Zobacz pełną wersję : jakie najwieksze foto wydrukuję z D70?
witam . znajomy zapytał mnie , czy dałbym rade z mojego D70 wydrukować plakat , bo klienci go proszą o plakaty na ściane albo zdjęcia , a on odmawia bo nie ma dobrego aparatu .. i ostatnio zapytał czy ja bym się podjął ..
jaki najwiekszy format wyjdzie z D70?
i jeszcze.. jaki aparat by się nadawał do plakatów , jesli nie D70?
najtańszy nikon do plakatów ?
domyślam się ze to też kwiestia obiektywu , ale to już jest że tak powiem , pikuś.. generalnie chciałbym się dowiedzieć o wielkość matrycy...
W praktyce, bez żadnych zabiegów interpolujących możesz sprawdzić rozmiar obrazka dla 200dpi np. w PSie. To będzie optymalne powiększenie dla fotek. Jeśli planujesz plakaty wielkości B1 (70x100cm) to musisz fotkę nieźle ciągnąć - jeśli jest dobrej jakości (ekspozcja, ostrość) to wyciągniesz i B1. Sama wielkość matrycy nie jest tutaj wyznacznikiem. Zdarzało się, że puszczałem plakaty B1 z fotek z Olympusa 5060 (5Mpix), a z drugiej strony czasem fotki z EOSa 1D MkII czy 5D były beznadziejne. Dlatego zamiast zmieniać sprzęt zainwestuj w dobrą optykę i dbaj o dobre światło, a będzie OK. Co do sposobów powiększania (interpolacji) fotek np. na potrzeby plakatu, to poszperaj po forum, było kilka razy.
z coolpixa 5400 2 zdjecia w albumie 48cm podstawa 300dpi
z d70 - autobus, bilboardy zas w 300dpi powyzej b1
wszystko zalezy czym powiekszasz i jak to robisz oraz jak masz obrobione zdjecia
aha wszystkie podane przyklady z jpg nie nef
olo
wow dzieki chłopaki :) juz myslalem ze bede musiał kupowac jakies monstrum za 5tys :)
czyli wystarczy dobra optyka przedewszystkim :) no prosze .. to jest jakiśtam plus hehe :) dzieki bardzo :)
z d70 - autobus, bilboardy zas w 300dpi powyzej b1
wszystko zalezy czym powiekszasz i jak to robisz oraz jak masz obrobione zdjecia
olo
jaki autobus ?
mozesz jasniej sie wyrazic? bo nie do konca kumam..
jaki autobus , bilboard ?
zas w 300dpi powyzej b1?
mozesz wyrazic sie jasniej? bede wdzieczny :)
Chcesz sie bawic w poligrafie a nie masz pojecia o podstawowych parametrach wydruku?B1 to format wydruku, w dpi podaje sie rozdzielczosc.
oł Dżizys.. teraz m wykręciłeś nadgarstki..
wiem co to jest dpi i wiem co to jest B1...
ale Pan Rabijki napisał to dla mnie niezrozumiale...
wytlumacz mi co oznacza ZDANIE : '..zaś w 300dpi powyżej B1' .. ?
normalnie , jak mowie .. powaliłeś mnie na kolana . jak to zwykle mowi mój kumpel z pracy - słabość dnia .
brawo :)
jaki autobus ?
mozesz jasniej sie wyrazic? bo nie do konca kumam..
jaki autobus , bilboard ?
zas w 300dpi powyzej b1?
mozesz wyrazic sie jasniej? bede wdzieczny :)
Kolega mówi już o druku solwentowym, a tam paradoksalnie potrzebna rozdzielczość spada wraz z formatem, np. bilboard 6x3m w 72 dpi to już wypas. A jeśli zdjęcie ma być oglądane z większej odległości to i 30 dpi wystarczy. Ja z 6 milionów pixeli robiłem 48m kw (6x8m) i było ok. Zrob dobre zdjęcie i poczytaj o przygotowaniu do poszczególnych publikacji, reszta pójdzie OK. My testowaliśmy EPSONa 9800 i wydrukowaliśmy z 800kB pliku 70x100 i było całkiem całkiem.
Co do tego 300dpi i B1 to chodziło chyba o to, że zdarzało mu się przygotowywać z D70 coś powyżej formatu B1 ale w rozdzielczości nadal 300dpi
dziekuję . to jest rzeczowa odpowiedź i takiej oczekiwałem :)
...w 300dpi powyzej b1
aha ... z jpg nie nef
niestety nie potwierdzam (albo nie zrozumiałem rabijki, napisał tu dość niezrozumiale)
z d70- do B1 (w offsecie) przy 300 dpi - wymaga sporej interpolacji - powiększania, więc tym bardziej z jpg nie bedzie za dobrze.
himin - za 5 tys to nie dostaniesz nic, co ci spokojnie da zawsze plik gotowy na B1. Na razie to zapewnią ścianki do średniego formatu, ale to jest 5 tys x 10 :(
tak w ogóle to B1 w druku ofsetowym ma praktycznie najwyższe wymagania jakościowe, ze wszystkiego co sie najczęściej trafia do zrobienia. Autobusy, bilboardy itp jest łatwiej zrobić (ze względu na wymagane mniejsze rozdzielczości)
Sam mam na koncie wydruki z D70 o długości kilku metrów (na targach - zabudowa stoiska) i banery reklamowe ponad metrowej długości. Jednak kalendarz wielkości B2 wyglądał dość słabo - choć przyznam, że wykorzystano stary plik zrobiony właśnie tylko w jpg (przy okazji testów modelki - spodobał się)
Co istotne - ważne jest to jaką jakość akceptujesz ty i jaką twój klient. Czasami im sie podoba to, co ja uznaję za mocno naciągane.