PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + Nikkor 50mm AS-F 50mm f/1.8G

MrGzimski
06-04-2013, 13:40
Witam,
co sądzicie o takim zestawieniu? Szukam sprzętu do robienia zdjęć w pomieszczeniu, będę fotografował odzież do sklepu internetowego, w dodatku światło ciągłe z lamp studyjnych z parasolkami do rozpraszania...
Znalazłem na allegro taki sprzęt za 2799zł.
Chciałem usłyszeć opinię ludzi którzy siedzą już w temacie nikonów jakiś dłuższy czas, i znają się na rzeczy.
Jestem obecnie użytkownikiem Nikona D3000 z kitowym obiektywem 18-55mm i 55-300mm nikkor. Ale powiem szczerze że jeśli chodzi o zdjęcia jakie robi, to niektóre ciuchy na zdjęciach mają nieznacznie inna barwę niż w rzeczywistości a przy sprzedaży internetowej zdjęcia są najważniejsze. Dodam że zdjęcia robiłem w różnych ustawieniach i z różnym balansem bieli... Z tym że póki co bez lamp studyjnych...

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co zrobic... Może jakaś alternatywa w tych pieniądzach lub tańsza...

GonzoG
06-04-2013, 13:58
1) Aparat dobry, ale za 2800 z 50/1.8G to trochę dużo. 1900 kosztuje aparat i jakieś 700 obiektyw.

2) obiektyw - nikt Ci nie powie czy będzie dobry, bo nikt nie wie jak duże/małe jest pomieszczenie w którym będziesz go używał. Sprawdź swoim D3k czy ta ogniskowa będzie dobra.

3) kolory na zdjęciach - kup np. ColorChecker Passport i będą się zgadzać, ale to tylko w przykadku zdjęć RAW i odpowiedniej aplikacji do wywoływania.
Każdy obiektyw daje inne kolory, każdy aparat inaczej rejestruje kolory. Już nie mówiąc, że w aparacie masz jeszcze ustawienia Picture Control, które również wpływają na kolory.
No i najważniejsze - każdy nieskalibrowany monitor może zupełnie inaczej wyświetlać kolory. Nie oczekuj odmonitora za 300zł, aby poprawnie wyświetlał kolory...

MrGzimski
06-04-2013, 14:01
dzięki za szybką odpowiedź :)
czyli body może być faktycznie widziałem na alledrogo po 1949 korpus ale obiektyw najtaniej był po 749zł w zaszdie i tak taniej,
a wracając do tematu ten color checker passport to co to jest ?? jakiś filtr czy program ?? w Rawach robiłem i wywoływałem w LightRoomie ale teraz robie w jpg bo jest szybciej i obrabiam w photoscape na szybko...

GonzoG
06-04-2013, 14:08
X-Rite ColorChecker Passport (czy podobne) to tabliczka z kolorowymi kwadratami i oprogramowanie, które służą do określenie odpowiedniego profilu kolorystycznego i chyba też WB dla danych warunków. Bez tego bardzo ciężko uzyskać dobre odzwierciedlenie kolorów. O ile dobrze pamiętam, to ColorChecker robi profile do LR.

Robiąc w JPEG nigdy nie uzyskasz odpowiednich kolorów:
1) aparat wprowadza własne zmiany w zdjęcia - np. nasycenie
2) nie możesz skorygować WB
3) nie można dobrze skorygować kolorów

MrGzimski
06-04-2013, 14:19
no tak masz racje, czuje że do sklepu będę robił w RAW, a powiedz mi jeszcze taką rzecz, co sądzisz o LightRoom'ie ?? Działasz na RAW'ach?? Jeśli tak jakiego programu używasz??
W sumie Lightroom jest ok ale zawsze dublował mi zdjęcia i bardzo dużo miejsca zajmowało wszystko na HD...

Tego X-Rite gdzie się kupuje?? Aha i na jakiej zasadzie to działa, robię zdjęcie tej tabliczki czy jak ?? Bo przyznam się że nie słyszałem o czymś takim nigdy...