PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu do portretów do D90

esia
05-04-2013, 08:51
Witajcie, wiem że temat wałkowany był X razy - przeczytałam sporo wątków, jednak wciąż jestem w kropce.
Jestem amatorką, posiadam Nikona d90 ze szkłem 18-105. Robię zdjęcia głównie swoim dzieciom (2l) - w mieszkaniu, na działce, w parku itd, sporadycznie w czasie wycieczek wakacyjnych oraz fotki na bloga (głównie martwa natura fotografowana w mieszkaniu). Zależy mi więc na obiektywie do portretów i dość jasnym do robienia zdjęć przedmiotów martwych. Polecono mi obiektyw 50 mm f/1,4 G lub 1,8 G. Ze względu na cenę skłaniam się ku 1,8 choć jestem skłonna wstrzymać się z zakupem i dozbierać do 1,4 jeśli naprawdę warto. Przeglądając opinie na forach znalazłam też sporo pozytywów o obiektywach 35mm i 85mm. Czy moglibyście pomóc mi w wyborze obiektywu, który najlepiej będzie współgrał z moim D90 i spełni moje oczekiwania?

button
05-04-2013, 08:56
Moim zdaniem idealne połączenie to 35 1.8 + 85 1.8
35 przydaje się w domu, gdzie dłuższa ogniskowa może stwarzać problemu
Za to 85 będzie idealna w plener
Ja osobiście pomimo kilku prób nie mogę się przekonać do używania 50 na DX

Jackylhyde
05-04-2013, 09:00
Jak ma być uniwersalny to 35. Ta nikkorowska jest genialna. Świetne szkło i małe rozmiary. Łapie w miarę sensowne kadry (szerokosc), całe lub czesciowe postacie (dzieciaki przy zabawie) a na upartego i "popiersiówkę" zrobisz. Jego mobilnosć i wszechstronność jest nie do przecenienia. Zabrałem go jako JEDYNY obiektyw do Rzymu i Londynu i mam masę bardzo fajnych zdjeć. Ulicznych, architektury i ludziolków :) Człowiek się zako****e i wyprzedaje zoomy.

50. Łatwiej portretówkę zrobisz ale wydarzenia chwyta się trudniej.

85 to już klasyczna ładna portretówka, dalsze plany, no ale przy jakichś "martwych rzeczach" (bo nie bardzo wiem o czym piszesz-kwiatki, obrazy czy budynki :p) to łapanie większej głębi ostrości (zwiększenie przysłony) to juz statywowa praca będzie niezbedna.

Andrzej1974
05-04-2013, 09:10
Ja również jestem zachwycony 35-tką. Co prawda mam ją od niedawna ale jak dotąd mnie zauroczyła. Na razie (ze względu na paskudną pogodę) robię nią fotki we wnętrzu. W porównaniu do kitowego obiektywu 35-tka spisuje się rewelacyjnie a zdjęcia wychodzą bardzo dobrej jakości i... są jasne. Pod tym względem kitowy obiektyw się chowa...

P.S. Może to rozwieje Twoje wątpliwości... 7 świetnych obiektywów Nikona, które trzeba mieć (http://fotoblogia.pl/2011/07/25/7-swietnych-obiektywow-nikona-ktore-trzeba-miec) ;-)

esia
05-04-2013, 09:35
Tylko gdzieś mi wpadło w oko, że z tą 35-tka po podpięciu do D90 szwankuje AF. Ktoś ma doświadczenia z tym obiektywem i body jakim ja posiadam?

esia
05-04-2013, 10:58
... no ale przy jakichś "martwych rzeczach" (bo nie bardzo wiem o czym piszesz-kwiatki, obrazy czy budynki :p) to łapanie większej głębi ostrości (zwiększenie przysłony) to juz statywowa praca będzie niezbedna.

Chodzi mi o martwą naturę: kwiaty, przedmioty użytku codziennego: książki, zabawki dziecięce, ubranka etc.

