne, choć Ci sami będą się*zachwycać aparatami typu fuji X100 gdzie tego się nie trzyma prawie - taki paradoks ;)
600D będzie lepszym rozwiązaniem niż D5100 albo D90?
650D jest bezpośrednim konkurentem D5100 i nie, nie jest od niego lepszy, o 600D nawet nie wspominam.
Za 650D w porównaniu do D5100 przemawia tylko AF z 9 punktami krzyżowymi i dotykowy ekranik.
W D5100 będzie lepsze używalne ISO, DR, głębia kolorów i jakość obrazka.
//edit
Między 600, a 90 masz 3 lata różnicy w elektronice można nazwać to przepaścia ;)
d5100 - 600 - tu różnica 2 miesięcy, za to 600 nie jest kastratem jak 5100
D90 powinieneś porównać do 50D.
Możesz MstrG jaśniej przedstawić róznicę?
Trochę zagadkowo piszesz, sam się chętnie dowiem co miałeś na myśli "650D jest bezpośrednim konkurentem D5100 i nie" i "o 600D nawet nie wspominam." jeśli 600 i 650 ma tę samą matrycę!
Mowa o zdjęciach, bo wideo bije Nikona ;)
Trochę zagadkowo piszesz, sam się chętnie dowiem co miałeś na myśli "650D jest bezpośrednim konkurentem D5100 i nie" i "o 600D nawet nie wspominam." jeśli 600 i 650 ma tę samą matrycę!
Która jest gorsza od D90, nie mówiąc już o D5100: http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/692|0/%28brand2%29/Canon/%28appareil3%29/439|0/%28brand3%29/Nikon
maciejasty
09-04-2013, 13:39
No to nie rozumiem. Czyli wybór rozszerza się do D90, D5100, 600D (?)
Hmm, tabelki!
Mam uwierzyć że D5100 będzie robił najlepsze foty z tych wszystkich ;)
To życzę powodzenia przy wyborze aparatu :)
Możesz MstrG jaśniej przedstawić róznicę?
Mowa o zdjęciach, bo wideo bije Nikona ;)
600D i 650D maja taka samą matrycę, gorszą od D5100.
Napisz co jest lepszego w 650D od D5100, napisałem wcześniej:
Za 650D w porównaniu do D5100 przemawia tylko AF z 9 punktami krzyżowymi i dotykowy ekranik.
W D5100 będzie lepsze używalne ISO, DR, głębia kolorów i jakość obrazka.
650D jest lepszy od D5100 tylko pod względem AF, 600D nie jest lepszy w niczym - dlatego o nim nie wspominam.
Którego modelu konkurentem jest 650D w Nikonie wg Ciebie?
maciejasty
09-04-2013, 13:43
Oj, chyba lepiej brać nowszą konstrukcję?
No ale co z tym Canonem?
No ale co z tym Canonem?
A co ma być? Niech biegly napisze nam co przemawia za 650D względem D5100 lub 50D względem D90.
Przewagi jednego nad drugim modelem wypisałem wyżej. Co chcesz jeszcze wiedzieć?
maciejasty
09-04-2013, 14:03
Nie no bo, ani z gruszki, ni z pietruszki nagle jakaś dyskusja zaczeła się o Canonie, kompletnie nie wiem o co chodzi :). Wybór padnie na D5100.
Ja nie chcę licytować, który aparat jest lepszy pod względem tabelki lub nie wiem czego jeszcze!
Tylko mam budżet określony i dokonuję wyboru.
600D i stałka 28mm f/2.8 = okolo 3000pln
Jeśli chcesz patrzeć na najlepsze obrazki z tych trzech aparatów, to wygrywa D90 (http://greg77.net) - nie widziałem lepszych zdjęć z całej trójki
sebjak92
09-04-2013, 14:05
Zdecydowanie uważam tak jak inni, kup sobie D90 w zestawie z 18-105, teraz są naprawdę w fajnej promocji. Sam posiadam taki zestaw i jestem zadowolony, w tej chwili przymierzam się do kupna szkła 300mm.
maciejasty
09-04-2013, 14:05
Ale Canon 600D z 18-135mm kosztuje około 3000zł, a D5100 z 18-105mm kosztuje 2300zł za co 700 przeznaczę może na jakąś stałkę i statyw oraz kartę pamięci.
za co 700 przeznaczę może na jakąś stałkę i statyw oraz kartę pamięci.
