Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do d7000
bastialdo
05-04-2013, 20:30
Witam wszystkich, W kwestii lamp jestem jeszcze zielony a muszę kupić coś do swojego D7000.
Niestety nie stać mnie na sb900/910 a więc muszę szukać coś w przedziale ok 700zł.
W tym przedziale są chyba głównie 2 lampy do wyboru MeiKe MK900 i YungNuo YN-565EX.
Mi zależy na tym aby lampa dobrze współpracowała z aparatem balans bieli wspomaganie AF itp. i żeby ewentualnie bezprzewodowo ale jako jedna lampa. Będzie ona używana czasami na ślubach komuniach itp. Wiem że tematy podobne już były ale ja potrzebuje do celów jak wyżej nie żadne studio itp. Liczę na wypowiedzi właścicieli wymienionych lamp. Dziękuje wszystkim za pomoc!
Na temat tych lamp:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220825
michalek80
05-04-2013, 21:09
Mam i polecam SB-800, używaną może uda Ci sie trafić w tej cenie.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Ja bym na Twoim miejscu dozbierał trochę i za 1.000zł kupił SB-700.
De Camtrois
10-04-2013, 14:02
Ja do swojego D7k po długich rozterkach, przekopywaniu się przez fora, książki i opinie znajomych wybrałem Metza 58 AF-1. Udało mi się okazyjnie kupić prawie nową za 700 zł. Moim zdaniem genialna lampa, która ma wszystko to co Sabinki, a oprócz tego ma lepszą moc, drugi palnik, który czasem naprawdę się przydaje i szybciej się regeneruje.
"Podobno" jest bardziej plastikowa, ale przetestowałem ją już w różnych warunkach i nigdy mnie nie zawiodła. No i coś co mnie przekonuje w czasach gdy nawet nikon robi lampy w chinach -> Made in Germany.
i szybciej się regeneruje.
A to nie zalezy, w glownej mierze, od zasilania?
De Camtrois
10-04-2013, 14:29
A to nie zalezy, w glownej mierze, od zasilania?
miałem okazję pracować na SB-800 i Metz 58 - oba na eneloopach i sabinka przy metzu była mocno mulasta... Generalnie chyba większość fotografów używa do lamp eneloopów i niestety opinie (szczególnie jeśli chodzi o SB800) raczej potwierdzają to, co sam zaobserwowałem.
miałem okazję pracować na SB-800 i Metz 58 - oba na eneloopach i sabinka przy metzu była mocno mulasta... Generalnie chyba większość fotografów używa do lamp eneloopów i niestety opinie (szczególnie jeśli chodzi o SB800) raczej potwierdzają to, co sam zaobserwowałem.
Miałem SB-800, obecnie SB-910 - czas ładowania tej pierwszej był o wiele dłuższy, trochę pomagała piąta bateria.
JA uzywam Eneloop z SB-900 i jestem zadowolony - ale, fakt, nie mialem porownania z innymi.
Poza tym mysle, ze wlozenie baterii 1.5V przyspieszyloby ladowanie lampy.
JA uzywam Eneloop z SB-900 i jestem zadowolony - ale, fakt, nie mialem porownania z innymi.
Poza tym mysle, ze wlozenie baterii 1.5V przyspieszyloby ladowanie lampy.
Baterii nie. Aku 1.5V (litowe) lub Ni-Zn 1.7V tak.
A to dlatego, że baterie nie dają tyle prądu co akumulatory.
Z resztą przy każdej lampie podaje są czasy ładowania - dla baterii alkalicznych są średnio 2x dłuższe.
W tej cenie łapie się jeszcze nissin di622
A jakich Eneloopow uzywacie: 2000 czy 2400?
Ja używam 2000. Mają dłuższą żywotność (ilość cykli ładowania) z tego co pamiętam. Ostatnio dokupiłem komplet tych "z koroną", nie odczuwam żadnej różnicy.
Tak, mozna jest ladowac wiecej razy, fakt.
Ja wlasnie sobie tez kupilem te 2400 i pewnie nie odczuje roznicy, bo to tylko 20% wiecej pojemnosci.
Ciekawe, czy w gripie byloby czuc...
Ja posiadam Metza 50 i Nissina 866. Z opinii na forum wynika, że Metz jest solidny, a Nissin byle co. Ja z Nissina jestem bardzo zadowolony - polecam. W Metzie już popsuła mi się stopka, zablokowała się na body i wyłamał bolec blokady. Nie miałem nigdy lampy systemowej, ale w Nissinie nic mi nigdy nie brakowało, a i wykonanie uważam za dobre.
Nie wiem czy Nissin 622 Mark II ma HSS, bo jeśli ma to w tym budżecie tą bym polecał lub dołożyć do modelu 866.
