PDA

Zobacz pełną wersję : Kompletowanie wyposażenia mojego studia - moje pytania

almadril
08-04-2013, 02:41
Drodzy Nikoniarze!

To mój pierwszy post dlatego pozwolę się przedstawić. Na forum jestem nowicjueszem i początkującym fotografem hobbistą o zapędach na fotografa - wolnego strzelca.
Nazywam się Bartek, fotografią interesowałem się od zawsze.Przez ostatnie 4 lata cykałem cyfówką Samsungiem. Obecnie mieszkam na stałę w Dublinie gdzie też skończyłem ostatnio kurs fotograficzny.

Wkręciłem się mocno w lampy błyskowe, fotografię studyjną i portretową. Na razie dorobiłem się SB-700, a teraz kupuje SB-900. Na dniach zakupiłem blendę i chcę kupić sobie podstawowy zestaw nasadek na lampy: soft box, beauty dish, odbłyśnik, snoot. Zacząłem od prostego statywu Vivitara (blastikowy prosty, dostałem od kumpla na urodziny)
Ostatnio dorobiłem się statywu Manfrotto XB pro B z głowicą joystickiem.
Mam też dwa odbiorniki Pixel Soldier i nadajnik bez TTL.

Myślę o dojeżdżaniu do ludzi i robieniu sesji w domach, w przyszłości stworzeniu swojego małego studia.

Mam podstawowych 6 pytań:

1. Czy ten osprzęt starczy mi do robienia profesjonlnyuch sesji?
2. Które nasadki waszym zdaniem się sprawdzają najlepiej i w jakich sytuacjach - interesują mnie opinie i sugestie osób, które z tego korzystają.
3. Czy parasolki też należy/trzeba mieć? Czy można się bez nich obejść?
4. Co z dużymi ekranami odbijającymi? Czy są konieczne
5. Czy uważacie, że na początku muszę mieć koniecznie odbiorniki z TTL. czy da radę bez nich?
6. Nie mam jeszcze stałki 50mm, posiadam manualną stałę 50mm, obiektywy mam takie 18-55 Nikkor F3.5, Nikkor 18-200mm F3.5 i Nikkor 55-300mm F.4. Czy mogę dużo zdziałać z 18-55mm czy uważacie, że trzeba szybko zainwestować w stałkę 50mm F. 2.8?

Dodam, że na razie robiłem tylko sesję na kursie z dwoma lampami i PIERWSZĄ SAMODZIELNĄ SESJĘ mojej mamie ze stałką 50mm i jedną lampą. Nie byłem jednak do końca zadowolony.
Nie pomyślałem bowiem, że mogę użyć przecież 18-55mm i zrobić rozmycie tła.

Bardzo Was proszę o odpowiedzi, sugestie i wszystkie rady jakie możecie mi udzielić. Z góry ślicznie dziękuje.

Bartek

ThomasVoland
08-04-2013, 03:52
Będzie spam, ale wejdź sobie na moją stronę do której link mam w stopce, bo masz tam odpowiedź na każde z tych pytań i prawdopodobnie na kolejne, które ci przyjdą do głowy też. Zdjęć ze znacznie gorszym sprzętem (a przynajmniej znacznie tańszym) też tam znajdziesz sporo i opisów jak powstały.

Nie byłem jednak do końca zadowolony.
Tego nie rozumiem. Jak ci 50 mm w tym przeszkadzało?

almadril
09-04-2013, 02:28
Będzie spam, ale wejdź sobie na moją stronę do której link mam w stopce, bo masz tam odpowiedź na każde z tych pytań i prawdopodobnie na kolejne, które ci przyjdą do głowy też. Zdjęć ze znacznie gorszym sprzętem (a przynajmniej znacznie tańszym) też tam znajdziesz sporo i opisów jak powstały.

Tego nie rozumiem. Jak ci 50 mm w tym przeszkadzało?
50 mm mi nie przeszkadzało w rozmyciu tła. Chodziło mi łapanie ostrości, które mnie bardzo wkurzało. Chodzi mi o autofokufs. Poza tym manualna stałka współracuje tylko na trybie manualnym z lampą jak wiadomo, co też ma swoje ograniczenia.

GonzoG
09-04-2013, 11:11
1. Czy ten osprzęt starczy mi do robienia profesjonlnyuch sesji?
2. Które nasadki waszym zdaniem się sprawdzają najlepiej i w jakich sytuacjach - interesują mnie opinie i sugestie osób, które z tego korzystają.
3. Czy parasolki też należy/trzeba mieć? Czy można się bez nich obejść?
4. Co z dużymi ekranami odbijającymi? Czy są konieczne
5. Czy uważacie, że na początku muszę mieć koniecznie odbiorniki z TTL. czy da radę bez nich?
6. Nie mam jeszcze stałki 50mm, posiadam manualną stałę 50mm, obiektywy mam takie 18-55 Nikkor F3.5, Nikkor 18-200mm F3.5 i Nikkor 55-300mm F.4. Czy mogę dużo zdziałać z 18-55mm czy uważacie, że trzeba szybko zainwestować w stałkę 50mm F. 2.8?

Dodam, że na razie robiłem tylko sesję na kursie z dwoma lampami i PIERWSZĄ SAMODZIELNĄ SESJĘ mojej mamie ze stałką 50mm i jedną lampą. Nie byłem jednak do końca zadowolony.

Bardzo Was proszę o odpowiedzi, sugestie i wszystkie rady jakie możecie mi udzielić. Z góry ślicznie dziękuje.

Bartek

Jak wiadomo, to manualne stałki w pełni współpracują z aparatami Nikona. Są wszystkie tryby pomiaru światła, jak i TTL przy lampie. Tylko, że to jest dopiero w wyższych modelach - D7000/7100, D300/300s i pełna klatka.

1. Dobrze było by mieć jakiś jasny obiektyw - 50/1.8G lub 85/1.8G
2. Nasadki - czyli jak mniemam, chodzi o modyfikatory do lamp. Tu najczęściej używane to parasolki i softboxy.
3. Można mieć, ale nie trzeba - wszystko zależy czy chcesz bardziej rozproszone światło czy mniej. Parasolka mocno rozprasza i nie daje takiej kontroli jak np. softbox, do którego można użyć jeszcze grida.
4. Duże ekrany - nie konieczne. Łatwiej jest tu wykorzystać blendy.
5. Chodzi chyba o wyzwalacze TTL - Jeśli nie robisz w warunkach, gdzie lampy nie będą się widziały i wyzwolenie ich błyskiem jest niemożliwe, to są zbędne, szczególnie, że takie, które pozwalają na niezależną kontrolę poszczególnych lamp są drogie (1 nadajnik + 1 odbiornik to większy koszt niż nowa SB-910, a dodatkowe odbiorniki to ponad połowa SB-700).
Poza tym mając SB-900 będziesz miał kontroler CLS.
6. Co do szkieł - możesz wykorzystać 18-200 (18-55 jest gorszy), lub 55-300, ale zdecydowanie lepiej było by mieć coś jasnego. 35/50/85 f/1.8