Zobacz pełną wersję : Przewożenie aparatu w sakwie rowerowej
Andrzejkl
07-04-2013, 08:05
Witam
Sezon rowerowy się zbliża i zastanawiam się jak na rowerze przewozić aparat, czytałem wcześniejsze dyskusję pod względem plecaka, ale ja wolałbym przewozić go w tylnej sakwie na bagażniku. Robię krótkie trasy ~50km, po lasach itp. Możecie mi doradzić czy może coś się stać (wstrząsy) D5100 + S10-20 + N18-105 VR + N70-300 VR. Wcześniej tak woziłem d40 + 18-55 + 55-200 nic się nie stało, ale teraz jakoś bardziej się boje ;)
krzysiekn
07-04-2013, 08:13
tylko plecak,w sakwach są za duże wstrząsy przenoszone z roweru.po szosie jeszcze sakwy ujdą,ale drogi są jakie są.to tak w skrócie.
pan.lukasz
07-04-2013, 08:16
ja woziłem nikona d3100 i 18+105 i ciamcianga 8 mm i nic nie było, fakt, że miałem w środku sakwy na kierownicę gąbkę grubości około 1,5 cm i to dosyć dobrze amortyzowało sprzęt. przejeździłem tak węgry, część polski i czechy i drogi nie zawsze były równe. na dłuższe trasy plecak obciąża plecy i jest niezbyt komfortowy
Andrzejkl
07-04-2013, 08:35
Qurcze nie chce za bardzo jeździć w plecaku mając sakwy, ma ktoś jeszcze jakieś patenty jak pan.lukasz?
Nikonamający_na_7
07-04-2013, 09:37
Jeśli plecak to tylko z siatką dystansującą, w zwykłym nie ciężar (choś śroidek ciężkości podwyższa) a zapocenie pleców najgorsze ;-)
Optymalnie to dobra torba na kierownicę, bo przednie koło ma zwykle amortyzator i do tego jakaś wkładka na sprzęt foto (są takie w sprzedaży, bądź można zrobić z foli bąbelkowej, gąbki). Ja np. mam taką: http://www.szumgum.com/torba-na-kierownice-ortlieb-ultimate-5-plus-ortlieb015.html
Też polecę torbę na kierownicę.
Cały poprzedni rok tak przejeździłem i wszystko było ok.
W trakcie jazdy 3 mocne ,,gleby" w lesie:D.
grzybomir
07-04-2013, 10:24
... ma ktoś jeszcze jakieś patenty jak pan.lukasz?
Dlugo sie zastanawialem jaka opcje montazu sakwy wybrac, kierownica czy bagaznik. Na kierownicy mialbym bezposredni dostep do aparatu i nie musialbym zsiadac z roweru, aby wyjac sprzet, jednak majac zamontowany licznik, dwie lampki, to nie mam tam miejsca na odpowiednia sakwe, wiec wybralem bagaznik.
Uzywam sakwy: KELLYS HOOK - sa to dwie torby montowane na boki bagaznika i jedna mala sakwa od gory. Maja otwieranie od gory, co umozliwia wlozenie pionowego pokrowca(firmy benro), w ktorym miesci sie aparat z teleobiektywem. Preferuje jazde miejska i lesna, wiec aparat jest poddawany roznym wibracja, ale sakwy odpowiednio to amortyzuja - wazne jest, aby pokrowiec byl dobrej jakosci i ochranial sprzet.
Dlugo sie zastanawialem czy tanie sakwy odpowiednio ochronia sprzet i czy nie zainwestowac w drozsze i musze stwierdzic, ze ww. dobrze sa wykonane, choc strzelil mi jeden nit przy uchwycie(ale naprawilem to przykrecajac uchwyt srubka), ale to dlatego, ze przewoze rower winda w pozycji pionowej i sakwa poddawana jest przechylowi. W wyborze sakwy priorytetem bylo otwieranie od gory i zapinanie na klamry, poniewaz ten system pozwala mi doslownie w ciagu 15 sekund wyjac aparat z sakwy, a przy fotografii przyrody lub samolotow szybki dostep do aparatu jest najwazniejszy. Nie polecam sakw na zamki, poniewaz szybko sie niszcza i przy duzym uzytkowaniu srednio co dwa lata trzeba zmieniac na nowe.
