PDA

Zobacz pełną wersję : Samoistny AF przy podnoszeniu D200 obiektywem do góry

wizja
31-03-2007, 12:29
Hej,

dziś lekko się zdezorientowałem. Fotografowałem sobie drzewko i pszczółki przy kwiatkach, a tu przy szybkim podnoszeniu aparatu do oka z obiektywem skierowanym w górę, D200 sam włączał AF, po czym czasem go sobie blokował (przycisk migawki nie reagował kilka razy, ale np. AF-ON działał). Nie miałem włączonego AF-C, ani AF odpalanego tylko przez AF-ON. Zrobił tak z dwoma szkłami, więc rozumiem, że to korpus. Zaraz mu przeczyszczę styki, ale to mnie mooooocno zastanawia. Kurde, jakiś ukryty "ficzer" :-)

Co jest do choinki? :???:

EDIT:
hmm, teraz w domu trudno mi to powtórzyć. Czyżby drzewa (tzn. mnóstwo lini w różnych kierunkach) miało na to jakiś wpływ? Ale to było by.. głupie, no :-)

JK
31-03-2007, 16:30
A masz gripa? Bo jeśli masz, to sprawdź, czy przypadkiem nie przyciskałeś ręką pionowego spustu.

wizja
31-03-2007, 16:40
Nie, nie mam gripa. Hmm.. no to jest zastanawiające. U nikoniansów też niczego nie znalazłem.

Ciacho
31-03-2007, 20:08
Mam to samo przy Fuji S3 Pro i co dziwne nie jest to uszkodzenie ani wada.Twierdzę tak dlatego że mam 2 szt. Fuji S3 Pro i w obu jest identycznie jak u Ciebie.Wydaje mi sie że ma na to wpływ ustawienie w sofcie opcji rozróżniania zdjęć pionowych bo kiedy to u mnie wyłączę od razu AF się uspokaja.U mnie jest to nie upierdliwa wada więc mnie to grzeje

wizja
31-03-2007, 21:44
Hm, "picture orientation" mam wyłączone :-)

Kurde, poważnie nie wiem co to było. W domu, nie ważne jak bardzo i szybko, podnoszę aparat AF sam się nie włącza. Zwariowałem normalnie. Może po prostu coś ze stykami miałem.

grzegorzant
01-04-2007, 11:48
W moim d80 pare razy też tak miałem; najczęściej, kiedy podnosiłem go energicznie ze stołu po jakimś czasie "nieużywania".

wizja
01-04-2007, 15:38
A więc jednak... hm, no to szukam czegoś konkretnego. Napisze u nikoniansów i zobaczymy.

wizja
22-04-2007, 13:24
ok, właśnie to wykumałem... po prostu przy podnoszeniu naciskałem kciukiem przycisk AF-On :lol: kurka wodna, jest taki malutki i nawet nie czuć kiedy się go przypadkowo wciśnie ;-)

ictus
24-04-2007, 14:11
mi czasmi tez tak sie "robi" i to bez naciskania af-on