Chyba tylko na stałkę - musi być z silnikiem i kartę (około 600zł za używkę 35 lub 50mm 1.8g + karta), lub statyw (około 300 za statyw - np.Silk pro 330DX) i kartę
Ja nie chcę licytować, który aparat jest lepszy pod względem tabelki lub nie wiem czego jeszcze!
Ja też nie mam zamiaru się licytować, ale skoro proponujesz coś innego fajnie by było, abyś w jakiś sposób umotywował dlaczego wg Ciebie jest to lepszy wybór.
Tylko mam budżet określony i dokonuję wyboru.
600D i stałka 28mm f/2.8 = okolo 3000pln
D5100 + 18-105VR + 35mm f/1.8 = 3000zł
Uważam, że będzie to dużo lepszy wybór od podanego przez Ciebie.
Jeśli chcesz patrzeć na najlepsze obrazki z tych trzech aparatów, to wygrywa D90 (http://greg77.net) - nie widziałem lepszych zdjęć z całej trójki
Niesamowite, a dzieli je 3-letnia przepaść w elektronice ;)
Tak samo uważam, że D90 jest tu świetnym wyborem, co napisałem już chyba na pierwszej stronie. Autor jednak "macał" oba modele (D90 i D5100) i lepiej mu leży D5100.
sebjak92
09-04-2013, 14:18
zdublowany post, proszę skasować. dziękuje
maciejasty
09-04-2013, 14:20
Ale D90 nie leży mi najlepiej, a wygoda chyba najważniejsza.
Ale D90 nie leży mi najlepiej, a wygoda chyba najważniejsza.
Nie wiem nad czym się zastanawiasz, bierz D5100 - względem D90 tracisz tylko dodatkowe kółko, śrubokręt i wyświetlacz monochromatyczny. Choć akurat dla mnie to są ważne rzeczy, dla Ciebie niekoniecznie, szczególnie, że to Twoja pierwsza lustrzanka.
Biorąc D5100 zyskasz teoretycznie trochę lepszy obrazek.
Na koniec, wszystkie te aparaty robią zdjęcia.
A nawet w doświadczonych rękach, mogą pokazywać lepsze zdjęcia od swoich obecnych wyższych modeli
Czytamy dokładniej ;)
dlaczego wg Ciebie jest to lepszy wybór.
Daje uniwersalność szkieł, jak D90 i nowszy!
Fajnie było namieszać, życzę powodzenia
Andrzej1974
09-04-2013, 14:26
650D jest bezpośrednim konkurentem D5100 i nie, nie jest od niego lepszy, o 600D nawet nie wspominam.
Być może się mylę, ale czy nie jest tak, że:
- Canon 600D jest konkurentem Nikon D5100,
- Canon 650D jest konkurentem Nikon D5200?
maciejasty
09-04-2013, 14:28
Raczej, nie w 650D jest dotykowy ekran.
Daje uniwersalność szkieł, jak D90 i nowszy!
Fajnie było namieszać, życzę powodzenia
To ma być pierwsza jego lustrzanka, wątpię aby wyszedł poza 18-105 i 35mm 1.8, czy tam tamrona 17-50. Raczej nie będzie podpinać np Nikkora AF 80-200.
//edit
Być może się mylę, ale czy nie jest tak, że:
- Canon 600D jest konkurentem Nikon D5100,
- Canon 650D jest konkurentem Nikon D5200?
Bardziej mi tu chodziło o segment i relację ceny niż konkretny model. D5200 jednak jest droższy od reszty i nie mieści się w zakładanym w temacie budżecie.
A co to za róznica, szukasz aparatu do 3000pln.
A jak nie było Nikona D5000, to 450dD/500D czyją konkurencją był dla nikona?
Widze że większość rankingiem szukamu aparatu, a nie taki jaki nam odpowiada ;)
To ma być pierwsza jego lustrzanka
Zakładasz że autor już myśli o drugiej za dwa lata ;)
Sam zaczynałem od kastrata i dla tego uważam że te dwa aparaty są lepszym wyborem.
