PDA

Zobacz pełną wersję : Co myślicie o takim pasku?

nonameuser1
05-04-2013, 13:10
Witajcie :)

Jak w tytule: co sądzicie o takim pasiorze? W całości wykonany ze skóry grubości 2-3mm, szerokość 4cm, długość regulowana 130-150cm, noszony "na skos", mocowania na nity, zapięcia klamrami metalowymi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img191/5259/pas200.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img853/278/pas202.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img11/7603/pas201.jpg)

i poglądowe na manekinie ;)

źródło (http://img687.imageshack.us/img687/7981/pas205.jpg)

pgaik
05-04-2013, 13:24
Fajny, oldskulowy ;)
Ale przy miom systemie/stylu noszenia w plecaku to po kilku dniach pewnie bym miał body całe porysowane od klamry...

militarius
05-04-2013, 13:25
Fajny :) wygląda porządnie i stylowo :)

strebor
05-04-2013, 13:46
Wygląda fajnie oldskulowo, ale po dłuższym noszeniu ramię będzie bolało, już widać że manekinowi trochę się wżyna w ramię

nonameuser1
05-04-2013, 13:51
Nie będzie bolało - sprawdzone ;) Pasek się właśnie nie wżyna, tylko ładnie dopasowuje, myślisz że szerszy powinien być?

pgaik
05-04-2013, 13:54
A że tak się zapytam: to Twoja współprodukcja?

nonameuser1
05-04-2013, 13:58
Moja produkcja nawet (bez "współ-") ;) Ciekaw jestem Waszych opinii, sam mam problem z dobraniem wygodnego paska (od zwykłych po szelki reporter) a że robiłem już inne rzeczy w skórze, przyszła kolej i na pasek :)

militarius
05-04-2013, 14:11
Nie będzie bolało - sprawdzone ;) Pasek się właśnie nie wżyna, tylko ładnie dopasowuje, myślisz że szerszy powinien być?

jakby podkleić jakąś piankę (neopren?) na wewnętrzną część paska to może byłoby lepiej :)

nonameuser1
05-04-2013, 14:19
Ale po co? :) Skóra jest wystarczająco sprężysta i dopasowuje się, po co to psuć jakimiś piankami... Zauważ że manekin na drugim ramieniu tez ma takie "wgłębienie" ;) Taka anatomia a nie wina ciążącego paska ;)

militarius
05-04-2013, 14:29
No może :) skoro mówisz, że jest ok to pozostaje wierzyć :) a powiedz jeszcze jaka cena?

R
05-04-2013, 14:30
no brakuje jeszcze cwiekow i motocykla z takimi pedzelkami przy kierownicy...

nonameuser1
05-04-2013, 14:37
Nie przesadzaj R :D nie ma tu zbędnych ozdob, myslę ze forma jest maksymalnie uproszczona, ale skojarzenie rozumiem ;) Zapewne w innym kolorze już by się Tobie nie kojarzyło.

militarius ceny na chwilę obecną brak, jakieś propozycje ile to może kosztować? :)

Pienia
05-04-2013, 20:10
już to widzę...ślub, ceremonia, zabawa w sierpniowy dzionek...ciężkie body, szkło i lampa i ten pasek wrzynający się w "lekko" spoconą szyję...szlag może trafić...widać, że nie nosiłeś zenita z dobrym radzieckim szkłem z takim paskiem...stylowo, "glamur" to może i jest...ale praktycznie na pewno nie...

PiciuD300
05-04-2013, 20:36
Wizualnie jest OK, ale praktycznie niestety nie, bo metalowe elementy mogą w plecaku lub torbie porysować korpus albo obiektyw. Poza tym sztywna i gruba skóra jest trudna do zwinięcia.

Boryszuk
06-04-2013, 00:38
już to widzę...ślub, ceremonia, zabawa w sierpniowy dzionek...ciężkie body, szkło i lampa i ten pasek wżynający się w "lekko" spoconą szyję...szlak może trafić...widać, że nie nosiłeś zenita z dobrym radzieckim szkłem z takim paskiem...stylowo, "glamur" to może i jest...ale praktycznie na pewno nie...

Z Zenitem na śluby? Ambitnie.

Panerai
06-04-2013, 01:06
Fajny pasek ale jako ciekawostka. Stylowo w sam raz do Nikona FM2 , Zenitha czy Praktiki ... Moim zdaniem wygląd "gryzie" się z współczesnym lustrem. Co do praktyczności w tej kwestii wypowiedzieli się już inni. Zero amortyzacji, skóra prędzej czy później wybłyszczy / wyślizga się. Metalowe klamry porysują body i obiektyw.

pgaik
06-04-2013, 07:58

:mrgreen:

Ja bym na miejscu naszego kaletnika zrobił delikatniejszy, ale w podobnum stylu do nowych fudżików.

A futerał byś dał radę zrobić?

HYPER
06-04-2013, 12:27
dla mnie slabo. zwlaszcza do nowoczesnej lustrzanki cyfrowej.

Pienia
06-04-2013, 20:53

nie ambitnie, ale ja bardzo dobrze pamiętam sesje ślubne zenitem...