Teraz mam twardy orzech do zgryzienia, waham sie miedzy 35 a 50 f/1.8 G :) Są w identycznej cenie i prawdę mówiąc wciąż nie wiem na który się zdecydować. Znajoma ma 50 f/1,8 D i wychodzą jej bardzo ładne, jasne fotki. Zdjęcia z 35-tki tylko w necie widziałam. A dziś planuję kupić. Może podpowiecie na co zwrócić uwagę przy wyborze?

risto
05-04-2013, 10:59
50 w mieszkaniu może być ciasna.
ja mam 35 z d90 i bardzo sobie chwalę choć czasem jest za wąsko, z tego co czytałem to trzeba dobrać dobre szkło do body
35 z 85 tworzy bardzo zgrany duet;)

Jak do portretów jako jedyne szkło to 50 będzie lepsza
Jak w planie będzie drugie szkło to polecam zestaw 35+85

esia
05-04-2013, 11:23
50 w mieszkaniu może być ciasna.
ja mam 35 z d90 i bardzo sobie chwalę choć czasem jest za wąsko, z tego co czytałem to trzeba dobrać dobre szkło do body
35 z 85 tworzy bardzo zgrany duet;)

Jak do portretów jako jedyne szkło to 50 będzie lepsza
Jak w planie będzie drugie szkło to polecam zestaw 35+85

Jeśli mówisz o tej 85-tce:
AF-S NIKKOR 85 mm f/1,8G
to niestety jeszcze dłuuugo będzie to szkło nie na moją kieszeń :(
Dlatego rozważałam zaczekanie i odłożenie kasy na 50 f/1.4 - sądząc, że będzie bardziej uniwersalna, bo i cenowo po środku.
Nie ukrywam że zależy mi głównie na fotografowaniu dzieci, póki co bardzo ruchliwych, ale wiadomo to się będzie z ich wiekiem zmieniać (taką mam nadzieję ;)). Niemniej potrzebuję też szkła do zdjęć domowych, tak jak pisałam: kwiatki, jedzenie i zwykłe przedmioty użytku codziennego.

risto
05-04-2013, 13:49
Ja mam 85 1,8D kupiłem ją za 1000zł
50 1,4 G podobno jest wolna wiec do dzieci możesz mieć problem jak już to bierz 50 1,8G
A w najtańszej wersji 50 1,8D

esia
05-04-2013, 15:37
Ja mam 85 1,8D kupiłem ją za 1000zł
50 1,4 G podobno jest wolna wiec do dzieci możesz mieć problem jak już to bierz 50 1,8G
A w najtańszej wersji 50 1,8D

OK, waham się między 35 a 50 1.8 G. Póki co przeglądam zdjęcia - na jakich ogniskowych najczęściej pstrykam i wychodzi na to, że powinnam mieć oba obiektywy :D

Badol
05-04-2013, 16:03
OK, waham się między 35 a 50 1.8 G. Póki co przeglądam zdjęcia - na jakich ogniskowych najczęściej pstrykam i wychodzi na to, że powinnam mieć oba obiektywy :D

35 X 1,5 = 52,5mm
50 x 1,5 = 75mm

taki masz przelicznik ogniskowej FX/DX

Ja osobiście poleciłbym ci 35kę. Znacznie bardziej uniwersalna. To praktycznie to samo co 50ka na FX czyli "standard". Nie wszystkim leży, ja przez długi czas nie mogłem się jakoś przekonać a teraz jestem zachwycony.
50ka na DX to już bardzo blisko 85 na FX. BARDZO dobre do portretu ale tracisz już sporo na uniwersalności.

Kup 35 DX 1,8 a z czasem jak dojdziesz do wniosku, że brakuje ci "zooma" to dokupisz sobie jakieś używane 50 1,8D.
35 1,8 to podobno najlepszy obiektyw dedykowany na DX jaki zrobił nikon/Nikkor. Nawet na FX daje rady (z pewnymi ograniczeniami ofc) :)

esia
05-04-2013, 20:54
Kupiłam 35-tkę. Pani z salonu sprawdziła mi czy dobrze spisuje się z moim body D90 i podobno jest OK. Ja się niestety na tym nie bardzo znam, więc musiałam uwierzyć na słowo. Do tego filtr UV Marumi - musiałam wziąć coś do osłony bo dzieciaki mi często paluchami dotykają obiektywu ;) Będzie dobrze nie?

nikkor83
05-04-2013, 21:32
Teraz pozostaje cieszyć się z nowego nabytku ;) Bardzo lubię oba obiektywy ale jako standard dx 35 jest świetna.

Andrzej1974
06-04-2013, 09:48
Kupiłam 35-tkę. Pani z salonu sprawdziła mi czy dobrze spisuje się z moim body D90 i podobno jest OK. Ja się niestety na tym nie bardzo znam, więc musiałam uwierzyć na słowo. Do tego filtr UV Marumi - musiałam wziąć coś do osłony bo dzieciaki mi często paluchami dotykają obiektywu ;) Będzie dobrze nie?