A ja mam starego , dobrego sunpaka PZ42x ;) Mnie osbiście Liczba 42 wystarcza :)
adolfik9501
22-04-2013, 11:51
Ja posiadam Metza 50 i Nissina 866. Z opinii na forum wynika, że Metz jest solidny, a Nissin byle co. Ja z Nissina jestem bardzo zadowolony - polecam. W Metzie już popsuła mi się stopka, zablokowała się na body i wyłamał bolec blokady. Nie miałem nigdy lampy systemowej, ale w Nissinie nic mi nigdy nie brakowało, a i wykonanie uważam za dobre.
Na uzależnienie od danej marki nic nie poradzisz. Tak jest w każdej dziedzinie, najwięcej uzależnionych jest od "niemieckich" samochodów (czyt. Audi/VW).
Nie wiem czy Nissin 622 Mark II ma HSS, bo jeśli ma to w tym budżecie tą bym polecał lub dołożyć do modelu 866.
Di622 nie ma AutoFP/HSS. Di866 I/II ma, z tym że w II działa także zdalnie (CLS/AWL).
EDYTA1:
A ja mam starego , dobrego sunpaka PZ42x ;) Mnie osbiście Liczba 42 wystarcza :)
Ino trza zauważyć, że LP42 jest dla zoomu lampy 105mm, dla wartości standardowej (35mm) jest to 28. Oczywiście tym wpisem nic lampce nie zarzucam, no może poza brakiem choćby prostej fotoceli ;)
EDYTA2: Sam posiadam dwa jeszcze starsze Sunpaki (433, 383), manual z podziałem do 1/16, nie wyłączają się nigdy, nie usypiają. LP36 dla 35 mm (przynajmniej tako rzecze instrukcja).
Koledzy pytanko mam,mogę kupić lampę sb-700 brak gwarancji za 650zela,czy warto?z tego co się dowiedziałem to była kilka krotnie tylko użyta,więc jak nówka
Koledzy pytanko mam,mogę kupić lampę sb-700 brak gwarancji za 650zela,czy warto?z tego co się dowiedziałem to była kilka krotnie tylko użyta,więc jak nówka
Jeśli jest to rzeczywiście nówka i ma pełen zestaw (filtry, dyfuzor, etui), to za 650 się opłaca. Jak nie pełny zestaw i mogą być wątpliwości co do jej wieku, to nie warto, lepiej brać nową lub np. Metza 52 AF-1 - daje więcej za mniej...
Dzięki kolego
Myślałem jeszcze o takiej lampie YONGNUO YN565 nówka w cenie tej używanej
Dzięki kolego
Myślałem jeszcze o takiej lampie YONGNUO YN565 nówka w cenie tej używanej
Może i nowa, ale ma mniej niż Metz 50 i SB-700 - głównie chodzi o FP i CLS Master. Gdzie wg. Yongnuo, to FP kosztuje ok 150 zł (różnica między YN565EX a YN568EX)... dolicz jeszcze CLS master - czyli gdzieś kolejne 100-150zł... i masz cenę YN z tymi funkcjami co mają Metz i Sabinka.
Może i nowa, ale ma mniej niż Metz 50 i SB-700 - głównie chodzi o FP i CLS Master. Gdzie wg. Yongnuo, to FP kosztuje ok 150 zł (różnica między YN565EX a YN568EX)... dolicz jeszcze CLS master - czyli gdzieś kolejne 100-150zł... i masz cenę YN z tymi funkcjami co mają Metz i Sabinka.
Dzięki kolego już wszystko jasne
Dzięki kolego już wszystko jasne
Lampa zakupiona,wybór padł na SB-700:smile:
Lampa zakupiona,wybór padł na SB-700:smile:
Będziesz zadowolony.
Ja mam Metza 50 AF-1 i w weekend stwierdziłem, że co Nikon, to Nikon... TTL w SB-700 jest po prostu lepszy.
mam pytanko
Posiadam d7100 i lampę SB-700 chciałbym wyzwolić błysk bezprzewodowo,ale bez użycia lampy wewnętrznej,czy jest taka opcja
Tak, poprzez wyzwalacze radiowe.
ps. Światło wbudowanej lampy można zmniejszyć - opcje CLS w body - ustawiając -- . Wtedy ten błysk praktycznie w ogóle nie wpłynie na naświetlenie zdjęcia.
Kup sobie panel NIKON SG-3 IR. Wymaga co prawda użycia lampy wbudowanej, ale dzięki niemu nie wpływa na oświetlenie. Ewentualnie NIKON SU-800...
Tak, poprzez wyzwalacze radiowe.
ps. Światło wbudowanej lampy można zmniejszyć - opcje CLS w body - ustawiając -- . Wtedy ten błysk praktycznie w ogóle nie wpłynie na naświetlenie zdjęcia.
Szukałem w menu ale mam ustawienia cmd ,to będzie to
To będzie to. Tu masz filmik z użyciem D90 i SB600 ale zasada jest ta sama. http://shouldigetit.com/2011/11/01/how-to-use-nikon-creative-lighting-system-cls-nikon-d90-nikon-sb600/
Ustawiłem lampę wbudowaną na -3,i jest zdecydowanie lepiej
Ustawiłem lampę wbudowaną na -3,i jest zdecydowanie lepiej
Ustaw lampę wbudowaną na "--" w miejscu gdzie masz TTL - wtedy nie będzie błyskać podczas zdjęcia, a tylko przed w celu komunikacji ze zdalnymi.