Tommy
07-04-2013, 11:04
pomysł fajny, ale jak już wspomniano za dużo metalu który w plecaku na pewno porysuje body lub szkło.
Natomiast dla mnie największym mankamentem może być samowypięcie się klamry przy podnoszeniu aparatu gdy pasek nie jest napięty. klamra powinna mieć jakieś dodatkowe zabezpieczenie bo teraz to krucho to widzę

burton
07-04-2013, 11:25
Podziwiam, podoba się mi wykonanie. Jednak dla pracujących na co dzień to tylko gadżet. Metalowe klamry i inne dodatki zwiększają ciężar całości. Stosunkowo mało praktyczne. Taka Leica Store wykupiłaby całą produkcje ;)

Władca Pixeli
07-04-2013, 18:32
No to pokaż zdjęcie jak pasek leży po owinięciu wokół nadgarstka :mrgreen:

KS
08-04-2013, 10:00
już to widzę...ślub, ceremonia, zabawa w sierpniowy dzionek...ciężkie body, szkło i lampa i ten pasek wrzynający się w "lekko" spoconą szyję...szlag może trafić...widać, że nie nosiłeś zenita z dobrym radzieckim szkłem z takim paskiem...stylowo, "glamur" to może i jest...ale praktycznie na pewno nie...

Czarny skórzany pasek pamiętam z torby z czasów studiów. Latem, lekko spocony - pasek barwił koszulę - powstawały czarne przebarwienia na materiale.

ekonet
08-04-2013, 16:38
No to pokaż zdjęcie jak pasek leży po owinięciu wokół nadgarstka :mrgreen:
Zawsze się zastanawiałem, po co owijać pasek wokół łapy...

slanting_eye
08-04-2013, 17:24
chetnie zakupie cos takiego do fm2 :)

zdyboo
08-04-2013, 18:02

Taki duży, a nie wie. ;)
Kiedyś mi powiedziano, że to po to, żeby w razie czego aparat nie spadł na glebę jak się wysmyknie z dłoni. Co prawda nigdy nie miałem okazji sprawdzić tej teorii, ale może coś w tym być. Ja owijam głównie po to, żeby się pasek nie majtał jak się aparat trzyma w ręku. Od razu napiszę, że nie zawsze da się pasek zawiesić na karku. A ów swobodnie majtający się potrafi zaczepić o coś i to już sprawdziłem, że potrafi "wyrwać" aparat z ręki.

Boryszuk
08-04-2013, 18:24
Ponadto, jeśli owinie się odpowiednio ciasno to nie trzeba aparatu ściskać żeby nie wypadł. Ja tak owijam od zawsze, próbowałem nawet specjalnego uchwytu ale kupiłem chiński badziew i się zraziłem.

Władca Pixeli
08-04-2013, 20:07
Przez wiele lat używałem z firmowym Nikonem "Nikon AH-4 Hand Grip Strap".
Niestety przy aparatach cyfrowych baterie wymienia się dużo częściej i jest bardzo upierdliwe odkręcanie całego uchwytu w celu wymiany baterii.
Oryginalny Grip Strap albo owinięcie paska powoduje, że można stabilnie utrzymać kamerę w czasie robienia zdjęcia oraz w czasie przemieszczania bez ściskania mocno aparatu. Po wielu godzinach pracy ręka nie jest tak zmęczona i o wiele bardziej pewna i stabilna w czasie robienia zdjęć.
Po drugie unikam trzymania aparatu na szyi bo wtedy wygląda się jak niedzielny fotograf chwalący się aparatem. :mrgreen:
No i najważniejsze: przy używaniu "Hand Grip Strap" fotograf wygląda bardziej profesjonalnie :wink:

dora
09-04-2013, 17:32

zawsze mi się wydawało, że po to, aby zdzielić w łeb nachalnego kolegę :P

frostic
09-04-2013, 19:06
A może rajstopy? Rajstopy są dobre na wszystko!
Lekkie, mocne i taka paleta kolorów....
Na pasek będą ok ;-)

Władca Pixeli
09-04-2013, 19:45

Zakładasz na obiektyw i masz bardzo dobry filtr do portretu. :mrgreen:

maniak666
09-04-2013, 20:22

Zakładasz na obiektyw i masz bardzo dobry filtr do portretu. :mrgreen:

A jak genialnie sprawdzały się w skarpecie(Syrena 104) jako awaryjny pasek klinowy:)

piwko2
09-04-2013, 21:26
A jak genialnie sprawdzały się w skarpecie(Syrena 104) jako awaryjny pasek klinowy:)

Dobrze, że dopisałeś w nawiasie o Syrenie 104.
Niektórzy młodsi użytkownicy mogliby się zdziwić do czego służą rajstopy w skarpecie:)

adolfik9501
10-04-2013, 12:39
Dobrze, że dopisałeś w nawiasie o Syrenie 104.
Niektórzy młodsi użytkownicy mogliby się zdziwić do czego służą rajstopy w skarpecie:)

Co tam rajstopa w skarpecie, kiedy niektórzy młodsi użytkownicy dziwią się na widok książki... niestety.