Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widok na Pragę
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/DSC4279-1.jpg
źródło (http://www1.picturepush.com/photo/a/12634659/800/Anonymous/DSC-4279.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/12634700-1.jpg
źródło (http://www2.picturepush.com/photo/a/12634700/img/12634700.jpg)
Na pierwszy rzut oka myśle sobie, gdzie tutaj Praga, dopiero później uświadomiłem sobie że pewno chodzi o Pragę w Wa-wie:D Nie lubi takich zdjęc pół na pół, mogłeś zrezygnować albo z dołu albo z góry. Dodatkowo budynki są jakoś dla mnie zbyt centralnie, gdyby tak z 2 centy prawej przyciąc mz było by lepiej.
Pozdrawiam.
jakby ktos nie przeczytal tytulu to by nie wiedzial o co chodzi. ot trzy budynki i kosciol, byle gdzie, byle jak.
jakby ktos nie przeczytal tytulu to by nie wiedzial o co chodzi. ot trzy budynki i kosciol, byle gdzie, byle jak.
Rownie dobrze można tak powiedzieć o każdym zdjęciu.
Ot panienka, ot robaczek, ot górka, ot ... byle gdzie, byle jak ... ot pieprzenie głupot.
Co do zdjęć, to podoba mi się BW, chociaż wole inny podzial jak 50/50.
Podział chyba trochę niefortunny, widziałbym z mniejsz ilością wody :) a bw zrobiłbym z dwójki ...
Pozdrawiam.
szału to tu nie ma, jedynka lepsza tylko troche chmury przyszumiły:))
A mnie sie całkiem podobają zwłaszcza 2. Jest przestrzeń, oddech, jest też ten specyficzny nadwiślański warszawski nastrój. Proporcje kadru klasyczne tu jak najbardziej na miejscu, ileż razy trzeba powtarzać, że klepanie pseudomądrości o niestosowności pół na pół jest szkodliwe i niczym nieuzasadnione.
Bartekkw
08-04-2013, 15:48
ileż razy trzeba powtarzać, że klepanie pseudomądrości o niestosowności pół na pół jest szkodliwe i niczym nieuzasadnione.
Ktoś mądrzejszy od nas kiedyś stworzył zasady kompozycji i lepiej ich się jednak trzymać ;) Są przypadki uzasadnione przy podziale 50/50 ale dla mnie to 5-10% kadrów. Zrób przymiarkę do tego zdjęcia z mniejszą ilością wody o połowę - od razu lepiej
A niby kto mądrzejszy i gdzie? Jakiś mądrala chciał kiedyś coś oryginalnego rzucić, a stado baranów idzie za tym od lat. Jak ktoś chce sobie unikać takiego układu, proszę bardzo, ale niech nie bredzi, że to jakieś święte zasady.
Bartekkw
08-04-2013, 16:10
A niby kto mądrzejszy i gdzie? Jakiś mądrala chciał kiedyś coś oryginalnego rzucić, a stado baranów idzie za tym od lat. Jak ktoś chce sobie unikać takiego układu, proszę bardzo, ale niech nie bredzi, że to jakieś święte zasady.
:)
Chyba już Da Vinci praktykował trójpodział.
To dyskusja przy piwie i dobrej zakąsce - ale nie pisz proszę o stadzie baranów bo obrażasz w ten sposób większość fotografujących.
Podział 50/50 jak pisałem wcześniej znajduje swoje uzasadnienie przy odpowiednim kadrowaniu kiedy górę zdjęcia balasuje ciekawy dół. Mam tez wrażenie że przy kadrach w kwadracie bądź występującej symetrii w zdjęciu również można sie skusić na taką prezentację. Jednakże tutaj ewidentnie nie pomaga.
Jaką znowu wiekszość? Mam nadzieję, że większość jednak myśli i nie stosuje się do schematów. Nie wyjeżdżaj mi z Vincim, bo nie o to chodzi. Było wielu takich, którzy tworzyli zasady kompozycji i nie podlega dyskusji, czy nalezy je stosować, czy nie. Jak ktoś lubi to stosuje, jak nie to nie, ale chodzi o to, by nie myślał sobie, że "jego" zasady powinni stosować inni. Tylko tyle!
P.S. I jeszcze jedno - autorytety (te prawdziwe) są również po to, by je podważać. Bez tego nie ma postępu, jest nuda i powtarzalność..
Bartekkw
08-04-2013, 16:22
Tylko tyle!
I niech tak zostanie ;)
Ale tutaj dziabnij tę wodę i zobaczysz że jest lepiej :)
ileż razy trzeba powtarzać...
No chyba wiele razy. Ja osobiście wolę być tym baranem idącym śladami myśli "jakiegoś mądrali".
Uwielbiam świadome kadry 50/50 ale tu mi akurat ten podział nie pasuje. I nie ma co na siłę dopisywać ideologii.
Ale faktycznie, to nie miejsce na udowadnianie swoich racji ;)
Pozdrawiam.
Nie zamierzałem nikogo obrażać tymi "baranami" choć może tak wyszło, za co przepraszam. Chodziło mi o zjawisko, z którym bez przerwy mam do czynienia - ludzie słyszą jakieś poglądy, one im pasują, ale potem stają się ich wyznawcami bezkompromisowymi, tzn. próbują je narzucać wszystkim i wszędzie, wyłączjąc myślenie, że nie zawsze i nie każdy. Byłoby pół biedy, gdyby to były naprawdę mądre zasady, stworzone przez mądrych ludzi. Taki Da Vinci z całą pewnością nie miał nic przeciwko 50/50 zawsze i wszędzie. Natomiast być może czasem byłby za, a czasem przeciw. :-)
Nikonozaur
08-04-2013, 19:47
Ktoś mądrzejszy od nas kiedyś stworzył zasady kompozycji i lepiej ich się jednak trzymać ;) Są przypadki uzasadnione przy podziale 50/50 ale dla mnie to 5-10% kadrów. Zrób przymiarkę do tego zdjęcia z mniejszą ilością wody o połowę - od razu lepiej
Racja, poprowadzenie cięcia ciut poniżej odbić budynków załatwia sprawę. Mówię o dwójce, kolorek zdecydowanie bardziej mi pasa. Pozbycie się kawałka mostu z lewej mz również wyszłoby na dobre tej focie.