Ustaw lampę wbudowaną na "--" w miejscu gdzie masz TTL - wtedy nie będzie błyskać podczas zdjęcia, a tylko przed w celu komunikacji ze zdalnymi.
Ustawiłem tak jak napisałeś,wbudowana błyska a zewnętrzna nie
A w zewnętrznej ustawiłeś taki sam kanał i grupę, co w body i włączyłeś w niej tryb pracy zdalnej?
W trybie cmd tryb sterownika-wbudowana lampa,ustawiłem tryb-- komp 0,a w lampie zewnętrznej nie kumam,w trybie remonte su4 i ttl auto mam ustawione
http://www.youtube.com/watch?v=leLbeyp3hpY W SB700 przełącznik na pozycję remote i ustawiasz grupę A i kanał 1. W body przy w menu CMD przy grupie A ustawiasz TTL i kanał 1. Pamiętaj, żeby lampa błysnęła, to jej czujnik IR musi widzieć błysk lampy wbudowanej.
To spróbuj zmienić na ADVANCE.
http://www.youtube.com/watch?v=leLbeyp3hpY W SB700 przełącznik na pozycję remote i ustawiasz grupę A i kanał 1. W body przy w menu CMD przy grupie A ustawiasz TTL i kanał 1. Pamiętaj, żeby lampa błysnęła, to jej czujnik IR musi widzieć błysk lampy wbudowanej.
tak ustawiłem jak na tym filmie,ale chodziło mi o to co kolega wyżej napisał
cytuje-
Ustaw lampę wbudowaną na "--" w miejscu gdzie masz TTL - wtedy nie będzie błyskać podczas zdjęcia, a tylko przed w celu komunikacji ze zdalnymi
Jak wbudowaną dasz w tryb CMD z "--" to zdalną lampę musisz mieć w trybie REMOTE z opcją ADVANCE.
Jak będziesz miał ustawione w lampie SU-4, to odpalisz lampę tylko jak w body będziesz miał ustawienie TTL.
Jak wbudowaną dasz w tryb CMD z "--" to zdalną lampę musisz mieć w trybie REMOTE z opcją ADVANCE.
Jak będziesz miał ustawione w lampie SU-4, to odpalisz lampę tylko jak w body będziesz miał ustawienie TTL.
tak ustawiłem ale lampa wewnętrzna błyska mocno
Nie mam D7100, więc nie wiem jak mocny jest taki błysk. U mnie przy D7000, raczej jest on znikomy, ale to takie moje odczucie.
Za 30zł możesz kupić ten panel zasłaniający wbudowaną lampę i powinno być po Twoim problemie ;)
A tak ogólnie to zainteresuj się lepiej ustawieniami z grupy M. Opcja CMD w TTL czy --, nie jest idealna, jak to bywa w automatyce...
poczytam instrukcje od lampy i rozdział o lampach w body może coś ciekawego się dowiem
W trybie cmd tryb sterownika-wbudowana lampa,ustawiłem tryb-- komp 0,a w lampie zewnętrznej nie kumam,w trybie remonte su4 i ttl auto mam ustawione
SU-4 to tryb fotoceli, a nie CLS.
Zdalna wyzwalana jest wtedy na pierwszy zarejestrowany błysk, a nie na komendę z aparatu.
Za 30zł możesz kupić ten panel zasłaniający wbudowaną lampę i powinno być po Twoim problemie ;)
Masz może jakieś namiary na ten panel? Szukałem go kiedyś i jak wogóle dało się go gdzieś znaleźć to za minimum 70zł, co wydaje mi sięprzesadną kwotą za kawałek plastiku.
W D70s nie ma tego problemu - lampa wbudowana wyzwala się przed migawką. W D90 już nie było tak fajnie i po chwili zabawy w menu na szybkiego zrobiłem prowizoryczny panel ir. Domyślam się, że w nim jak i następcach bez panelu się nie obejdzie. Jakby się dało to po co byłby panel w ofercie?
Ja kupowałem go w FJ, nie mieli na stanie stanie, ale ściągnęli go w cenie niższej niż był na allegro.
warto może METZ mecablitz 58 AF-2 digital ? bo też mam d7000 i szukam czegoś co fajnie świeci i jest łatwy w obsłudze
mam pytanko
Posiadam d7100 i lampę SB-700 chciałbym wyzwolić błysk bezprzewodowo,ale bez użycia lampy wewnętrznej,czy jest taka opcja
w 7000 można zupełnie wył wbudowany błysk sterując lampai zewnętrznymi .
ustwaiam wbudowana na -- reszta bez zmian
pewnie Nowszy model tez to ma.