Andrzejkl
07-04-2013, 11:07
Na bagażniku mam taką sakwę: http://allegro.pl/sport-arsenal-art-599-sakwa-gorna-system-modulowy-i3141498575.html,
Na kierownicy też za bardzo nie mam miejsca, poza tym całego zestawu do np takiej sakwy raczej nie zmieszczę http://allegro.pl/sport-arsenal-art-510-sakwa-na-kierownice-klick-i3141499410.html
Tak przy okazji: przy takim przewożeniu VR on czy off robi jakąś różnicę obiektywowi?
Nikonamający_na_7
07-04-2013, 12:16
O miejsce na kierownicy nie bój nic... torba przednia ma własne, szybkie zaczepy. A tak wygląda porządna wkładka na sprzęt foto: http://www.szumgum.com/wklad-do-torby-ortlieb-camera-insert-for-ultimate-ortlieb045.html
Ja wożę aparaty w bocznej sakwie, przymocowanej do bagażnika. Najczęściej w neoprenowym pokrowcu tylko. Raz nawet wpadłem do strumienia i sakwa była kilkanaście sekund pod wodą. Wożę tak aparaty już od kilku lat i nic się złego nie dzieje.
Witam
Sezon rowerowy się zbliża i zastanawiam się jak na rowerze przewozić aparat, czytałem wcześniejsze dyskusję pod względem plecaka, ale ja wolałbym przewozić go w tylnej sakwie na bagażniku. Robię krótkie trasy ~50km, po lasach itp. Możecie mi doradzić czy może coś się stać (wstrząsy) D5100 + S10-20 + N18-105 VR + N70-300 VR. Wcześniej tak woziłem d40 + 18-55 + 55-200 nic się nie stało, ale teraz jakoś bardziej się boje ;)
To zależy na czym Ci zależy :-) Jak chcesz maksymalnie zabezpieczyć sprzęt foto, to plecak, ale nie ma chyba fotograficznych plecaków rowerowych, więc musiałbyś znaleźć zwykły i zawinąć w coś aparat i obiektywy. Ewentualnie wsadzić do plecaka torbę foto. Duży minus plecaka, to brak wentylacji pleców no i procedura wyciągania sprzętu.
Jeśli wolisz łatwy i szybki dostęp, to torba na kierownicę. Odpowiednia (Otrlieb) powinna zdać egzamin, ale nie zmieścisz do niej tego, co chcesz zabrać.
W sakwach - jak dobrze zamortyzujesz, czyli pewnie torbą foto - też nic się nie powinno stać. Największa wada, to konieczność schodzenia z roweru, otwierania sakw, wyciągania sprzętu, a potem to samo w odwrotnej kolejności. Czasem może po prostu się nie chcieć lub brakować czasu.
Jest jeszcze trzecie rozwiązanie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143297, LowePro Off Trail 1 lub 2. Do kabury mieści się D90 z 18-105 albo Sigmą. Do bocznych pokrowców zmieści się 18-105 bez osłony przeciwsłonecznej, ale sigma już nie więc boczne pokrowce na obiektywy musiałbyś sobie dokupić większe. Tego na 70-300 i tak nie dasz rady założyć na plecy, jest za duży. On mógłby wejść do sakwy.
Andrzejkl
07-04-2013, 19:05
Chyba pójdę tropem torby fotograficznej do sakwy. Tylko muszę znaleźć jakąś niedużą, tanią, a grubą ;) Teram mam Case Logic SLRC-203 i jej nie zmieszczę. Najlepszy byłby sam insert np.: http://www.ebay.pl/itm/DSLR-Folding-Camera-Bag-Case-Insert-Partition-Padded-Protection-Bag-A22-/220865094248?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item336c95e268 -widział ktoś w Polsce do zamówienia takie coś?
Andrzejf
07-04-2013, 21:56
Kiedyś używałem w tym celu torby na kierownicę. Teraz mam kufer na bagażnik wyłożony dodatkowo gąbką.
Kufer ma tą zaletę, że dodatkowo chroni sprzęt przed deszczem i kurzem kiedy jadę szutrem.