Mam nadzieję, że pochwalisz się fotkami i tym, jak Ci się sprawuje 35-tka. No i czy jesteś zadowolona z wyboru... ;-)

brzezior
06-04-2013, 17:40
Nieco spóźnione, ale może będą jakieś zmiany w obiektywach - polecam używany 35-70/2,8D. Bardzo dobra jakość obrazu, ostry w całym zakresie przysłon i ogniskowych. No i ma tryb macro - zupełnie przyzwoity. Jakościowo niezniszczalny.

esia
06-04-2013, 21:21
Mam nadzieję, że pochwalisz się fotkami i tym, jak Ci się sprawuje 35-tka. No i czy jesteś zadowolona z wyboru... ;-)

Póki co chyba nie ma się czym chwalić ;) Kilka zdjęć wyszło mi fajnych, kilka nieostrych - dzieciakom bez lampy dość trudno cyknąć fotkę, bo ciągle są w ruchu. Prawdę mówiąc chciałabym jakoś sama sprawdzić czy to ostrzenie jest OK (czy nie ma FF i BF), jak mogłabym to zrobić?

Andrzej1974
06-04-2013, 21:32
FocCal 2.2XL3 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673)

brzezior
06-04-2013, 21:33
Zrób serie zdjęć na przesłonach w zakresie 1,8 do powiedzmy 2,8. Najlepiej na powietrzu, żeby czas migawki był krótszy niż 1/100s (żeby wykluczyć poruszenie). Obejrzyj zdjęcia i oceń, czy ostrość jest tam, gdzie być powinna. Kilkadziesiąt zdjęć z wiosenno-zimowego spaceru powinno wystarczyć.
Testy bateryjkowe to raczej zabawa dla zapaleńców testowaczy... :)
Pozdrawiam

esia
06-04-2013, 21:52
O zdjęcia poza domem będzie na razie trudno :( Testowałam w mieszkaniu, poniżej daję linka. Staram się ostrzyć na twarz, ale tak jak pisałam dzieciaki są tak ruchliwe, że trudno ich dobrze złapać. Czy na podstawie zdjęć z linka cokolwiek da się powiedzieć? (tak jak pisałam, nie ma się czym chwalić, od zwykłe domowe cykanie, bez specjalnego przykładania się)
https://picasaweb.google.com/112573733516465952621/Test?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOeFqobV0bW_qgE&feat=directlink

nikkor83
06-04-2013, 22:02
Wygląda na to,że jest ok ;)
Dzieciaki są mocno ruchliwe !

esia
06-04-2013, 22:06
Wygląda na to,że jest ok ;)
Dzieciaki są mocno ruchliwe !

Dziękuję za pomoc, w domu przy takim oświetleniu jakie mamy teraz w mieszkaniu trudno im zrobić ostre zdjęcie bez lampy :/ Mam nadzieję, że to kwestia ich ruchliwości, a nie wady obiektywu ;)
Jutro spróbuję zrobić kilka innych ujęć na różnych ustawieniach i wrzucę wieczorem z prośbą o ocenę :)

nikkor83
06-04-2013, 22:28
Świetne dzieciaki i świetne szkiełko owocuje fajnymi fotami.
Jak zauważysz jakieś problemy to pomogę.
Pozdrawiam.

esia
06-04-2013, 22:42
Świetne dzieciaki i świetne szkiełko owocuje fajnymi fotami.
Jak zauważysz jakieś problemy to pomogę.
Pozdrawiam.
Dziękuję :))

Prawdę mówiąc jestem na tyle zielona, że nie wiem czy coś zauważę ;) Przy zakupie tego obiektywu pierwszy raz się z tym spotkałam, do tej pory robiłam na kitowym i nie miałam żadnych problemów. Pewnie gdybym nie wyczytała o tych anomaliach FF i BF to bym nawet nie zwróciła uwagi ;) Ale skoro już wydałam kasę odkładaną od miesięcy chciałabym by było dobrze :) Tyle że kupowałam obiektyw w FJ, a tam zwrotów nie przyjmują :(

nikkor83
06-04-2013, 22:57
Dziękuję :))

Prawdę mówiąc jestem na tyle zielona, że nie wiem czy coś zauważę ;) Przy zakupie tego obiektywu pierwszy raz się z tym spotkałam, do tej pory robiłam na kitowym i nie miałam żadnych problemów. Pewnie gdybym nie wyczytała o tych anomaliach FF i BF to bym nawet nie zwróciła uwagi ;) Ale skoro już wydałam kasę odkładaną od miesięcy chciałabym by było dobrze :) Tyle że kupowałam obiektyw w FJ, a tam zwrotów nie przyjmują :(