To patrząc na ofertę Nikona, można zaproponować D3200, jedno z najnowszych dzeci Nikona!
Body chyba 1800 .
Andrzej1974
09-04-2013, 14:36
D5100 + 18-105VR + 35mm f/1.8 = 3000zł
Z 18-55 VR zamiast 18-105 VR cena zestawu jeszcze spadnie o kilka stówek. ;-)
Bardziej mi tu chodziło o segment i relację ceny niż konkretny model. D5200 jednak jest droższy od reszty i nie mieści się w zakładanym w temacie budżecie.
Ceny za body wyglądają tak:
- Nikon D5100 ok. 1590 zł,
- Canon 600D ok. 1845 zł,
- Canon 650D ok. 2160 zł,
- Nikon D5200 ok. 2630 zł.
Patrząc na to zestawienie wybór dla mnie jest... OCZYWISTY.
A co to za róznica, szukasz aparatu do 3000pln.
Dla Ciebie lepszym wyborem jest 600D + 28mm 2.8, dla mnie lepszym D5100 + 18-105VR + 35mm 1.8.
Tylko w jakim aspekcie będzie przewaga Canona?
D5000 to następca D60, wiec jego?
:roll:
Skoro mam inne zdanie niż Ty, to znaczy, że patrzę na rankingi a Ty wybierasz aparat, który bardziej ci odpowiada... LOL
Zakładasz że autor już myśli o drugiej za dwa lata ;)
Przecież wg Ciebie to przepaść w elektronice :D
Równie dobrze może zamiast rzeczonego 80-200 kupić sigmę lub tamrona 70-200.
Sam zaczynałem od kastrata i dla tego uważam że te dwa aparaty są lepszym wyborem.
Ja też w Nikonie zaczynałem od body pozbawionego śrubokręta, co to zmienia?
Rozumiem, że dla Ciebie główną przewagą 600/650D nad D5100 jest napęd AF. Za różnice w cenie zakupu body można dołożyć do szkła z af-s.
To patrząc na ofertę Nikona, można zaproponować D3200, jedno z najnowszych dzeci Nikona!
Body chyba 1800 .
To patrząc na ofertę Canona można zaproponować 1100D :)
Tylko w jakim aspekcie będzie przewaga Canona?
Taki wątek był kiedyś na forum i toczył się*kilometrami ;) Nikon vs Canon - warto poszukać
D5000 to następca D60, wiec jego?
D80 i D90, tak to szło
To patrząc na ofertę Canona można zaproponować 1100D
W końcu jak widać cena, tu gra role!
Ty wybierasz aparat, który bardziej ci odpowiada... LOL
O tak: szukam, porównuje i pobieram Rawy dla zabawy
Co do przepaści mojej w elektronice ,to sam możesz porównać nowszy model od tego co masz w stopce ;)
I chyba zrozumiesz, o co mi chodzi.
Taki wątek był kiedyś na forum i toczył się*kilometrami ;) Nikon vs Canon - warto poszukać
Ale co mnie interesuje wątek Canon vs Nikon? Tu mamy konkretny budżet i konkretne propozycje:
Twoja 600D + 28mm f/2.8
moja D5100 + 18-105VR + 35mm 1.8
D80 i D90, tak to szło
D7000 jest następcą D80 i D90.
W końcu jak widać cena, tu gra role!
Nie cena. Rolę gra towar, który możemy kupić za zaplanowany budżet.
Co do przepaści mojej w elektronice ,to sam możesz porównać nowszy model od tego co masz w stopce ;)
I chyba zrozumiesz, o co mi chodzi.
To Ty napisałeś o przepaści w elektronice. Teraz podważasz swoje zdanie?
Ująłem to ogólnikowo "o przepaści"bo piszemy wciąż o tym samym (chyba), a teraz ty to odebrałeś inaczej - i tak powstają plotki
Dziękuje
Tyle miałem do napisania ;)
maciejasty
09-04-2013, 16:16
Co z tego jak Canony mają silnik, jak modele które by wchodziły w rachubę kosztują o 500zł, a ja sobie na to nie moge pozwolić ;). Jeśli chciałbym zacząć dyskusję
o Canonach, to dawno bym założył wątek na Canoniarzach, a, że celuję w system Nikona to tyle. Już prędzej D5100 do D90 niż D3200.
Andrzej1974
09-04-2013, 16:27
Czy w końcu już coś wybrałeś?
maciejasty
09-04-2013, 16:30
Nie, jeszcze nie. Kupię w czerwcu. Głównie u mnie jest spór między D90, a D5100. Czytam cały czas testy, recenzje, porównania, opinie i nic. Każdy wybiera co innego, a ma potrzeby takie jak ja. Ale raczej wybiorę D5100, bo jest tańszy o 400zł, a za te pieniądze i za dołożone mogę kupić coś sensownego.
Czy taki Tamron będzie pasował do D5100: http://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-af-70-300-mm-f-4-5-6-di-ld-macro-1-2-nikon.bhtml
sokolnik
09-04-2013, 16:47
obawiam się że do czerwca założysz jeszcze kilka tematów "które body wybrać?" albo kupisz i tak co innego...kwiecień, maj, czerwiec :) a może lipiec :)
już założyłeś 2, dzień po dniu.
1 - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227031
2 - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227218
jak nie Ty, to jakiś twój kolega, koleżanka, siostra, brat itp :)
pozdro
Andrzej1974
09-04-2013, 17:07
Czy taki Tamron będzie pasował do D5100: http://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-af-70-300-mm-f-4-5-6-di-ld-macro-1-2-nikon.bhtml
A czy patrzyłeś, w linku, który podałeś, co pisze na zakładce Pasuje do? ;-)
Co z tego jak Canony mają silnik, jak modele które by wchodziły w rachubę kosztują o 500zł, a ja sobie na to nie moge pozwolić ;). Jeśli chciałbym zacząć dyskusję
o Canonach, to dawno bym założył wątek na Canoniarzach, a, że celuję w system Nikona to tyle. Już prędzej D5100 do D90 niż D3200.
Piszesz to jako Maciejasty, czy jesteś Kolegą, tutaj został założony wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227031
można było się podpiąć do tematu a nie zakładać następnego, pachnie mnie to jakąś prowokacją.
maciejasty
09-04-2013, 17:36
To powachaj bardziej nic nie smierdzi.
Twoje wypowiedzi świadczą o Twojej kulturze, raczej o jej braku.
sokolnik
09-04-2013, 17:43
można było się podpiąć do tematu a nie zakładać następnego, pachnie mnie to jakąś prowokacją.
dobrze pisze że 3ba było się podpiąć do tematu.
trochę się opanuj. pomagamy, piszemy, doradzamy i co? zero kultury
maciejasty
09-04-2013, 18:26
spierdalaj tepy ****
spierdalaj tepy ****
Zostawiam, żeby inni widzieli i mogli uczyć się jakże wysokiej kultury, wyrabiając sobie przy okazji o Tobie zdanie. Kolejny tego typu wyskok kończy się lotem koszącym z forum.
sokolnik
09-04-2013, 18:37
Zostawiam, żeby inni widzieli i mogli uczyć się jakże wysokiej kultury, wyrabiając sobie przy okazji o Tobie zdanie. Kolejny tego typu wyskok kończy się lotem koszącym z forum.
jesteś(cie) bardzo wyrozumiali. Dla przykładu trzeba było usunąć a nie bawić się w karteczki.
a ja jeszcze na PW mu doradzałem ehhhh :/
To był pierwszy raz, nie można od razu stosować najcięższych kar. Co innego w przypadku recydywy.
Prosiłbym też innych nie ciągnąć dalej tematu. Dzięki za wyrozumiałość.
dezerter_27
09-04-2013, 18:48
już pisałem kilka stron wcześniej ze se robi gościu jaja na forum
byłem chwilkę przed południem było chyba 7 stron teraz się zrobiło 11 jeszcze ktoś dodał oliwy do ognia że canon lub pentax
zrobił się mętlik
jestem za j.w.
Dobra… kłódka. Widzę, że zaczyna się biadolenie i przybędzie kolejnych 10 stron komentarzy komentujących komentarze i komentarze do komentarzy.