Też kiedyś oglądałem testy na optyczne i uważałem, że sprzęt to podstawa. Do tego wykonywałem testy na problemy z af. Teraz już wiem, że fotografowanie ma sprawiać przyjemność i większość problemów występuje po stronie fotografa. Pamiętaj, że jasny obiektyw to świetne narzędzie:)

Jezeli zobaczysz w swoich fot duże problemy z af to jest problem...

esia
06-04-2013, 23:05
Też kiedyś oglądałem testy na optyczne i uważałem, że sprzęt to podstawa. Do tego wykonywałem testy na problemy z af. Teraz już wiem, że fotografowanie ma sprawiać przyjemność i większość problemów występuje po stronie fotografa. Pamiętaj, że jasny obiektyw to świetne narzędzie:)

Jezeli zobaczysz w swoich fot duże problemy z af to jest problem...

A czy w razie czego Ty to zobaczysz jak wrzucę kilka zdjęć? Bo widzisz na kilku fotkach z załączonego linka jest słabo z ostrością, ale wydaje mi się że nie jest to konsekwencją problemu z obiektywem. Sam widzisz że ja się na tym praktycznie nie znam. Tak jak Ty do tej pory wychodziłam z założenia, że fotografowanie ma sprawiać przyjemność. Mimo wszystko chciałabym mieć świadomość dobrze wydanych pieniędzy :)

nikkor83
06-04-2013, 23:22
Spokojnie jak coś to pisz na priw. Najważniejsze to radość fot. Dzieci są ruchliwe i przy jasnym obiektywie to widać.

esia
07-04-2013, 08:30
Rano zrobiłam kilka fotek, niestety nie miałam możliwości rozstawić statywu :/ Na kalendarzu starałam się ostrzyć na 18, zdjecia dziecka - na twarz (pierwsze dwa na oczy), zdjęcia torebki na napis Nikon.
https://picasaweb.google.com/112573733516465952621/7Kwietnia2013?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNuG7LOnpriLGQ&feat=directlink

pako1
07-04-2013, 09:00
Nie masz się czym martwić, na moje oko jest wszystko w porządku. Zdjęcia kalendarza proponował bym zrobić ze statywu, będą bardziej miarodajne. A jeśli autofocus nie wyrabia to spróbuj na AF-C, powinno pomóc.

esia
07-04-2013, 09:42
Nie masz się czym martwić, na moje oko jest wszystko w porządku. Zdjęcia kalendarza proponował bym zrobić ze statywu, będą bardziej miarodajne. A jeśli autofocus nie wyrabia to spróbuj na AF-C, powinno pomóc.

Dodałam do ostatniego linka kilka zdjęć ze statywu, ale też na szybko robione. Przy dzieciakach niestety nie mam możliwości na dłużej zostać sama i się skoncentrować ;)
Ostrzone na 18-stkę.

Andrzej1974
07-04-2013, 10:45
Z tego kalendarza niewiele wynika ;-)

Jak chcesz się "pobawić celnością i ostrością" to użyj FocCal-a, z linka którego Ci poprzednio podałem.

pako1
07-04-2013, 13:01
Test żeby był wiarygodny zrób tak, weź gazetę lub książkę połóż ją płasko np. na stole.
Następnie ustaw aparat pod kątem 45stopni, cały kadr wypełnij tą książka lub gazetą ,przysłona F1.8

esia
07-04-2013, 13:28
Zrobiłam test z FocCal tyle że nie wiem czy poprawnie. Z różnych odległości (począwszy od około 15 cm do 50 cm) celowałam w czerwoną linię 0, robiłam ze statywem. Wyszło tak:
https://picasaweb.google.com/112573733516465952621/Test02?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPepg_vdptOakgE&feat=directlink

pako1
07-04-2013, 13:48
Jest dobrze, ciesz się obiektywem zostaw plansze i rób zdjęcia.

Andrzej1974
07-04-2013, 14:41
Zrobiłam test z FocCal tyle że nie wiem czy poprawnie. Z różnych odległości (począwszy od około 15 cm do 50 cm) celowałam w czerwoną linię 0, robiłam ze statywem. Wyszło tak:
https://picasaweb.google.com/112573733516465952621/Test02?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPepg_vdptOakgE&feat=directlink

Wow, zdecydowanie lepiej aniżeli u mnie. Hmm... ciekawe dlaczego... Czyżby aż taka była różnica pomiędzy D90 a D5100 przy tym samym szkle?

nikkor83
07-04-2013, 15:54
Nic się nie przejmuj tylko cykaj fotki. Jest ok ;)

esia
07-04-2013, 20:20
Dzięki! Żeby teraz wiosna szybko przyszła, bo chętnie wypróbowałabym obiektyw na działce :D